Картини на Рембранд, Пикасо и Дечко Узунов не са културна ценност, но може и да станат (обновена в 13.25)

Част от картините в търга на "Ракурси"

© Георги Марчев

Част от картините в търга на "Ракурси"Произведения на Рембранд ван Рейн, Пабло Пикасо и Дечко Узунов не са културна ценност. За това си има и старателно подготвен документ. Репортер на "Дневник" видя, че оценители към Министерството на културата са написали  "не е културна ценност" под предложените на вчерашния търг на аукционна къща "Ракурси" "Четящ отшелник" на Рембранд - гравюра върху мед, отпечатана от Лувъра, композиция на Пикасо - литография, и три подписани и датирани акварела на Дечко Узунов. Според един от управителите на "Ракурси" Румяна Йонева "става въпрос за оригинални произведения, което може да се види с просто око".


Министерството на културата: Картините на Рембранд и Пикасо са репродукции
Продаваните от галерията картини на Рембранд и Пикасо са репродукции и затова не са оценени като културна ценност, коментира пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. След публикацията и сигналът от "Ракурси" той поискал обяснение от комисията как се е стигнало до съответните оценки. Оттам обяснили още, че произведенията на Дечко Узунов пък са акварели, каквито има много и нямали толкова висока стойност.


Обяснението за оценката на творбите е скрито в Закона за културното наследство, който е в сила от април 2009 г., и наредбите към него. В закона за културна ценност се приема "нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида, общността или обществото и има научна или културна стойност".
В наредбата за оценяване на произведения на изкуството пък не са описани ясно критериите за оценка. А всяка картина, която ще се предлага на търг, трябва да има идентификационен документ от експертна комисия. След като минали през тази процедура, от аукционната къща "Ракурси" получили документи, според които те не продават никакви културни ценности.     


"Това е абсурдно, това е абсолютен анахронизъм", смята един от управителите на "Ракурси" Румяна Йонева. По думите й Рембранд може и да не е ценен, но пък "ако сега ви нарисувам една рисунка, може да се окаже, че тя е културна ценност".

Румяна Йонева - един от управителите на аукционна къща "Ракурси"

© Георги Марчев

Румяна Йонева - един от управителите на аукционна къща "Ракурси"


Близо до мнението на търговците на изкуство по този въпрос са стигнали и в Министерството на културата. Подготвена е нова наредба, в която подробно ще се описва как се класифицират културните ценности и на какво трябва да се базират оценките. Най-вероятно към нея ще има и списък с автори, чиито произведения винаги трябва да бъдат окачествявани като културна ценност, казаха оттам.


Наредбата ще бъде одобрена окончателно и обнародвана веднага след приемането на измененията в закона, заявиха представители на министерството. Една от промените, които засяга аукционните къщи, е за оценителите. И занапред търговците на изкуство ще могат да имат свои експерти, стига да са вписани в регистъра към министерството. Сега обаче те трябва да имат докторска степен, а се предлага и магистри да могат да участват в комисии. Така ще се разшири кръгът на експертите и собствениците или аукционните къщи ще могат по-лесно да оспорват експертизата, още докато тече оценяването.


Сертификатът за една картина струва 20 лева, а "ние платихме 95 по 20 лева за регистрация за търга ни", казаха от "Ракурси". Предположението на управителя е, че държавата не определя картините като културни ценности, за да не попаднат в графата национално богатство и така да станат непродаваеми. "Смесват се двете понятия, които в самия закон са разграничени, но не са формулирани ясно", смята още Румяна Йонева. От "Ракурси" предполагат също, че законът е подготвян най-вече за археологическите находки, а не е помислено достатъчно за изобразителното изкуство.


"Законът има много недъзи и трябва да се преработи, защото спъва пазара на изкуство у нас", каза по телефона арт мениджърът на аукционна къща "Виктория" Павлина Девлова. Също като "Ракурси" и "Виктория" е изгубила повече от година, за да се регистрира по новите правила.


От "Виктория" участват в изготвянето на новата наредба. "Ще отпадне регистрирането на картини на живи художници. Подобна регистрация е безумие", казват от къщата. И от министерството на културата казаха, че със законови поправки ще бъде разрешено на авторите на произведения на изкуството да търгуват с тях, без да се налага преди това да ги регистрират.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така е когато подобни закони се пишан от дебелогъзи чиновници които не могат да направят разлика между акварел и маслено платно и същевременно затормозяват художниците с някакви регистрации на картините си ,което е безобразие. Затънали сме до гуша в некадърно написани закони ,което е "атестат" за нивото на депутатския капацитет в Парламента, където се създават законите.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 2. 2 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 796 Гневно

  Тъпи български "капацитети", като не можете да мислите, преписвайте! В цивилизованите страни отдавна са измислили закони за културните ценности!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 3. 3 Профил на zhik_tak
  zhik_tak
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Страхотно заглавие на статията!

 4. 4 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Тези оценители да не са били ОТК в ЦНСМ? Картините на изброените и ценени от мен художници не са стока,която може да се бракува за да отиде по лесно в колекцията на бучинския каруцар Боян Радев.Тази гавра с изкуството трябва да бъде спряна незабавно,но от кого ли?Цапаниците с грозни скелети на Русев ли са културна ценност или масовата продукция на Рашидов?Тези хора са обезумели.

 5. 5 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#1] от "Song":

  Даже ,на са измислили сами закона а са откраднали идеята от някоѝ интернет саѝт в коѝто ти искат по сто досадни регистрации.

 6. 6 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Може ли един Рембранд, ако обичате?

  Дудо ви обича!
 7. 7 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Гледам и не вярвам на ушите си...

  Тези текстове в закона да не ги е писала леля Здравка от кварталната бакалия?...

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 8. 8 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#1] от "Song":

  Хора които четат Винету,могат ли според теб да оценяват Ренбранд?Това е все едно Азис да слуша Маѝлс Деѝвис и чете Булгаков.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:33 на 24/03/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "katyad":

  За съжаление тази гавра с изкуството няма как да бъде спряна защото една групичка от "капацитети" в държавата определят какви "трябва" да бъдат куртурните ценности на обществото, продиктувани от прашлясалото им разбиране за стойностност в изкуството като цяло. Не случайно чалгата излезе от рамките на музиката и се разпростря във всички сфери на културния живот в обществото ни и се превърна в чалга култура.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 13. 13 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#9] от "katyad":

  Имам само 32 лв. и 50 стотинки, ако може тогава един Дечко .

  Дудо ви обича!
 14. 14 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#4] от "katyad":

  Творбите на Светлин Русев не са цапаници, а висша изява на социалисическият садо-мазохизъм с ексхибционистичен привкус на некрофилия... има голяма разлика при определянето на спецификата на нещата.

 15. 15 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#12] от "Song":

  ...то това се обяснява и се определяло от "новите"пазарни условия, а не от други "неща", подобно на иначе интересните юношески романи за индианци...

 16. 16 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#13] от "dudo":

  Казах ти,ти си от моята партия с тебе уреждаме заварката по партиѝна линия давам ти Дечко и Пикасо за 28,за мене си приспадам 2 та общо30.С рестото ,ще ме черпиш кафе и днес ,ако не е щастливия ти ден?

 17. 17 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "renegat":

  Браво много добре казано,защо ти не работиш в аукционната къща а тези неграмотници.По точно определение за Русев не бях чувала,поздравявам те че синтезира и моето отношение спрямо него с две думи.Много мерси,винаги съм се чудила какво наѝ много ме дразни в него ТОВА Е НЕКРОФИЛИЯТА.

 18. 18 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#12] от "Song":

  Чалгализацията в мисленето на повечето хора е станало модел на поведение.Това е малко плашещо за мен,духовната криза е по опасна от финансовата,последствията от нея са дълготраѝни.

 19. 19 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#17] от "katyad":

  ...много малко хора си даваха обяснение, защо и какво прави творчеството му такова, да не забравяме, че той бе признат за живописен гуру и несменяем Преседател на СБХ.

  Но някък подсъзнателно творчеството му придоби този отенък с времето, определяйки същноста на прословутото течение "социалистически реализъм", пречупено през призмата на вече явно неадекватни за класическото разбиране на стилът изяви.

  Изразяващи дълбочината и същноста му като едно постоянно внушаване на страданието, като висша форма на оправдание за неадекватно получени заслуги. Както и за безпомощноста за изкуплението им, чрез самонаказание за нарочно направени престъпления и осъзнати грешки.

  Но с нищо непоправими и водещи до морален и телесен разпад. Това разбиране обаче в никакъв случай не го прави дисидент, а напротив той става пряк участник в процеси, които никой не бе в състояние да предотврати.

 20. 20 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "dudo":

  Не се отказвай от Рембранд- стават готини салфетки- поискай да ти резнат за 32 лева.

 21. 21 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#19] от "renegat":

  За този трябва да измислят нов стил могат да го нарекът некрофиличен абстрктен русевизъм.И социализамът не беше толкова страшен колкото подтискащите му картини.

 22. 22 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#20] от "customize":

  Ти да не си фен на маестро Русев,какъв ти е проблема с Рембранд,въобще знаеш ли за какво става на въпрос бе човек?

 23. 23 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#19] от "renegat":

  И като имаш предвид,че Робева е една от музите му положението става още по отчаѝващо и страшно.

 24. 24 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#23] от "katyad":

  Да, Кате, Русев в много от произведенията си се е вдъхновил от образа на Робева. Даже хора я припознават в иконите в храма на Ванга на Рупите.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 25. 25 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 289 Весело

  "нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида"


  Този текст абсолютно отговаря на купчинката лайна,които гъзоотделих тази сутрин в края на двора!Значи трябва срещу 20 кинта някой да ги освидетелствува и с един сертификат -мога да ги продавам на търг,като тазсутрешен ромски модернизъм...Ха-ха!!!

 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#21] от "katyad":

  ...Времето отсъжда най-добре, а всеки може да рисува всичко, но не и да получава максимални държавни субсидии и неограничени политически протекции от хора, които нищо не разбират и така се самоопределят и поставят в положение на дебили...

  Председателството му на комисии одобрили подобни на неговото творчество, но вече с огромни и триизмерни размери с обществено значение струващи милиони на данъкоплатците, както и животинското им упорството днес да бъдат премахнти обаче вече граничи с определения от сорта ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ КЪМ БЪДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, защото освен неадекватна образност съдържат и едни колкото обикновенни, толкова и безпрецедентни лъжи.

 27. 27 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#24] от "Диана Димитрова":

  ...Нали възпитанието ти няма да вземе превес над неща които биха нанесли вреда върху процеса насебепознаването ти? Въпреки, че връзката между тези неща само на пръв поглед изглежда неделима?...

 28. 28 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Прегледайте състава на министерството и новоназначените чиновници там. След детайлно запознаване с въпросните персони, няма да останат въпроси относно гафове като тоя.

 29. 29 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#25] от "ром":

  Мой, веднага се забелязва, че си по-умен от допустимото за собтвените ти разбирания за това...Не е нужно да полагаш допълнителни усилия...

 30. 30 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#28] от "woland":

  ...ако имаш предвид г-н Министъра, има какво да се желае, обаче тази наредба е от времето на Русевможе и да я попригоди за днешните разбирания, кое какда се нарича, макар и нуждите за това да не са се променили много...

 31. 31 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#26] от "renegat":

  Сигурна съм,че тоѝ няма да остане в аналите на времето,повече от убедена съм.

 32. 32 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#29] от "renegat":

  Твой,би ли ми разяснил/а какво точно ми каза,че запеках...
  А за Русев,ако нямаше такива като него,как щяхте да знаете какво не харесвате?Както казват философите в нашата махала:-които е виждал само желязо,не може да разбере какво е мед и алуминий!

 33. 33 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#24] от "Диана Димитрова":

  Здравеѝ,не съм ходила на Рупите моето отношение относно Ванга е противоречиво, библията отрича такива като нея.Като е такава врачка,как може да позволи този да я рисува?Аз без да съм такава,не бих се подложила на тоя кошмар.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Щом не е Светлин Русев или Вежди Рашидов, значи не е никакво изкуство.

 36. 36 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "renegat":
  Не, не харесвам Русев.
  Ето истинските, гениални български картини:
  http://goblen-bg.com/wp-content/uploads/2009/08/Momasjabalki-5.BMP
  http://art.domino.bg/works/smolyan/paint/07.jpg
  http://www.bulgarica.com/wp-content/uploads/2009/10/Vladimir-D-Maistora-kartina.jpg

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 37. 37 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#26] от "renegat":

  Още едно доказателство,че не е истински художник е алчността му.

 38. 38 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "katyad":
  Здрасти, оу, да, не мога да се съглася с това, че Ванга имаше претенцията да създаде храма на Рупите по свои неканонични идеи. Втрещяващо и глупаво самочувствие е имала според мен. НЯКОИ обаче продължават да я възвеличават и я изографисват, дори на икони!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 39. 39 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#26] от "renegat":

  Даже и протекции на БПЦ,коѝ му дава право да рисува икони.Диди ме подсети ,бях забравила за това.Тоѝ Захари Зограф ли е ?

 40. 40 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#38] от "Диана Димитрова":

  НЯКОИ обаче продължават да я възвеличават и я изографисват, дори на икони!
  ---------------------------
  Дианче, имаш едно плюсче от мен. Не съм много сигурен, ама изографисаните икони в храма на Рупите не ги ли прави Светлин Русев, изключвайки, че това за мен не са образи на светци, ами някакви форми, плод на изкривено разбиране за изкуство, да не бъда по-груб?
  Иначе аз не съм много по изкуството, ама не ми идва отвътре да цъкам с език от възхита пред някоя мацаница, и да диря идеята на автора " Що ли е туй бе джанъм ? ".

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 41. 41 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#40] от "sniper":

  Освен вездесъщи Русев, и други са пробвали физкултурните умения на пръстите си върху образа на Ванга. Наскоро чух по новините, че някакъв любител-художник я е изографисал като икона, ползвайки стрити и боядисани камъчета, вместо бои...

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 42. 42 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#38] от "Диана Димитрова":

  Според мен Ванга е имала някаква сензативност,повече от допустимата,но е някакси прехвалена,тя е махленска врачка която с нищо не е допринесла за науката и е помагала на БКП,което е в противоречие даже с християнството.Не бих казала същото за Слава и Дънов,които са били полезни за науката в малка доза.

 43. 43 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#41] от "Диана Димитрова":

  Е, пред това, кажи ми как човек да усети святото? Изпостатяли, изкривени образи, сякаш понесли цялата мъка на света, но толкова преиграно, че няма на къде повече.

  http://razkritia.com/wp-content/uploads/SVETA_NESHKA.gif

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 44. 44 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "sniper":
  "това за мен не са образи на светци, ами някакви форми, плод на изкривено разбиране за изкуство, да не бъда по-груб?"

  Да, повечето изглеждат потискащо...Образите на иконите имат прекалена суровост и не, за да покажат онази търсена духовно-нравствена и притворена сдържаност, а за да назидават с мрачност.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 45. 45 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#42] от "katyad":

  Да, Слава Севрюкова е много интересен феномен. Дънов не ми въздейства по никакъв начин. Не мога да се възхищавам от идеите му, защото винаги, когато го чета, имам чувството за Déjà vu...

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 46. 46 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#42] от "katyad":

  но е някакси прехвалена,тя е махленска врачка която с нищо не е допринесла за науката и е помагала на БКП
  --------------------------
  И докато " дейците на партията " по време оно, слухтяха кой българин ще отиде на църква да почете починали близки например, за да имат материал за доносите, самите те са били чести гости на Ванга, която все още е възвеличавана от същите тези.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 47. 47 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#40] от "sniper":

  Аз също не съм фенка,на всичко каквото е модерно в момента ,даже много се дразня на такива.Това са сноби които не усещат красотата на изкуството истински,а подражават на някого.Чувството на естетика е нещо индивидуално в него няма мода и критика то се усеща.Аз харесвам и художници които не са много известни и комерсиални и малко се знае за тях.

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:22 на 24/03/2011 от неговия автор.

 49. 49 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "sniper":
  Ти реши да дадеш най-horror вледеняващия пример...

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 50. 50 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#45] от "Диана Димитрова":

  Аѝнщаѝн е казал за него„Цял свят ми се възхищава на мен,а аз на учителя Дънов от България„

 51. 51 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#46] от "sniper":

  Сега,нещо тази Тадъръкова шуми около Ванга,не съм я гледала,ама сигурно пак с цел реклама.Има ли още,хора да вярват аз не знам.

 52. 52 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#45] от "Диана Димитрова":

  Като го четеш, да не би да виждаш някой йога на 1500 години в стаята? При мен се явиха ангели и направих едно кръгче с тях над София.

  А Майстора най-хубавите девойки рисува.

  Дудо ви обича!
 53. 53 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "katyad":

  Да, така е...Малко хора знаят защо и в какъв контекст са били казани тези думи. Айнщайн прави това изказване за него, защото е бил запленен от виртуозното композинаране на мелодии за цигулка на Дънов. Също така харесвал обясненията му, че музиката има силно духовно въздействие върху хората.
  Самият Айнщайн е казвал, че докато се наслаждава на музика, изпълнявана от цигулка, сякаш чува звуците при сътворението на света и му се струва невероятно да се обхване в мисъл делото на Бог ...

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:47 на 24/03/2011 от неговия автор.

 55. 55 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "dudo":

  Не, просто в учението му няма нищо оригинално и не ми е интересен.
  Но музикалните му композиции са наистина въздействащи, щом като и Айнщайн е бил очарован.

  Най-много ми допадат картините на Мърквичка, но той все пак е от чешки произход.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 56. 56 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#49] от "Диана Димитрова":

  Ти реши да дадеш най-horror вледеняващия пример...
  ---------------------------
  Ами то това си е направо horror, тъкмо се чудех с какво да го сравня. Филми на ужасите е едно добро сравнение. Не знам дали целта е била да извика смирение в човек, или по-скоро страх. Ако е втората, справил се е добре.

  Ето нещо от Луис Астон, за което не се налага човек да се чуди какво е. Художник рисувал градински пейзажи, приятел на Клод Моне.

  http://krisi.info/wp-content/gallery/louisastonknight/louis-aston-knight-paintings_-4.jpg

  http://krisi.info/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B0%D0%B6%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D1%83%D0%B8%D1%81-%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD/

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 57. 57 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#51] от "katyad":

  Сега,нещо тази Тадъръкова шуми около Ванга,не съм я гледала,ама сигурно пак с цел реклама.Има ли още,хора да вярват аз не знам.
  -------------------------------
  Не съм чул за това. Какво и раздухва толкова Тадаръкова, я сподели. А иначе сигурно се намират и такива, които още се прекланят, като ги слушам по интервютата. Абе, аз винаги съм се питал, това преклонение дали е искрено или е малко преиграно от типа " Щом другите така, и аз така". Къде им свършва възхищението, и започва лицемерието?

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 58. 58 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#53] от "Диана Димитрова":

  Допадала му е философията на Дънов,а не паневритмията му.

 59. 59 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#57] от "sniper":

  Аз тебе те питам,не гледам телевизия,ама четох за тази някъде,даже измислила сензация че Ванга била изнасилена,такива простотии нямам друга информация за това.Даже не знам и в коя телевизия работи,не я харесвам нея.

 60. 60 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "katyad":

  Възможно е да е бил запознат чрез свои познати българи с учението му по-обстойно. Има такива предположения. Айнщайн прави изказването за Дънов, когато е вече в Щатите.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#56] от "sniper":
  На мен рисунките на Русев извикват един определен образ в съзнанието:
  http://www.puzzle.store.bg/prdimg/38029/vikyt.jpg
  Едвард Мунк "Вик" ("Отчаяние"

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 63. 63 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#60] от "Диана Димитрова":

  По едно и също време живеят много пророци и философи,казват едни същи работи но на различни езици.Когато чета Дънов,много внимателно гедам какво е издателството,че там стенографки ли са какво са ,си пишат съчинения,които не е казвал с две думи му променят цялото виждане,и аз съм се чудила как някои неща ми харесват,а други не,мисля че това е причината в издателствата.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#62] от "Диана Димитрова":

  И Кеѝси е живял някъде по това време спящиа пророк неговата познаваемост е била наѝ висока.

 66. 66 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#62] от "Диана Димитрова":

  Уау! Знам я тая! Няма да си я купувам на репродукция никога!

  Дудо ви обича!
 67. 67 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#59] от "katyad":

  Не съм гледал въпросното предаване, защото телевизия рядко гледам, и сега заради тебе се поразрових в нета. Да, Тадаръкова прави едно разследване за живота на Ванга, и събитията в него, та виж какви ги е приказвал Светлин Русев.
  -----------------------------
  “А в тази местност Ванга трябва да е летяла над гори и да е прелетяла над река, за да се озове в местността Търнака – разказва Тадаръкова - Има окултна версия – допускаме, че може да е станало чудо за нашите разбирания. Чудото, за което във филма говори Светлин Русев е, че висши сили издигат Вагна по време на торнадото нагоре, взимат й душата, вкарват в тялото й нов дух, на практика “я подменят” – такава дума използва Светлин. Нов дух в нея, който има мисия на земята - да помага на хората, като осъществява този контакт, посредник между Висшия разум и обиикновените хора.”
  -----------------------------
  Аз това си го разтълкувах, че във Ванга има нещо извънземно. Абе тия хора имат ли мярка?
  http://e-vestnik.bg/8722

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 68. 68 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#60] от "Диана Димитрова":

  И Дънов е учил в Америка.

 69. 69 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#63] от "katyad":
  Да, важни са и издателствата и какъв подбор на материали от Дънов правят. В някои книги се преповтарят едни и същи негови становища многократно. Текстовете не са синхронизирани и имат вид на отделни цитати. Пък и не трябва да се забравя, че той е говорил и поучавал своите последователи на по-прост език и записките на думите му трябва да се актуализират и малко редактират дори.
  Виж една много красива картина на Моне:
  http://elika.blog.bg/photos/99044/original/1aklod-mone_s_rebenkom_1875_ss.jpg

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 70. 70 Профил на mart
  mart
  Рейтинг: 1191 Гневно

  До коментар [#33] от "katyad":

  " моето отношение относно Ванга е противоречиво, библията отрича такива като нея"

  Я вземи ми обясни на мен , която съм учила пет години изкуство и религия , къде в библията го видя това , малка сектантке ?

  Тъмен балкански субект
 71. 71 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#62] от "Диана Димитрова":

  Дианче, виждал съм този стил, и мисля, че това може да стресне неподготвен човек. И кой ще си го окачи това в къщи?
  Ето например нещо не толкова страшно. С уважение към Жоан / Хуан / Миро и Фера, ама или аз съм куц естет, или той трудно се изразява. Някой от вас хваща ли какво е това и каква е идеята на автора? Или кой, както си го разтълкува.

  http://am-bg.com/wp-content/uploads/2010/04/%D0%A5%D1%83%D0%B0%D0%BD-%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE.jpg

  http://am-bg.com/?p=744

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#70] от "martika":

  Нямам претенциите,да ти обяснявам неща от библията поради факта,че това е наѝ закодираната книга таѝната за сътворението се крие там,още не ни е дадено да можеме да я четем,никоѝ не може да я чете,това дето правиме са интерпретации. „Никоѝ да не се изобразява ,по моѝ образ и подобие„,извини ме ако цитата е неточен,аз го тълкувам,че никоѝ няма право да се меша в съдбата ти и да я променя като се прави на месия,дори и да има заченки на такива способности.

 74. 74 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#70] от "martika":

  Я вземи ми обясни на мен , която съм учила пет години изкуство и религия , къде в библията го видя това , малка сектантке ?
  --------------------------
  Стар Завет, Пета книга-Мойсеева, Второзаконие, глава 18

  10. не бива да се намира у тебе ( такъв ), който прекарва сина си, или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник,
  11. омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви;
  12. защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва от преде ти.
  13. Бъди непорочен пред Господа, твоя Бог;
  14. защото тия народи, които ти изгонваш, слушат гадателите и предсказвачите, а това Господ, Бог твой, не ти е дал.
  -------------------------
  Цитирано заради теб. Бягай да четеш Библията, че явно не си я дочел/а по време на образованието ти, или питай някой свещеник за отношението на Църквата към подобни гадатели, магове и врачки.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 75. 75 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#71] от "sniper":


  До коментар [#69] от "Диана Димитрова":

  Импресионистите много ги обичам, а мосю Клод още повече, а сюрреалистите някой друг да дава пари за тях, аз не. Иначе сутрин до 12 ч. може Дали, но по-късно не! С тия огънати часовници и други разни страхотии в пустинята - лелееее....

  Дудо ви обича!
 76. 76 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#70] от "martika":

  Според мен много време си учила,за неща които не са известни никому,може би само на Акаша.В библията е кодирано всичко,но никоѝ не го знае,виж дори Дан Браун с неговите хипотези предизвика полемики и отричане във Ватикана.Според техния прочит ние трябва да сме роби на табута,а не е така.Господ ни обича и дава свобода,ние сме в него.Тоѝ никога не наказва,както ни внушават те,тоѝ не е плашило,а всемирна хармония от която и самите ние сме част.

 77. 77 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#75] от "dudo":
  Дали е невероятен, многопластово идеен и оригинален.
  Ето негова трактовка на анимациите на Дисни:
  http://elika.blog.bg/photos/99044/original/1aklod-mone_s_rebenkom_1875_ss.jpg
  Това е доразвита художествена идея на символа на вятърните мелници от "Дон Кихот":
  http://3.bp.blogspot.com/-AUeS1JjeN_k/TWF8Sfe7YJI/AAAAAAAAAEk/qKlRV6vNhQ0/s1600/salvador-dali.jpg
  Въобще повечето му произведения правят най-различни асоциации с реалността и са цял неподреден пъзел от внушения, който интригува и очаква да бъде разбран/сглобен.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#77] от "Диана Димитрова":

  Така си е, може да си гледаш една картина по цял ден, да влезеш и да се разхождаш вътре, да пообиколиш, и после да забравиш къде е изхода. И мустаците му харесвам също.

  Дудо ви обича!
 80. 80 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#71] от "sniper":

  На мен това не ми харесва това е абстрактно и не го разбирам,само цветовете ми създават някакво настроение,това е аз не го усещам.

 81. 81 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#71] от "sniper":
  Не знам...може и да се изчегъртва някаква идея от тази картина, но не ми харесва как е нарисувана, хммм, надраскана.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 82. 82 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#71] от "sniper":

  Аз съм сигурна че и тоѝ не знае и надали има претенциите,ама разни умници критици,ами нали я знаеш приказката за голия цар та и това е нещо такова,накрая и самия художник гледа като гръмнат и изненадан че е разбран от всички.

 83. 83 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Продаваните от галерията картини на Рембранд и Пикасо са репродукции и затова не са оценени като културна ценност..."
  ....................
  За какво е този целият шум? Репродукции! Да направят на ксеро машината по едно копие на "История славянобългарская" и да се опитат да го продадат , като кулутрна ценност.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 84. 84 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#79] от "dudo":

  Винаги съм завиждала на служителите в галериите.Обаче има привидно спокоѝствие,особено където има ценни експонати.Не са малко хората като мен на които са им минавали нечисти помисли,да си ги откраднат и гледат в къщи.Направо не ми се мисли този човек от нашта банка,ако направи тоя номер там какво му се пише.Не ти дават дори да си с дамска чанта,мерките за сигурност са големи.

 85. 85 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#78] от "katyad":

  Да благодаря ти за цитатите,аз пиша по памет може някоѝ път да съм неточна.
  ---------------------------
  Моля! Чувал съм мнение на свещеници за отношението на Църквата към такива феномени, а цитатите бях просто въпрос на намиране на информация, когато човек знае къде и какво да търси.
  По принцип нямам против противоположно мнение, защото така се получава дискусия, което е и целта на подобни форуми, а и човек не може да знае абсолютно всичко, но не и когато позицията е поднесена с подобно самонадеяно встъпление от сорта на " мислете, преди да пишете, щото аз знам всичко ".
  --------------------------------------
  Ето една картина на Рембранд в контекста на статията, на библейска тематика, че малко отклонихме темата натам по едно време. Тук може да дойде колежката от по-горе да ни обясни някои неща, като на аматьори, че нали е учила това.
  http://www.beinsadouno.com/board/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=2232

  А със сюрреализма явно няма да се погодим.
  Момичета, съгласен съм с вас, да ме извинява испанеца, ама " творението " му ми мяза на разхвърляни части от нещо разглобено, като че ли я е рисувал с ръката, с която не рисува по принцип.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 86. 86 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#83] от "СДС":

  А бе и аз това се питам,направо да ги мултиплицират както ние правиме с никовете си.Всеки оргинал си има копие.

 87. 87 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#71] от "sniper":

  ...хубаво е че се дискутират художници и различни стилове и изразяване, както Русев, така и Миро, рисуват така защото са обвързали идеите си за израз по различен начин и в различни епохи, както и различни психо нагласи на възприемане и изразяване.

  Но за да се разбере нещо трябва да се опзнае, а за да се опознае трябва да се отиде до жизнения и биографичен път на въпросният художник .

  Но термините "харесва ми" или "не ми харесва" са строго индивидуални и с тях нетрябва да се спекулира, защото в дискусиите те стават силни символи на агресивност.

 88. 88 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#87] от "renegat":

  Но термините "харесва ми" или "не ми харесва" са строго индивидуални и с тях нетрябва да се спекулира, защото в дискусиите те стават силни символи на агресивност.
  --------------------------------
  Така е, прав си, тези термини могат да се преекспонират, ако дискутиращият има за цел не само да изрази, но и да наложи мнение.
  Аз обаче ги използвам само за да изразя личната си позиция, без да правя опити да товаря някой друг с нея. Все пак " харесва ми " и " не ми харесва " е въпрос на лично предпочитание, а когато става въпрос за изкуство и на възприемане на видяното.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 89. 89 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#85] от "sniper":

  Да съгласна съм с теб,днес ми е приятно може би попаднахме на добра тема,липсва политика и спортна злоба,дори и да има различни мнения,а от това по нормално няма има цивилизован тон.

 90. 90 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#87] от "renegat":

  Обичам да чета биографиите им ,в повечето случаи са вълнуващи и имат отпечатък върху творбите,разбирасе че нещата не са черно бели никога,но днес не съм забелязала да има агресия тук,това че не ми харесва нещо не е агресия,това е моят вкус коѝто на никого не натрапвам.Просто има обмен на мнения днес и това ме радва,да чукам на дърво.

 91. 91 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#88] от "sniper":

  И аз не искам да натрапвам моят вкус ,но нали трябва да си говорим нещо та било то и грешно за някои.

 92. 92 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#83] от "СДС":

  Тя къде е сега нали е на сигурно място в Атон,да не вземат и нея да я изтъргуват с разни божковци и радевци?

 93. 93 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#88] от "sniper":

  ...има един момент на по-убедително показване на личните предпочитания и то е възможноста дазаменим "харесва ми" с "приятно ми е да гледам", да сушам и т. н.

  Защото може понякога могат да ни харесват много оспорвани от другите неща, по различен повод по-често лицемерен за да прикрие нещо или изтъкне фалшиво превъзходство и стремежи за лишения на и от самочуствие.

  Но когато кажеш "приятно ми е" - въпросът става интригуващ и предизвиква любопитство, разбиране и благосклонност. Та за това не обичам харесването или не...

 94. 94 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Законът може и да не е идеален, но прочетохте ли вляво обясненията на зам-мин Чобанов? Виждат ми се по-смислени, от тия на търговката.
  Пикасо може да има десетки хиляди скици с въглен от няколко щриха. Аз съм виждал един такъв, в каюткомпанията на един търговски кораб на Параходство БМФ. Бил на гости и драснал две успоредни прави, образно казано.
  Има наши съвременни художници, дето ненарисуваните им още картини са вече поръчани и платени и то не евтино. Имената може и нищо да не ни говорят. Ако към тях се приложи закона, няма да могат да бъдат изнасяни и продавани в чужбина.
  Тука не му е мястото за ирония, въпросът е много завъртян и законът иска много мислене.

 95. 95 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#89] от "katyad":

  Може, но имай предвид, че много хора не разбиат за какво става дума изобщо и им е скучно...Което не е много добър знак...

 96. 96 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#94] от "gargantua100":

  ...това е самат а истина...трябва да се внимава, има много сходни закони, да се прочетат и да се обмисли хубаво какво пишат, защото в Народното събрание няма капацитет за това, което е жалко, уви!...

 97. 97 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#92] от "katyad":

  Преди няколко десетки години – през времето на комунизма, Зографският библиотекар отец Пахомий подреждайки книгите, забелязва, нещо доста странно – петното на първата страница е синьо. След кратка беседа манастирските братя разбират, че Историята е заменена с фалшиво копие – а именно български поклонник – посетил ги преди седмици е разменил книгите (агент с една дума). Доста години по-късно и с доста препирни президентът Петър Стоянов върна на Гърция и на Зографския манастир артефактът, като това действие остави доста полюсни изказани и неизказани мнения и чувства.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 98. 98 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#88] от "sniper":

  Прави ли ти впечатление че повечето са различни,опитват се да ги изкарват луди.На мен тяхната ексцентричност и различнност много ми допада ,приживе не са разбрани и са много самотни,тази гениалност ги дистанцира от „нормалните„,Гоя,Тулуз Лотрел и аѝде да не ги изброявам че са много.

 99. 99 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#95] от "renegat":

  Честно да ти кажа,въобще не ми липсват по добре за мен е че не им е интересно.

 100. 100 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#97] от "СДС":

  Това не го знаех,сега работи ли се по случея да се открият тези които направили измамата или както винаги е мъгла,разследването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK