Румен Миланов оглави и гражданско движение за сигурност

Експерти спорят има ли конфликт на интереси заради шефския му пост в БОРКОР


"Ще направим консултация. Ако има нарушение, ще си подам оставката от сдружението."
Румен Миланов, ръководител на БОРКОР

Ръководителят на новата структура към Министерския съвет за борба с корупцията БОРКОР ген. Румен Миланов вече е и председател Национално движение "Гражданска сигурност". Това потвърди днес той пред БНР. Информацията обаче повдигна въпроса дали Миланов нарушава Закона за администрацията и дали е в конфликт на интереси.


Още през ноември м.г. се появи информация, че Румен Миланов е оглавил движението, а като негов председател е вписан в съда в края на декември 2010 г. По същото време той е бил съветник по сигурността на премиера Бойко Борисов. Вчера Миланов участва и в първата публична изява на новоучредената неправителствена организация - само месец и половина, след като беше определен от правителството за ръководител на БОРКОР.
Законът за администрацията обаче забранява на "ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт", да участват в управлението на неправителствени организации и търговски дружества.


Според Димо Гяуров ("Синята коалиция"), който е член на парламентарната комисия за конфликт на интереси, ограничението в закона не се отнася за БОРКОР и Миланов. Аргументът му - функциите на новата структура "не са свързани с осъществяването на изпълнителната власт", както урежда законовият текст.


Пред "Дневник" Румен Миланов каза, че продължава да смята, че няма закононарушение, тъй като ставало въпрос за неправителствена организация. "Ще направим консултация, ако има нарушение, ще си подам оставката от сдружението, разбира се", добави той.


Според заместника на Миланов в БОРКОР Елеонора Николова, която беше експерт в комисията за конфликт на интереси, също няма пречка Миланов да е в управлението на НПО, стига да го е декларирал пред главния инспекторат на Министерския съвет.


Според закона за конфликт на интереси хората на публична длъжност, какъвто е ръководителят на БОРКОР, трябва да декларират до месец след назначаването си участие една година назад в търговски дружества, в управлението на неправителствени организации или на кооперации.


Декларациите обаче не са публикувани на страницата на правителството и не е известно дали Миланов е подал такава декларация при назначаването си в БОРКОР, нито дали в нея е съобщил за участието си в управлението на Национално движение "Гражданска сигурност"."Ще направим консултация. Ако има нарушение, ще си подам оставката от сдружението."
Румен Миланов, ръководител на БОРКОР

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK