София е платила около 3 млн. лв. за поддържането на парка "Врана" за 10 години

София е платила около 3 млн. лв. за поддържането на парка "Врана" за 10 години

© Красимир ЮскеселиевЗа миналата година Столична община е дала около 500 хил. лв. годишно за издръжката на парка "Врана", докато бившият премиер Симеон Сакскобургготски е платил близо 4200 лв. местни данъци. Това показват данните на Столична община, предоставени след запитване от в. "Дневник". Паркът беше дарен от бившия премиер на общината през 2001 г., като идеята беше той да се отвори за посещения на столичани и гости на столицата, но това не се случи. На практика паркът може да се ползва единствено от семейството на Сакскобургготски, като за десетте години общината е платила за поддържането му около 3 млн. лв.


Дворецът "Врана", за който миналата седмица държавата внесе иск в съда да й бъде възстановена собствеността, е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок според данните в данъчната служба. Те редовно са плащали местните данъци, като за 2010 г. са платили 2239 лв. за данък сгради и 1942 лв. за такса смет, се казва в отговора на Столична община до "Дневник". Данъчната оценка на двореца е около 1.214 млн. лв. Данъчната оценка е важна за хода на делото, защото държавата съди бившия премиер, сестра му и още 5-ма негови братовчеди за пропуснати ползи от това, че неправомерно са живеели в двореца. Към всеки от тях засега е предявено искане за обезщетение от 5000 лв., което е минималната сума, предвидена в Закона за собствеността. Отделно държавата е предявила иск и срещу Столична община от 5000 лв.


За нас е важно да възтържествува справедливостта и съдът да отсъди чия собственост е паркът и дворецът "Врана", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че общината винаги се е грижила за парка като добър стопанин и продължава да го прави, "но е важно да се намери формулата, по която паркът да бъде отворен за столичани, за да могат да го посещават".
В края на март 2001 г. Симеон Сакскобургготски дари 882 421 кв.м от парка на Столична община, но при оформянето на договора през август площта нарасна до 968 097 кв.м. Данъчната оценка на този имот е 8 838 725 лв. и 60 стотинки, а пазарната му стойност е над 20 млн. долара, като в сумата не е включена стойността на редките и уникални растителни видове, се казва в прессъобщение на общината от 2001 г. Паркът е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство от национално значение през май 1992 г.


Царското семейство си запазва една част от парка около царския дворец в размер на 21 400 кв.м, като за нея няма да плаща данъци, е посочено още в прессъобщението на общината от 2001 г. Тази част трябваше да бъде отделена от дарения парк с ограда, построена с лични средства на Сакскобургготски, но не е ясно дали това се е случило.


Съгласно договора за дарение за парка трябва да се грижи персонал от 29 души. Освен това "общинската охрана трябва да осъществява безвъзмездно контрол и върху имота на дарителите чрез регулярни огледи и други охранителни мерки", пише още в договора. По изричното искане на Симеон Сакскобургготски  по никакъв повод и начин в парка няма да се допуска строеж на заведения за обществено хранене, увеселителни обекти и детски площадки. Тази клауза също изрично фигурира в договора за дарение. В него е посочено още, че общината се задължава да осигури необходимите грижи за растителността в парка, да изработи правилник за стопанисването му и да определи реда за посещенията на граждани. Единствено желание на Симеон II e районът да се казва Фердинандов парк. Намеренията на кметството по времето на Стефан Софиянски бяха да превърне района в естествен природонаучен музей. Паркът трябваше да има определено работно време, като всички жители и гости на София да могат да го посещават срещу минимална входна такса. Това обаче така и не се случи, след като общината и Сакскобургготски не успяха да намерят приемливо и за двете страни решение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK