МВР опроверга министъра си за похитителя в Сливен

Вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев се разминаха в позициите си за похитителя в Сливен и изпаднаха в задочен конфликт. На пресконференция вчера в града Георгиев заяви, че нападателят Стефан Петров не е наркоман.


Тази версия беше изказана за първи път от Цветанов в сряда. От Великобритания той съобщи първо пред БНТ, а после и пред "Дарик радио": "Нападателят е наркозависим и е от Сливен. Искаме той да бъде успокоен и да не прибягва към действия, които да застрашат живота на заложниците."


Малко след изказването на Цветанов от МВР разпространиха апел към журналистите да не използват непотвърдена информация, защото така пречат на оперативните действия. Съобщение за това кой е нападателят не беше пуснато от ведомството и до късно вчера, но версията, че Петров е наркозависим, остана водеща почти цяло денонощие.
Георгиев опроверга началника си, като заяви: "Той не е наркозависим, не е наркоман, не е пристрастен и дори бих казал, че има негативно отношение към наркотиците. Това, което беше тиражирано в началото на операцията и включително мина като информация по медиите, не отговаря на истината", каза още главният секретар на МВР. "Вие се убедихте колко е важно информацията, която се подава в такива ситуации, да бъде дозирана", добави той.


Още по-категоричен беше Тодор Тодоров, началник на сектор "Криминална психология" в Института по психология на МВР. На вчерашната пресконференция в Сливен той заяви следното: "В определени моменти в някои средства за масово осведомяване изтичаше като цяло недостоверна информация и това ни затрудняваше доста в процеса на преговорите. Като например не знам откъде беше излязло, че той е наркоман, което доста време ни отне да се разберем с този човек, че ние наистина не го смятаме за наркоман."


"Очевидно човек, който не се намира на мястото, не може да има пълна информация за случващото се, особено и бидейки в Англия. Слава Богу, че извършителят не е можел да гледа телевизия, защото е възможно, особено и като е лабилен, това да доведе до по-сериозни последствия", коментира изказването на Цветанов Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР в правителството на ОДС. Според него е разбираемо желанието на медиите да се информират от човек, който е на висок пост, но ако не се намира на мястото на събитието, той няма как да знае подробностите.


Според Радулов друга основна грешка в ситуацията е допусната от медиите, които като цяло не са попречили на работата на полицията, но "създадоха няколко опасни ситуации". Една от тях е била съобщаването на информацията, че една от заложничките е успяла да се свърже с близките си. Така тя е била поставена в реална опасност, още повече защото е била и последната останала в банката, обясни Радулов.


"Дневник" успя да се свърже с приятел от детинство на нападателя Стефан Петров. Георги Панайотов разказа, че Петров е "един от най-принципните и добри хора, които познавам", и заяви, че младежът не е "нито психопат, нито наркоман".Развръзката от последния час


Всички заложници бяха освободени от похитителя Стефан Петров (28 години), който се барикадира в трезора на банката. Той заплашвал, че ще посегне на живота си, и е предозирал с валидол, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Повече от денонощие след като Петров простреля охранител и взе заложници, полицията продължава да преговаря с него. "Той е въоръжен, но е под наблюдение и не застрашава живота на никого. С него се поддържа връзка от психолози, за да бъде убеден да не сложи край на живота си. Няма финансови искания. По време на нападението е бил афектиран", каза още Георгиев. Петров е от с. Кортен, работи като охранител, има разрешително за притежание на оръжие. Основната версия от вчера е, че е нахлул в банката не за да я обере, а заради касиерка, в която бил влюбен. До редакционното приключване на броя не се беше предал.


Грешките на МВР (според експерта Николай Радулов)


1. МВР огради мястото около банковия клон, но не го направи, както изисква процедурата. Не изведе всички граждани, което ги постави под опасност. Остави областния управител да показва "мускули" и да твърди, че ще остане там докрай.


2. Не бяха изградени две охранителни линии. Разстоянието между двете се нарича буферно и в него е забранено да се движат хора, защото са потенциална цел. Чак зад втората гранична линия се разрешава на медиите да влязат, за да се избегне предаването на действията на спецекипите.


3. До късно вечерта не беше прекъсната комуникацията. Принципът е около мястото, където се държат заложници, да се прекъсва всичко - интернет, телефони, телевизия, радио. Слага се заглушител и на мобилните сигнали. Осигурява се една-единствена пряка линия, по която се водят преговорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK