Разминаване с БНБ отложило решението на кабинета за пакта за еврото

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовНе виждам проблем, че решението за присъединяването към пакта за еврото е взето на подпис, след като министрите вече бяха запознати с него – така министър-председателят Бойко Борисов отговори по време на парламентарния контрол на въпрос защо толкова важно решение е взето на "неприсъствено заседание на подпис", както гласи съобщението на правителствената пресслужба. Въпросът беше зададен от депутата от левицата Георги Пирински, който попита защо на редовното заседание точката е оттеглена от дневния ред, а по-късно решението е взето на подпис.


Борисов обясни, че разглеждането на заседанието на министрите се е отложило, защото в свое становище от БНБ посочили други данни и различни цифри от предвидените за таксата, която ще внася България. След срещата по думите му станало ясно, че те са неоснователни и решението на кабинета е потвърдено, като е подкрепено и от финансовия министър Симеон Дянков. Той повтори, че вноската на България ще бъде платена, едва след като се присъединим към еврозоната и


Като следствие от присъединяването към "Пакт за еврото плюс" България ще стане гарант за 6.09 млрд. евро по новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще разполага със 700 млрд. евро, след като бъде задействан през 2013 г. Отделно ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро. В новия пакт за еврото участват освен 17-те държави от еврозоната също и шест страни извън нея. Ако някоя държава изпадне в неплатежоспособност, както се случи с Гърция и Ирландия, останалите ще погасят дълговете й чрез гаранциите, с които стоят зад механизма.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  "Ако някоя държава изпадне в неплатежоспособност, както се случи с Гърция и Ирландия, останалите ще погасят дълговете"....????????????????????????

 2. 2 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 571 Гневно

  Малко ли пари източиха гърците чрез гръцките банки, та и сега и с мин-подпис да добавим още?!
  'ербари, кажете кога ще тръгне икономиката, а че харчите и фърчите по въздух и вода го знаем!!!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Не, няма да им плащаме дълговете. Те си им остават.
  Само се преструктурират.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#3] от "xm...":

  Поясни?

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Интересен трик е това с приемането "на подпис".
  По този начин се избягват коментарите на министрите, които неминуемо се стенографират. И стават ... документ

 6. 6 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Правилно решение на ББ разрухата и мизерията в България трябва да е пълна рейтинга извън България ВИСОК . Това е бленуваната демокрация мизерстващия народ плаща вече и сметките на богатите в България и извън България интрнационализъм в действие ...

 7. 7 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 660 Любопитно

  В Гърция нищо не се променило! Старите моми продължават да получават доживотна месечна пенсия от 300 евро ако някой от починалите им родители е бил държавен служител . Отделно от това получават и доживотна здравна застраховка като наследство.
  Вие съгласнили сте да се присъдиним към пакта за еврото и с мизерните си пенсии и доходи да подпомагаме подобни социални придобивки ?

 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#3] от "xm...":

  Отделно ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро.


  Тези пари сигурно ти ще ги платиш или ББ от джоба си

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Грубо казано правят същото, което направи Бернанке в Щатите в пика на кризата, но без да развъртат печатницата допълнително.

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тия гробари ,както са ни подкарали -ще ни довършат.Не ни стига кризата отвън ,ами и с техните действия засилват негативите й.Вместо да си плаща борчовете и да търси начини да подкрепи потреблението гробарската държава не си плаща борчовете ,толерира монополистите и контрабандата.Отгоре на всичко иска да подкрепи богатите разсипници с близо 10% от държавния бюджет.Нашите пенсионери със 70-80 евро пенсии,а ще помагаме на такива като Гърция,дето бедните пенсионери получават САМО две добавки по 800 евро.Ебати тъпата история.Ама с това лизане на европейски задници ,току виж след изборите останал на власт поради европейски сметки и нова двойна-тройна коалиция от рода Гроб/БСП и още някай за цвят.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":Кой ти каза ,че печатниците не работят.Виж диаграмите": http://elitetrader.ru/index.php?newsid=112399

 12. 12 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "interesen1":

  такива въпроси задават децата от детската градина, пенсионерите и циганите - имам предвид, че или си на много елементарно ниво, или си с занижени мисловно-анализационни функции

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#11] от "cobanmaala":

  Ако погледнеш какво съм написал ще забележиш, че съм казал ... "без да развъртат печатницата допълнително".

  И ако си си направил труда да си погледнеш цитираните от самия теб графики ( и що от руснаците? ЕЦБ си има сайт ) и ти ще забележиш, че ЕЦБ си задържа печатницата в последната година за сметка точно на този фонд.

  А азбучни истини като баланс на паричните маси и тем подобни не смятам за нужно да обсъждаме.

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  А финансовото министерство, чак днес, официално ни обяви през страниците си, че дефицитът по КФП е надминал 750 милона.
  Какъв пакт, каква стабилност, какви пет лева.
  На тия идиоти инаистина им оставиха много пари. Орешареца трябваше да ги остави на хляб и вода, та поне скимуцанията да бяха с основание.

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на kms_07
  kms_07
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ами давайте тогава да почваме да харчим като гърците,фалираме, и некакви ни плащат борчовете!?....Това е някакво голямо недоразумение,направо абсурд!

 16. 16 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Г-н Борисов управлява с удивителна лекота всички сектори от обществено-икономическия живот на България.
  Ех живот. Здравей, здравей. Не си отивай. Ще да се куртулисаме и от тоз юнак.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#15] от "kms_07":

  Бе умник, та ние харчим като Гърците. Даже и по-зле.
  Пак ще ти повторя. 750.5 милиона лева дефицит за януари и февруари. За март е още няколкостотин милиона. Ако се довирим на управление емисионно са от порядъка на 500 - 600 милона.
  До кога ще издържи резервът с това темпо?
  Да ти кажа. До септември, октомври. До изборите демек. А после?

  Ecrasez l’infâme
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  Не по-малко важно от количеството е и качеството на разходите. Всички правителства увеличиха харчовете си в икономически стимули. При нас проблема е, че резерва се стопява, като се харчи неефективно, а и често нагло и брутално се краде.
  В конкретния случай хората са прави да негодуват - няма логика да се присъединяваме към план за спасяване на далеч по-богати страни, позволили неразумна финансова политика.

 20. 20 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Те се преструктурират но към момента на възникване на задължението и неплатежоспособност на конкретната страна да го плаща то се поема от фонда посредством направените вече вноски и поетите гаранции от членовете на фонда. Т. е . по същество се поема от нас и другите гаранти докато държавата длъжник получава нов гратисен период плюс облекчен погасителен план. Трудно можем да коментираме нещо, което самият премиер отказва да разкрие - очевидно единствено посветените са Борисов, Дянков и Искров . Имайки предвид капацитета на първите двама нещата не изглеждат много добре.

 21. 21 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#12] от "commenting___":

  С не елементарните политици и сегашните плямпала сме на този ред . Не елементарното ниво е геноцид

 22. 22 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Още нещо - ние по същество ще подкрепяме политиката на държавите позволили ли си по - голям дефицит, който в крайна сметка води до увеличаване на крайните доходи на домакинствата в тези страни. През това време ние освен че бюджетираме с целенасочен минимален дефицит, водещ до по - ниски доходи ставаме и гарант на държави, които водят политика на увеличаване на доходите. Не е ли абсурдно и нелепо. От и без това мизерните ни доходи да отделяме още за да гарантираме повече от приличните доходи на гражданите на другите Европейски страни. Благодарим Ви г- н Борисов и г- н Дянков - както обикновено става, вашият идиотизъм е поредният трън и в без това бодливият венец, който сте ни окичили

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Аз пък смятам, че мотивите на Борисов (по-скоро Дянков) за този ход са повече панически от колкото позитивни. Не се каним да плащаме, а да вземаме и то още догодина. Това е европейският вариант на МВФ. Подкрепата от него, обаче, е свързане с здрави юзди, подобни на тези, които ни наложи МВФ през 97-ма... Не знам Боко съзнава ли, че няма да има стадиончета и лувърчета и че първото нещо, което ще ни наложат е реформа в администрацията и най-вече в МВР.
  Може би съзнава, но това означава, че се гласи за президент. Иначе не се връзват нещата...
  Такъв сценарий на развитие, обаче, лично на мен ми харесва - доколкото е свързан с реформи и край на боковизма... Насилствен, но все пак край

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  ending
  Прав сте! Остава да ни кажете, какъв според Вас ще е дефицитът ни в края на 2011 г. А държавния дълг? А дефицит по финансовата сметка?
  Смешно е да се мисли, че нашите се канят да плащат, канят се да спасяват положението.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Разстроено

  До коментар [#17] от "Graf":После пенсиите се увеличават с по 10% в лева и падат с 40-50% в евро.А за младите останали тук не ми се мисли.

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дамян":То затова сега са стадиончетата и лувърчетата.Кой взел взел.Който имал да взема ,ще чака и ще получи пачка хартийки.А за боковизма - виж тенденцията през последните години у нас- от прост към по прост,като се добавят и нови черти- тъп и прост: тъп,прост но упорит - низходяща градация. Май сме като хлебарките .И на апокалипсис ще издържим в приспособъването си към идиотските условия.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#19] от "4erenmetar":

  Ако виждах, че дефицитът е в резултат на ясни, дискутирани и приети от по-голяма част от обществото политики, сигурно щях да врещя по-малко. За съжаление е точно обратното. Дефицитът е с неясен произход, усилията са концентрирани върху една територия около магистрала Тракия, цялата останала част на България се гърчи в кризата и няма нито един знак, че икономиката отлепва....

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 515 Весело

  Аз само не разбрах - другите членове знаят ли, че ние няма си внасяме вноската? Щот кат познавам как ги пишат документите/договорите еврочиновниците мноооооооого ме съмнява, че има клауза - батбойковата администрация нема плаща щот Той каза така.

  ей неска съм в отлично настроение - трети коментар и се весело го пише

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:59 на 01/04/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По принцип в икономиката в условия на рецесия има динамичен конфликт на микро и макро ниво - повишените парични остатъци в крайните домакинства означават понижен резултат на макробюджета - но това е само временно, тъй като при "доброкачествен" дефицит с увеличаване на парите в населението се увеличава платежоспособното търсене от една страна а от друга се променя и структурата на самото търсене. Пример: при 250 лв. дахад, потреблението ни е насочено към продукти и услуги задоволяващи базисните ни потребности /най вече физиологични/. С увеличаване на този доход обаче ние отиваме на следващо ниво и нашето потребление започва да включва по луксозни стоки и услуги. Всичко това сами разбирате рефлектира и в поведението на фирмите, които увелчават наетите лица и инвестират в повишена производителност на труда, като накрая всички ние връщаме услугата на държавата с по - високи данъци. Когато обаче дефицитът е насочен към ограничен кръг потребители - както в нашият случай към строителите на магистрали, често чуждестранни фирми, ефектът е минимален и в крайна сметка дефицитът се задълбочава.

 31. 31 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе какво се хвърляте? Не разбрахте ли, че с включването ни в този пакт не само ние гарантираме за гърците но и германците гарантират за нас. С това получаваме достъп до един фонд с по-висок кредитен рейтинг от колкото Бг може някога да има в близките 20 години. А да не би същите соц-умуве които до сега разправяха как България едва ли не вече била фалирала, сега са го обърнали на 180° и разправят че сме толкова стабилни та нямаме нужда от гаранции??? Решете все пак!
  Ако всичко тръгне както трябва тази мярка дори ще доведе до падане на лихвите...

 32. 32 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  "До кога ще издържи резервът с това темпо?"

  Хайде пак го ударихме на соц-пропаганда... Само че и ти много добре знаеш, че първите месеци на годината винаги са слаби, с високи разходи, но че никога в бюджетната ни история дефицитът не е продължалал "с това темпо". Нещата вървят както са планирани в бюджета, дефицитът е значително по малък от миналата година, а тя е основа за сравнение. Ако нещата вървят както са тръгнали дефицитът в края на годината по-скоро може да е по-нисък от заложеното. Ако не тръгнат на предизборно харчене разбира се!

 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  "България се гърчи в кризата и няма нито един знак, че икономиката отлепва"

  Така значи. Само дето числата говорят съвсем друго. Технически излязухме от кризата на края на септември след две тримесечия растеж, последното тримесечие мналата година той дори досигна впечатляващи нива. Тенденцията ще продължи и това тримесечие, въпреки ревът че олиото или бензинът били скъпи... Та май само соц-умовете се гърчат в криза, и разбира се бай Ганьовците дето винаги се чувтват бедни и мизерни и ревът че не се живеело. Но като си спомня че този рев го имаше и в годините когато отбелязвахме по над 6% растеж се обеждавам пак че реването ни е станало национална чета...За съжаление...

  Абе вие не предричахте ли още преди година че до сега ще сме фалирали, МВФ ще е дошъл и че резервът 3 пъти ще е свършил. Е отлага се за един друг път...

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Защо ще спасяваме страни от еврозоната, нали не сме членове? И защо БНБ и МФ са на друго мнение? А пък за увеличаването на корпоративния данък нямам думи? Това да не е някаква шега. Да постави условие първо да ни приемат.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:02 на 01/04/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#31] от "antikommunist":

  Ъхъ. Погледнал съм числата. Последното тримесечие на 2010 малоумният Дянков е издължил 600 милиона дълг към бизнеса. Дето го натрупа от септември до септември.
  И.. Изненадка. БВП скочил с 2.2 процента.
  "Абе вие не предричахте ли още преди година че до сега ще сме фалирали, МВФ ще е дошъл и че резервът 3 пъти ще е свършил."
  Цъ. Предричал съм че Дянков ще издъни бюджет 2010 и той го издъни. Първа актуализация на бюджет в страната от 1996 година. Надолу.
  Резервът вече го пълнят със заеми. Ръстът е с 1% от БВП на публичната задлъжнялост. Ама това май вече не е резерв.
  А БНБ вика, че само за месец март фискалният е олекнал с още 700 милиона.
  Колко беше заложения дефицит за 2011 г.?
  Гербер, не лъжи.
  Уффф, забравих, днес ви е ден.

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "antikommunist":

  Как точно ще се намалят лихвите - веригата увеличен рейтинг- нисък риск - ниски лихви работи за частни компании . В националните икономики ефектът е значително по - слаб а допълнителните влияния напълно го неглижират. Относно техническото ни излизане от криза имаш грешка. Технически темпът ни на развитие на макропоказателите допуска, голяма вероятност за допълнителни стагниращи процеси, които не могат да се замаскират от ускореният темп на инфлация.

 38. 38 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Това влизане в пакта, няма ли да го отменят най-накрая
  Няма по-голям кожодер от ЕС, непрекъснато искат някакви плащания от страните членки.
  Народите хранят общините, хранят своите държави, хранят бюрократите на ЕС (във всичките им форми) и накрая те (хората) стоят гладни. Що за устройство на света ???

 39. 39 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Благодаря на всички, гласували за ГРОБ.

 40. 40 Профил на nobel
  nobel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва ли България да е в пакта Евро-Плюс?
  Готови ли сме да участваме солидарно в даване на кредити на провалили се икономики? По-богати сме от тях?
  http://avtorski.pogled.info/article/20028/Tryabva-li-Balgariya-da-e-v-pakta-Evro-Plyus

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK