Кризи със заложници в България

Кризи със заложници в България

© АрхивПо повод задържането на заложници в банковия офис в Сливен "Справочна информация" на БТА разпространи справка за случаите на взети заложници в страната. "Дневник" публикува пълния текст на справката:


- На 30 юни 1948 г. по линията София-Варна-Бургас-София пътнически самолет на "Табсо" - "Юнкерс - 52" е похитен от организирана въоръжена група начело с уволнения полковник от авиацията Страхил Михалакев и насилствено насочен към турска територия. Това е първият случай на отвличане на самолет в България. На борда има 17 пътници, сред които депутатът Георги Георгиев, запасни военни, адвокати и индустриалци заедно със семействата си. Пилотирал главният директор на гражданското въздухоплаване ген. Борис Ганев. Групата се качва на самолета с пътниците от Варна и Бургас и е предварително организирана. По време на похищението са убити ген. Борис Ганев и бордният радист Недялко Недялков. Самолетът е приземен на летището "Ишеликьой", край Истанбул, където атентаторите се предават на турските власти и искат политическо убежище. Правителството на България изпраща нота, в която иска похитителите да му бъдат предадени. На 14 юли 1948 г. на процес в Истанбул, Турция, атентаторите са оправдани като политически бегълци, действали при самоотбрана.


- На 28 юни 1975 г. малко след излитането на самолета на БГА "Балкан" Ан-24 от Пловдив за София българинът Тончо Гагов прониква в капитанската кабина. Насочва пистолет към екипажа с искане самолетът да вземе курс към Атина. Командирът се подчинява и приземява самолета на летището в Солун. Няколко месеца след похищението, гръцките власти съобщават, че при преместването на Тончо Гагов в друг затвор, той се хвърлил от прозореца и се самоубил.
- На 18 юни 1977 г. самолет Ан-24 на БГА "Балкан" по линията Видин - София с 45 пътници и 4-членен екипаж е отклонен от курса и заставен да кацне на летището в Белград. Румен Димитров насочва пистолет към главата на стюардесата с искане за връзка с екипажа. Поискал от пилота да насочи самолетът към Западна Европа. След преговори самолетът каца в Белград, където Димитров
е обезвреден.


- На 8 август 1982 г. самолет Ту-134 на БГА "Балкан" по линия София - Варна е похитен от 41-годишния Иван Кръстев Георгиев с искане самолетът да кацне във Виена и никой да не го безпокои. При кацането във Варна похитителят е обезвреден. Установено е наличието на 1550 грама взривно вещество "амонит" в насипно състояние, 3 детонатора и 3-метров шнур.


- На 7 март 1983 г. е направен опит за отклоняване на самолет Ан-24 на БГА "Балкан" по линията София - Варна. Малко след излитането Валентин Иванов, Лъчезар Иванов, Красин Генчев и Ивайло Владимиров задържат стюардесата с искане екипажът да отклони полета към Виена, Австрия. Командирът след съгласуване с наземните служби в София и Варна успява да заблуди похитителите, че лети към Виена, а всъщност приземява самолета във Варна. Похитителите са обезвредени, единият е застрелян. На последвалия процес Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор, Ивайло Владимиров - на 7 години, а Красен Генчев - на 9 години лишаване от свобода.


- На 15 април 2002 г. в Русе, в 12.52 часа, 27-годишният Виктор Иванов нахлува в клона на "Евробанк" в Русе. Отправя се към гишето с 3 счетоводителки. Напръсква с обезвреждащ спрей главната счетоводителка, разбива витринните стъкла на предверието и вратата на управителката и я напада. Иска 20 000 евро. Служителките задействат паник бутоните и успяват да избягат през гаража. Като заложник остава началникът на службата за сигурност в банковия клон Б.С. В 13,40 часа полицията го извежда от офиса на банката. През май 2002 г. според съдебно-психиатричната експертиза нападателят, следвал, но незавършил два университета, има шизофрения от недеференциран тип с бърза прогресия и не носи наказателна отговорност.


- На 19 ноември 2003 г. моторният кораб "Елена" с екипаж от 14 български граждани отплава по направление Варна - Поти, Грузия. На 2 декември 2003 г. към 16 ч. в Морския спасителен координационен център - Варна, е получен сигнал за бедствие на кораба, намиращ се на около 90 мили източно от пристанище Варна. В спасителните действия участват 2 влекача на Морска администрация и два военни кораба. На 3 декември 2003 г. е съобщено, че 32-годишният моряк Петър Попов е убил двама души от екипажа и ранил капитана и в продължение на повече от 24 часа е държал като заложници членовете на екипажа. Към 15.30 часа на 3 декември 2003 г. след преговори с моряка той е задържан от служители на Национална служба "Гранична полиция" и с военен кораб е върнат в България. На 5 декември 2003 г. корабът "Елена" се завръща във Варна.


- На 27 януари 2009 г. автобус на фирма "Биомет", пътуващ от София за Варна, около 15 ч. принудително спира в с. Сопот, след като мъж заплашва с пистолет водача на автобуса. Пътуват 36 човека и 3 служители на фирмата. Автобусът е отвлечен от 33-годишния Мирослав Блажев, който иска полицията да му осигури среща с медиите. Блажев твърди, че има бомба в багажното отделение на автобуса. Мъжът отправя искане за среща с журналисти, а към полицията - да му доведе Петър Ганев от с. Хераково, област Сливен, който по думите му е причинил катастрофа с участието на приятелката му Росинка Костова през август 2008 г., когато тя била бременна и загубила детето си. Похитителят настоява да накаже виновника за катастрофата. Един час по-късно Мирослав Блажев се предава на полицията и е обезвреден. На 13 април 2009 г. Мирослав Блажев е осъден на 10 месеца лишаване от свобода.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK