Обратната страна на "сбирката"

Обратната страна на "сбирката"

© ДневникХолограмни картички, кутии от цигари "Феникс", фонокарти, марки, пликове за писма, писма, книги, щикове, рапири, табели от соца, монети... Това и много още можете да намерите на "сбирката". Стига да намерите самата "сбирка". Защото тя е за колекционери, антиквари, нумизмати, филателисти и специални хора, чието сърце трепва пред всичко старо. За да попадне човек на "сбирка", както се изразяват в това общество, трябва да е от това общество.


Периодичността и местата за срещи са горе-долу ясни - веднъж месечно в София, веднъж на месец в Габрово, във Велико Търново. Но конкретните дати и часове се уточняват специално - чрез телефонни обаждания между хората, през интернет или на предишната среща. А ако случайно външен подочуе от някого къде точно и кога именно ще има сбирка и отиде на нея, ще установи, че е на чуждо място. Ще усети, че според другите той няма работа там. Това не е някакъв си битак за всекиго.


Предварителни уговорки
Почти никой не ходи просто така да разгледа, да види какво се предлага. Търгуващите очакват "подставени лица" да ги провокират да продадат или да се издадат, че притежават нещо, нерегистрирано по закона за културното наследство. Затова непознатите не са добре дошли, а случайните сделки са рядкост. Повечето от покупките или размените са предварително уговорени - по телефона.


Един приятел сега ми се обади, той събира стари некролози на известни личности, ще му занеса там каквото съм му намерил, обяснява Стоян, който се води антиквар, а всъщност е търсач на всичко, което някой би искал да притежава или колекционира. Този път срещата е в София - последната събота на месеца в зала "Фестивална".


Повечето от продавачите са и купувачи - разменят. Всеки знае кой какво търси. И знае какво и от кого може да намери. Някой да обикаля 30-ината маси, да не познава никого и да пита за цени, очевидно от чисто любопитство, не е в добрия тон. И се откроява. Дори Стоян, който случайно е издал срещата, се прави, че не вижда - да не се разбере, че е докарал "външен".
Въпреки че нещата по масите са далеч от културното наследство. Търговията с тях е легална.


Под масата

Въпросът е какво става под масата. И в отдела на главната дирекция "Борба с организираната престъпност", отговарящ за трафика с антики, знаят, че сбирките се използват за срещи, на които се уговарят големи незаконни сделки, най-вече с ценни монети, които по закон трябва да са описани и регистрирани.


Знае се, че в съседните заведения и сладкарници след приключване на срещата се прави и истинската размяна. Антимафиоти твърдят, че нямат достатъчен ресурс да пращат агенти по сбирките. А и нарушителите все намирали как да се измъкнат - най-често твърдели, че таман са тръгнали да регистрират монетите, наследени от дядовците им, или току-що намерени на тавана.


Дори случайно попаднал на "сбирка" човек, който не е никакъв специалист, може да се сблъска със съмнителни срещи, разговори, уговорки. Още на входа стои възедър млад мъж, до него друг, малко по-възрастен. Нямат маса, за да показват нещо. Просто стоят. Пред тях - увит в найлонова торба стар свещник - не го излагат, не го предлагат. Не свещникът ги е довел. Целта им пристига по-късно - дребен мъж на средна възраст.


Връчват му не свещника, а фотоапарат. Обикновен фотоапарат, съвременен, дигитален. Бързо преминава през снимките - на монети. Много снимки. Много монети. Не остава съмнение, че не е добре да бъдеш хванат с такива монети... още по-малко пък да ги предлагаш за продан. Затова засега само снимки. След бърз тихичък разговор и при проявен интерес сделка може и да има. Но не на открито.


Далеч по-безобидно изглежда човекът, които вади от вътрешния джоб на якето си монета и обяснява на друг нумизмат, че такива продава между 35 и 60 лева. Или пък неприкривана сделка с монета за около 250 лева.


Добре, че се отървах от монетите навреме

Антиквари и търговци със стари предмети разказват, че вече е опасно да държиш у себе си монети. Също и антично оръжие. Тези ценности трябва да бъдат обявени, регистрирани. Добре, че се отървах от монетите си, сега, ако знаят, че имаш колекция, антимафиотите влизат в дома ти, тарашат, белезници... и един нерегистриран предмет да намерят, прибират всичко, разказва Стоян. В същото време обаче не се страхува да продължава да издирва монети, които някой е поискал да си купи.


Не ми говори по телефона за тези неща, ядосва се той на събеседничка, която му звъни за пореден път да го пита намерил ли й е желаната монета. А откъде всъщност намира монетата? В тази общност се знаем, от години се занимавам с това, знам кой какво има и какво може да ми набави, обяснява Стоян. Веднъж задвижена системата на търсене, вече е лесно - ако някой няма, пита друг, той - следващ...


Нумизматите срещу държавата и обратното


Вече близо година и половина, откакто със Закона за културното наследство на нумизматичните дружества беше поверена отговорността да регистрират колекциите от монети, държавата и дружествата не могат да намерят механизъм за взаимодействие. Затова така и все още не е напълно ясно колко са регистрираните колекции и колко са подали заявления и чакат да бъдат оценени. Тава е и една от причините да не е известно и колко са скрили монетите, които притежават - държавата знае само, че това е масовият случай, а регистрираните са минимален процент.


Голяма част от самите дружества пък отказват да регистрират - нямали специалисти, да намерят било сериозна инвестиция. Собственици на монети пък се оплакват, че дружествата им искат непосилни суми - по лев на монета например (а често някои от монетите не стрували толкова). Така много от добросъвестните колекционери са поставени пред сериозна трудност, включително и финансови проблеми.


В същото време нумизматични дружества, които вече са регистрирали колекции, отказвали да дадат информация на МВР за собствениците и притежаваните от тях предмети, казаха за "Дневник" антимафиоти. Така проверките и контрола били силно затруднени.


От БОП само чакат да им дадем информация и започва тормозът, аргументират се нумизмати. Разказват как за полицаите било най-лесно, вместо да издирват престъпниците, укрили се изцяло от закона, да проверяват хора, посочени в списък (най-често собственици на монети и оръжие). И твърдят, че при проверките се държат, меко казано, неделикатно. Затова отказвали да предоставят информация, която не били задължени да дават по закон.


Антимафиотите пък заявяват, че ако човек няма какво да крие, няма и от какво да се притеснява. Тези проблем посочиха от Министерството на културата като мотив за промяна в Закона за културното наследство, приета вече на първо четене (виж карето).


Изменението обаче предизвика и подозрения сред експерти, че се цели прикриване на нарушения и неспазване на вече изтеклия преди около 4 месеца срок за деклариране и регистрация на монетите по облекчени процедури и без сериозни документи за собственост. От министерството заявиха пред "Дневник", че удължаване няма и няма да има, поправката е само в услуга на МВР и ако има съмнения в нея, тя ще бъде оттеглена.Пак съмнения около промяна в Закона за културното наследство


Срокът, в който лицата, които вече притежават монети и монетовидни предмети, бяха длъжни да поискат тяхната идентификация и регистрация, изтече през ноември миналата година. За доказване на собствеността си те не се нуждаеха от сериозни и официални документи. След този срок обаче би трябвало вече да е в сила общият ред за регистриране на всички културни ценности, който е доста по-строг.


Например ако някой твърди, че току-що е намерил ценна монета, тя по-скоро би станала собственост на регионалния музей или на държавата, отколкото на даден човек, припомниха експерти. Изненадващо обаче с промените в закона се правят изменения в текста за едногодишния гратисен срок, който вече изобщо не би трябвало да е в сила. С промените се дава възможност освен нумизматичните дружества, идентификацията и регистрацията да се извършват от Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей на БАН, регионалните и общинските музеи.


Така и не става ясно защо се прави промяна за в бъдеще в разпоредба, която се отнася за минало време, защото пък изтеклият срок не се удължава. Неяснотата предизвика опасения за тайна цел на промяната. Според юристи тя би могла да послужи на хора, които не са си декларирали монетите пред нумизматичните дружества, а имат контакти в музеите и могат сега в кратки срокове да си издействат регистрация. Така при проверка след време документите им ще се окажат изрядни.


При по-сериозни връзки дори можело да се изфабрикуват и документи със задна дата, смятат юристи. Според други юристи промяната, която е част от разпоредба с изтекъл срок, буди съмнение, че изтичането на срока няма да прекрати действието на текстовете, а само ще води до административни санкции за тези, които не са спазили самия срок. Така разпоредбата ще бъде възможност за узаконяване на ценни монети срещу глоба. За този, който може да си я позволи и когато стойността на монетата си заслужава.

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    '' кутии от цигари "Феникс",''

    Такива цигари нЕма ! Объркали сте се .

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  2. 2 Профил на tolex
    tolex
    Рейтинг: 693 Неутрално
  3. 3 Профил на gelkata15
    gelkata15
    Рейтинг: 8 Неутрално

    много си млад за да казваш това.До коментар [#1] от "ARRI":

    ААГ.
  4. 4 Профил на werginija
    werginija
    Рейтинг: 452 Весело

    Има6е такива цигари и те си имат история, но си мислех, 4е са пове4е при комара, пък то какво излезе...

  5. 5 Профил на Нервната акула
    Нервната акула
    Рейтинг: 1395 Неутрално

    До коментар [#1] от "ARRI":

    бързата кучка слепи ги ражда, или колко е лошо да се изказваш неподготвен, само и само за да се изкажеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK