Децата ще могат да останат в яслите и след като навършат три години

Децата ще могат да останат в яслите и след като навършат три години

© Георги КожухаровДецата вече няма да бъдат изписвани от яслите заради факта, че са навършили три години, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ведомството ще предложи промени в наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и кухни.


Те ще предвиждат децата да се изписват от яслите не веднага щом навършат три години, а през целия период, докато станат на четири. Причината е, че в София и в други големи градове децата се приемат в градините от септември заради недостиг на места.


Досега имаше проблем, защото деца, които навършат три години преди септември месец, трябваше да бъдат изписани от яслите и работещите родители да търсят друг вариант за месеците до септември. Друг вариант беше да представят направление от личните лекари затова, че детето им боледува често или е изкарало сериозно заболявания през зимата, срещу което общопрактикуващите лекари роптаеха.
Новите правила за изписване на децата от яслите трябва да са факт най-късно до месец с обнародването им в "Държавен вестник", уточниха от здравното министерство.


Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова е спряла обществената поръчка за нова информационна система за записване в детските градини. Процедурата беше обявена в началото на годината заради изтичащия през май договор със "Сирма груп", която изгради и поддържаше системата.


Става въпрос за изграждане на нова система, защото сегашната решава проблема само с липсата на места в градините, като регистрира кандидатите и ги класира, обясни през януари Тодор Тодоров, шеф на "Информационно обслужване" в общината. По-късно Фандъкова го опроверга и обяви, че системата работи добре и би било грешка да се прави нова.


Решението на кмета е договорът със "Сирма груп" да бъде продължен до края на годината. Причината е, че от май до септември предстоят класирания за приема в градините от септември. Очаква се в системата да бъдат вкарани и самостоятелните ясли, за които в момента се кандидатства на място и това предизвикваше опашки от чакащи родители в първите дни от годината.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Те не могат да влезнат в яслите бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":
  Нито в яслите,нито в градините.А аз не знам и като влязат,как ще гидържат в яслите,като и там местата са ограничени и следващата вълна деца,реално гони 3годишните

  bravy
 3. 3 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А има и такъв момент,че децата в ясли се гледат от сестри(медицински работници),а децата в градините от педагози.Не може да държиш 8 месеца при бебетата едно дете,дето трябва да развива финна моторика и изгражда навици за самостоятелно хранене,обличане и т.н

  bravy
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анна Тодорова":

  Добре, че има места в училищата, че иначе щяха да си карат абитуриентските балове в градините....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Децата ще могат да останат в яслите и след като навършат три години
  ============================
  Ама могат бе! Как да не могат? Те и до 20 си вървят пълни олигофрени с нечленоразделна реч и сипи,ако нема донеси като тези на годинка.

 6. 6 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  и това не е толкова сигурно,нали искат двусменно обучение до 7ми клас(по желание или само за децата на трудещи се родители с невъзможност да ги взимат,а мениджърските деца ще се обучават на по-различни неща-например да бъдат бохеми)

  bravy
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Да търсиме позитивното защото дори днешния хубав празник и ден ще си развалим. Новината е хубава, даже много. Да го направят и за четвъртите групи, да не ги пускат май, а да са до септември. Кмета на Кюстендил това го е направил преди 2-3 год. мисля. Приятен ден на всички.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 8. 8 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 793 Разстроено

  За пореден път се убеждавам в КОЛКО погрешна посока гледа Министерство на Образованието...едно свястно нещо не съчини!
  Не стига, че децата нямат шансове за ясли и детски градини и това е най-големия страх на родителите!?!? как джанъм, ще ги гледат тези дечица, ако няма баби и дядовци, А ТЕЯ увеличават срока!! Т.е който влязъл - влязъл - останалите да го д...т
  ехххх...държавице подредена!!!!!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 9. 9 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Беше крайно време да се случи! Можеше да не се мотаят толкова.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  А какво правим в обратния случай - детето е родено лятото или пролетта, тогава изтича и майчинството. Обаче детето не може да тръгне на ясла, а чака септември - така майката, която си е плащала осигуровките и е била изрядна към държавата трябва 4-6 месаца да си удължи майчинството, което е вредно за нея, за семейството й и за бюджета на държавата, или да вика баби, или да търси някакви други безумни методи. Майките вече веднъж бяха изкарани от дъражвата като основен враг и проблем, а политиката срещу тях продължава. И после - намалявали сме били, ае стига бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "a.nice":

  ++++++++++++++++++++++++++

 12. 12 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анна Тодорова":

  Във всяка детска ясла има и педагог, който изработва самостоятелна програма за обучение за всяко дете и се провеждат съответните занятия. В някои случаи дори това е по-добро за децата - да се гледат и обучават от сестри и педагози заедно.

 13. 13 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  За съжаление ,тук коментират незасегнати от проблема хора т.е. тези, които все още нямат деца или с пораснали такива.
  Истината е ,че тази система не работи.Това е едина статична страница объркана и не даваща нищо повече освен възможност за записване.Там се работи на системата пощенски сървър и всичко, което може да разберете е след писане и получаване на и-мейли.
  Друг проблем е,че се дава невярна информация при записването на децата и после нещата се оправят "на ръка".За да се класирате за желаната от вас ЦДГ трябва да имате 10+ ..което автоматично означава да рабтита в сферата на ЦДГ.
  И изведнъж се оказва ,че на 80% децата родителите работят в "сферата",в което силно се съмнявам.
  Предлагам разследващ журналист от "Дневник" да
  провери..централните детски градини/Преспа,Малкия принц, Буката или други в района ../ и да запише" детето си.." ако може .Успех!!!

 14. 14 Профил на Ivelina Miteva
  Ivelina Miteva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Децата в яслите съвсем не са бебета, а освен медицински сестри с тях се занимават и педагози. А когато са заедно дечица на 1,5 г. и 2.5 г. примерно, малките се учат изключително бързо от по-големите, а по-големите свикват да се съобразяват и дори да се грижат за по-мъничките. Проблемът е по-скоро в пренаселеността на яслените групи (27-30 деца) - където пак стигаме до основния проблем, липсата на достатъчно детски заведения.

 15. 15 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Неутрално

  е тук за педагога в яслата не съм сигурна,че е така.Зная как беше до миналата година в ясленската група на детето ми
  Виж, що се касае до това,какво би трябвало да се случи и какво се случва и аз за 18 дни общо посещение на детето ми за 6 месечен период платих 1400лева на държавата,защото трябваше да се върна по-рано на работа и опитвахме детенце да тръгне на градина за онези прословути декларации.

  bravy
 16. 16 Профил на maika
  maika
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Хубаво е, че ще удължат престоя на децата в детската ясла, но какво ще правят след това като навършат 4 години когато местата в детските градини ще бъдат пак заети предишната година за техния набор според правилата в момента.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#13] от "id_1":
  Това е вариант за злоупотреба, защото директорката може да си затвори очите. Трябва да се изисква документ от общината удостоверяващ роднинската връзка и егн на работещия в сферата на общинската администрация. Но това си мисля, че е единствения вариант за злоупотреба. Освен разбира се бележките от докторите, че детето има заболяване.
  Тази година премахнаха обаче варианта да носиш пак бележка "на ръка" на директорката, че си посещавал друга ясла/което носи безценната една точка./. От тази година ще става по електронен път проверката.
  Според мен тънкия момент е, че общината дискриминира неприетите деца. Защото субсидира местата в градините с 100лв. на месец. Да дава и на тези, които не може да приеме по толкова. Родителите да решават ще доплащат ли в частна детска градина, жена за гледане ли търсят, ще стимулират някоя баба или каквото и да е друго.
  Другия момент е , че трябва да приемат варианта като с делегираните бюджети в средното образование. Т.е. ако посещавам частна детска градина държавата да и плаща 100лв. Тогава ще има и конкуренция, защото всички искаме да ни приемат децата и като че ли се забравя после какви безумия ги чакат.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK