Хелзинкският комитет: България е първа по неспазване решенията на съда в Страсбург

Красимир Кънев

© Валентина Петрова

Красимир КъневБългария е на първо място в ЕС по неизпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека – това сочи годишният доклад за състоянието на правата на човека на Българския хелзинкски комитет, заяви зам.-председателят на организацията Маргарита Илиева, цитирана от БТА.


През 2010 г. от Хелзинския комитет констатират значително влошаване на опазването на човешките права във всички сфери, с изключение на защитата на правата на децата.


Според данните от доклада съдът в Страсбург е издал осем решения срещу България за полицейско насилие, четири от които са за убийство. В решенията си от съда в Страсбург ни напомнят от
четири години насам, че трябва да бъде изменен Законът за МВР, посочиха от организацията. Проблемът е в това, че законът позволява да се използва оръжие, дори когато заподозрените не представляват опасност. Според Маргарита Илиева полицията няма никаква стратегия как да
минимизира риска за живота на гражданите при осъществяване на операция.
Сред другите основни проблеми остават произволната употреба на специални разузнавателни средства (СРС), чиято употреба се е увеличила с 300 процента, "презрителното отношение" на правителството към Комисията за защита от дискриминация, отношението към мюсюлманите в България, заради налагането на ръководство на вероизповеданието, което не се ползва с доверието на хората, както и нарушаването независимостта на съда.


Председателят на комитета Красимир Кънев обясни, че за намесата в независимата съдебна система влияят "нападките на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов срещу съдиите".


Като грубо нарушаване на правата на обвиняемите от БХК посочват промените в Закона за съдебната власт за това да може да се издават присъди само въз основата на СРС и на свидетел с тайна самоличност. "Много се надявам съдиите да не се възползват от тази възможност, защото подобно осъждане неминуемо ще доведе до решения на Европейския съд по правата на човека, заяви Красимир Кънев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK