Министри се разминават за мораториума върху царските имоти

Дворецът "Врана"

© Надежда Чипева

Дворецът "Врана"В два последователни дни министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на земеделието и храните Мирослав Найденов изразиха диаметрално противоположни позиции по въпроса дали да продължи или да падне мораториумът върху  царските имоти, възстановени  на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.


В четвъртък пред парламентарната комисия за борба с корупцията Плевнелиев изрази мнение, че "трябва да се помисли" за отмяната на наложения през декември 2009 г. мораториум на имотите. Мотивът му е да избегне държавата риска да бъде осъдена от Европейския съд в Страсбург.


В петък по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от ДСБ Иван Костов и Екатерина Михайлова, провокиран от мнението на Плевнелиев, Мирослав Найденов заяви: 
"Категорично възразявам да бъде вдигнат мораториумът и за целта съм разпоредил на Изпълнителната агенция
по горите да следи там да не се извършва сеч."
Мораториумът (забрана за разпореждане и ползване на  имотите) беше наложен през декември 2009 г. по предложение на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, а БСП и ДПС се въздържаха. Документът задължава царската фамилия да полага грижи за имотите, без да се ползва от тях, и трябваше да действа до приемането на закон, какъвто все още не се подготвя.


През август 2010 Симеон Сакскобургготски заведе дело в Страсбург срещу мораториума.


Междувременно Министерството на регионалното развитие подаде искове в съда за възстановяване като държавна собственост на Врана, Царска Бистрица, Ситняково и подготвя иск и за хижата Саръгьол. Преди това министърът на земеделието Мирослав Найденов заведе дело за връщане на 16-те хиляди декара гори, реституирани гори на царската фамилия.


Нито едно от делата не е задвижено, дори това за горите, въпреки че скоро ще стане година от отнасянето на папките в съда лично от земеделския министър. И въпреки  мощната публичност, с която се подава всеки иск. Причините са процедурни, предимно "неуточнени претенции на държавата", съобщават източници от съда.


Държавата чрез регионалното министерство иска по 35 хил. лв.  обезщетение от Симеон за ползването на "Царска Бистрица" и Ситняково до март 2011 г., плюс лихви от по 7 хил. лв. Същите суми са поискани и за "добиви" от двата имота.  Министерството избрало за свой адвокат  кантора "Савова и сие".


Делата за Царска Бистрица, Ситняково, Саръгьол и за горите ще се гледат от Софийския окръжен съд, а за Врана - от Софийския градски съд. Юристи прогнозират дълги и мъчителни процеси, както при всички спорове за собственост. Още повече, че държавата трябва да доказва, че въпросните имоти са нейни, и то след като самата тя ги е върнала.


От своя страна Симеон Сакскобургготски води две дела - да си върне чифлика Кричим и земеделските земи около Врана. Пловдивският съд и на двете инстанции отказа реституцията на Кричим, Симеон обжалва пред Върховния касационен съд. Делото за земеделските земи край Врана продължава втора година в Софийския градски съд.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 294 Неутрално
 2. 2 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ами да видим! Аз залагам че Симеон ще осъди държавата в Страбург!

 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Министерството е избрало за свой адвокат кантора "Савова и сие"...."
  А бе не знам кой ще загуби след всичко това- дали Симеон или държавата, но знам кой ще спечели - адвокатската кантора "Савова и сие" ще направи едни много хубави пари. На печелившите-честито!

 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  В тая връзка искам да попитам- в държавната администрация и министерставата бъка от назначени главни екаспери-юристи и преводачи. Така ли не се намери възможност да се сформира един екип от тези експерти за този случай, а трябва да се наливат огромни пари на "външни" адвокатски кантори?

 5. 5 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  "В тая връзка искам да попитам- в държавната администрация и министерставата бъка от назначени главни екаспери-юристи и преводачи. Така ли не се намери възможност да се сформира един екип от тези експерти за този случай, а трябва да се наливат огромни пари на "външни" адвокатски кантори? "

  Ти би ли работил в държавната администрация, ако можеше да спечелиш поне едно дело, да напишеш грамотно искова молба и да имаш шанса така наречените "външни" адвокатски кантори да те вземат на работа?
  Даваш ли си сметка за какви интереси става дума? И кого и срещу какъв хонорар е впрегнал Сакса в преследването на интересите си?
  Та неговите юристи дъвчат на закуска експерти от калибъра за който коментираш!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако Найденов възразява срещу падането на мораториума, да каже ,че ако Страсбург осъди държавата , той ще поеме плащанията .Иначе - на гол тумбак, чифте пищови.

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "300g":

  А защо Царя загуби на две инстанции в Пловдив.

 8. 8 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  СИмеон свърши такава хубава работа на комунистите,че те ще сторят всичко възможно в нас и с левите от Европларламента да
  "подсладят" дните на човека който им даде власта в две последователни правителства.Но всичко се плаща и СС няма да избегне съдбата на продажниците

 9. 9 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Както казах преди време, по-важно е тези имоти да не отидат за измамника, дори с цената на отказ от подписани международни документи.

 10. 10 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "ром":

  щеше да е смешмо ако не трагично
  нашия цар ще се окаже не само единствения цар в света който няма право на имот в държавата си, но ще се окаже че и е единственият български гражданин който не притежава имоти в българия, според правителството и прокуратурата
  все пак са били в българия от 1887 до 1944г, и да си мислиме че за това време не са успели да си купят какъвто и да е било имот е найвно и глупаво, и да ходите да слушате приказките че видите ли те имотите не били негови а на интендантството е толкова глупаво че няма на къде повече

 11. 11 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikommunist":

  и аз така предполагам че симеон ще осъди държавата в страсбург, защото всичко това което се прави в момента с него е един фарс и гавра , тук не се търси истината , тук се гони кредитен рейтинг от боко тиквата

 12. 12 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Един самодържец като се самозабрави започва да управлява с декрети. Едно правителство като не знае какво да прави подписва мораториуми. Нащо за 1 седмица вече 3ти мораториум бистри (1.Лукойл, 2.Росатом, 3.Симеон)

 13. 13 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това в Кричим е с много ценни растителни видове
  има и ловно стопанство доколкото знам.Симеон ще се бори
  грубо за него,а задокеанската подкрепа е безцеремонна.

 14. 14 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  ".. задължава царската фамилия да полага грижи за имотите, без да се ползва от тях.."
  Това не е ли чист комунизъм? По точно държавен комунизъм.

 15. 15 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#10] от "neutron":

  Защо не разследват днешните милионери със същия ентусиазъм, които забогатяха много повече, за много по-кратко време и чрез нагла кражба на държавни средства!?

 16. 16 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#11] от "neutron":

  Оценката на коментара ти показва, че е правилен!
  Радвам се, че има смели хора, които, когато се налага изказват свободно мнение, противно на управляващата клика.

 17. 17 Профил на alex111
  alex111
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  Бъка от експерти, ама друг път! Приятелю, в държавния сектор не се ли реформират заплатите, никакви кадърни чиновници не можеш да намериш. Това е истината! Качество трябва, а не количество. А качествените хора- експерти в истинския смисъл на думата, а не по наименование от длъжностна характеристика, си знаят цената и трудно можеш да ги откриеш в държавния сектор.
  Така, че ако искаме държавния интерес да е по-силно защитен, шансът на този етап е ангажирането на силни специалисти от там където ги има.. и това едва ли ще струва "купища пари".. Купища пари са владенията, които г-н Сакскобурготски се опитва да си присвои!

 18. 18 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нищо ново под слънцетоВ това правителство винаги има разминаване във всичко.Само за последните два дни това е второто противопоставяне на министри,говоря за Тотето Младенов и Хер Флик.Ако доживеем момент в който поне министрите да са на едно мнение може и нещо да стане,иначе всичко е мижи да те лъжа

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 19. 19 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Проблемът е в некадърността на държавата да съживи дребния бизнес и се търсят начини за отвличане на вниманието.
  Нека да ни съди, след като смятаме, че това е причината за обедняването, за нещастието. Бедната душа си остава бедняшка.
  Защо не се пита как са присвоени купищата пари на сегашните ни величия! Или те са спечелени по-честен път. След успешни сделки за един лев и ..!

 20. 20 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Весело

  И ако това е дворец!!!!!!!!!
  В сравнение с днешните по морето и балкана!!!

 21. 21 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#15] от "xii":

  Ама ти задаваш много неудобни въпроси. Те са се оплели, като патета в кълчища с глупостите, които драскат.
  - В кричим имало много ценни растителни видове (култивирал ги е лично нане Вуте, от селото).
  - Царят бил "Самодържец", моля ви се... по-голема глупост от тая не бех чел отдавна.
  - Комунистите го поддържали (за това му национализираха "държавните" имоти 46-та година)

  А той, че направи цел клуп глупости, като се заигра с тех - това е друг въпрос.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 22. 22 Профил на kelesha2
  kelesha2
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#10] от "neutron":

  Ало!Гърция и Румъния- гледай!

 23. 23 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1090 Гневно

  Няма как да не му желая злото на Негово Количество!
  С участието си в сценария за изваждането на България от релсите на просперитета и десните ценности,тоя испански балон заслужава единствено съдбата на Луи ХVI!!!

  Trans penis mihi est!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на doomwlad
  doomwlad
  Рейтинг: 230 Любопитно

  До коментар [#23] от "The Jew":

  абе приятел, къде го видя този просперитет преди да дойде величеството? или си от разбойническо ментарджийската приватизавия и ти е мъчно че немовехте да грабите още? ако ,,десните сили"имаха желание за реформи и управление, нямаше на 2 пъти да ритат ръката на величеството, когато им предлагаше коалиция. не за да е премиер се завърна той в българия,но на костов много му се искаше цялата баница да е за него без да има кой да го обвинява за грабежите му.

 26. 26 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В тези дела ако спечели държавата,наречена република,
  значи Ще ни има.

 27. 27 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#21] от ".dru":

  Радвам се, че има хора, които разсъждават и не приемат мислене само, чрез класова омраза.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:55 на 01/04/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на qjtemikyra46
  qjtemikyra46
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо 1000 човека да се занимават с тея имоти и да треперим постоянно да не би Сакс-Глупака да отсече поредните декари по-стари дори и от него гори - можем просто да го застреляме заедно с цялата му рода, която има някакви претенции. После ще представим убиеца на властите, който изобщо няма да го ебе че ще влезе в затвора, защото ще е получил такъв хонорар, за който "Савова и сие" цял живот ще си мечтаят, и с който хонорар ще си оправи децата и семейството до девето коляно.

 30. 30 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#25] от "doomwlad":
  "не за да е премиер се завърна той в българия,но на костов много му се искаше цялата баница да е за него без да има кой да го обвинява за грабежите му"

  Точно така е. Българина е егоист и не може да дели баницата с тоя, който му помага. Чувства се, като прекаран.
  Мълчанието на костов, по време на управлението на Царя показва балканската природа на Ганьо. Защото не си спомням Царят да се е оправдавал с някого преди него, дори беше казал на костов, че вдигнал летвата високо.

 31. 31 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от ".dru":
  еми да, ние чекистите,
  които са по висши от комунистите в ейрархията,
  само сме чели Манифеста, а от другите картинките ползваме.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Представям си -Царя най-после печели всичките си дела и връща като дарение част от имотите си с благотворителна цел.На България.И започват по форумите оплювки : ама защо ги дава , ама той има някакви подли намерения , сигурно е някаква далавера....Нищо ново- преминал го е веднъж -от Осанна до Разпни го.

 34. 34 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Плевнелиев мисли за интереса на държавата, а Мирослав Найденов, подобно на чорбаджията си гледа да помпа рейтинг. Правилно отбеляза един от коментаторите по горе- ако Симеон осъди държавата за този безумен мораториум, Найденов готов ли е да покрие обезщетението с лични средства?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 35. 35 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Плевнелиев е хитро копеле! Новият Андрешко.

 36. 36 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#35] от "ck":

  Хитрата кокошка с двата крака ..

  Проблемът е, че хитрините им ще ги изнесем ние.

 37. 37 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Крадлив дедо се не наяде!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 38. 38 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#37] от "Thermobee":

  А крадливите днешни младоци и девойки, да не би да са наяли!? Другарите В. божков, от тим, ...... Много са и се умножават.

 39. 39 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "xii":

  Подкрепям напълно питането ти!

  И аз от доста време диря от форумците отговора на един и същ въпрос (понеже съм малко гламав и не мога сам да достигна до логичен отговор):

  На Мони баща му и дядо му са били царе, потомък е на Орлеанската династия, на Кобургите, майка му е черногорска и италианска принцеса...

  Да допуснем, че е възможно в хилядолетната история на неговия род, да е наследил някакво имане.

  Ами Валентин Златев ( "Лукойл" ), който е син на бившия комунистически кмет на село Правец др. Васил Златев и внук на дедо Злакьо Свинара, който е пасал свинете ( "свиньете" ) на правешките чорбаджии Никовци, ОТКЪДЕ НАТРУПА ТОЙ СВОЕТО състояние - 286.7 млн. лв (според класацията на в-к "Пари"???

  Чудна работа е тая! Не мога да го проумея! Вие как мислите?

  http://www.blitz.bg/news/article/80491

 40. 40 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Весело

  На дядото на симо горският БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД върза тенекия на опашката му с цел да се чуе, че, е изгонен .фердинанд загроби БЪЛГАРИЯ в три войни и загуби.Комунистите от 1945 до 1990 год ни тъпчеха главите с владайското въстание и колко сме ограбени от царското семейство.антон ръченицата,мая русата и курнелия кафявата що споделят какви далавери мътеха при управлението на симо горският.

  Ръй! Ръй!
 41. 41 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Борисов е пионка на Валентин Златев .
  Променили са заокона за горите и днес нау4их, 4е цялата стара планина над Свети Влас от Емине до ... незнам къде е дадена на концесия за 2 милиона години на Златев, но има и още.
  огтидете ли с колата си в гората на по4ивка и седнете със семсйството си може да о4аквате дебеловрати мутри да ви изхонят ,като при това ако окажете съпротива могат спокойно да ви прибият и дори ще имат законовата защита за това, Нека видим закона,които са ни приготвили за да разберем ,4 е ходим където ходим - правим гопеша и до колкото ни стигнат силите или тези на децжата ни."

 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:59 на 01/04/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 352 Весело

  Е, богатият Цар и бедният златев !!!!!!

 44. 44 Профил на Forester
  Forester
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Може ли Найденов да огледа ловните концесии, които ги даде на подбрани хора, за които се знае, че искат най-вече да получават - за 30 години, заедно с други (?) дейности в горите на ловните участъци. Вместо да се обричат още пари за обезщетяване на загубите, които ще претърпи Царя. Това е сигурно, че ще стане, само дето ние всички трябва да платим от нашите джобове.

  Antony
 45. 45 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#36] от "xii":
  не дрънкай глупости да не ти се изкриви муцуната!

 46. 46 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 466 Гневно

  ЛЪЖЕЦЪТ СИМЕОН , ИМОТИТЕ и ПРЕТЕНЦИИТЕ към БЪЛГАРИЯ

  http://youtu.be/pYk-kKFjZ74

  http://www.gospodari.com/video/gafove/dojdoh-obeshtah-pridobih

  До коментар [#5] от "300g":

  И НЕГОВИТЕ юристи са гола вода, но тези, на които ние плащаме заплатите по разни министерства и агенции и за чеп на каца за зеле на стават!...

  До коментар [#7] от "papyre":
  Защото е ЛЪЖЕЦ и КРАДЕЦ , а също и злоупотреби с властта си , за което отдавна трябваше да е в затвора ! ...

  До коментар [#10] от "neutron":

  За тези имоти, които са КУПУВАЛИ няма спор-спорът е за тези, които той ОТКРАДНА !...

  До коментар [#19] от "xii":

  Не сто пъти , а и хиляда пъти да поставиш този въпрос , той винаги ще си остане извън темата ! Не че не си прав, но въпроса е за крадецът Симеон !...

 47. 47 Профил на komkomito
  komkomito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Царят има имот в с.Баня Карловско,който е купил.Него никой не го пипа точно защото е купен.Всичко друго е държавно а не негово.Може да е бил цар,но като сикупи нещо си става негово,ако не духа супата.

 48. 48 Профил на komkomito
  komkomito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  добре де един юрист в министерство гледа еднотипни дела-след десетото трябва да си много ама мноооого тп да не ги научиш.

 49. 49 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Умопомраченият от алчност кобург веднаж вече получи предупреждение Свише! Нека да продължава ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK