Бившият здравен министър на ГЕРБ предпочете бърз съд

"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър. Точно с тези мои действия съм убеден, че са спасени стотици човешки животи", заяви Нанев преди делото

© Юлия Лазарова

"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър. Точно с тези мои действия съм убеден, че са спасени стотици човешки животи", заяви Нанев преди делотоМинистерството на финансите проспа иск за 2.45 млн. лв. по делото срещу бившия здравен министър от ГЕРБ Божидар Нанев. Той е обвинен за неизгодна сделка за антивирусни препарати, с която е ощетил държавата с въпросната сума.


На първото заседание по делото вчера представителят на финансовото ведомство, който е бил редовно уведомен, не дойде. Това се случва за трети път по дела срещу бивши висши чиновници.


По искане на адвокатите на Нанев съдът одобри делото да се гледа по съкратената процедура. При този вариант подсъдимият не признава вина, а само облекчава процеса, като се съгласява с показанията на свидетелите по време на разследването и така те не се разпитват наново от съда. Затова той не получава намаляване на присъдата.
В залата ще бъдат призовани само свидетелите Радост Димитрова, Димитринка Цветкова и Мирела Атанасова. Показанията на останалите - националните консултанти Ангел Кунчев, Тенчо Тенев, Мира Кожухарова и още шестима свидетели, ще бъдат прочетени.


Заедно с Нанев пред съда ще се изправи и бившият шеф на дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство Димитринка Николова. Тя вече работи в Корпоративна търговска банка.
Двамата ще отговарят за това, че през декември 2009 г. са сключили два договора за доставка на антивирусния препарат тамифлу с компанията "Рош България".


Договорите бяха подписани по време на епидемията от свински грип в Европа. В България нямаше ваксини и през декември министерството възложи на фирмата доставка за 6.5 млн. лв. Препаратите обаче бяха купени и пристигнаха след края на грипната епидемия и почти всичките 200 хил. дози останаха неизползвани тогава.


Освен това се оказа, че Националната здравна служба на Великобритания е предложила много по-изгодна оферта като цена и условия, отколкото "Рош". Разликата е в тези 2.45 млн. лв., с които според прокуратурата Нанев е ощетил бюджета, отхвърляйки английската доставка. Заради скандала лекарят остана министър в правителството "Борисов" само седем месеца.


"Винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията като министър. Аз съм направил това, което позволява законът. Точно с тези мои действия съм убеден, че са спасени стотици човешки животи и е помогнато на много хора да бъде опазено здравето им", заяви Нанев преди делото.


"От медицинска гледна точка осигуряването на антивирусни препарати е единственият начин да се противостои на грипната пандемия", заяви Ангел Кунчев, шеф на "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Според него тази зима за борба с грипа са използвани ваксините, купени от Нанев миналата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK