Картелите и монополите ни пречат да излезем от кризата, смята Иван Костов

Картелите и монополите ни пречат да излезем от кризата, смята Иван Костов

© Анелия НиколоваКартелите, монополите и парцелирането на всички сектори на икономиката между силовите групировки пречат на България да излезе от кризата. Това стана ясно от изявление на лидера на ДСБ Иван Костов по БНТ.


Според него правителството не може да се оправдава, че още сме в криза с международното положение, защото през миналата и тази година то е благоприятно. В подкрепа на тезата си Костов посочи, че Европа, САЩ, Китай, Индия и редица други страни бележат ръст.


"В България беше разрушен двигателят на икономиката - конкуренцията, чрез монополи и картели. Те изтласкват малкия и средния бизнес", каза Костов. По неговите думи на пазара няма как да влязат нови играчи, тъй като той е парцелиран от силови групировки.
В тази връзка лидерът на ДСБ посочи, че основната причина за високите цени на горивата не е "Лукойл", а фактът, че е изключена международната конкуренция. Той посъветва правителството да прегледа какви промени е приело в закона за акцизите и данъчните складове, като намекна, че поставените условия в него не позволяват появата на конкуренция на пазара на горива.


Костов е категоричен, че заради жестоката конкуренция в Русия там "Лукойл" продава дизела на цена 1.24 лева, а у нас е 2.66 лева. Той поясни, че дори като се прибави налаганият у нас акциз, ДДС (ако се приеме, че там това гориво не се облага с този данък) и транспортни разходи, цената би била 2.25 лева.


Лидерът на ДСБ смята, че страната не може да излезе от кризата и поради факта, че са спрени реформите. "Плаща се за здраве, без да има услуга, плаща се за образование, без да има услуга, плаща се за сигурност, без да има услуга. Така хората са принудени да плащат два пъти, за да получат услуга", обобщи Иван Костов.


Той е на мнение, че нито един от плановете на правителството за противодействие на кризата не е бил реализиран. Бившият премиер е категоричен, че спирането на плащанията от държавата към фирмите за вече извършени услуги, не позволява заплатите да растат и също е фактор "кризата да се чувства в България като у дома си".


"Има пълна управленска глухота за нашите предложения, затова и спряхме да предлагаме мерки за справяне с кризата", каза Костов. Той припомни, че според ДСБ трябва да се предприемат действия в четири посоки - усвояване на еврофондовете, административна реформа, здравна реформа и изчистване на задълженията на държавата към бизнеса.


Иван Костов е категоричен, че присъединяването на България към пакта за еврото е грешка най-малкото защото е направено еднолично от премиера Бойко Борисов въпреки несъгласието с този ход на централната банка и Министерството на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK