Парламентът прие на първо четене промени в закона за културното наследство

Парламентът прие на първо четене промени в закона за културното наследство

© Надежда ЧипеваДържавата ще предоставя на общините за стопанисване за срок от 10 години недвижими археологически паметници на културата. Това е заложено в поправките в закона за културното наследство, приети днес от парламента на първо четене. В законопроекта подробно са описани процедурите, при които държавата ще предоставя обектите за стопанисване на общините - с решение на Министерския съвет, след решение на съответния общински съвет.


Така ще се улеснят общините да кандидатстват за евросредства и да развиват културния туризъм.


С промените се прави и списък на археологическите резервати, какъвто до момента нямаше. Изброени са 25 обекта, сред които Царевец и Трапезица, старинният град в Несебър, Плиска, Преслав, Мадара, древното селище Дуросторум - Дръстър, античните градове Хисар, Марцианополис, Никополис ад Иструм, крепостта "Калиакра" и др.
Измененията предвиждат още държавата да може да придобива чрез замяна частни имоти, които попадат в територията на недвижими културни ценности със световно и национално значение. Досега те могат да бъдат само отчуждавани, а заради липсата на средства трудно се стига до крайна сделка.


Най-спешно е да се предприемат процедури за придобиване на терените, на които е античният амфитеатър на София, тъй като той в момента се руши, каза пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Ставало дума за няколко имота около хотел "Арена ди Сердика", както и за имотът под "Гьоте институт". За замяна на самия хотел обаче не ставало въпрос. В същото време в Столичната община обмисляли идея за замяна на терена под "Гьоте институт", сградата да бъде качена на пилони, а отдолу да бъде експонирана частта от античния амфитеатър.


С промените ще бъде облекчена и работата на антикварните магазини. Според измененията няма да се смятат за културни ценности "машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори или са произведени в големи количества, не притежават значима културна, научна или художествена стойност или не са свързани с историческа личност или събитие".


Вече със закон ще бъдат въведени изискванията към директорите на музеите. Те ще трябва да са магистри с необходимия професионален опит в съответното професионално направление. Ще бъдат назначавани  след конкурс от комисия,  в състава на която се включва представител на Министерството на културата и двама музейни експерти.


След като с последните законови промени от Министерството на културата иззеха правомощията на Института по паметниците на културата да съгласува разрешенията за строеж около и в сгради - паметници на културата, сега част от тези функции ще му бъдат възстановени. Институтът ще съгласува строежите при сгради с местно значение.


Предвиждат се глоби за фирмите, които произвеждат и търгуват с предмети, върху които е използвано изображенията на културни ценности и не е взето разрешение за това от Министерството на културата, от музея или от собственика на предмета. Задължението да се иска разрешение и сега съществува, но не е предвидена санкция при нарушаването на изискванията. От Министерството на културата поясниха, че наказанията ще са за производителите на предметите, а не за обикновените търговци, които обаче трябва да следят и да изискват от производителя да им представи съответното разрешително.


С измененията се понижават изискванията към експертите, които ще правят оценките на произведенията на изкуството и на културните ценности и те вече ще могат да са и магистри, а не само хора с докторска степен. Така ще може да има повече външни експерти в комисиите, като например аукционните къщи и галериите ще могат да предявяват по-лесно претенциите си още по време на процедурите.


От Министерството на културата предвиждат с тези изменения да заложат и поправка, според която съвременните автори на произведения на изкуството няма да трябва да ги регистрират, преди да търгуват с тях, каквото е в момента законовото изискване.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Най после нещо умно!Разбира се,че общините трябва да управляват културните паметници-при строги изисквания и контрол.Защо обаче концесия само за 10 години?Собственноста трябва да им се прехвърли ,за да могат да ги пазят,развиват,поддържат и да печелят от тях местните хора,а не всичко да отива в държавния бюджет.Държавата трябва да помага и контролира.Това може да е добро средство срещу безработицата.

 2. 2 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 994 Любопитно

  Поредните половинчати решения!Явно разчитат,разумните хора да си кажат :"не е това,което трябва,ама поне е нещо!" и както всичко временно в България и това да се превърне в поредното вечно тресавище!
  Стига с тази централизация!

  Trans penis mihi est!
 3. 3 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 387 Неутрално

  С промяната на парагра 6 от досегашния текст на Закона, същият се прави с безсрочно действие така че иманярите да могат да узаконяват монети и малки предмети без да си доказват собствеността върху тях и без да го правят пред държавата, а пред т.нар. контролирани от тях нумизматични дружества. За качеството и целта на промените в закона съдете сами

 4. 4 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Да взриват паметника на съветската армия и Альоша в Пловдив

 5. 5 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Според измененията няма да се смятат за културни ценности "машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори или са произведени в големи количества, не притежават значима културна, научна или художествена стойност или не са свързани с историческа личност или събитие".
  -------------------------------------

  А какво правим с тракийските уникати-ритони от 5-6в. преди Хр. на Васил Божков?
  Те не притежават ли историческа и културна ценност за държавата? Ако поправките в закона не решават този изключително важен проблем, не разбирам чии интереси защитава Парламентът

  un buen dia empieza con un solo rayo
 6. 6 Профил на zhsdm
  zhsdm
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Частната собственост е неприкосновена чл.17 от БКонститгуция.Явно това не важи за Министерство на Културата.
  Защото държавата няма пари,въвеждаме правила от 60-те години на миналия век.Не само национализират имота ти,а те лишават от правото на избор къде да живееш.
  Държавата нямя собственост във всички населени места и се питам как ще обещетява или по-точно с какво?
  При правителство,ръководено от въъзпитаник на милиционерската школа-Симеоново,методите са Сталиниски.
  Редно е набелязяните имоти да бъдат заплащани на пазарни цени,точно зощото со от световно значение.Всичко друго,се нарича НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ за имота,и интерниране на собствениците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK