Синдикатите настояват за ограничаване на гъвкавото работно време

Шивашките фирми нарушават най-често правилата за работното време, показват данните на инспекцията по труда.

© Георги Кожухаров

Шивашките фирми нарушават най-често правилата за работното време, показват данните на инспекцията по труда.В последните две години фирмите се опитват да работят с по-малко персонал при по-голямо натоварване и по-ниско заплащане. Служителите полагат извънреден труд много над разрешените в Кодекса на труда 150 часа на година, който често не им се плаща. Това води до голям стрес на работното място и по-висока заболяваемост на работниците. Това каза Здравко Здравчев от КТ "Подкрепа" на дискусия за трудовите права и работното време, организирана от омбудсмана Константин Пенчев.


Проблемът идва от спекулирането на работодателите с възможността да отчитат работното време гъвкаво, а не по 8 часа на ден от понеделник до петък, обясни синдикалистът. Според Кодекса на труда при сумирано изчисляване на работното време една смяна може да бъде до 12 часа, а работната седмица може да се удължи до 56 часа, вместо нормалните 40 часа. Работодателите могат да прилагат такъв режим не повече от 6 месеца на година.


Заради тази практика работниците хората са на работа през почивните дни и не могат да почиват със семейството си. Освен това те нямат достъп до графика за отчитане на работното време и нямат документ, с който да докажат, че са дошли в предприятието навреме или че са работили извънредно, каза Здравчев. Той даде пример с фирма с 2500 служители, която дължала около 1.5 млн. лв. за извънреден труд.
Директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова каза, че ще предложи да се стесни кръгът на браншовете, в които да се прилага възможността за по-гъвкаво работно време. Друга идея е, фирмите, които искат да въведат подобен режим да уведомяват контролния орган предварително.


Нарушенията с неспазването на работното време са най-трудни за хващане, каза Михайлова.


Министърът на труда Тотю Младенов добави, че техният брой се увеличава, а най-често законът не се спазва в хотелите, ресторантите и шивашката промишленост. Ще е грешка, ако се каже, че навсякъде се правят такива нарушения. Такива не се случват в браншовете, в които има колективен трудов договор, добави Младенов. 


"Гледната точка на работодателя е, че се плаща за постигнат резултат, а не за работно време", каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков в отговор на критиките към бизнеса. Той добави, че през последните години частният сектор е поел голяма част от кризата с повишаването на вноската за пенсия и промяната в режима за обезщетения за болничните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK