България е сред държавите от ЕС с най-много болни от туберкулоза

България е сред държавите от ЕС с най-много болни от туберкулоза

© Анелия НиколоваБолните от туберкулоза в България през 2010 г. са били 30.6 на 100 хил. души население при средни стойности за повечето държави Европейския съюз от 16-17 на 100 хил. души. Това отчете днес д-р Тонка Върлева, директор на програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН и туберкулоза.


Има и държави в ЕС обаче, които имат много по-сериозен проблем с туберкулозата. В Румъния болните са 115 на 100 хил. души, а в прибалтийските републики - 60-70 на 100 хил. души. В Азия пък заболеваемостта достига до 200 на 100 хил. население.


В България обаче заболеваемостта е намаляла значително през последните пет години - през 2006 г. болните са били близо 40 на 100 хил. души. Смъртността обаче остава постоянен процент, защото много от заразените разбират за проблема, когато болестта много е напреднала.
Повечето от тях развиват мултирезистентна туберкулоза, която не се повлиява от някои от стандартните препарати за лечение на заболяването. Освен това до 2009 г. България не е разполагала с медикаменти за лечение на този вид туберкулоза.


Туберкулозата е хронично белодробно заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да увреди и други органи. Източниците на зараза са болни хора и животни, както и заразени храни. По податливи на зараза са хора с отслабнал имунитет в резултата на лошо хранене или продължително боледуване. Много застрашени са болните от СПИН. Недохранването и лошите хигиенни и битови условия на живот при децата и възрастните от малцинствените групи е рисков фактор, но също така и нерационалното хранене и обездвижването при повечето деца, твърдят експертите.


Най-честите симптомите на заболяването са кашлица, храчки, понякога примесени с кръв, повишена температура, която се поддържа с месеци, обилно изпотяване, отпадналост и болки в гръдния кош. При възрастни хора често наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване.Туберкулозата обаче може да протече и без симптоми.


От 28 март до 1 април ще има седмица на отворените врати в 29 лечебни заведения във всички области, които лекуват туберкулозно болни. Те ще правят безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. При проведените четири кампании през 2010 г. за безплатни консултации и изследвания са открити 181 болни и 820 души с латентна туберкулозна инфекция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK