България ще подкрепи усилия на НАТО за оръжейно ембарго в Либия

България ще подкрепи усилия на НАТО за оръжейно ембарго в Либия

© Надежда Чипева



България подкрепя изпълнението на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН и ще подкрепи усилия НАТО за налагане на оръжейно ембарго и хуманитарни операции в Либия. Това е позицията на Съвета по сигурност към премиера, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов след заседанието му днес.


"Нямаме капацитет и не участваме в налагането на зона, свободна от полети над Либия", добави той. Военният министър Аню Ангелов каза, че е дал заповед фрегатата "Дръзки" да се подготви за участие в операцията на НАТО. На какъв етап ще стане това още не е ясно, тъй като зависи от общия план на действията, който е конфиденциален, каза Ангелов.


Той уточни, че засега България не е предложила официално включването на фрегатата в мисията на алианса, тъй като няма политическо решение за това. България ще подкрепи хуманитараната мисия и с два лекарски екипа.




Николай Младенов заяви, че остава в сила препоръката на Външно министерство към българите в Бахрейн и Йемен да напуснат страните. До този момент те не са изявили желание да се евакуират.



Младенов: Въпросът с посланиците ще се реши до края на годината


Външният министър Николай Младенов увери, че не е отложил назначаването на нови посланици, но събитията в Йемен с отклонили вниманието му. До края на годината този въпрос ще се реши, а не след изтичането на мандата на президента Първанов, гарантира министърът на външните работи.


През декември миналата година външният министър обяви, че България ще отзове посланиците, които са били сътрудници на Държавна сигурност. Проверка на комисията по досиетата показа, че половината от дипломатите, представяли България по света след 1989 г., са работили за бившите служби. Тогава президентът Георги Първанов коментирам че това не създава проблем за България. Той предложи да се отворят досиетата на всички, бивши сътрудници на Държавна сигурност, "за да се види реалната дейност на всеки и да се избегнат всякакви инсинуации".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ЕНИ/ италиянската компания за петрол /скл'чва договор с либийската петролна компания според който на ЕНИ ще принадлежи само 12% от добития петрол като при това всички разходи са за сметка на ЕНИ!Това е опасен прецедент за петролните компании на запада!Вижте грамите на тази тема в Уикилийкс!Въобще Либия не скл'чва традиционните концесиоонни договори за нефт като останалите арабски държави!Затова и е наказвана.В случая Б.Б. е прав -война за петрола на тази страна!За да Ви стане по ясно вижте канцесииония договор за златото в челопеч и сравнете тренда на цените на злато и петрол!Муамар отказа да е васал като другите петролни шейхове и ще бъде наказан!Такива хора обаче са за уважение а не за поругаване! И С ТАЗИ СИ ПОДКРЕПА ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ЗАЩИТИМ?

 2. 2 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Без подкрепата на България, НАТО е обречена!

 3. 3 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#2] от "heineken":

  Със и без подкрепата на НАТО с тази политика и тези политици България е обречена!

 4. 4 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#3] от "jelev_jelqzko":

  Всяка Империя до която се докосне България е обречена Справка - Историята

 5. 5 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#4] от "heineken":

  В исторически аспект сме си големи калитковци

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 6. 6 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Весело

  Днес е решено НАТО да участва с 16 бойни кораби за оръжейната блокада на Либия.Турция участва с 6 бойни кораби и една подводница. Ред е и ние да изпратим "Дръжки"!

 7. 7 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Весело

  "...Той уточни, че засега България не е предложила официално включването на фрегатата в мисията на алианса " Не сега , но после ....

 8. 8 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Военният министър Аню Ангелов каза, че е дал заповед фрегатата "Дръзки" да се подготви за участие в операцията на НАТО. " --- На самоход .

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "jelev_jelqzko":
  "Муамар отказа да е васал като другите петролни шейхове и ще бъде наказан!Такива хора обаче са за уважение а не за поругаване!"
  Не съм съгласна с Вас - българите сме особено чувствителни по темата за подкрепата на Кадафи предвид казуса с невинните ни медици по СПИН скандала.
  " И С ТАЗИ СИ ПОДКРЕПА ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ЗАЩИТИМ?"
  Принципно с подкрепата си България действа в изпълнение на Резолюция 1973 на СС на ООН. И то не с военни действия, а с хуманитарна мисия- изпраща лекарски екипи и с участие в налагане на оръжейното ембарго на режима на Кадафи.
  До коментар [#8] от "cobanin":
  "Дръжки", "Дръжки", ама добре , че и това ни остана....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Многочасово заседание на ГъЩъ на РъБъ.
  Присъстват главнокомандващия Гоце, генерал Боко и още 50 генерали.

  - Жорка, дай да пратиме авиацията, кво ша каиш!? - подканя д-р Борисов.

  - Доре Боби, пращаме 50% от авиацията, а другият самолет остава тука за всеки случай...

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "cobanin":
  "Дръжки", "Дръжки",ама добре ,че и него имаме...Виж какво стана с авиацията ни

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  "" И С ТАЗИ СИ ПОДКРЕПА ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ЗАЩИТИМ?" -- Да кажа ли?! Интересите на Запада. А , че "бунтовниците" са мъчителите на нашите сестри ?!

 13. 13 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#11] от "dqdomart":

  То да е само авиацията ...Чалгата , мутрите, нравствеността , моралното разложение ...

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "cobanin":
  Мисля,че ще подкрепим интересите на Запада, ако участваме с военни действия. В този случай не е така- за България е добре/според мен/ да има избор кой вариант на включване в действията на НАТО да избере. Избран е варианта хуманитарна помощ и евентуално участие във налагане на въоръжено ембарго. НО!!!! БЪЛГАРИ НЕ СТРЕЛЯТ ПО ЛИБИЙЦИ– НИТО ПОДДРЪЖНИЦИ НА КАДАФИ НИТО БУНТОВНИЦИ И НЕ ИСКА ЧАСТ ОТ ПЕТРОЛНИТЕ ДОГОВОРИ В ЛИБИЯ! Това , мисля ,е достойна позиция на най- бедната държава в ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "България подкрепя изпълнението на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН и ще подкрепи усилия НАТО за налагане на оръжейно ембарго и хуманитарни операции в Либия."
  -------------------
  Начи, аз го разбирам така - ако някой либиец дойде при мен и ме помоли да му дам оръжие, аз, по силата на поетите от страната ангажимети, трябва да му отговоря така: "Виж сега пич, оръжие не мога да ти дам, обаче като нищо ще ти направя една хуманитарна операция."

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 16. 16 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Какво да правим , така е ...Пак богатите от ЕС ще си вземат пая , а ние ще им слугуваме и помагаме.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "cobanin":
  За слугуването- едва ли. Ползваме се поне от правата, които предоставя ЕС - в каква степен обаче- е друг въпрос. За мен тези права са нещо добро- СИДДО, единен митнически съюз, правото на достъп до европейския трудов пазар, свободното движение на хора, стоки и услуги на територията на ЕС . Така, че ако не ни харесва да слугуваме на бг. правителство, имаме няколко варианта- на следващите избори си избираме нови управляващи ; освобождаваме се от гражданство в държава -член на ЕС ; правим подписка за гражданска инициатива в съответствие със глава трета от ЗАКОН за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK