БСК поиска омбудсманът да сезира Конституционият съд за изчисляването на такса смет

Пресконференция във ВАС на Константин Пенчев

© Анелия Николова

Пресконференция във ВАС на Константин ПенчевБългарската стопанска камара (БСК) поиска омбудсманът Константин Пенчев да сезира Конституционния съд, за да се премахне възможността общините сами да определят реда за изчисляване на таксата за битови отпадъци. Това съобщи пресцентърът на бизнес организацията след среща между ръководството на камарата и омбудсмана.


Аргументът на БСК са, че според конституцията общинският съвет определя размера на местните такси по ред, определен със закон, което означава, че общините имат право да определят само размера на таксите, но не и реда, по който те се начисляват.


Този конституционен текст изисква със закон да е изчерпателно уреден редът за определяне на единна основа, валидна за всички общини в страната. Позицията на БСК е, че този принцип на равнопоставеност не е спазен в действащия Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ), което "създава условия за нееднакво третиране на гражданите при определяне на цената на една и съща публична услуга".
Според бизнес организацията текстовете в ЗМДТ не са съобразени с принципа на европейското законодателство "замърсителят плаща". Това означава, че таксите трябва да се определят върху реалното количество, а не според данъчната оценка за стойността на имота, както е сега.


Данъчната оценка на имотите по никакъв начин не е обвързана с разходите по предоставяне на услугата и определянето й за основа за изчисляване размера на таксите води до съществени деформации. Не се отчита броят на живеещите или работещите в една сграда като индикатор за количеството генерирани отпадъци, както и дали имотът се ползва фактически, се посочва в становището на БСК.


Това води до големи разлики в размера на таксата за битови отпадъци, които плащат предприятия, осъществяващи дейност в един и същ икономически сектор, но на територията на различни общини.


Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев припомни, че бизнес организацията многократно е отправяла предложения до компетентните органи за преустановяване на тази практика, но до момента "не са налице конкретни действия за промяна на законодателството и проблемът остава нерешен".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "...таксите трябва да се определят върху реалното количество, а не според данъчната оценка за стойността на имота, както е сега"
  Тази очевидна несправедливост при разпределянето на такса смет е предъвквана многократно без резултат. На общините им е много по-лесно да приберат парите от заможното гражданство. В противен случай трябва да ги търсят от циганите и да вземат на босия цървулите.

 2. 2 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Работата е, че започне ли да се определя такса смет на база генериран отпадък, на всички общини, начело със столичната, ще им увехнат всички измислени сметки за сметосъбиране и сметоизвозване, измислените годишни отчети на депата, измисленото оразмеряване на съоръженията (най-вече на софийския завод, хаха), измислените данни от организациите за оползотворяване и въобще ще се спихне цялата бутафория дето тука и викат "управление на отпадъците".

 3. 3 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "marijka":

  Аз не отричам , че всички тези сметки са донякъде измислени.
  Въпросът е друг. Ако се възприеме приниципът , действително по някакъв начин да се отчита количеството на изхвърления боклук, тежестта на плащането на усулгата от хората ще се увеличи. Като цяло. Не говоря за отделни случаи. Най малко защото ще трябват повече контрольори и отчетници на действително изхвърления боклук. Докато тежестта за фирмите , особенно големите , ще намалее. Които точно за това се жалват. И в случая са прави. Те в момента поемат пропорционално много по-голяма част от плащанията за боклука, в сравнение количеството боклук , което генерират. И така е в повечето общини/да не кажа във всичките/. Но от друга страна , фирмите не са избиратели, нали така.

 4. 4 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "цаки":
  Въпросът не е "ако" се възприеме принципът, принципът отдавна е възприет и фиксиран на европейско ниво в Рамковата Директива за отпадъците. "Замърсителят плаща" е крайъгълният камък на всички програми, стратегии и каквото се сетиш свързано с управлението на отпадъците. Както си плащаш такса "пречистване" на база консумирана вода, така трябва и да си плащаш такса "транспорт, третиране и обезвреждане" на база генериран боклук. Ако всеки си плаща боклука който произвежда, разходите на хората няма да се увеличат, дори напротив, най-малкото че ще имат възможност сами да регулират колко и как да изхвърлят.

 5. 5 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "marijka":

  "Ако всеки си плаща боклука който произвежда, разходите на хората няма да се увеличат, дори напротив, най-малкото че ще имат възможност сами да регулират колко и как да изхвърлят."

  Е, аз съм на обратното мнение. По отношение на разходите.
  Доколкото все пак преполагам, че така или иначе се ще се върви към защитавания от теб принцип за плащане според действителното количество боклук, вероятно ще може де са каже кой е прав. Едва ли тази година де. А иначе в това " сами да регулират колко и как да изхвърлят" , си забравил и още едно въпросче - "къде".

 6. 6 Профил на l.martinova
  l.martinova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Предишният начин на плащане такса смет беше на глава от населението.Докато се измисли начин за реално плащане на такса смет нека да се ползва този начин,но в никакъв случай не от данъчната оценка,защото това е една ГОЛЯМА ЛЪЖА! Изнудване на гражданите! Кражба! Сега е криза,няма откъде да се вземат тези пари!Хората ще си загубят имотите за неплатени данъци,а те са обикновено наследствени.Най-лесно е да се гласува един висок промил от съветниците,за да е доволна общината и лесно да си получи парите от раз,без никакъв труд.Каква е разликата в боклука,та промилите за фирми да са 5 пъти по-
  високи - това е още по-несправедливо! Кой го измисли това? Що за специалисти са това?

 7. 7 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "цаки":

  Е как къде - в предоставените от общината и организациите по оползотворяване разноцветни кофи. Или пък както е при майка ми (в Италия) - на улицата има общо два контейнера за цялото каре, и всеки си изнася чувала пред вратата в определен ден: понеделник-опаковки, сряда - био, петък - смесен. Ако те хванат, че хвърляш в контейнера - глоба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK