Първата изложба в Музея на съвременното изкуство - София, ще бъде открита в средата на лятото

Първата изложба в Музея на съвременното изкуство - София, ще бъде открита в средата на лятото

© Министерство на културатаПървият етап от преустройството на сграда от комплекса "Софийски арсенал" в Музей на съвременното изкуство – София, ще приключи до средата на лятото. Днес инспекция на строителните работи направиха министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн.


Преди месец министърът беше посочил за срок април, но днес той поясни пред журналисти, че е настоял за допълнително укрепване на сградата, за да може тя да понесе и силно земетресение. От думите на Рашидов се разбра, че това е направено в рамките на зададения бюджет. "Наистина ни забави с няколко седмици, но когато говорим за сигурността на посетителите, смятам, че това е най-важното – сградата да отговаря на всички изисквания", каза министърът.


В края на юни ще бъде открита официално и първата изложба. Тя ще представи изявени норвежки художници. За сбирката на музея ще бъдат откупени произведения на най-добрите съвременни норвежки художници. Български автори ще могат да показват картините си, каза министърът и добави: "Ако видим нещо уникално, ще го купим и ще влезе във фонда на музея."
Аз, разбира се, ще подаря и от моята лична колекция и от колекция, която съм създал специално за този музей, с едни от големите имена в световната култура, обяви министър Рашидов.


Първият етап от изграждането на новия музей включва реконструкция на първия етаж на сградата, подмяна на всички инсталации, на покрива. Цената е 1.8 млн. лв. Парите са отпуснати от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.


Вторият етап предвижда ремонти на втория и третия етаж на сградата и "възстановяване на старата архитектура - като паметник на културата", каза Рашидов. Между музея "Земята и хората" и  Арсенала ще има още една постройка. Тя е съществувала и ние имаме документи, по които тя може да се възстанови, каза министърът. Ще се използва за временни изложби.


Около 2 млн. евро ще струват тези дейности. След като бъде приет първият етап ще се кандидатства за финансиране по същата схема.


Целият парк зад сградите ще бъде превърнат в първия открит музей на скулптурата. Първата пластика ще е на Галин Малакчиев. Ще бъде изградено и подземно хранилище за картините между "Земята и хората" и новия музей. Ще има арт кафе, арт магазин - така, както е по света, каза Рашидов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK