Деловодна грешка спаси скандалния лифт над Благоевград

Прокуратурата, в която работи съпругата на инвеститора, закъсняла с обжалване

Деловодна грешка спаси скандалния лифт над Благоевград

© Юлия Лазарова
Така строежът му е узаконен дни преди инспекцията от Брюксел

Съдебният спор за лифта в местността Картала в Рила, построен без задължителната по закон екооценка, приключи в полза на инвеститора – фирма "Прима инвест БГ" на благоевградския бизнесмен Илия Ризов. Това се случи заради изтърван срок от окръжната прокуратура в Благоевград за внасяне на жалба по делото срещу издадените строителни разрешения.


От неправителствената коалиция "За да остане природа в България" посочиха, че по този начин лифтът е узаконен дни преди посещението на инспекторите от Брюксел в България по сигнали за нарушения в Рила и Пирин. Застрояването на Картала е един от казусите, за които Европейската комисия беше сезирана.
Върховният административен съд миналата седмица е потвърдил определението на съда в Благоевград, че делото се прекратява заради изпуснатия от прокуратурата 14-дневен срок за обжалване на административен акт.


Става въпрос за решение на Районната дирекция за строителен контрол (РДНСК – Благоевград) от лятото на миналата година, с която службата отказа да обяви за нищожни издадените от общината строителни разрешения за кабинковия лифт, който е част от изградения курортен комплекс "Бодрост" в Картала. Законният срок, в който окръжната прокуратура е трябвало да обжалва решението на РДНСК в благоевградския административен съд, е бил 10 август 2010 г. (вторник), но е внесла жалбата на 11 август.


Природозащитниците смятат, че забавянето е умишлено, обяснявайки си го и с факта, че в окръжната прокуратура работи съпругата на инвеститора Илия Ризов – прокурор Евгения Стоянова. От обвинението в Благоевград коментираха като неоснователни подобни твърдения. "Прокурор Стоянова работи тук от 15 години, освен това единствено и само прокуратурата досега е предприела действия по законосъобразността на съответните актове", заявиха от институцията.


Оттам обясниха, че жалбата срещу решението на РДНСК е била подготвена в законовия срок, но поради деловодна грешка е била предадена и заведена в съда след него. До редакционното приключване на броя "Дневник" не получи отговор от благоевградската прокуратура дали ще търси възможност наново да атакува разрешенията за лифта - с аргумента, че за обявяване на нищожност няма срок.


Според експерти обвинението може отново да поиска отмяна на строителните визи. "Правото да иска нищожност на разрешенията е безсрочно и няма значение кога са издадени те", коментира Александър Дунчев от асоциацията на парковете.


Разрешенията за строеж на лифта към ски пистата в местността Картала над Благоевград са издадени през 2006 г. от главния архитект на града. Общината държи 7% в дружеството инвеститор "Прима инвест", а мажоритарен собственик на фирмата е Ризов. Съоръжението е построено със заем от Българо-американска кредитна банка, която беше кредитор и на добилото популярност вилно селище "Златна перла" край с. Варвара на Черно море.


То беше изградено по същата схема - без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), но след продължителна съдебна битка в крайна сметка на последна инстанция ВАС го обяви за незаконно. Въпреки това селището още не е разрушено, както изисква законът, заради подадени (в срок) жалби срещу заповедта на ДНСК за събарянето му.


Същинското строителство на лифта започна през 2007 г. Съоръжението нашумя обаче през лятото на 2008 г., когато поканеният за официалното му откриване тогавашен премиер Сергей Станишев заседна в него за половин час заради авария. Тогава се разбра, че лифтът е изграден без изискваната от закона екооценка. После беше уточнено, че инвеститорът бил наел експерти по ОВОС, но не е дочакал доклада им, както и решението на екоинспекцията в Благоевград по него.


Според Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство за този тип съоръжения докладът по ОВОС е задължителен. Районната дирекция на строителния контрол обаче отказва да изпълни искането на прокуратурата да обяви за нищожни разрешенията за строеж на лифта с мотива, че те отговаряли на изискванията на Закона за устройство на територията. А забавената жалба на прокуратурата оставя в сила именно решението на РДНСК - Благоевград, с което на практика се узаконява строежът на съоръжението.


Въпреки скандалите около това строителство премиерът Борисов откри официално миналата зима комплекса "Бодрост" в Картала.Така строежът му е узаконен дни преди инспекцията от Брюксел

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  "...изтърван срок от окръжната прокуратура..." - или ИЗТЪРВАНА прокуратура?!?
  ПРОКУРОР: Държавен служител, който следи за правилното прилагане на законите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1367 Разстроено

  Браво. Възхитително. Ние ги жващаме и ги пущаме. Щото, са близки на колежката.
  Свинщина в невъобразимо количество. Смрад.

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Уволнение до дупка!!!
  И в затвора!!!
  А лифта да го почват багерите дето бутат Министерството на веселието!

 4. 4 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1351 Разстроено

  Дали да не помолим НАТО след Либия, да вземе да бомбардира и българските прокуратури по места?

  "The Internet is an insecure place."
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Кога най-сетне ще видим наказан за престъпна безотговорност!? Сигурен съм, че никой не се съмнява в нагласеноста на тази "некомпетентност".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "Kerberos":

  Хахахах! Ми те ще се окажат "цивилни лица" бееее! И знаеш ли колко правозащитни организации ще "реактивират"????

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  "Кто не работает , он не ошибается"

  Владимир Улянов -Ленин

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Грешката е умишлена .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Весело

  Какво очаквате от оня с постянната тридневна брада и блеснал поглед.

  Ръй! Ръй!
 10. 10 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Весело

  "РДНСК обявява, че липсата на ОВОС не е тежко нарушение"...ми прави са хората, за толкова подкуп и къде по-скандални неща ще станат леки нарушения...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Похвално, веднъж и прокуратурата да свърши нещо като хората! Сега трябва да започне разследване кой и защо е финансирал еко шайката да бави инвестициите и да вреди на България.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  Ташак отвсякъде,с тия жалби и обжалвания прокурорите само си вдигат цената,нищо друго.На тоя и жена му е там,тя е свалила малко или пък я е вдигнала?
  А на Станишката пък му е потекла цивката гореДокато се е кефел безплатно на лифтаПредставям си го как е псувал на украинскиДано е било ветровито

 13. 13 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 862 Гневно

  Така ли викаме на корумпираната съдебна система - ДЕЛОВОДНА ГРЕШКА???!?!?!? ВАШТА МАЙКА )(*§€%

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Отговорните за "грешката" - на улицата , без право до живот на държавна работа. В белите държави на такива нещастници им се отнема правото до живот да се занимават с юриспруденция , а у нас , след година две някой от тези мушмуроци ще го назначат за шеф в някой админисративен съд !!! МОШЕННИЦИИИИ!!!!

 15. 15 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  сергея ще има нови възможности да засяда в този лифт.

  За щастие, вече не като премиер, а като обикновен п-----ст

 16. 16 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Весело

  Хаха, при тия държавата е по-разграден двор от колкото беше при тройната коалиция. А тоа дето вика багерите от веселото село - първо се поинтересувай какво бута ДНСК - бараки. Ма не ви увряха тиквите, че ви яха кой от където свари
  ...тука е по-весело от театър, тук се случва на живо.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 17. 17 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#16] от "z_zafirov":

  НЕЗАВИСИМАта СЪДЕБНА ВЛАСТ(мафия) - говори ли ти нещо?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 18. 18 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 862 Разстроено

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  ти наистина нямаш връзка с реалността...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 19. 19 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  Не мислите ли, че тече ТОТАЛЕН ФИНАЛЕН спринт на узаконяване на заграбеното от соц-номеклатурната мафия? Явно усещат, че с новия спец-съд номера няма да минава толкова лесно...нищо няма да бъде забравено!!!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 20. 20 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#16] от "z_zafirov":

  А тоа дето вика багерите от веселото село - първо се поинтересувай какво бута ДНСК - бараки.
  ---------------------------------
  Брей,ей го един дубаец с висок стандартЗафире,ти гледа ли репортажите от язовира?В небостъргач ли живееш бе,Зафи?Отвисоко пишеш,а?

 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  В Индия каквото и да се оплеска просто вдигат рамене и казват
  Това е Индия.
  Краино време и тук да се възприеме този израз циганията у нас е в пъти по голяма.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#20] от "ret":

  МИ пишем си от дома, па гледАх и тиви-то ама се бараки беха; тия големите къщи батювците са си натъманили документацията и няма кой да ги барне тех па яз от където и да пиша, ще се смея на блаженно верващите...

  Поздрави.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 23. 23 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  ДРУГАРЮ Иванов, имам ЧУДЕСНА новина:
  "На 16 април влиза в сила безвизов режим между Русия и Турция"

  Май руските ви гости това лято ще намалеят значително, ако и съвсем не зачезнат...сега как ще връщате парите, дето бившия партиен секретар ви даде в едно старо куфарче?

  По същата линия се надявам Росатом да строи АЕЦ-и в Анадола и да не се вясва повече насам.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:25 на 31/03/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  това е търговия, едно забравяне - 100 000 лв, всичко си има цена друг е въпроса защо търпим продажници?!?!?

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:38 на 31/03/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Спокойно, справедливостта ще възтържествува! - ще накажат виновния за грешката със строго мъмрене

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "PLAATS":

  Да те светна, че по темата за екологията само аз от тук имам връзка с реалността!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":
  И като какава е действителността е бе умнико!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бахти, аз няма да се върна в България!!!! Разказаха и играта на тази красива страна. Съсипаха я!!!!

  И едните и другите са маскари!!!!
 31. 31 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Гневно

  Не се коркайте. Както винаги вероятно няма никаква грешка а престъпно умишлено деяние от страна на целокупната ни съдебна система - покварена, нерешителна и подкупна. Ако не беше тази "грешка" друго щеше да е.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Ако грешката е в деловодството защо не се дава ход. Така излиза, че един деловодител може да решава съдби.
  Това беше малко на шега. Ама наглостта на измислени "бизнесмени" и "инвеститори" на общинска и централна власт, на съдебна власт вече е минала всякакви възможни граници. И на кого всъщност служат държавните служители?
  На обществото или на определени самозабравили ли се "бизнесмени" .....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 488 Весело

  Е, вероятно прокурорът се е забавил с един ден за да намири време да отиде да си вземе подкпучето от Българо-американската кредитна банка, която се е набълбукала да кредитира този феноменално незаконен лифт на благоевградския разбойник Илия Ризов - мила родна картинка. Дано скоро обществото ни ги накаже тия хора!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 34. 34 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Първо, съмнява ли се някой, че грешката е умишлена и прокурорите са в играта, и второ, защо изобщо трябва да има срок за внасяне на обвинение? ОВОС-ът да не би да има давност и след тоя срок лифтът ще спре ли да вреди на околната среда? Щом няма всички нужни оценки и разрешения, строежът си е незаконен и обвинение би трябвало да може да се внася докато това нарушение е налице.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 35. 35 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kerberos":

  Може и без НАТО, а само 2-3 ракети Томахок или Круз. Масрафа ще излезе по $500,000 на бройка

 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Действителността е ясна, акциите на екомафията срещу лифтовете в Банско се спонсорират от Швейцарскато бюро(или асоциация) по туризъм през Швейцария. Там се правеше въпрос, че щели да бъдат отрязани 49 дървета, при положение, че разрешената сеч в Пирин е на стотици хиляди дървета годишно. Проблемите на фауната в Пирин не е изсичането на гората, а точно обратното, обезлюдяването, което даведе до самозалесяване на стотици хиляди декари и промяна на местообитанията на десетки видове бозайници и птици.

  В случая с този лифт - още по-ясна. Въздействието върху природата на 1000 туристи, ходещи пеша е в пъти по-голямо от въздействието на 1000 туристи, превозвани с лифт.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  "Въздействието върху природата на 1000 туристи, ходещи пеша е в пъти по-голямо от въздействието на 1000 туристи, превозвани с лифт"

  Извинявай, но това е най-скудоумната мисъл която някога съм чел! Дори нямам сили да поставя "Весело". Просто съм онемял.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе Емо, трябва да си много куха лейка да ги ръсиш тези глупости!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  прокуратурата до момента за 15 години не е поискала наказание за нито едно нарушение в защитена територия, а може и трябва. НК и дава възможност да потърси до 5 години затвор за увреждане на защитена територия. Така се отърваха Юлен за незаконните писти в Банско, Витоша ски за взривяване на 2 декара морени в парк Витоша, Рила спорт за незаконни път и лифт в парк Рила, Краш 2000 за вилното селище в парк Странджа, Гл. архитект на Балчик за рестторант в Златни пясъци, Петровила за МВЕЦ в парк Врачански Балкан, БПЦ за МВЕЦ в парк Рилски манастир, федерацията по мотоциклетизъм за писта в защитена местност Кайлъка, мога д апродължавам 2 страници.
  Прокурорите са подкупни и некомпетентни задн.....

  gorskia
 40. 40 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Я, освен весело село, вече си имаме и весел лифт.
  Да благодарим на веселяците от прокуратури, ДНСК-ата, общинари и вся....
  Да са живи и здрави, че без такива като тях България няма да е същата, или както казал стария глист - родина сине, обичаме си я!

 41. 41 Профил на anav
  anav
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е на това ли му се казва правосъдна система??? От прокуратура до ВАС! Тлъсти продажници - един читав няма във великолепната ни 'зависима' съдебна система.

 42. 42 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Ами да осъдят деловодителя, тогава. Започнат ли да наказват престъпленията, те ще намалеят

  Истината е висша ценност
 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Виж сега др. Иванов. Понеже ника ти започва с др. предполагам че никога не си бил в един истински национален парк за да видиш как се опазва и поддържа природа. Съветвам те и ти желая да посетиш такъв парк в Канада и САЩ.

  Конкретно на лифта. Лифтовете са си един строеж обикновено свързан с осичане, транспортиране на материали, изкопна работа и.т.н. В крайна сметка това съоръжение се "вклинява" в картината и нанася поражение на цялостното възприятие.

  Лифтовете са си необходимо зло. Нямам нищо против разумното им изграждане когато става дума за ски лифтове защото без тях ски туризмът е невъзможен. Твоето твърдение обаче е като че ли те трябва да бъдат строени, едва ли не за опазване на околната среда, което е една безсмислица. Ако под това че 1000 души минали пеша замърсяват повече от тези минали с лифт имаш предвид че тъпчат трева, ерозират почвата, чоплят мравуняци, чупят клони, берат цветя и най-вече разхвърлят отпадъци то направо ти казвам че тези неща не се решават с лифтове а с други средства така както са решени в горепосочените паркове. Колкото и да окепазяват природата туристите тя има сили да се справи с пораженията многократно по-бързо от справянето с пораженията нанесени от строителство и промишленост.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 44. 44 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  само като видя тия две кратуни на снимката и ми се пр........ , отивам в тоалетната

 45. 45 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Справедливост в България въздава единствено и само Господ - я с "обширен инфаркт" я с куршум в главата посред бял ден на оживена улица....надежда всяка друга оставете!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз не знам защо си останал с впечатлението, че някой се интересува имаш или нямаш нещо против лифтовете. С тях ще се прави това, което решат общините, инвеститорите или собствениците на земята, както е по цял свят.
  САЩ са пример за напълно разрушена еко система, превърната в нац. парк - Йелоустон и пълното некадърие и некомпетентност на всякакви хайдуци обединени под името еколози. Канада и САЩ няма как да са модел за България, защото там има хора от 30 хил. години, а много хора от 200, докато тука има от милион и двеста хиляди години, а калабалък от 6-7 хил. години, т.е. еко системата там е без хора, а тука е с хора до степен над 2/3 от животинските видове да зависят от човека, а 1/3 да зависят изцяло от него. Самозалесяването на ниви и пасищата поради липса на хора и стада доведе до изчезването на повечето грабливи птици, защото разруши хранителната им верига. Гарата, освен разбойници, не храни никой. Не случайно цяла Европа, покрита с гори едвам е изхранвала 200-300 хил първобитни хора, я не ги е изхранвала, защото животните били рядкост. Случвало ми се е да ходя по планини и в момент мечка със сигурност може да видиш по стари вече самозалесени ниви, където има останали изродени овощни дървета, защото мечката не кльопа борчета, както мислят еколозите, а круши, ябълки и други плод и зеленчукови изделия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Гневно

  Кочина и смрад!
  Менте е всичко, и "право"-раздаването и "правилата" и "законите".

  Кенеф е комплимент за тази територия! Да направят аутобани през планините, бетон до козирката, както и чалга до откат!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 48. 48 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 221 Весело
 49. 49 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  АЕ СТИГА БЕ!!!! СЪД ЗА ТОЗИ ЛАЙНАР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111

  Pure Chewing Satisfaction
 50. 50 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#49] от "serpico":

  не, по добре линч... съдът най много да го оправдае

  Pure Chewing Satisfaction
 51. 51 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1219 Разстроено

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  "Въздействието върху природата на 1000 туристи, ходещи пеша е в пъти по-голямо от въздействието на 1000 туристи, превозвани с лифт"

  Извинявай, но това наистина е мноооого семпло изказване Първо, строителството на лифта ще доведе много по-голям брой "туристи" горе в девствената и лесно ранима част на планината. Ако сега се качват 1000 туристи на месец, с лифта ще станат 1000 на ден! Сега трудността да се качиш пеша ограничава посетителите. Поради много по-големият брой посетители ще се нанесат много по-големи щети горе, в сърцето на Великата Рилска Пустиня. Понеже с лифта лесно може да си качат бутилки с пиене, кутии с ядене и т.н., горе ще бъде разхвърлян много амбалаж. Ще възникне нужда да се строят горе нови хотели и заведения, които да обслужват многото посетители. и т.н. ...

 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кое е лесно ранимо? Една плалина на няколко десетки милиона години? Естествено, че ще се качват повече хора, нали затова се прави лифта, пиенето по каквъ начин ще навреди, кой е толкова луд, че да си даде алкохола на на животните?
  Или действащия пронцип е - природата само са 200 човека еколози.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#52] от "др. Иванов": Или действащия пронцип е - природата само са 200 човека еколози.

  ДрОгарю, Придодата е за тези които я разбират и усещат, уважават и пазят.
  За мързеливи прасета, които не могат да си занесат задника до планинските поляни понеже не желаят да се поизпотят, които дънят чалга от ВЕФ-а, които ръсят отпадъци, издълбават имената си по стволовете на дърветата и... и... и... - подобни прасурси следва да си седят и грухтят в бетонната кочина и да не си показват носа извън нея!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  Айде стига с тия псевдоконсопирации. Какво им пука на швейцарците, че в бг някой строи лифтове съсипвайки уникална природа? Ако случайно някой техен клиент се излъже да дойде в БГ, те няма да згубят, дори ще спечелят. Защото заблудения турист ще спре поне още десетина заблудили се да тръгнат. Освен това, вече доста Българи ходят на ски в Алпите на цени близки до тези в Банксо. А що се отнася до пешеходците малко си се объркал. В голямата си част това са истински туристи планинари, които обичат, но и се прекланят пред планината. И я пазят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Глоба от 50 лв., догодина пак, по-следващата отново, така до дупка и никаква прошка.

 56. 56 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 594 Неутрално

  кучетата лаят, кервана си върви.

  възмутително! за кой ли път държавни служители "пропускат" да защитят интереса на гражданите, който са длъжни да защитават.

 57. 57 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пропуснатите срокове за обжалване не правят лифта законен.При желание на правителството за една седмица лифта се събаря като незаконен, сметката се праща на незаконният инвеститор и толкоз.
  А зад деловодната грешка стои 100% заговор на замесени лица от съдебната система

  ZeroOne
 58. 58 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "В държава , която върви към гибелта си, не може да има мъдри служители."
  "Ако колоните на къщата са твърде слаби, къщата ще се срути.Ако чиновниците в държавата са недостатъчно способни, държавата ще рухне."

  "Су Шу(Книга на основите)-Китай, около III в.пр.Хр.

  ZeroOne
 59. 59 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Колко ли струва едно такова "изпускане".Изпуснал се човечецът -човешко е.Забелязвате ли по колко големи дела прокурватурата забравя да предяви граждански иск.Какво ще го направят прокурора за грешчицата-ще го накажат с мъмрене.Той пък ще си направи вила в Гърция да не го облитат с хеликоптер и готово-пито платено.

 60. 60 Профил на criptonit
  criptonit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Законният срок, в който окръжната прокуратура е трябвало да обжалва решението на РДНСК в благоевградския административен съд, е бил 10 август 2010 г. (вторник), но е внесла жалбата на 11 август."
  " компетентните органи щели да си свършат работата''
  Типичен лов на рибки бананки!

 61. 61 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Весело

  Другарят Иванов се превърна в шут

 62. 62 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ако някой не е разбрал колко е смешно правораздаването в България, колко е подкупна и подкупена прокуратурата...

 63. 63 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Прокурор Стоянова работи тук от 15 години, освен това единствено и само прокуратурата досега е предприела действия по законосъобразността на съответните актове

  Железни аргументи. Също като онези за високоуважаваните съдии с много средства, вложени за невероятното им образование от държавата.

  Една метла и всички тези високоуважавани и високообразовани на борсата. Като са способни и кадърни, все ще се намери кой да ги вземе...

  ИЗРОДИ!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като искате природа ще си я купите, за тази имаме нотариални актове, егати безделниците!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  Тъпо нагло копеле, бягай на Сънито да си нагледаш имотите!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз и в Сънито и на Пирин да бягам, ще си бягам в бащинията с която ще правя каквото искам! Вие ще давате акъл да си подредите апартамента или вашия двор.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Според Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство за този тип съоръжения докладът по ОВОС е задължителен. Районната дирекция на строителния контрол обаче отказва да изпълни искането на прокуратурата да обяви за нищожни разрешенията за строеж на лифта с мотива, че те отговаряли на изискванията на Закона за устройство на територията.
  Е като как РДНСК Благоевград твърди, че разрешението за строеж отговаря на ЗУТ, пък в същото време според ЗООС и ЗУТ докладът по ОВОС е задължителен? Кое е вярното и не са ли тези от РДНСК, които са за съд? Персонално - който от РДНСК Благоевград и от прокуратурата се е занимавал със случая, да си получи заслуженото, а именно дисциплинарно уволнение, ама както трябва, а не после да осъди държавата, да си получи обезщетение и да се върне на предишната служба.

 68. 68 Профил на poi
  poi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кво искате? на прокурора са му обещали безплатни карти за лифта за него, любовницата му и 5-те деца - две негови, две нейни и едно общо ( а, и 100 000 лв. - но това е нищо , защото той трябва да разпредели част от тях по веригата)

 69. 69 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Българската прокуратура отдавна се е доказала като скъпо струващо, ненужно и неефективно сборище от лентяи.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 70. 70 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това да го обяснят на "високите гости" от високата ... пишка (Брюксел), не порта. Бих се радвал да гледам как им го обясняват. Със сигурност ще е забавно!

  Смирено моля журналистите от Дневник да проследят какво ще стане - и дали изобщо нещо - с прокуратурата, деловодството, клозета или където е издънката по случая!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 71. 71 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В нашата прокуратура всички са наркомани-вземат ЛСД,което е абревиатура на Ленин,Сталин,Димитров.А ако искате да знаете какво значи БГ,значи БЕГАЙ.

 72. 72 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Съжалявам, но това не е добре. Персонална отговорност и наказание за прокурора и повторно гледане на делото, защото определено е от обществена значимост. Иначе всичко е шменти-капели, старата песен на нов глас.

 73. 73 Профил на ElenaS
  ElenaS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Веднага служителката, която е допуснала грешката, да бъде допълнително материално стимулирана с 18та, 19-та, 21-ва, 21-ра и 22-ра заплата.. Заслужила си го е...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK