Държавата ще си връща още три царски двореца

Държавата ще си връща още три царски двореца

© Красимир ЮскеселиевДържавата внесе в съда днес три иска срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Борисова Хробок и още 5 техни роднини, с които ще се опита да си върне собствеността на дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Врана". Това съобщиха от адвокатска къща "Савова и сие", наети от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което отговаря за държавната собственост.


Делата за "Царска Бистрица" и "Ситняково" ще се гледат от Софийския окръжен съд, а за "Врана" – от Софийския градски съд. По казуса "Врана" искът на МРРБ е и срещу Столичната община, която получи като дарение парка от Симеон Сакскобургготски.


Държавата претендира ответниците да платят и за ползването на имотите. Окончателният размер на търсеното обещетение ще стане ясен след извършването на съдебно-икономическа експертиза, която е поискана от съда, казаха от адвокатската кантора. Те уточниха, че сега са предявили минималната предвидена в закона претенция от 5000 лв. за всеки от ответниците по всяко едно от делата. Така общата сума възлиза на 110 хил. лв. като начало по трите дела.
Заведените искове са срещу наследниците на царете Фердинанд и Борис ІІІ. Освен Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок дригите са Фердинанд фон Вюнтенберг, Александер фон Вюнтенберг, Ойген фон Вюнтенберг, София Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини.


Исковите молби са придружени с доказателствен материал събран в 25 папки. 


Предстои и завеждането на още едно дело срещу наследниците на царете Фердинанд и Борис ІІІ за ловната хижа "Саръгьол" в Боровец. По него адвокат е Петър Петров, който е член на Висшия адвокатски съвет, уточниха от МРРБ.


Преди две седмици Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния, с което през юли 2010 г. беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за резиденция "Кричим". Втората инстанция също прецени, че бившият премиер няма права над имота, тъй като дядо му цар Фердинанд не го е придобил в лично качество. Един от основните аргументи на магистратите бе, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд (КС), с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване на държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис ІІІ, има единствено правоустановяващо действие.


Симеон Сакскобургготски води дело и срещу мораториума да ползва имотите си, наложен от парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака" в края на 2009 г., до приемането на специален закон. Вече втора година обаче такъв закон все още не е написан. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK