Терминално* настроение

Изследване на "Икономедиа" сред онлайн читателите й между 18 и 45 години показа потискащо ниски нива на доверие в институциите и големи надежди за учене или работа извън България

Коментар на рисърчъра: От години изследвам аудиториите на "Икономедиа". Наричаме читателите си активните хора на базата на познанието ни за техните професии, служебно положение, бизнес, доходи, образование, интереси. Знам, че това са мислещи хора. Хора с позиции в бизнеса, с позиция за случващото се в държавата, с отношение към ситуацията около тях. Да видиш, че огромна част от тях са потенциални емигранти и че повечето млади не виждат бъдеще тук, е истински тревожен факт.
Изследване на "Икономедиа" сред онлайн читателите й между 18 и 45 години показа потискащо ниски нива на доверие в институциите и големи надежди за учене или работа извън България


4.1 от възможни 10. Така младите възрастни – хората между 18 и 25 години, посещаващи сайтовете на "Икономедиа", оценяват доверието си в българските институции - правителство, президент, парламент, МВР и съдебна власт. При по-възрастните – 26-45 години, недоверието е още по-силно. Властта получава само 3.6 по десетобалната скала (където 10 е най-високата степен на доверие). Данните са от две проучвания, реализрани в края на февруари и началото на март чрез онлайн панела за изследвания на "Икономедиа"**.
4.1 по скалата на младите
Младите хора не са аполитични, както може би някои си мислят. 84% от тях са казали, че се интересуват от политическия живот в страната. Когато "четем" данните, виждаме, че думата, която по-скоро им подхожда, е недоволни. Конкретната оценка за доверието им в правителството е 4.7, в президента е 4.0, в Народното събрание – 4.0, в МВР – 4.3, а в съдебната власт едва 3.6. За да го кажем в едно изречение – младежите в България живеят в държава, която не може да удовлетвори и наполовина техните очаквания за начина, по който трябва да си върши работата. А определено им пука, защото 32% са участвали в граждански протести, които не са в интернет.


За да допълним картината, ще кажем, че системите на здравеопазването и държавната администрация (извън изброените по-горе институции) също са с доверие 4 от възможни 10. Единствено висшето и средното образование достигат съответно 6.0 и 5.8. Вероятно фактът, че голяма част от анкетираните все още учат/доучват, допринася за тези резултати. Трябва да отбележим, че оценките за същото на 26-45-годишните са близки до тези.


Почти всички гледат навън


Само 18.2% от младежите никога не са мислили да напускат България (с цел различна от туристическата). Това означава, че 82% са обмисляли вариантите да търсят щастието и успеха си другаде, а това е може би най-лошото, което може да се случи (или да продължава да се случва) на една държава. Фактът, че 42% са обмисляли само да учат навън, а 34% да работят само временно, не е успокояващ. Защото съвсем ясно показва, че посоката, в която гледат онези, на които ще разчитаме в бъдеще, е навън.


Защото се вижда, че те предпочитат да планират бъдещето си другаде. Една трета от тях (30%) дори са казали, че искат да работят в чужбина постоянно, т.е. и да живеят там.
Ако се чудите защо, ето някои от отговорите им в полето за свободен текст, което оставихме: "В чужбина има по-добро образование", "В чужбина има по-добри възможности за реализация", "По-висок стандарт на живот", "Разочарован от средата и живота у нас", "Нефункционираща държава, липса на ред" и др.


По-възрастни – по-мрачни


Сигурно никой няма да се учуди, че по-възрастните (26-45 години) са още по-критични. Особено при описаните вече степени на доверие в институциите на младите, които тепърва ще имат сблъсъци с държавната машина. Тук единствено правителството надхвърля четворката (4.4) (скалата стига до 10). Президентът е с едва 3.3, парламентът – също 3.3, МВР – 3.9, съдебна власт – 3.1.


За да бъдем още по-детайлни, ще кажем, че 42% от анкетираните са оценили доверието си в правителството между 1 и 3. При президента обаче между 1 и 3 са 64%, парламент – 59%, МВР – 52%, съдебна власт - 64%. Здравеопазването и държавната администрация са със средни оценки съответно 3.7 и 3.6. И в двата случая повече от половината анкетирани са маркирали доверието си в тях между 1 и 3.


Ако за младите хора относително лесно определихме резултатите като недоволство, тук е трудно да облечем тези числа в една дума. Доверието е толкова ниско, че почти сигурно има емоционални измерения, които не сме засекли с питане. Но на въпроса мислили ли са някога да емигрират 43% са отговорили с "да, за да живея и работя за постоянно". Една трета (33%) са обмисляли същото, но временно. Тук делът на тези, които никога не са обмисляли да живеят извън България, е по-висок – малко над 25%, или всеки четвърти анкетиран.


В свободните отговори за причините има повече горчивина: "Заради мизерията в България", "Заради парите", "Недоволен съм от живота в България", "За по-уреден, по-спокоен живот, ред и сигурност", "Няма бъдеще", "За по-добър стандарт" и други.


* Терминално - стана популярен израз в социалните мрежи, след като във втората половина на миналата година се появи определението "този текст е терминален" - чудиш се единствено Терминал 1 или Терминал 2 да избереш (летище София има само 2 терминала - бел.ред.)


** В двете изследвания са участвали общо 519 читатели (243-ма между 18-25 и 276 на възраст 26-45). Проучванията са представителни за хората, които посещават сайтовете на "Икономедиа". Онлайн панелът за изследвания на медийната група обхваща всички читатели на изданията (печатни издания или сайтове), които са пожелали да участват в проучвания на аудиторията. Към момента те са над  14 000. Ако искате да научите повече и да се регистрирате в него, посетете http://id.capital.bg/research За въпроси - [email protected]

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK