Касим Дал обеща да освободи ДПС от страха, но не и нова партия (видео)

Срещата на Касим Дал с привържениците му започна с българския химн<br />

© Красимир Юскеселиев

Срещата на Касим Дал с привържениците му започна с българския химн"Предстоят местни избори –хората в ДПС са принудени заради едното кресло да мълчат, да траят... фно на изборите те ще накажат ръководството на ДПС. До изборите може да мълчат, но на изборите ще видите от урните какво ще излезе. Аз ги познавам тези хора. Нали се гордеехме, че им вдигнахме главите... а някои сега гледат обувките си от срам." Това заяви дългогодишният "втори" в ДПС Касим Дал на първата среща със симпатизанти и привърженици след изключването му от партията, организирана от поддръжниците му във Facebook.


И допълни: "Твърде ценна е нашата партия, защото е изстрадана, с много болка е изградена – човек по човек. Отгоре не успях да я променя, да я реформираме отдолу... За съжаление големите (възрастните – бел. ред.) много ги е страх. Ние родихме този страх, в регионите всичко е обвързано, взаимозависимо... Дотук докараха ДПС, нашето движение за права и свободи – до страх да се говори.


Дал беше изключен от ДПС, след като подаде оставка от партийното ръководство и изпрати писмо до структурите, в което остро разкритикува лидера Ахмед Доган. Обрата в отношението си той обясни с това, че се е запознал с агентурното досие на Доган, и обяви председателя на партията за "най-успешният проект на ДС".
Днес Дал каза, че не се чувства изключен от партията, която е градил 25 години, и че е в сърцата на хората от ДПС. Затова за пореден път декларира, че няма да прави алтернативна формация, а иска тя да се реформира - реформа по неговите виждания, минаваща задължително през смяна на лидера. Единственият план за постигането на тази промяна, даден от Касим Дал на привържениците му, беше да се участва в събранията по места за местните избори, да се провокира дебат и така да се стигне до подходящите кандидати, да се повлияе на номинациите.


"Дайте конкретика... Резултатиет обаче се спускат отгоре? Каква алтернатива предлагате? Те са дресирани... Дали ще ви допускат до събранията", попита залата, събрала около 350 човека. А Дал повтори – конкретиката е обикаляме регионите, събранията, ние ще сме там. Трябва да изминем този път, като мине – пак ще се съберем и ще говорим.


Вашите желания са да не разделяме ДПС и ние ще работим за това


ще бъдем най-активни на общите събрания, на общоселските, ще дадем сила на хората, да им кажем че има алтернатива и да преодолеем страха", допълни той.


Какво оттук насетне? Отговора на този въпрос бяха дошли да чуят всички в зала 6 на НДК. Организаторите, Касим Дал и неговите най-близки постоянно обясняваха – няма да цепим, няма да правим алтернатива. Други обаче смятаха, че скоро ще се "роди нещо", и обясняваха, че в момента присъстват на кръщенето. Трети само обясняваха, че днес ще бъде отправено послание за нов тип мислене, за промяна.


На някои обаче явно не им се чакаше. "Да не ги чакаме доброволно да се оттеглят, а


да ги свалим от този тезгях, доброволно никога няма да стане


те са пуснали корени", заяви привърженик от Айтос. И беше посрещнат от бурни аплодисменти. "ДПС ще се разцепи, не може да не стане, но нека да стане, за да се види кой какъв е... кой зад кого застава. Няма да си отидат доброволно... ДПС трябва да си остане същото, не трябва да се подменя идеята, но не и с тези хора. Да се изметат на изборите", призова и Ибрахим Карахасан.


Камера и монтаж: Георги Марчев

В 30-минутната си реч Касим Дал също заговори за "измитане". "Чува се, че играя някаква игра – който ме познава, не може и през акъла му да мине. Не се поддавайте на провокации, ще бъдем заедно, ще станем много повече, като тръгнем по регионите. И ще пометем тези хора. Ако не си отидат, ще ги пометем", обеща той. Дал изрази увереност, че начинанието му ще успее. " Убеден съм, че ще направим така, че да изчезне този страх, не може хората, които се противопоставиха на тоталитарния режим, сега заради къшей хляб или кресло да не могат да издигат глас, да не могат да казват това, което мислят", каза той.


И пак нарече ДПС като "Ние": "Ние, ДПС има достатъчно подготвени хора, нека в ръководството имат благоразумието да се оттеглят", призова той. Защото, ако така продължавало, или няма да има ДПС, или хората с опит ще си отидат от формацията. "За да бъдат избирателите на ДПС, симпатизантите на това дередже, е виновно ръководството на ДПС. Тук никой друг не визирам освен председателя", допълни Дал.


ДПС мина всички по корупция – затова и вън, и вътре е изолирано,


ние изгорихме всеки, до когото се докоснахме


заяви още бившият заместник на Доган. И прогнозира още по-голяма изолация, ако не бъде предприета реформата, а на масата с Доган политици щели да сядат само тайно и за правене на задкулисни далавери.


Очаквано една от основните теми на форума беше досието на Ахмед Доган. Дал отново декларира, че "наивно може да е, но се запознах с досието през 2010 г.". Наистина разбрах в годините защо са се случвали много неща или защо не са се случвали, моята грешка беше там, че ги разделяхме хората в ДС на добри и лоши - няма такова нещо, те са зависими хора, допълни той. И отчете като сериозен свой успех като политик прокарването на закона за досиетата. На техен език казано: "Ние ги изиграхме", заяви той.


За срещата с Касим Дал в София бяха дошли негови поддръжници от цялата страна и приятели от Турция, сред които и бившият представител на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу, който беше освободен от поста заради подкрепата му за Дал.


Да подкрепи Касим Дал в София беше дошъл доскорошният представител на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу (правият), който беше отстранен от поста след изключването на Дал. Той беше един от тримата представители на ДПС от Турция, които на заседанието на Централния съвет на ДПС гласува против изключването на дългогодишния "втори" в партията<br />

© Красимир Юскеселиев

Да подкрепи Касим Дал в София беше дошъл доскорошният представител на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу (правият), който беше отстранен от поста след изключването на Дал. Той беше един от тримата представители на ДПС от Турция, които на заседанието на Централния съвет на ДПС гласува против изключването на дългогодишния "втори" в партията


Както преди готвехме изборите за ДПС, сега ще го правим за Касим


заявиха неофициално български изселници пред "Дневник".


Бившите депутати Рейхан Аблеким от Русе и Юксел Хатиб от Силистра също подкрепиха колегата си. Пред залата говориха младеж от Германия, дошъл специално за срещата, хора от Плевен, Казанлък, Шуменско, Варна. За наследството на Държавна сигурност и внедряване на хората в съвременното управление на държавата пък разказаха Екатерина Бончева от комисията по досиетата и Тома Биков – автор на книга за досието на Доган.


Дни преди събитието организаторите на форума във Facebook изразиха притеснение, че от ръководството на ДПС ще изправят подставени лица, които да създават провокации. Такива нямаше. Политиците от ДПС обаче бяха запознати със случващото се в залата, тъй като проследили прякото предаване по "Канал 3". За това, че са проявявали интерес към събитието, не искаха да се знае – всяко асоцииране или интерес към Касим Дал в момента не били подходящи.


Организаторите на групата в социалната мрежа сега ще мислят за ново име, за да не се асоциира тя само с един човек – Касим Дал, а да подкрепя идеите за недопускане на агенти на ДС в управлението и в обществено-политическия живот.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Докато Доган сам не си тръгне или кукловодите му не го тръгнат е немислимо да има друга етническа партия която да й съперничи в ни най-малка степен. Това е положението колкото и да не ни се ще.

 2. 2 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 521 Весело

  Къде се е чуло и видяло човек от чужда държава да идва на събиране на партия, която е представена в местен парламент?

  Къде става това, освен в България? И то с партия, която е откровено антибългарска, а представителят от държава-бивш проводник на геноцид над същата тази държава?

  Да ми го обясни някой това...

 3. 3 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Новия Месия дружка на Ердоган. Честито.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:49 на 27/03/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2417 Весело

  До коментар [#2] от "alejandro...": Просто ! Демокрацията не е прав път.Има много завои и зад всеки завой....поне един снайперист !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Мдаааа,

  на първата снимка на първия ред в дъното - онова мекере, дето съм го слушал по телевизията нагло да оправдава Сополя толкова години.
  Валерия Велева тоже там.
  Това ми стига. Други цветенца даже не съм и търсил.

  Довчерашната дружка на Сополя, така горко крил несъгласието си с Доганя дор до три управленски мандатя като втори човек в партията му, си намери същите пляки като него сега да ми говори за "чест и достойнство"?

  Аре у лево!
  Пунт и пластики!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Опсссс...

  На втората снимка.
  Онзи с черничките очилца

 8. 8 Профил на alex111
  alex111
  Рейтинг: 462 Неутрално

  " ДПС мина всички по корупция – затова и вън, и вътре е изолирано, ние изгорихме всеки, до когото се докоснахме заяви още бившият заместник на Доган. "
  Да си дойдем на думата! Ученикът- ДПС надмина майстора си- БКП, пардон- БСП (след възродителната промяна
  А иначе хич да не се правят на страдалци -от човек на човек и не знам си още какво, защото това, което всъщност създадоха, в т.нар. смесени райони си е чиста проба сепаратистка антибългарска и по-точно протурска политика. Без да говорим за феодалния строй и за страха у хората. Истината е, че поне половината, които отиват да гласуват за ДПС на изборите, го правят под натиск, заплахи и вследствие зависимости, в които нарочно са поставени и държани. Ако има демокрация в нашата изстрадала република, тя съществува в някаква европейска форма единствено и само в големите ни градове. В селата, и особено в т.нар.смесени райони- никога не са я виждали.

  България не може и не трябва повече да допуска етнически базирани партии, ако искаме да се съхраним като народ и държава!

 9. 9 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мисля си, че това,което става е нова МИМИКРИЯ на ДПС,около 10% най много ще гласуват за свои кметове/турци/,а другите за Доган и след този театър статуквото ще бъде запазено.Турците в българия са капсулирани по ред причини,като тези в Германия.
  Но какво правят тези капути-професор Георгиев,Данчо Ментата,Хр.Бисеров и други?

 10. 10 Профил на evi4ka
  evi4ka
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Алехандро-лице от чужда държава ни беше премиер-Монката.Наследи го друго лице от чужда държава дето нямаше българско гражданство,не е бил в българската армия и се казва Дмитриевич.Сети ли се-вечния кандидат младоженец СерГейчо.А ти си се закахърил за обикновен депутат.

 11. 11 Профил на mnimia
  mnimia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма значение какъв е важното е ,че до вчера редом с Доган агитираха по селата на турски език срещу българите !!! Феса си е фес!А и след изборите не е сигурно какъв нов план им се търкаля из главите,а той може и да включва две турски партии май а?

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  ..."За да бъдат избирателите на ДПС, симпатизантите на това дередже, е виновно ръководството на ДПС. Тук никой друг не визирам освен председателя", допълни Дал...

  След като му стоя толкова години до дясното коляно.
  След като той "водеше" кадрите и кадруването.
  След като до вчера обикаляше пак "от човек на човек", ама да провежда политиката на .... явно на "председателя". Нали той и само той, единствен той, е виновен!
  Това самият Дал през годините, Лютфито, Етемката и другите им юнаци - света вода ненапита.

  Абе, това да ви напомня нещо?
  Това Хрущов, това бай Тошо на Априлския пленум, това Лилов, Пешо Танкиста, Луканов през ноември 1989 ...

 13. 13 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Често влизам във Фейсбук,"Да подкрепим Касим Дал",днес не може да се влезе.Около пет хиляди ,повечето изселници си чешат езиците,повечето на турски и си мислят за подобни революции,като в арабския свят.Медиаторът им е Метин,дебелия,най-десния от първата снимка.
  Това движение ,със сигурност,вече е яхнато от външни турски интереси,въпреки,че вътре има доста млади и интелигентни хора,които още не знаят ,че са разменна монета.

 14. 14 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Касим Дал да вземе да освободи България и от ДПС, и от присъствието си. Тази етническа партия освен, че е противоконституционна, е и вредна за самите българи с турско самосъзнание. Този Дал с нищо не е по-различен от Сопола, даже бих казал, че и по-зловреден. Всичките изроди в ДПС - и тези с арабските имена, и еничарския корпус на партията, които са с български, са за затвора. Когато българите с турско самосъзнание гласуват за тези престъпници, стават съучастници в престъпленията им и после да не се чудят защо не могат да се интегрират и българите гледат с лошо око на тях.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 15. 15 Профил на criptonit
  criptonit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "ром":

  Колкото и да е жалко винаги се намират помияри.

 16. 16 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нали знаете как се казва новата партия на Касим Дал?

  "Ако си Дал"

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#16] от "оstavime":

  Ако си дал, ще получиш от държавата...

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#9] от "ром":


  Професор Георгиев беше се присламчил към някаква нова патриотарска партийка на писателя Томов миналата година. А сега е пак при турците!?! Бисерчето/Елмаза и Ментата не се виждат на снимката?

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Причината за изолацията на ДПС от останалите партии (без БСП) е в това, че депесарите имат сепаратиски цели, а останалите избиратели имат за цел просперитета на българите. И тука Дал още не е показал към коя от двити части попада.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  До коментар [#9] от "ром":

  Е, как какво търсят мекеретата там?
  Същото като Дал - дават за да им дадат.
  Само че сега чакат от гербавите. Форумният "Turkuaz" нали си го каза тук, във форума, под новината за разговорите на Веждито и Дянков с изселниците в Одрин.

  И как хубаво плюят Сополя за агентурното му досие!
  Пък Касим бил се запознал ... през 2010.
  Сигурно дотогава е бил глух, сляп и не е можел да чете ...
  Що не пита проф. Георгиев, оня, на първият му ред. Нали са стари съратници? Той преди няколко години много подробно защищаваше Сополя баш за работата му за ДС ...

  А и цялото това отвръщане от ДС как пък не му попречи на Касим Дал да участва най-активно в преизбирането на Гоце например. Когато всички се бяхме запознали подробно с досието му.

 21. 21 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mohammed"
  :Тази етническа партия освен, че е противоконституционна, е и вредна за самите българи с турско самосъзнание
  ..............................................................................

  Много сте прав!Но възможно ли е тези наши съграждани да се отворят,да участват в други партии?Една по реалистична програма към населението от смесените райони,която хората там да усетят,да заживеят по-добре-,може би това е начина.Сред българските турци ,особенно младите има много образовани и интелигентни ,нерелигиозни и които по свой начин си обичат родината...Знам ли?
 22. 22 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#19] от "ck":

  "а останалите избиратели имат за цел просперитета на българите."

  Начело с Костов,който продаде за грошове България.

 23. 23 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Какъв е Касим Дал ,няма голямо значение.Важното е,че е прозрял истината-"няма добри и лоши ченгета."За всеки,който е на това мнение,има място в българската политика.

 24. 24 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До момента в България отцепници не са печелили избори. Касим Дал е върл Ислямист. Вълкът козината си мени но нрава не. ДПС трябва да е забранят ,като етническа партия. Тази формация е опасна и за самите Българи с Турско самосъзнание. Ислямистите и радикалния ислям са опасни за Българското общество. Дано този проект е нещо друго но силно се съмнявам.

 25. 25 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mohammed":

  "...Когато българите с турско самосъзнание гласуват за тези престъпници, стават съучастници в престъпленията им и после да не се чудят защо не могат да се интегрират и българите гледат с лошо око на тях. " ------ Бе и аз гледам с лошо око на някои , които гласуват за определена партия ... Кажи ми ЕДНА свястна "българска" партия! За кои пезевенги или мошеници да гласуват българските турци?!Особено докато има такива изроди като тебе!

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:08 на 28/03/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Що не ги пуснат в една изба с тези от Атака, та да се оттървем и от двете партии...

 28. 28 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#25] от "cobanin":

  Аз ли трябва да ви казвам за кого да гласувате?! И защо въобще някой трябва да ви казва. Гласувайте по съвест, а ако не намирате за кого, просто не гласувайте, както правят нормалните хора. Гласуването под строй не е израз на свободен избор и фактът, че т.нар. смесени райони дори не изглеждат като Турция, а като Афганистан, трябва да ви говори, че нещо не е наред. Отсвирете ДПС и покажете, че сте свободни хора, а не диваци.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK