Работещите "скъпи" професии се топят и крият

Според официалните данни самонаетите са намалели с 30 хил. за две години

Работещите "скъпи" професии се топят и крият

© Георги Кожухаров
90% от тях се осигуряват на минимума

Намаляват българите с престижни професии и високи доходи като адвокати, архитекти и еднолични търговци. В същото време над 90% от тези, които са останали на пазара и се самоосигуряват в НОИ, го правят на минималния за тази група праг от 420 лв. месечно.


Това сочат предоставени на "Дневник данни на Националния осигурителния институт (НОИ), който разчита на тези българи да увеличат приходите в системата.
Заради икономическата криза и масовото им преминаване в сивия сектор консултанти, счетоводители, журналисти, одитори, нотариуси, собственици или съдружници във фирми са намалели според НОИ с 25 хил., или с 12%, само от началото на тази година. Тогава бяха въведени различни осигурителни прагове за тях.


Масовото им осигуряване за пенсия върху 420 лв. месечно означава, че годишният им доход би трябвало да е до 5400 лв. Според данните на НОИ за две години самонаетите са се стопили с 30 хил. души. Едва 3.4% от самонаетите плащат максималните осигуровки от 141 лв. месечно.


Според главния актюер на НОИ Антоанета Ганчева това намаление не е притеснително и се дължи предимно на забавяне при плащането на осигуровките в началото на годината.


Самоосигуряващите се са длъжни до 10-о число да преведат вноски за предходния месец, но често закъснявали. След първите шест месеца картината ще се подобри, твърди Ганчева. Тази група професии вече са под 10% от работещите в България.

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Ха,така. ГЕРБ постигна мечтите си-всички в сивия сектор или зад граница.Щото сивия сектор е техен.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Самоосигуряващите се са длъжни до 10-о число да преведат вноски за предходния месец, но често закъснявали
  ============================================
  Защо този път предчуствието ми е че ще закъснеят за постоянно?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Какво значи адвокат, който се осигурява на 420 лв.? Кой го е измислил този минимален осигурителен праг- адвокатската мафия ли? Десетките знайни и незнайни университети продължават да бълват юристи, значи интереса към професията не е малък. Малки са останали само минималните осигурителни прагове за адвокатите.

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Глупостта на Дянков е безгранична. Миналата година, януари месец се "изпариха" 50 000 само осигуряващи се. Тази година, поради същите причини сублимацията е продължила.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на vinkel
  vinkel
  Рейтинг: 8 Весело

  много ми хареса за престижната професия "едноличен търговец" хахахаха. а какви са тези одитори и нотариуси от сивия сектор, че нещо пак не ми е ясно?????

 6. 6 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Предполагам че и средната статистическа заплата за адвокат в България официално е около 420 лв. Нищо че повечето адвокати имат лъскави офиси и карат доста скъпи автомобили. Особено тези, дето защитават Пилето, Бухала, Патладжана, Рендето, Малкия Сатър, Големия Сатър и др. "бизнесмени" със звучни имена.

 7. 7 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Доколкото си спомням, жената на новоизбрания шеф на ВАС Г.Колев като нотариус бе декларирала за 2009 около 300 хил. лева, значи да не ги мислим много нотариусите и адвокатите, когато става въпрос за искане на малко по-високи осигурителни прагове.

 8. 8 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 531 Гневно

  Как можахте да го допуснете!!!!!изроди

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Последно - топят ли се или се крият?
  Или наистина са с намалени доходи?
  Защото има значение.За статистиката на НОИ.

 10. 10 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Весело

  ЕТ е една от най-престижните професии, искат се поне два университета и поне три чужди езика.

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#5] от "vinkel": Най -вероятно обитават сиви сгради !

 12. 12 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#6] от "kirsner":

  Не разбираш ли,че оставят тези хора да укриват доходи? Докато за всеки бачкер е задължително като има заповед за работа да има и банкова сметка за получаване на заплатата,което е пределно ясно защо е така-да могат да му съдерат кожата с данъци от кирливите 300 или 400 лв.,то хилядите заработени от горепосочените господа на месец остават сухички,а осигуровките минимални като на обикновена шивачка в турски цех. Двойния стандарт на Дянковото министерство е в ход.

 13. 13 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 269 Гневно

  Ако не искам пенсия,какъв е този закон за самоосигураването!?
  Изборът ми е или да умра без пенсия,или да пукна от глад преди пенсия!Въпросът е:-да бъда ,или да не бъда!
  Призракът на НАП се носи над България!

 14. 14 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#13] от "ром":

  Няма не искам -няма недей Щом те желае Дянков- става злодей
  Ще ти дадат социална пенсия от 100 лв.дори и да не внесеш левче ,но трябва да можеш да укриеш всичките си доходи и никога да не работиш като бачкер със заповед.Дали ще си нотариус или взломаджия разлика няма -важното е да кешиш в швейцарска банка за старини.

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Гневно

  Засега се осигурявам за всичко - и пенсия, и безработица, и здравно и пр.
  Ама отивам при лекаря, а той ми отказва да ми даде направление, щото нямал и талоните били ограничени. Трябва да си плащам от джоба, при положение, че десетки години тоя джоб са ми го тършували точно за такива случаи. Наистина трябва да съм луд да продължавам да си давам джоба (задника) под наем и да плащам за всеки друг, но не и за себе си. Защо? Ако тези здравни осигуровки си ги бях събрал в банкова сметка, щяха да ми стигнат за едно много сериозно лечение с придружаваща операция. Не искам повече да ми тършуват по джобовете. Същите разсъждения са валидни и за пенсионното осигуряване. След години някой непрокопсаник ще ми свие паричните вноски и ще ги гепи или изхарчи за всичко друго, но не и за моите старини.
  Могат ли да ме хванат за маркуча?

 16. 16 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#15] от "aldy":

  С кеширани пари от ялово здравеопазване и данъци,а и от укрити доходи моя позната се снабди с бъбреци и операция в Турция. Сега тичка като козле. А тук след години диализа и редовно плащане на осигуровки преди това я бяха отписали за донор и я оставиха на доизживяване,в ЕС също. Където уж щяло да важат нашите осигуровки. Знам го ,защото беше проверила целия ЕС за шансове.

 17. 17 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "todorovivan37":

  Друг казус:занаятът ми носи средно по 300 лв. на месец.Ако внасям по 150лв. осигуровки,как да живея?Как да не се крие човек?Ама и това е трудно вече.И как няма да има сива икономика!
  А адвокати и съдии-да не ги мислим,при тях важи максимата на Мечо Пух-"Колкото повече9толкова повече!"

 18. 18 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#17] от "ром":

  Никой не иска да живееш,а да плащаш докато дишаш. Затова е измислено всичко и важи само за стадото. Най-тъпия адвокат има поне по 5 дела месечно -задължителен минимум за дело от клиента е 400 лв. отделно разни консултацийки по 20 лв за щяло и нещяло и ето ти поне 3 бона сухо. И това за провинциални малки градчета. Осигурява се със същите пари като твойте от 300 лв или 420 лв. заплата. И ето ти ,че ти оставаш със 150 за живот през месеца ,а той с минимум 2500 чисто.

 19. 19 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  А какво да правят - да плащат за чааветата на манго ли? Видя се, че след намаляването на корпоративен и личен данък постъпленията на НАП се увеличиха многократно. Още по-многократно щеше да е, ако администрацията не се състоеше преобладаващо от истерични лели. Същото е и за осигуровките - няма нормален човек, който да иска да плаща все повече и повече, за да може друг да се ползва от неговите пари. Решението е лична осигурителна партида, по която да се внасят колкото процента иска лицето.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 20. 20 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#18] от "todorovivan37":

  Доста хора работят на договор за над 1000 лева. Така че не си толкова прецакан, стига плака. А като завиждаш на свободните професии, можеш и ти така да направиш. Ама там нема заплатка накрая на месеца, а когато изкараш.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 21. 21 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#20] от "Flash":

  Аз не съм на заплатка. Такова прецакване -опазил ме господ.Но познавам много хора с малшанса да са на заплата и да плащат всичко в тази система и държава.Накрая просто умират и нямат пари техните дори за погребение,а ламята НАП нищо не връща дори за обикновен дървен ковчег.

 22. 22 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 524 Гневно

  Адвокат- 420 лв. "заплата"... Добре дошли в България...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 23. 23 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#19] от "Flash":

  По принцип сте прав,за личните партиди.
  А за циганите-въпросът е много сложен,макар,че е в темата.
  А снимката на моя аватар е на ром,защото аз в действително съм много по грозен!

 24. 24 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#22] от "Zhelyazkov":

  Не добре дошли в България само,а господина Дянкова -блестящия мозък от МВФ и американски възпитаник е най-обикновен тъпанар и си играе на модерен западен министър в бананова държава.

 25. 25 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#23] от "ром":

  Да не си драгалевския циганин. Та си толкоз грозен

 26. 26 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#21] от "todorovivan37":

  Щом не си на заплатка, значи си или свободна професия, или пенсионер. И в двата случая е доста идиотско това, което си написал в пост 12.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 27. 27 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#23] от "ром":

  полушаваш от мен много плус, братко романе дотука, особено и за последния ти коментар, а това кой е по грозен, че се сбиеме по тая тема тука

 28. 28 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#26] от "Flash":

  Нека ме накарат да платя. Ако могат. Нищо не вземам от България -нищо не и дължа. Въпреки ,че ме дерат всеки ден неколкократно от хляба до всичко друго ,което плащам доброволно с ДДС-та,акцизи, такси, надценки и прочие измишльотини. Които аз няма къде да осребря после и остават в полза на някой друг.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#28] от "todorovivan37":

  А къде си се родил, и къде си учил?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тони!":

  Тук съм се родил и тук съм учил. Не съм реститут, не съм гешефтар с партийна значка.

 31. 31 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#27] от "diogen_1":

  Нямаш никакви шансове!Освен,че съм природно грозен,с брадавици по лицето и лоши зъби/три/,добави-лош стомах,хемароиди,не ми става,на пазар ходя с чул на главата,а на децата като им стане скучно-водят приятели да ме показват!Комшиите вече не гледат хоръри,защото ме виждат през оградата!
  Остана ми само Форума на "Дневник" и чувството за хумор....
  И несподелената любов към Станишев и Мая Манолова!

 32. 32 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#31] от "ром":

  Айде посмали ,манго

 33. 33 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това е политика за насърчаване на малкия и среден бизнес. 25000 успели хора по-малко за една година. Честито.

 34. 34 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 537 Неутрално

  По-доходно е да си ром в България, отколкото лекар.

 35. 35 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  наскоро бях в Дубай ,видях българи работещи там за по 1000 долара ,които не искат да чуят за България ,не ги интересува пенсия ,защото там няма пенсионна система ,няма вноски за пенсия ,работодателя поема здравните разходи на работниците му ,дори и зъболекаря и очилата на децата на работещите , заплатите на всеки един са минимум 1000 долара за стандарт от 0.8 лв за литър бензин ,2-5 лв наи скъпите цигари ,лекарства по ниски от тук ,цените на храната под нашите ,цени на квадратен метър от 650 евра ,ако заплатата на работещ падне под 1000 долара просто го депортират със семейството си ,социалната система не предполага някой да отказва да работи ,щото нямало работа ,просто го изселват да си върви в циганията от която е дошъл,така трябва да е и тук

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Осигуряващите се трябва да имат стимул да внасят.
  А то за това трябва пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. КОйто колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от ГЕРБ, БСП и ДПС са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.
  Еми при такива условия как да внасят.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на vict
  vict
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Какво ти е виновен Дянков, че всички плащат на праговете? Затова вдигат праговете, защото е ясно че никой не иска да плаща на реални доходи. Криза е държави фалират, тука се бръщолеви защо намалявали самоосигуряващите. Естествено, че ще намаляват като икономиката има спад.
  Каквото и да направи Дянков - все ти е виновен. Зарязал си е човекът хубавата работа, къща и живот в щатите за да се занимава с олигофрени като вас, на които все някой им е виновен. Умници.

 39. 39 Профил на vict
  vict
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  И десния - с някои от предложенията ти съм съгласен. Хубаво ще направим осигуровките 13%, той и Бойко тръгна да ги сваля, но откъде ще дойдат парите за сегашните 2.5 милиона пенсионери, та голяма част от тях се очаква да получават пенсия 40 години, да не говорим за половин милион псевдо инвалиди, и държавните служители, които не внасят осигуровки.

 40. 40 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скъпите професии са две: доктори и адвокати! Архитекти свързани с проектирането на строителни балон останат в историята и ще изчакат появата си в новата икономика на БГ-туристическата. Журналистите за 20 години тъй и не проумяха, че се плаща за носител, не за информация! Артисти и театрали потънаха в културната "реформа". Счетоводители и икономисти потъват с икономиката на БГ. Най голяма девалвация, обезценка има при журналистическите практики за 20 години, защото информацията е масова, достъпна и е напълно безплатна.
  СРИВА НА СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ СЕ ДЪЛЖИ НА НАМАЛЯВАНЕ НА СВЕЖИТЕ РЕСУЛСИ ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА КЪМ РЕАЛНАТА И НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗПЕРАТ В НЕЯ! Прането си е проблем в света, не само у нас. Определено парите изчезнаха в БГ не поради кризата, а поради драстично свиване на сивата икономика в БГ. Дневно картинката се изразява в съотношение 150 към 202 млн.лв, сива към реална икономика, куфарчета към банкови кредити и мозайката тепърва предстои да се нарежда.
  Доктори и адвокати ще заемат първи позиции от т.н. регулирани/ не свободни професии, като журналисти и театрали държат трайно опашката в рейтинга с изключение на държанките в рекламата на ТВ като изключения.

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колко много били данъците през турското робство, дето сега му казват османско присъствие? Бах мааму, ми то било данъчен рай в сравнение с това еВропейско присъствие!!!

 42. 42 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Отношението на Тотю, Митрева, Стефанов и Дянков към тази категория хора напълно обяснява всичко.

 43. 43 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#40] от "ямх":

  За докторите не знам, но адвокатите правят отчайващи и злоумишлени действия да защитят гилдията си от новобранци. Включително със законодателни промени, с които тази гилдия има интерес да се окове в кули от слонова кост, за да се самосъхрани. Адвокатското съсловие се превръща в самоцел и в тайно общество с подкрепата на парламента.

 44. 44 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#40] от "ямх":

  За докторите не знам, но адвокатите правят отчайващи и злоумишлени действия да защитят гилдията си от новобранци. Включително със законодателни промени, с които тази гилдия има интерес да се окове в кули от слонова кост, за да се самосъхрани. Адвокатското съсловие се превръща в самоцел и в тайно общество с подкрепата на парламента.

 45. 45 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#38] от "Vict":

  Кажи ми как да се осигуряваш над минимума, като не получаваш абсолютно нищо за тея пари??? Аз се осигурявам на максимума просто щото съм на трудов договор, но ако имах избор щях да го правя на минимума.

  След цирка който разиграха с национализираните пенсионни осигуровки и откраднатите 1.5 млрд лв от резерва на НЗОК, част от които съм внесъл АЗ за МОЕТО здраве и това на семейството МИ, могат да ме хванат за няма да казвам кое!

 46. 46 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...КОЙ очакваме ДА НАПРАВИ ПЕНСИОННА РЕФОРМА - кой се разделя с една каза с вкусен пчелен мед, кой е тоз , всеки друг НО НЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА КОМУНОДНИТЕ СОЦИОПАТИ наследници на БКП/БСП - ДПС - НДСВ и ГЕРБ...

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  "...А то за това трябва пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане ....
  3. 4. 5. ..."

  Мъжко дупе се еб.е един път. Вече ми загубиха доверието за вечни времена. А аз имам само един живот и не искам лакоми дебили да ми го съсипват. Оттук нататък мога да им предложа само маркуча...

 48. 48 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ПЕНСИОННИЯТ ФОНД Е НАЙ-СЛАДКИЯТ БЕЗКОНТРОЛЕН МАСИВ ОТ СВЕЖИ ПОСТЪПЛЕНИЯ... Можеш да бръкнеш само без да взимаш нищо и да оближеш това което ти се полепи по ръчичката и сладко да оближеш пръсти...

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...Ако ГЕРБ не се разкарат предсрочно колата е ...затънала. Този път много дълбоко...над главините на колелата. При буксуването всичко става в кал и измъкването е невъзможно....

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "Vict":

  Това е най-трудния въпрос, и отговора е възможен само като:
  а. бюджетен дефицит
  б. намаление на пенсиите

  Тънкия момент е че Дянков ако вкара дефицита, никой копче не може да му каже от ЕК или от ЕЦБ защото всяка една от страните от €-зоната е минала през същото.
  Аз лично бих заложил на намаление на пенсиите, защото тия боклуци сега които ядат парите ни бяха тия които преди 20 години викаха "нато - вън" и "не щем ЕС"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "aldy":

  Не е баш така - ако си внасяш парите по собствена партида - на твое име, с твоето ЕГН и никой не ти ги пипа и можеш да се пенсионираш когато си решиш сам какво те боли фара за държавата. Кеф ти внасяш ги на частно, кеф ти на държавно. Важно е че избора е твой, парите също. И да ритнеш камбаната - утре децата ти ще ги наследят.
  Това е то либералната демокрация.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#19] от "Flash":

  Абсолютно прави си! Освен това има и още една подробност - няма да има стимул за плащане на данъци и осигуровки докато банковите преводи към бюджета струват пари. Не знам как е във всички държави от ЕС, но от личен опит мога да кажа, че плащането на данъци и осигуровки (а и на всичко друго) по банков път в Германия, Франция и UK е безплатно. Вероятно е така и в останалите нормални държави в Европа. В момента банковите такси за плащане на месечните вноски за пенсия. здраве и ДОД е почти 10% от самата плащана сума! Е това ако не е наглост, кое е!? Банките прибират 10% от това, което държавата се опитва да събере!

  Жизнь или Life - избор има.
 53. 53 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 429 Гневно

  Като представител на една от горните "скъпи" професии,
  не пожелавам, на тоя който го твърди, да дойде да ми каже в очите , че се крия!
  А на това :
  "Националния осигурителния институт (НОИ), който разчита на тези българи да увеличат приходите в системата."
  все още и аз се надявавам, да се случи в тази държава.
  Аман от демагогия!

 54. 54 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#50] от "Десен":

  Да де, но тези, които викаха "НАТО - вън!" и "Нещем - ЕU" - сега Управляват, Президентстват, и НЕПРАВЯТ РЕФОРМИ, а МАГИСТРАЛИ ПРЕЗ ЗАПУСТЕЛИ КАРТОФЕНИ НИВИ...

 55. 55 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  "Скъпите" професии са обикновено основната съставка на средната класа в едно нормално общество, а е известно, че именно тази класа крепи буржоазната държава.
  Висшите класи - аристокрация (липсва в България) и едра буржоазия имат интерес от буржоазна държава, но са малобройни, за да я крепят пряко чрез избори. Крепят я чрез парите си.
  Низшите класи - работници, дребни селяни и пролетариат, са прекалено манипулируеми от демагози, поради своята бедност и зависимост, още повече че са и лошо образовани.
  Средната класа - свободните професии, интелектуалците, дребната и средна буржоазия са основната опора на буржоазната държава - плащат много данъци, добре образовани са, отговарят за голям процент от БВП, защото и това, което произвеждат е продукт с висока принадена стойност.

  България след 1989 година беше овладяна от комунистическите мекерета и техните също така по феодалному възпитавани чада. Съответно се направи всичко възможно да не се създаде силна и независима средна класа. В условията на криза тя изчезва, или се изпокрива в сумрака на сивата икономика.

  Елементарно, Уотсън.

  E PLVRIBVS VNVM
 56. 56 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  И ако тогава е имало пенсионери по на 60 те отдавна са при дядо ми и баба ми...викащите тогава бяха на по 40 - 45 съвсем зряла комуноидна възраст а сега управляват и бъркат в меда предпенсионно.

 57. 57 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Защо никъде не е споменат факта, че точно миналата година Красимир Стефанов поде кампанията за регистрация по ДДС на всички самоосигуряващи се, които са декларирали официално годишен доход над 50 000 лв., което всъщност си важеше от 2007 г., но не се спазваше от никой? И сега всички на свободна практика с високи доходи, които си декларираха доходите пред НАП, започват да се крият, за да не се регистрират по ДДС като физически лица. По принцип законът е тотално недомислен и НАП играят според това кой е на власт заради калпавият закон!

  Калпав е, защото ззадължиха и съдружници в търговски дружества да плащат данък в следната последователност с натрупване:

  1. Данък ДДС всеки месец от дейността на фирмата.
  2. Корпоративен данък накрая на годината, а преди това авансово всеки месец.
  3. За съдружниците - Данък върху доходите за физически лица върху сумата, получена от тях през годината като работещи собственици.
  4. Ако съдружниците на търговските дружества декларират доход /годишен/ по-голям от 50 000 лв, трябва автоматично да се регистрират по ДДС като физически лица и да платят и ДДС върху годишния си доход.
  5. Накарая, ако има пари за дивидент, се плаща данък при източника, т.е. преди раздаването на дивидента държавата си удържа данъка.

  Е, колко става общият процент от печалбата, който отива в държавата от дейността на фирмата и от доходите на собствениците, направете сметка сами. Ето защо, като се сложи на кантара и осигурителната тежест, която се налага административно от измислените синдикати чрез задължителните осигурителни прагове, бизнесът в България бързо и мъчително си отива - или фалира директно, или потъва в сивата част на икономиката. Това е пълна катастрофа, наред с тази в образованието, здравеопазването и демографията и емиграцията /изтичането на мозъци/.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 58. 58 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#51] от "Десен":

  Това е така, докато ми се признава за разход преди облагане. Но откъде да знам утре някой бакалин като дойде на власт, дали няма да реши нещо друго и пак да ми гепи паричките? Остава като възможност собствена банкова сметка или друг актив, по възможност по-далече от крадливи ръчички.

 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Такава гаранция няма и не може и да има.
  Единствената гаранция са хората.
  Например, тия които трябваше да са гаранция че комунистите няма да дойдат на власт през 1945 сега поллучават пенсии.
  А именно те трябваше да възпрепятстват това.
  Истината е че те бяха без концепция за държава, не ги беше грижа, беше ги страх, или просто не им пукаше.
  Дойдоха, взеха им мандрите а тия гледаха с зяпнала уста и си траеха страхливо.
  Ето това е гаранцията - аз и ти сме гаранцията. То друга няма и не може и да има. Когато ти дойде крадец в къщи пътищата за дейстивие не са много. Или му еб**аш майката, или той твоята.
  Така е било откак свят светува и така ще е още дълго време.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "renegat":

  И няма ли реформи същите тия утре ще ни цоцат кинтите от осигуровки по същия начин по който бащите им го правят днес.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#60] от "Десен":

  ...това е присъщо на създаденото на плутократичното общество, което не е помръднало и на йота само си е сменило окървавените дрехи от идеологемните многогодишни репресии и милиционерските издевателства, безпочвените политически лъжи и грабителският егоистичен манталитет на АБПФК и ръководящите ги...

 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  57,
  Тръгваш от грешна логика. ДДС на дивидент от фирма не се дължи и няма никакъв закон за регистрация, ако си получил пари от такъв. ДДС регистрацията на физически лица е при наеми, хонорари и т.н.
  Иначе хората се крият, защото данъците им реално скочиха, пари от държавата има още неприбрани, оборотите паднаха бая и вече 1000лв на месец за много хора не са лесна сума за отделяне и т.н. Всичко е до много калпава икономическа политика, 0 стимул да внасяш(на 70 ще те пенсионират и не е ясно колко ще получаваш, плащаш за всяко лечение под масата независимо от осигуровките си, плащаш данъци за пътища и караш в дупки). Ако имахме нормална държава, която да си върши работата, хората щяха да си плащат с ясната идея, че това им носи новия път до вкъщи, образованието на децата, лечение, добра пенсия и т.н.. Сега защо да се плаща, ако все излиза как се краде или се вижда, че системата работи само за търтеи и цигани?

 63. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  59,
  Прочети за горяните и тогава говори, че съпротива срещу комунистите след 1945 е нямало, имало е бунтове на тютюневи работници и т.н.. Всъщност сме имали единствената май въоръжена съпротива по онова време в соц лагера. Само дето е било адски трудно, защото:
  - след войната се приема от много хора, че идва нещо по-добро. Просто след война и разруха има ръст, който по-простите приписват на новата власт.
  - никой не ни подкрепя, защото сме определени от големите като съветска колония.
  - не е възможно 2-3000 въоръжени да преборят армия+окупатори
  - имало е адски много избити в лагерите, което е плашело масата

 64. 64 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "PavelCZ":

  Висшите класи - аристокрация (липсва в България)

  Не липсваше Павка, но си замина по една или друга причина. Сам знаеш защо...

 65. 65 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 426 Гневно

  Статията е напълно манипулативна, поръчкова и едностранчива. Самоосигуряващите се сме една от най-дисциплинираните, отговорни и коректни платци, първо, и второ, всичко е единствено и изцяло за наша сметка - никой не ни поема каквато и да е част от дължимото. Трето, без да ни питат, ни накараха да плащаме като пари ДВА ПЪТИ!!! в повече в сравнение с "далечната" 2009 година. Четвърто, като работодатели ни натътрузиха с допълнителни 3 дни "болнични", които просто няма от къде да дойдат, и още куп неща - и те за наша сметка. Пето, да продължавам ли, НИЩО не искаме да ни покрива, да плаща от наистина скапаната, продажна, корумпирана и граблива държава, за разлика от тези, които ни карат да плащаме и които 1 лев смислен не са изработили, просто чакат на нас. Пето, защо е пропуснато да се спомене, че в края на всяка година ИЗРАВНЯВАМЕ осигуровките и данъците си на базата на ДЕЙСТИТЕЛНИТЕ ни доходи, резултати и печалби, така че на практика мин. праг от 420 лв. има значение само за продажната и неефективна система на НОИ за прибиране на повече приходи от нас. Това означава, че щом съм спечелил да речем 12 000 лв. в годишен аспект /или да речем 1000 лв.месечно/, аз ще си доплатя всичко върху тази сума. Но също така е пропуснато да се каже, че ужасно много хора реално не си докарват и по 420 лв. на месец, което субсидира неправомерно системата, тъй като изравняването е само в една посока - доплащане, но не и връщане, когато доходът е под прага от 420 лв. и което хич не е рядко явление. Какво искат да ни кажат с тази статия - че ще ни брулнат на 840 лв.? Де да можех да си докарам толкова... след като чинно си платя всичко. Впрочем, за незнаещите, искам да посоча ПРОЦЕНТИТЕ за доплащане : от тази година 17,8 % осигуровки + 8% здравни + 10% плосък данък или всичко: 35,8% изземване от дохода, което , според мен, при сегашното ниво на доходи, е ОГРОМНО! След тия близо 36% какво остава, дори с огромен труд да изкарам някак си 1000 лв - 640 лв. при жизнен минимум от 511 лв. на човек. Като имам и още 1-2 деца да издържам, за какви осигуровки по-точно да плащам??? То да не е само осигуровки - ами увеличените цени на газ, горива, храни, лекарства ... от къде да останат и за по-големи осигуровки, бе гадове такива???

  Истината е някъде там ...
 66. 66 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всъщност неплащането на "ненужни" данъци и осигуровки е показателно за следните неща:

  1. Липсата на доверие в здравната и пенсионната система, което от ден на ден става све по-малко и по-малко.
  2. Намалелите доходи на населението.
  3. Нарастване на данъчната тежест.

  Всичко това е последствие от некадърно управление на държавата. Аре, до следващите избори (дай боже предсрочни)!

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 67. 67 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 531 Весело

  Боже , колко простотия имало по тази земя , Боже !
  И колко малоумни фукльовци-всезнайковци ...
  До коментар [#6] от "kirsner":
  И колко са тези адвокати бе , ГЛУПАКО, че поставяш под общ знаменател всички ?
  20,30 или 50 , не повече !
  Ама когато тъпият българин е свикнал да гледа в чуждото канче ,нахално демонстрира и простотията и тъпотията си !!

  До коментар [#12] от "todorovivan37":
  Ела при самоосигуряващите се , за да видиш как се вадят хилядите!
  И изобщо дали се "вадят" или ...
  Тогава ще видиш и какво ти остава след като си платиш наема, електричеството по промишлени цени , осигуровките , консумативите , че и информационната програма, която ти е над хилядарка на годината ...

  До коментар [#18] от "todorovivan37":

  Съвсем си изперкал! Тотално !!!
  Пет дела на месец ! И как ги изчисли бе , "скъпи " ?
  Към 2005 година адвокатите в София са над 4500 отделно младши адвокатите ...
  Та по 5 дела на чесец, колко дела трябва да образува софиянецът, за да покрие нормативите ти ?
  А и колко хора вече имат възможността да си ангажират адвокат ?
  СМЕШЕН СИ в простотията си ...

  До коментар [#43] от "moon74":
  И ти се изказваш неподготвен ! И черпиш информация от агенция "Една леля каза, че ..." !
  Всеки, който е завършил специалността право и си издържи изпита "за грамотност" може да стане адвокат !
  Така че твърденията ти за " тайно общество " са плод на болен мозък !...

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 68. 68 Профил на Ogo Anastasov
  Ogo Anastasov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Що пишете глупости бе.
  Обявените прагове са за да събират авансови вноски. В края на годината се довнася според постигнатия резултат. ЕТ били винови. А че за държавните служители не е ясно дали държавата вняся осигуровки това е друга тема. Айде да се изхрачим на на тези дето ги доят.
  Като има толкова завиждащи на консултанти, адвокати и т.н. ми че кой ви пречи да станете и вие такива.

  Резолюция на Върховния съд на САЩ по делото Хен Веринг срещу Грегъри – 1934 г.
  Никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин. Плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг. Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци.


 69. 69 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  ..Едва 3.4% от самонаетите плащат максималните осигуровки от 141 лв. месечно.....
  Хубаво е да се чете преди да се пише по някаква тема. Между другото за първи път тази година виждам хора, които в действителност получават по- малко пари, а се осигуряват на по- големи прагове. Говоря за хора на трудов договор, за самоосигуряващи се все още не мисля, че е така. Просто всички ние мразим осигуровките и ги възприемаме като данък, защото буквално парите потъват някъде и реално няма никакво значение на 240 или на 2000 лв се осигуряваш, а разликите в месечните цифри е огромна. Да не говорим като идеш на лекар какво става.....

 70. 70 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Ми нормално е, особено след идеята есента да се национализират пенсионните фондове. Някои хора си окриват доходите и плащат много по-ниски вноски, а балъците, с които се осигуряват на пълната си заплата си плащат яко. Накрая какво, хайде всички в един кюп. Взимаме от тези, които си плащат всичко, за да се даде на тези, които си окриват доходите. Не смятате ли, че е нормално и тези, които си плащат да спрат да го правят?
  В страна, в която да взимаш малко по-висока заплата от останалите, те обявяват за престъпник и гледат да ти вземат колкото се може повече, за да се облаготелстват бедните и боси по документи, ще е така. Това ни е системата, благоприятства и насърчава сивата икономика и бедността.

  www.economistbg.com/
 71. 71 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#62] от "атанас":

  Разбира се, че няма ДДС вурху дивидент. Но напротив, накараха съдружници в ООД да се регистрират по ДДС, когато са получили от фирмата пари по приложение три, табл.7 от данъчната декларация за физически лица "Доходи по извънтрудови правоотношения. Сега "поумнелите" съдружници" няма да взимат вече доход по приложение 3 и ще се дерегистрират по ДДС.

  Правиш печалба преди облагане на ООД примерно 1 000 000.

  1. Плащаш корпоративен данък 10% за фирмата, внася се и ДДС ежемесечно.
  2 Съдружниците за личен труд са взели по 100 000.

  а/ Плащат осигуровки /ЗО и ДОО/ върху 24 000 лв.
  б/ Плащат по ЗДФЛ 10%
  в/ Плащат ДДС като физически лица, получили доход над 50 000 извънтрудови правоотношения 20%.
  г./ Ако решат от останалата след данъчно облагане печалба да разпределят дивидент, плащат 5% данък върху този дивидент, след като имаме преди това 10 % платени като корпоративен дънък.

  Това, което си написал, потвърждава тезата, че в момента затриват дребния и средния бизнес, масово се съкращават хора, намаляват се заплати. И хиляди фалити. Остават монополите, корпорациите и близките до власта олигополи. Латиноамерикански модел от миналия век в балкански вариант.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 72. 72 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво му е лошото? Тези професии никога не са били необходими в тези количества. Култът към далаверата караше всички да се втурват да учат икономика и право. Както знаем, България е известна с правосъдието си и икономиката си страна. Боклуци на конвейр... Това че много други професии печелят по-добре е знак, че балансът настъпва...

 73. 73 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  71,
  Кой умник в НАП е сътворил тая идея за внасяне на ДДС на дивидент? Тя е против ЗДДС в частта му определяне на облагаем оборот! Ако са докарали такава простотия, просто не ми е ясно колко пари ще плаща държавата за обезщетения, като се сети някой да я съди. Дивидентът не може да е облагаем оборот. Той е доход от горница на продажби, за които е внесено вече ДДС от клиентите на фирмата.

 74. 74 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#65] от "Михал Мишкоед":

  Прочетох ти поста - абсолютно си прав. С тия три дни болнични, които работодателят поема да плаща на наетите, направо го гръмнаха финансово. Второ, никой не говори, че самоосугиряващите се накрая изравняват годишно до прага от 24 000 лв. Трето, чичо Иван от Тутракан, който от магазинчето или ателието за услуги си докарва чист месечен доход от 300 лв, го задължават да се осигурява върху 420, да осигурява наетата продавачка/служителка върху измислен праг, който е по-висок също от 400 лв / а тя взима 250 примерно/, и накрая чичо Иван трябва да си купи нов касов апарат и да се върже към НАП /още 500 лв/, за да го следят в реално време за смешният му оборот. И да плаща всеки месец на мобилен оператор за тъпата джаджа, която ще свързва 10 м2 магазин в Тутракан с НАП-а в София!!! Смешковци.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 75. 75 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Герб унищожи дребния бизнес. Факт

 76. 76 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Миналата седмица имах работа при нотариус...като му видях секретарката, надали получава 420лв. Аз съм "за" да се вдигат осугурителните прагове,

 77. 77
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:22 на 29/03/2011 от неговия автор.

 78. 78 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#77] от "Okoto":

  Така съм съгласен. Само дето има и друго- този човек, ако мине 50000, но от тая сума само 10000 са му от друго освен дивидент или примерно наеми на физически лица за живеене в имота(освободено е от ДДС), ми е чудно защо даже трябва да се регистрира по ДДС, като не е натрупал минималния облагаем оборот. То така и лекарите да се регистрират по ДДС, въпреки че са освободени от такова за дейността си, та да бълват ДДС декларации с 0 облагаеми суми...

 79. 79 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Към момента работодатели масово спират да плащат каквито и да е осигуровки за работниците и дори за себе си в очакване на по-добри времена, тъй като касите и без това им са празни и това продължава вече доста месеци а броят на задлъжнелите расте. Държавата пък отдавна не е изрядна с осигуровките. Изглежда здравните осигуровки си ги плащат само безработните тъй като ги е страх да не си загубят статуса на здравноосигурени. Жалка картинка плод на държавнически решения.

  Отделете време навреме.
 80. 80 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#14] от "todorovivan37":

  Е след като от Дива селянка се прекръсти на тодоров иван, сега последно жена ли си, мъж ли си или хермафродит, както казва Ботев в един свой известен анекдот?

  А различните прагове са пълно малоумие, както и въобще беше малоумно да се вдига прага на 420. Народът дори вече май не помни колко рязко беше това вдигане, и че до Дянков прагът беше 240лв.

  Ако не беше насилствено, тогава много повече самоосигуряващите се щяха доброволно да си внасят върху много повече от 420. Защото тези, които наистина изкарват хубави пари, имат интерес да го правят, за да вземат по-висока пенсия. И сега не внасят, защото като виждат малоумията на Дянков, просто окончателно им се срина доверието в системата, дето и без това не е било високо. И не вярват, че ще вземат пенсия, която да отговаря на вноските им.

  Поредицата Дянкови малоумия наистина доведе до огромно увеличение на сивия и направо черния сектор. Непосилният акциз и цена на цигарите направиха повече от половината пушачи да пушат контрабандни цигари и внасят така нула акциз. Безумното повишаване на праговете кара хората хептен да не внасят. Задушаване на бизнеса с всички средства. От това по-голям комунизъм, здраве му кажи.
  И резерва опукаха. Ами то, някой футболист да бяхме сложили за финансов министър, по-малко поразии щеше да направи. Хич нищо да не прави, пак ще е в пъти по-добър от Дянков.

 81. 81 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#28] от "todorovivan37":

  УЖАСНИ глупости пишеш, и предния ник, както имах нееднократно случай да забележа, много ти отиваше. Не говоря сега за осигурителната система, защото безумията на Дянков не ги подкрепям, но това, че нищо не си взел/а и не ползваш от България, не е вярно. Ти ползваш обществени блага, има улично осветление, инфраструктура, паркове, градини, пътища и други подобни. Нищо, че пътищата са лоши - все пак ги има. В любимата ти Русия са 100 пъти по-лоши например. Няма държава без данъци или без осигуровки. В Германия здравните са 15%, а тук са 8%.

  Съвсем друг е въпросът, че тук ги крадат и не получаваш нищо или почти нищо срещу твойте 8%, а в Германия получаваш европейско здравеопазване. Но това не значи, че нищо не ползваш от България. И разбрахме, че си против ЕС. Не очаквай да убедиш аудиторията обаче!

 82. 82 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Еми като се осигуряваме масово за 400 лв как да има свестно здравно осигуряване. Само че на всеки с малко повече пари му е в пъти по-изгодно, ако му се наложи да плаща на ръка, а не да разчита на здравната каса. Затова и ДДС-то е толкова, и акцизите са ни толкова - трябва да се пълни хазната все пак!

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 83. 83 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Още преди изборите имах огромни подозрения ,че ГРОБАРИТЕ
  ,ще ни докарат поредната национална катастрофа.
  Сега със съжаление констатирам ,че съм бил прав.
  Те какво очакват ?Следствие неадекватните им реакции спрямо
  световната криза вместо да смекчат ефекта от нея и да предприемат действия за излизане от нея те я мултиплицираха и задълбочиха.С ръка на сърцето мога да заявя ,че наистина
  оборотите на фирмата ми паднаха с над 40% и така е със почти всички колеги с които контактувам.
  Е как да няма намаление на данъци и осигуровки внасяни от мен.
  Ние да не сме ФЕД да си печатаме пари.
  Принудиха всичкия дребен и среден бизнес да работи на ръба на закона само за да оцелее и сега ревът ,че вноските падали.
  Баща вампир учи сина си за пръв път да пие кръв.На синчето му се усладило и почти пресушило жертвата.Тогава бащата се намесил:Спри се сине ,ние сме вампири а не нападжии.

 84. 84 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 426 Разстроено

  И сега какво ще правиме? За какво ни подготвят? Ще намаляваме пенсиите ли?

 85. 85 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Крайно време е да "внесем" японци!

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 86. 86 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Задушават всячески малкия бизнес!
  Краде се на поразия в маса сектори!
  Никакви реформи!
  Камара монополисти,
  които правят каквото си поискат!
  Малкия човек е докаран до просеща тояга!

  Военни взимат луди заплати и пенсии!
  Същите НИЩО НИКОГА не са работили!
  Пияници!

  Безкрайно раздута и неефектована администрация, на която плащаме заплати и осигуровки!

  НЯМА ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ!

  До останалите 10% самоосигуряващи се:

  СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ!
  Не поддържайте тази болна система!

 87. 87 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Гневно

  БРАТЯ И СЕСТРИ, САМООСИГУРЯВАЩИ СЕ!

  Моля, помислете над това! Особено юристите:

  Няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ВРЪЗКА между плащаните осигуровки и СИГУРНОСТТА, че ще получаваш пенсия, ако случайно стигнеш съответната възраст, тъй като получаването на пенсия зависи от брутния вътрешен продукт през годината на получаването на пенсията, а не от направените вноските.

  СЛЕДОВАТЕЛНО ТОВА НЕ СА ОСИГУРОВКИ, тъй като нищо не осигуряват. Но те са задължително безвъзмездно плащане към държавата. Следователно ТОВА НЕ СА ОСИГУРОВКИ, А ДАНЪЦИ. Както писа по-горе Десен- социални данъци.

  Защо е важно това? Защото в Конституцията на РБ в чл.60 е записано, че "ГРАЖДАНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, УСТАНОВЕНИ СЪС ЗАКОН, СЪОБРАЗНО ТЕХНИТЕ ДОХОДИ И ИМУЩЕСТВО."

  Следователно, ако успеем да накараме съда на признае, че това са ДАНЪЦИ, а не осигуровки, НИКОЙ ПОРЕДЕН КРЕТЕН, НАМЕСТЕН ДА УПРАВЛЯВА ПОРАДИ МАЛОУМИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ЛУМПЕНИЗИРАНИТЕ ПЛАТЕНИ ГЛАСУВАЧИ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГЛЕДА В ТАВАНА И ДА СИ ОПРЕДЕЛЯ, КАКВИТО СИ ИСКА "ОСИГУРОВКИ", А ЩЕ Е ДЛЪЖЕН ПЪРВО ДА МИ СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ДА СИ ВДИГНА ДОХОДА И ТОГАВА ДА МИ ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ!!!

  Имате форум в лекса, идете, мислете и дайте да ги отрежем веднъж завинаги!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 88. 88 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Любопитно

  А какво стана с умната мисъл на управниците-да ги задължат да се самоосигуряват именно на този праг(не на повече)Не е ли именно това приочината да секнат парите към бюджета.наистина не зная дали го приеха и затова питам

  bravy
 89. 89 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#86] от "Нико":

  Съгласен съм с всичко, което пишеш, но неплащането няма как да стане, защото има глоби. Солени. И лихва върху тях 20%, специално за осигурителната система.

  Единственият начин е или да работиш изцяло на черно, или да си "смениш" професията и да плащаш върху най-малкия праг и да криеш печалба, за да не довнасяш в края на годината. И това се вижда от статията, че хората го правят и без да ги съветваш
  Но като цяло това е лошо, много по-добре е да има справедлива и работеща система и всеки да си плаща. Принципът "прееби другарче" никъде не работи, затова сме и последни в ЕС, щото на Ганю това му е любимият принцип.

  Недостатък на статията е, че не е ясно как адвокати, одитори и нотариуси могат да декларират друга дейност. Не могат, но вероятно статията иска да каже, че крият доходи. Защото праговете за самоосигуряващи са в зависимост от доходите, не от професията. При трудовете договори праговете зависят от ик.дейност. То журналистите от която и да било медия по какво ли са компетентни, че да са такива и по осигуровките.

 90. 90 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Гневно

  ....Нихилистите пак изпълзяха...Давате ли си сметка че всъщност точно "двойното счетоводство " съсипа БГ през последните 20г. Поради осигуряването на МРЗ няма никакви стандарти в БГ ..След 25 г. тук ще има над 50% пенсионери на мин. пенсия..Красота

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#87] от "zumm":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#90] от "vlad76":

  А ве, хилист смотан! Даваме си сметка, че ако ще да се разчекнем СРЕЩУ ТОВА, КОЕТО НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ПЛАЩАМЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИМ НИЩО! НИЩО! НИЩО!

  Защото няма за нас кой да плаща, ясно ли ти е? Ние сега плащаме за сегашните пенсионери, не за нас си. Така, че си запази "умните" приказки за някой предизборен митинг. За нас кой ще плаща? Циганите ли ще плащат? Няма кой. Каквото си спести всеки от нас това ще е! Всичко останало ще ни го ограбят и пада в канала. Кой е ненормален да иска да плаща при това положение?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 93. 93 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 531 Гневно

  Изходът от ситуацията е много прост и елементарен !
  Но не е за простите и елементарни мзозъчета на управниците от ГЕРБ !!

  На ПЪРВО ВРЕМЕ , а е и КРАЙНО ВРЕМЕ управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!
  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!
  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !
  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!

  ДА СЕ ПРЕМАХНАТ наследениете от Тато привелегии милиционери , военни , спецслужби и други подобни да ползват привелегии за ранно пенсиониране и да получават по 20 заплати накуп !!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …
  Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 94. 94 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Някой учудва ли се?

  "В същото време над 90% от тези, които са останали на пазара и се самоосигуряват в НОИ, го правят на минималния за тази група праг от 420 лв. месечно."

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#92]

  А сегашните пенсионери какво да правят? Да чакат издръжка от децата или милостиня от държавата ли? Пенсионерите са най-засегнатото съсловие в днешно време... Те се имали съвсем различни осигуровки едно време и няма как да върнат времето назад за да се осигурят. Ясно е, че някои неосигуряващи се сега са озверели за 100 лв. на месец, но тези неща не са чиста загуба, а показват уважение към миналите поколения трудещи се и приемственост в обществото.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 97. 97 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Все в паничката на частния сектор гледат. Ми там гарантирани доходи няма бе, умник! Не тече мазна бюджетна заплата, няма платени отпуски, няма болнични. Има разходи гарантирани.
  Един архитект може и да е имал поръчки до 2008, а от три години жена му да го издържа. Но му искат осигуровки върху 420 и никой не го пита, дали ги е изкарал.
  Свободните професии в услугите, са функция на общото положение. Като нямат пари хората и при тях никой не влиза.

  Само при мен не се усеща спад, щото съм обущар и лепя скъсаните галоши на другарите от бившата ДС, да не ходят хептен боси хората

 98. 98 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#59] от "Десен":

  Обвинявате сегашните пенсионерите за идването на комунизма в България? Е по-безумно нещо не бях чувал от доста време.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 99. 99 Профил на slamenchovek
  slamenchovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един от големите грехове на тази власт е,че настроиха обществото срещу цели съсловия или съсловията едно срещу друго. Това се вижда и от настоящата дискусия. Причината много от свободните професии да влязат в сивия сектор е липсата на работа и достатъчни обороти, предизвикана от кризата и идиотската икономическа политика на управляващите. Аз като адвокат извън столицата мога да потвърдя, че освен петдесеттина адвокатски кантори в страната, от тях 90 % в София никой не прави сериозни доходи.А адвокатите в страната са над 12-13 хиляди. Корупционните схеми са обхванали и правните обществени поръчки и големите пари отиват пак при близките до властта. Просто при настоящето състояние на правната система - парализирана от корупция, шуробаджанащина и партийно-политически кариеризъм, нито бизнеса, нито гражданите искат да си хабят времето и парите да водят дела. Ако го направят все пак, предпочитат да си купят направо съдията или прокурора. Той ще им свърши и адвокатската работа. Та вместо да скачаме срещу съсловието на адвокатите да се огледаме и да забележим необяснимите и бързи богатства на съдии и прокурори.

 100. 100 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#98] от "KO3LE":

  Отиди да се оплачеш на Позитано 20.

  икономист - неграмотник с диплома
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK