Творби на Рембранд, Пикасо и Дечко Узунов не са културна ценност, но може и да станат

Промени в наредба ще поправят пропуска, ще облекчат и работата на галеристи и художници


Ще има списък с автори, чиито произведения винаги трябва да бъдат окачествявани като културна ценност

Произведения на Рембранд ван Рейн, Пабло Пикасо и Дечко Узунов не са културна ценност. За това си има и старателно подготвен документ.


Репортер на "Дневник" видя, че оценители към Министерството на културата са написали "не е културна ценност" под предложените на търг на аукционна къща "Ракурси" "Четящ отшелник" на Рембранд - гравюра върху мед, отпечатана от Лувъра, композиция на Пикасо - литография, и три подписани и датирани акварела на Дечко Узунов.
Според един от управителите на "Ракурси" Румяна Йонева "става въпрос за оригинални произведения, което може да се види с просто око".


Обяснението за оценката на творбите е скрито в Закона за културното наследство и наредбите към него. В закона за културна ценност се приема "нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида, общността или обществото и има научна или културна стойност".


В наредбата пък не са описани ясно критериите за оценка на произведения на изкуството. А всяка картина, която ще се предлага на търг, трябва да има идентификационен документ от експертна комисия. След като минали през тази процедура, от аукционната къща "Ракурси" получили документи, според които те не продават никакви културни ценности.


"Това е абсурдно, абсолютен анахронизъм", смята един от управителите на "Ракурси" Румяна Йонева. По думите й Рембранд може и да не е ценен, но пък "ако сега ви нарисувам една рисунка, може да се окаже, че тя е културна ценност".


До подобно мнение са стигнали и в Министерството на културата. Подготвена е нова наредба, в която подробно ще се описва на какво да се базират оценките на културни ценности. Най-вероятно към нея ще има и списък с автори, чиито произведения винаги трябва да бъдат окачествявани като културна ценност, казаха оттам.


Това няма на практика да промени условията на работа на галеристи, аукционни къщи и художници, но ще реши абсурда с окачествяването на художествените творби сега.


Наредбата ще бъде приета веднага след приемането на измененията в закона, заявиха от министерството. Друга замислена промяна в нея, която засяга аукционните къщи, е за оценителите. И занапред търговците на изкуство ще могат да имат свои експерти, вписани в регистър към министерството.


Сега обаче те трябва да имат докторска степен, а се предлага и магистри да могат да участват в комисии. Така ще се разшири кръгът на експертите и собствениците или аукционните къщи ще могат по-лесно да оспорват експертизи.


Сертификатът за една картина струва 20 лева, "ние платихме 95 по 20 лева за регистрация за търга ни", казаха от "Ракурси". Предположението на управителя е, че държавата не определя картините като културни ценности, за да не попаднат в графата национално богатство и така да станат непродаваеми.


"Смесват се двете понятия, които в самия закон са разграничени", смята още Румяна Йонева. От "Ракурси" предполагат също, че законът е подготвян най-вече за археологическите находки, а не е помислено достатъчно за изобразителното изкуство.


Според мениджъра на аукционна къща "Виктория" Павлина Девлова в новата наредба ще отпадне и регистрирането на картини на живи художници. От Министерството на културата потвърдиха, че ще бъде разрешено на авторите на произведения на изкуството да търгуват с тя, без да се налага преди това да ги регистрират.Ще има списък с автори, чиито произведения винаги трябва да бъдат окачествявани като културна ценност

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK