Полицията продължава преговорите с похитителя от банката в СливенЧасове, след като от клона на "Инвестбанк" в Сливен беше изведен и последният заложник, похитителят Стефан Петров все още се намира в сградата на банката, стана ясно от брифинга в Сливен на главния секретар на МВР Калин Георгиев и областния управител Марин Кавръков.


Полицията продължава преговорите с него, тъй като той отказва да се предаде.


Близо денонощие след началото на заложническата криза вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи за първи път официално, че нападателят се казва Стефан Петров и е на 28 г. от с. Кортен, Нова Загора. Комисар Георгиев потвърди, че той е охранител, има разрешение за притежание на оръжие от типа "Байкал", но боеприпасите към него били повече от полагащите му се 50 патрона.
"В момента той се е затворил в трезора на банката и няма искания или претенции", заяви Калин Георгиев. Според него няма да се стигне до силовото му неутрализиране.


Според главния секретар на МВР похитителят е приел висока доза упойващи вещества, като не е правил опит за самоубийство, а просто търсил начин да се успокои. Приел е лекарството за сърце Валидол като леко превишил дозата. В момента обаче е контактен, но полицията не иска да го извежда, защото има опасност той да посегне на живота си.


Инвестбанк АД:
По повод на публикации в пресата, изказващи тезата, че клонът на Инвестбанк АД в Сливен е бил обект на нападение поради наличие на големи парични суми в лични сейфове, Ръководството на банката информира, че в този клон на банката в Сливен не се предлага услугата "Граждански трезор" и изложената информация изцяло не отговаря на истината.


От банката добавят, че през вчерашния ден, 23 март, банковият клон в Сливен е работил с обичайната касова наличност за стандартен работен ден.

"Той е въоръжен, но е под наблюдение и не застрашава живота на никого. С него се поддържа връзка от психолози, за да бъде убеден да не сложи край на живота си, каквито намерение е заявявал. Няма финансови искания. По време на нападението е бил афектиран, силно е притеснен, няма логика в действията му", каза още Калин Георгиев.


На брифинга присъстваха пет от освободените банкови служителки, които благодариха на служителите на МВР за умелите им действия. Те обаче се въздържаха от подробности за преживяното от тях и за развоя на събитията в банковия офис след нападението му вчера.


Заложническата драма започна в 16 ч. на 23 март, след като въоръжен мъж нападна клона на "Инвестбанк" в Сливен. Той простреля охранителя на офиса - 42-годишния Станчо Станев, в областта на рамото и гърдите. Станев беше опериран и в момента състоянието му е стабилизирано.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK