Прокуратурата проверява сигнал на Калина Илиева срещу министерството на земеделието (обновена в 18.44 часа)

Прокуратурата проверява сигнал на Калина Илиева срещу министерството на земеделието (обновена в 18.44 часа)

© Красимир ЮскеселиевВърховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнал на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "оказан натиск от високопоставен служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми".  Сигналът е подаден през миналото лято. Днес от централата на СДС предоставиха на "Дневник" копие от сигнала и приложените писма между Илиева и тогавашния й заместник Светослав Симеонов, който сега заема поста й. Вчера от партията поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради съмнения в корупция.


"Да, този сигнал е получен в прокуратурата, по материала се работи", заяви за "Дневник" Ангелина Митова, ръководител на звеното за разследване на измами с пари от еврофондовете във ВКП. Тя допълни, че по сигнала на Илиева е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но отказа да съобщи повече подробности. Митова обясни, че практиката е министерството на земеделието и фондът да адресират всички сигнали директно до нея, като шеф на екипа, който разследва злоупотребите със средства от ЕС.
От МЗХ вчера определиха писмото на Симеонов до Илиева в отговор на поискани от нея обяснения, огласено от СДС, като "поредния фалшив документ на бившия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева". Те съобщиха, че във фонда има документ със същия входящ номер, но с различно съдържание.


По-късно и от фонд "Земеделие" обявиха, че при тях не са заведени разпространените по-рано документи. От там потвърдиха, че под посочения от СДС номер е заведено съвсем друго писмо. От Калина Илиева до прокуратурата пък има само едно писмо, но към него няма никакви приложения, "което отново поставя под съмнение дали подобен сигнал съществува и какво е съдържанието", се посочва в съобщението до медиите от фонда.
Според шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков не е възможно писмото да е фалшификат, защото Калина Илиева го е приложила към сигнала си. "Ако това писмо не е съществувало, какво е изпратила Илиева", попита Марков. Самата Илиева не отговаря на мобилния си телефон.


Пред "Дневник" Марков каза, че партията е получила копия от писмата и сигнала в понеделник от "загрижени от случващото се в министерството служители". Той добави: "Но това не е като флашките".


Според представеното от СДС на 25.06.2010 г. Илиева изпраща писмо до Симеонов по повод запитване на агроминистъра Мирослав Найденов дали има "осигуряване на предимство на дадени проекти" във фонда. Симеонов дава писмени обяснения на Илиева същия ден, в които твърди, че има оказан "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми".


Илиева праща сигнал до прокуратурата, в който са изброени пет фирми - "собственост на Ивайло Тодоров – председател на "Асоциацията на земеделските производители в България".  Изброените компании са "Агробизнес консултинг" АД, "АЗПБ Комерсиал Консултинг"АД, "АЗПБ Комерсиал" АД, "ЕТ Ивал- Ивайло Димитров" и "Кастра кли". В сигнала се напомня и че настоящият зам. министър на земеделието и храните Светлана Боянова, която пряко се занимава с фонд "Земеделие", е изпълнявала длъжността изп. директор на същата асоциация преди назначаването й на поста в агроминистерството.


В началото на декември Мирослав Найденов съобщи, че Калина Илиева е изпратила над 400 сигнала до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), прокуратурата и ДАНС.


Малко по-късно зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви пред БНР, че в прокуратурата няма сигнал от Илиева срещу земеделския министър Мирослав Найденов.


Земеделското министерство: Писмата между Илиева и Симеонов са фалшиви


Днес по повод на изнесените документи от земеделското министерство отново съобщиха, че писмата между Калина Илиева и Светослав Симеонов са фалшиви. От институцията допълниха пред "Дневник", че тези, които са разпространени в публичното пространство, имат един и същ входящ номер и дата (виж приложението), а в деловодните системи всеки отделен документ има свои уникален номер.
По повод на сигнала, подаден от Илиева, до прокуратурата, зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова коментира, че "няма нищо общо с цитираните фирми". Тя допълни още пред "Дневник", че единственото вярно в информацията от сигнала е, че е работила в асоциацията на земеделските производители в България. Ивайло Тодоров пък коментира, че свързва сигнала с критиките, които е отправял публично срещу работата на Калина Илиева. "Не знам защо Илиева е изпратила този сигнал, но е сигурно, че тя няма причина да ме обича", коментира Тодоров, допълвайки, че "той е бил един от малкото, които я критикуваха, а тя не понасяше критики".
Ивайло Тодоров съобщи още, че и в момента е управител на фирмата "АЗПБ Комерсиал", която обаче не се занимава с консултантска дейност, а с търговска и обслужва фирмите, членуващи в асоциацията. Той потвърди, че компанията  ЕТ "Ивал- Ивайло Димитров" е негова, но тя пък развивала земеделски бизнес, а дружеството "Кастра кли", което също е негово, е регистрирано с цел да се занимава с туризъм, но към момента не е активно. Тодоров коментира още, че не знае за фирми "Агробизнес консултинг" АД и "АЗПБ Комерсиал Консултинг" АД, записано в сигнала на Илиева, и няма общо с тях. В действителност проверка на "Дневник" в търговските регистри показа, че няма компании, изписани по този начин. В тях обаче има фирми "Агробизнес консултинг" ООД, както и компании "АЗПБ Комерсиал Консулт" ЕООД.  Според системата ДАКСИ Тодоров е бил управител на първата фирма и собственик и управител на втората. Тодоров обаче коментира, че към днешна дата, както и към датата на подадения сигнал, е нямал нищо общо с тях. Информацията се потвърждава и от търговския регистър. Тодоров отрече във фонд "Земеделие" да има проекти по програмата за селските райони, които са консултирани от него или от негови фирми.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 945 Неутрално

  А беше време, когато Партията и лично Премиера с голи гърди защитаваха Калина! Фермерите викаха- "нефелна е", а Премиера казваше- "Не разбирате, аз знам как се садят картофи"...

 2. 2 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 753 Весело

  "От МЗХ вчера определиха писмото на Симеонов [...] като "поредния фалшив документ..."

  Всъщност го бяха определили като фалшиФ, но днес явно някой се беше сетил да прочете прес съобщението им.

  Stupidity should be painful
 3. 3 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако подам сигнал срещу прокуратурата, кой ще го провери и към кого да го адресирам? Към Калинка ли?

 4. 4 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Жалко, че практиката да се назначават неподготвени хора продължава с пълна сила - http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=811512

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 5. 5 Профил на monitoring
  monitoring
  Рейтинг: 479 Весело

  Дали е имало накалинчване от определени фирми?
  Кое ли по-лошо-да използваш фалшива диплома за да заемеш висок пост или да спечелиш фалшив конкурс за консултантски услуги?

 6. 6 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 269 Весело

  Започва КОНТРАКАЛИНИЗАЦИЯ!!!

 7. 7 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 424 Гневно

  В едно е прав светиня му :Калпав е мат,ряла , те това е !

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Гневно

  И сега кво стана!
  Сигналът не е фаШЛив, прокуратурата работи, всичко точно!
  А министъро? На бял кон, естествено!
  Нещата не комични - нещата са трагични вече!

  И една Калинка ги направи на калинки!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Найденов е един посредствен и лукав министър!Да си ходи!

 10. 10 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре, че е Калинчето! Цял отдел работи по нейните сигнали иначе сега безработни щяха да са.

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Хмм..цяла година вече работят по сигнала и са стигнали до никъде..типично за българската прокуратура.. Или пък някой им е подшушнал да не бързат много-още по-типично за българската прокуратура..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Ако това писмо не е съществувало, какво е изпратила Илиева", попита Марков

  Същото, което представи, когато са и искали дипломата - евтина имитация!

  Тези от СДС станаха за посмешище!

 13. 13 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22": Със сигурност има и по-стари сигнали стигнали до същия резултат.

 14. 14 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Какво се правят на ощипани моми всички? Ето човека го е написал преди 1 година:
  "виден земеделец
  03 май, 2010
  Светлана Боянова - е подставено лице на и Ивайло Тодоров, който е главен секретар на същата асоциация (до преди няколко месеца, той бе дългогодишен председател), не стана зам. изпълнителен директор на фонд "Земеделие", макар името му да бе спрягано за този пост от министър Мирослав Найденов. Регистърът ДАКСИ показа, че Тодоров има две консултантски фирми, изготвили агропроекти за европари - "Агробизнес Консултинг" ООД и "АЗПБ Комерсиал Консулт" ЕООД.
  Въпросната Светлана само на на хартия се води в въпросната "асоциация", а иначе си пише проекти за консултантските фирми на Тодоров.
  Пародия ПЪЛНА!."

 15. 15 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Колко време й трябва на българската прокуратура да провери дали дипломата на Калина Илиева е била действителна? В Европа - въпрос на дни. В България - въпрос на години. Защо?

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#15] от "moon74":

  Щото от устата на Калинка както са влизали много неща, така могат и да излязат много неща, и тогава ще се окаже, че голяма част от управляващата шайка е за затвора. Не случайно по целия скандал не бе потърсено нейното мнение нито веднъж.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бунтът на Калинките!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":

  В устата се влиза и от устата се излиза. Не ме интересува какво е влизало в устата на К, но много е излязло от тази уста. Въпросът е прост: има ли диплома Калина Илиева? Проверката не може да трае повече от две седмици. Този псевдоскандал у нас със затишие трае три месеца. Защо?

 19. 19 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Те съобщиха, че във фонда има документ със същия входящ номер, но с различно съдържание.
  --------------------------------------------------
  Кат се сгромоляса Миро Мазния и почнат да го разследват за корупция някоя деловодителка ще си спомни как точно във фонда е подменен документа и на мястото на пратения в прокуратурата се е появил друг........

 20. 20 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кога прокуратурата ще провери еднолично подписаният от премиера Европейски механизъм за стабилност, който задължава България с милиони евро?

 21. 21 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#10] от "angel_to":

  хахаха, точно това щях да кажа. Жената им е раздала работа, те роптаят. Милото цъфнало-та-вързало министерство!
  Калина обаче ме кефи, ще и звънна!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 22. 22 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кога най-сетне ще бъде назначен независим финансов одит на фонд "Земеделие"?

 23. 23 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Герб са уникални крадливи олигофрени. Тук-там има някое изключение като Плевнелиев и Трайков, но само за да потвърдят правилото.

 24. 24 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ОЛАФ-ска работа. Хубаво, че няма държава, иначе щяхме да задаваме въпроси.

 25. 25 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 426 Весело

  Абе тази мома не умря ли от срам, че пак изпълзя отнякъде...

 26. 26 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#23] от "Гогич":

  Че са крадливи олигофрени,крадливи олигофрени са,ама чак пък уникално.Трудно може да се покрие нормата наложена от тройната чума.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 27. 27 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да се разтури трябва прокуратурата. В този вид.

 28. 28 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1217 Весело

  До коментар [#26] от "Nan_Kurunir":
  Абе не се знае кой ще спечели тази надпревара накрая. Но по тъпотия вече убедително водят.

 29. 29 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За Калинчето се изписаха томове в пресата и по форумите. Вече куцо и сакато знае за нейната злополучна диплома, т.е. за липсата на такава. Сега обаче се оформя нова интрига, с нови участници. СДС твърди, че Илиева е подала някакви сигнали преди година, които по твърдение на Миникстерството на земеделието са фалшиви. Самата Илиева нищо не твърди, защото телефонът и е изключен. Т.Е. и този път няма да чуем нейната теза. В далаверата се оказват намесени Ивайло Тодоров и Светлана Боянова, настоящ зам министър на земеделието. Тук вече нещата започват да смърдят. Или Боянова е в конфликт на интереси, или СДС ни поднасят поредната партенка.Шефът на предизборния щаб на СДС Марков твърди, че "това не е като флашките". Ще поживеем и ще видим.

 30. 30 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 978 Гневно

  Ле леее... И тая па4авра е била "шеф" на фонд "Земеделие"!
  ...После другите са му виновни на бате Бойко!
  Я да се стегне и да си избира кадрите, като в нормалните държави, че като взема гьостерицата тесна ще му се види София...
  И с нормалните хора нормално, с ненормалните ненормално - много е просто!

  Машини прости, народ неук.
 31. 31 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прокуратурата потвърждава,че проверява сигнал на Калина Илиева.Към сигнала било приложено някакво писмо на висш служител от МЗ,за съдържанието на което министреството твърди,че бил фалшификат,тъй-като под рег.№ на това писмо бил в дейстлителност друг документ,нямащ нищо общо с него.И това,което ме хвърля в потрес е,че прокуратурата ПРОВЕРЯВА СИГНАЛА май вече повече от половин година.А идентичността на двата документа е могла да бъде проверена за ден -два от чистачката на прокуратурата.А след това да започне истинската ппроверка кой-кой е и за какво става на реч в това писмо,което "мила Калина" е изпратила на прокуратурата и онова,за което твърди Миро,че е в действителност.Дали някой не ме смята за олигофрен,не само мен?

 32. 32 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хм. Прокуратурата проверява сигнал на нелегитимен и проверяван от самата нея служител на ведомство, което се проверява от прокуратурата...

 33. 33 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "moon74":В случая,а и с оглед на законодателството няма никакво значение дали и кой е този,който подава сигнала-легитимен,нелигитимен.В НПК е регламеттирано много точно и изчерпателно понятието "законен повод и достатъчно основание" за образуване на досъдебно производство.В "законния повод" са посочени и съобщения в средствата за масова информация,съобщения на граждани и прокуратурата е длъжна при наличието на изброените законни поводи да прецени дали в тях се съдържат "достатъчно данни",повтарям:"достатъчно данни",а не "доказателства",от които да може да се направи "основателно предположение,че е извършено престъпление от общ характер" и ако тези данни са "достатъчни" тя е длъжна да образува досъдебно производство,а не някаква си нищо незначеща предварителна проверка.За образуването на досъдебно производство не е неободимо да има достатъчно данни кой е извършил пресъплението,каква е формата на умисъла и т.н.Това ще се установява по време на следствието.

 34. 34 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "molesan2":

  Браво, шефе. А когато прокуратурата установи липса на данни за престъпление пред кой бог се извинява, ако ще ме питаш?

 35. 35 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В държавата-кочина просто няма прокуратура. Преди малко по Канал 3 Маргарита Михнева, Христо Христов от "Дневник" и Панайот Денев от "24 часа" обсъждаха това, че така нареченият главен прокурор е прекратил еднолично обвинението срещу онзи индивид, известен като "Бригадира" - за унищожаването на досието на агент "Тилев", в което безспорно има много подробности и за онзи малоумник, който управлява държавата-кочина и я върна в морално отношение години назад.
  В кочината има отделни нормални и достойно прокурори и съдии, но другото са едни огромни шайки престъпници и некадърници - това е безспорната истината.

 36. 36 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#32] от "moon74":

  И кво ?
  Тя подава сигнал, пък прокуратурата да си провери дали има проблем или не.

 37. 37 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  При мен един престъпник-прокурор проверява така наричащия се Институт за български език при БАН - кръстен след моето напускане на отявлен сталинист, в продължение на 14 месеца. За един документ, чието наличие или не може да се установи за пет минути. Нека да са пет часа или пет дни. Той изрод-престъпник "проверява" криминалния свински институт ЧЕТИРИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА. И излезе с постановление за прекратяване на разследването поради "липса на достатъчни доказателства за извършено престъпление". След това две нива нагоре прокуратурата отмени постановлението на тоя изрод-престъпник, а след това две съдийки-престъпнички отново оневиниха свинския комуноинститут. Съжалявам, че употребявам такива изрази, но те са единствено адекватните за свинската държава кочина с нейните свински "институции".

 38. 38 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "samir":

  А коя е тя? Бивша служителка на ведомство, проверявано от прокуратурата. Въпросната служителка в резултат от професионален мързел на прокуратурата също е проверявана повече от три месеца. Терминът "проверка" замириса на нацизъм.

 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Та да попитаме отново:

  ЗАЩО ТАЯ КАЛИНА ОЩЕ НЕ Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЪДА?
  НЯМА ЛИ ПОНЕ ЕДИН НОРМАЛЕН ПРОКУРОР В ДЪРЖАВАТА-КОЧИНА, КОЙТО НАЙ-НАКРАЯ ДА ПРЕДЯВИ ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ЛЪЖКИНЯТА-ФАЛШИФИКАТОРКА?
  НАЛИ Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ Е ТАКАВА? КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ОБЩЕСТВОТО ДА ЧАКА САНКЦИИ СРЕЩУ ЕДНА ЕЛЕМЕНТАРНА ЛЪЖКИНЯ-ФАЛШИФИКАТОРКА?
  А КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА ГРАНДИОЗНИТЕ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ?

 40. 40 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "Красимир Кабакчиев":

  Е, прав си. В объздържавена държава калинки растат, па и връзват. Множат се.

 41. 41 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "molesan2":

  НПК не се чете като устава на БКП.

 42. 42 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "moon74": Няма нужда да се извинява на бога.Защото не прокуратурата първа,а органите на досъдебното производство,които са в 95% от случаите разследващите полицаи от ведомството на Цветанов.Над действието на прокуратурата има и съдебен надзор.Очевидно няма как над всяка една държавна институция да има някаква друга,която да я контролира и така до безкрайност или ...до бога!Ако приемеме,че сега Цветанов е човека,който най-активно и безкомпромисно се бори с престъпността,то кой него го проверява и контролира?Ще кажете,че е Борисов.А кой пък контролира и проверпява Борисов?Вероятно ще кажете,че е политическото ръководство на партията ГЕРБ.Вярвате ли в това?Бихте ли казали кой провирява работата на станалите вече май доста досадни европейски комисари?Онзи ден съобщиха,че там,в Брюксил в някаква си агенция работели 74 души с големи заплати,а тях ги наблюдавали и контролирали други...94 души с още по-големи заплати!!!!Кой пък тези 94 души ги проверява?Въобще разсъждения от подобен характер неминуемо ни водят до бога.Но това е несериозно.

 43. 43 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#42] от "molesan2":

  Ти си млад човек. И имаш правото на младаостта! Прав си!

 44. 44 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#42] от "molesan2":

  Младеж! Хубаво е, че мислиш.

 45. 45 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В България престъпността на прокуратурата може да бъде проверена и разследвана само от прокуратурта

 46. 46 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "moon74": До арменския поп с копие до римския папа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK