Девет души с кучета бяха проверени в София от инспектората

 

© Юлия Лазарова

 В първия ден от разпоредените от Столичната община проверки на собствениците на домашни кучета са били проверени девет души. Проверяващият екип, съставен от служители на общината, областната агенция за безопасност на храните, общинската полиция и инспектората, са били в Борисовата градина и в тази до Народния театър.


В Борисовата градина са били проверени петима собственици на кучета, като трима от тях не са представили исканите документи за животните. Съставени са им предписания те да се представят в районния инспекторат по местоживеене.


Други четирима собственици са били проверени в градинката пред Народния театър, като един от тях не е представил исканите документи.


Проверките в парковете продължават и утре, както и през следващите почивни дни. Те обхващат редовността на документите на животното, както и дали домашният любимец се разхожда на повод, на определените за това места и дали собственикът почиства след него.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1381 Весело

  Горките! Явно не са чели вестници днес.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 2. 2 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1094 Неутрално
 3. 3 Профил на Добри Караджов
  Добри Караджов
  Рейтинг: 8 Весело

  Сигурно проверяващите са били повече от проверените

  "All the world’s a stage, and all the men and women merely players." Shakespeare
 4. 4 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1370 Гневно

  Ако днес беше първи април, щях да сметна, че това е шега... Какви са въобще тия служби, дето им плащаме, че за година да проверят я има, я няма десетина кучета?! И като резултат от проверката да напишат т.нар. предписания, които се сетете дали няма да отидат в първото кошче за боклук, и с това ще се приключи.

  "The Internet is an insecure place."
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1396 Весело

  9 кучета?! За цял ден?!?

  Е тия направо са преизпълнили петилетката по стахановски.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Сега ще си пуснат извънреден труд а през седмицата ще си разказват какво сладко дежурство са прекарали

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  това е достойно за енимъл планет!

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 8. 8 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Уау, по улицата от години скитат хиляди охранени, злобни бездомни помияри, които разнасят болести и нападат хора, а инспекторите проверяват... домашните кучета.

  Каква чутовно умна идея, просто немея пред общинския гений, способен да измисли това.

  http://kaka-cuuka.com
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Чудя се дали има някой от управляващите, който да чете постовете тук! И, ако наистина има такъв, дали схваща колко злъч и подигравка има в това, което са вложили хората тук, а от тук ...дали схваща какво значи това за кретени като тях!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 544 Гневно

  Немога да разбера защо дразнят хората като се занимават с глупости

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Чудя се при спор за лай,ото - чие е - на уличното или на домашното куче,кой ще бъде задължен да го носи за изследване?

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#8] от "Longanlon":
  Във връзка с написаното от теб, искам да съобщя за едно куче живеещо точно срещу 22-ра поликлиника, което от година се разхожда наколо с отворени и незарастнали рани. Хората казват, че то е болно от рак, но няма кой да го забележи. Гледката е отвратителна и отблъскваща.....Та....такъв е резултата от този....ПР-ски манталитет на управляващите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 828 Весело

  Цели 9!
  Очаквах да са по-малко!
  А иначе в София, която реално живеят към 1,6 - 1,8 млн. човека има вероятно над 50 000 домашни кучета и още толкова бездомни.
  Ако общината наистина събира по 24 лева на година от всяко домашно куче (както е по разписание), то на година това са 1,2 млн. лева. С толкова пари проблема с бездомните кучета ще се реши за една - две години (тоест популацията им ще се намали до някакви приемливи граници).
  А след това може да мечтаем собствениците на домашните кучета да си събират лайната им, а защо не и да има паркове само за кучета и паркове само за хора (както е по белия свят). Па и за наморници и каишки може да помечтаем...

  Цензуриран от "Икономедиа"
 14. 14 Профил на 888888
  888888
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не можах да разбера кой проверява кмета на София дали бездомните кучета са псибрани от улицата. Според Закона за защита на животните, от 1.02.2011 кметовете трябва да се глобяват по 1000 лв на ден за всяко бездомно куче в общината.

 15. 15 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Потресено-изумена съм от чутовния подвиг!
  Цели 9/ ДЕВЕТ?! кучета. Не може да бъде.
  Бях с моето куче в Тел-Авив на гости. Пред очите ми инспектор на служба Чистота провери за по-малко от 25 минути 15 кучета.
  нередовни. Вика веднага полицай, дойде, глоби, вкара в комютъра нарушителите, един руснак се опъваше и го откараха с кучето.

 16. 16 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Stig":

  Е, стига толкова. Т`ва са чиновници все пак - къде си гледал да се разхождат в градинките такива твари?

 17. 17 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално
 18. 18 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  nu6ka,
  Ама мола ви са, стига с тази гавра с хората в Израел. В Булгаристан е демокрацията и свободата, където можеш да правиш каквото си искаш и на когото си искаш без последствия. Е, ако ощетеният ти счупи главата или ти отрови кучето, ти пък ще застреляш детето му или ще изнасилиш жена му. Той ще ти запали колата или ще ти взриви посред нощ къщата. Ще го арестуват и ще го пуснат на другия ден поради липса на доказателства. Държава-цирк.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 19. 19 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Я ЕЛАТЕ В РАЗГРАД ДА ВИДИТЕ - ПО УЛИЦИТЕ НЯМА НИТО БЕЗДОМНИ, НИТО ДОМНИ КУЧЕТА! НИТО СТОПАНСТВЕНИ, НИТО БЕЗСТОПАНСТВЕНИ! БЕЗ МАЙТАП! А КАТО ОТИДА В СОФИЯ ИЛИ ВАРНА - ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ СЕ НАМИРАМ В ОБЩИНСКИ КУЧКАРНИК! ЕДНИ ОГРОМНИ ОХРАНЕНИ СКОПЕНИ ПЕСОВЕ С МАРКИРАНИ УШИ!

 20. 20 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "888888":

  Според Закона за защита на животните органите за контрол на кметовете по проблема с безстопанствените кучета са Софийската ветеринарно-медицинска служба, БАБХ /Миро Найденов/, М-вото на екологията и околната среда и със съдействието на Полицията, ако кметицата не се дава доброволно В съото време се получава параграф 22, защото още 2008 г. Националната ветеринарно-медицинска служба или по новому Агенцията по безопасност на храните към министър Миро Найденов/М-во на земеделието трябваше да е проектирал и внедрил в употреба софтуер Национален регистър на чипиране на кучетата. И без такава система може само да си прехвърлят топката и да източват обществени средства безотчетно за общинските организации тип "Екоравновесие". "Екоравновесие" няма интерес да се знаят точния брой нито на бездомните, нито на домапните и да се проследява популацията на улицата.

  Цитат от ЗЗЖ:

  " ...................
  Глава седма
  АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ. ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ
  Раздел I
  Административнонаказателни разпоредби

  ...Чл. 69. Когато след изтичането на срока по § 5 на територията на съответната община бъдат намерени безстопанствени кучета, на кмета се налага глоба в размер от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение глобата е в двоен размер.
  Чл. 70. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Нарушенията по този закон се установяват с актове, съставени от ветеринарни лекари от Българската агенция по безопасност на храните, съответните служители на Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по горите или инспекторите по екология къ м общината, или упълномощено от кмета лице, съобразно тяхната компетентност.
  (2) Нарушенията по чл. 69 се установяват с акт на служители на съответната областна дирекция по безопасност на храните.
  (3) Наказателните постановления се издават от директорите на регионалните ветеринарномедицински служби, регионалните инспекции по околната среда и водите или кмета на съответната община.
  Чл. 71. Установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
  ... "

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 21. 21 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1257 Весело


  Оли малиии,че тия от инспектората са се преработили бе.Само моля ви Дневник не публикувайте статия за всяко следващо преброено куче моля!

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 22. 22 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  За такива и проблеми с безстопанствените кучета се обаждайте на "Екоравновесие" - София:

  http://www.ecoravnovesie.com/contacts.html

  Това е тяхно задължение и работа. Бъдете настоятелни да се погрижат и решат проблема, а ако се дърпат, ползвайте медии и веднага ще дотичкат.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 23. 23 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 605 Весело

  Браво на общината,малко са проверките трябва да са денонощно,и ЯКИ глоби,а и полицията може да върши тази работа.Патрулките май много скучаят, като ги гледам не са се преработили.

 24. 24 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Девет души с кучета бяха проверени в София... инспекторите трябваше да избягат от гладните питбули на останалите собственици на територията на столицата.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 25. 25 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Гневно

  Защо в населените места трябва да има безпризорни кучета?За да са обект на внимание разни некадърници,природозащитнци на кучета-разни комплексари...Дали тези кучета допринасят за розвитието на индустрията,здравеопазванто или социалната стабилност?Нашите цигани, явно, не са достатъчно гладни....

 26. 26 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  какво значи домашен любимец?

 27. 27 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#25] от "hinin37":

  За да има идиоти,които да си зарязват кучетата на улицата,за да може едни бюджетни пари,предназначени за справяне с проблема,да влезнат в нечйи джоб,ето защо.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 28. 28 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е един огромен предизборен успех за другарката Фъндъкова!!!

  Хесапов - герой на нашето време
 29. 29 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Гневно

  "Съставени са им предписания те да се представят в районния инспекторат по местоживеене"...

  Егати таш..а ! Ще умра от смях: предписали са им да се явят... Т.е. нищо не направили....

  Докато няма сериозен контрол, яки глоби и ни свърши търпимостта към подобни безумия, ще гледаме на реда през крив макарон и ще живеем вечно в родното гето!

  Боян Р.
 30. 30 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#19] от "vlakexpres":

  Според корана кучето е мръсно животно. По мръсно даже от свинята. Та за Разград е нормално да няма кучета.

  А проверки трябва да има. Като си купиш автомобил над 100 коня плащаш данък 15 пъти по голям. Така и с кучетата. Гледаш и плащаш. Като го натириш да не плащаш още по големи глоби. Като посегнеш на куче още по големи глоби.
  Така е в нормалните държави. Ама 9 проверени си е направо за смях. По добреда си мълчат.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 31. 31 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "hinin37":

  Въпросът е не защо, а как да се реши проблема с безстопанствените кучета по улиците. Те вече са факт. И нашите власти в лицето на много органи са се консултирали със Световната здравна организация и за възприели метода "Кастрирай и върни". Но! От години тази програма не се изпълнява, както е планирана, а се ползва предимно за източване на средства поради липса на контрол. Ето, писмото на СЗО:

  http://www.ecoravnovesie.com/downloads/DocWHO.pdf  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 32. 32 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitana":

  Според Закона за защита на животните:

  "........................

  7. Домашни животни /животни-компаньони/ са животни, отглеждани или с намерение да бъдат отглеждани от човека в домашни условия с нестопанска цел, за лично развлечение и компания, живеещи със своя собственик и под негов надзор в неговото жилище или прилежащите му сгради / постройки
  ..........................."

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:52 на 14/06/2011 от неговия автор.

 34. 34 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  голяма новина е това. просто дневник с толкова качествени статии ни засипва..... нещо за приюта за кучета, как им е минал деня там, няма ли да ни оповестите???

 35. 35 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе що ни занимавате с глупости бе ? Колко са 9 кучета, като процент от домашните кучета в София. Ясно е, че нищо не са направили и накрая само предписания - нищо на квадрат. Ами то труда на журналистите на "Дневник" днес, които пускат втори материал за тази измислена проверка е в пъти повече от направеното от инспекторите. И накрая само предписания. А като чета чета това "Проверяващият екип, съставен от служители на общината, областната агенция за безопасност на храните, общинската полиция и инспектората" си мисля, че ако напишат и броя на членовете на екипа, ще се окаже, че е по-голям от броя на проверките.

 36. 36 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Само им вижте уеб страницата на Столичен инспекторат - http://inspectorat-so.org категория Новини е шокиращо глупава. На тези хора там това са им новините - 9 кучета, велика работа!!!

 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:33 на 02/04/2011 от неговия автор.

 38. 38 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Весело

  София не е само Борисовата градина и градината при Народния театър.

  Това е проверка "показуха"

  А по кварталите?

  В Младост, Люлин, Обеля ...

 39. 39 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#19] от "vlakexpres":

  Че то до колкото чувам,то и хора много няма останали в Разград.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 40. 40 Профил на mihaylov54
  mihaylov54
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А колко цигански каруци са проверени?

 41. 41 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#8] от "Longanlon":

  От бездомните кучета не могат да се прибират глоби

 42. 42 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "Longanlon":

  Пешо,
  няма нужда да се обаждаш по всяка тема.
  говориш глупости. Това е приятелски съвет.

  http://www.sabinap.com/
 43. 43 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Посоката е вярна !!!

  Разните тетки дето водят зачислените им кучета да пишкат по детските площадки, следва да се проверяват редовно и глобяват !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#39] от "sandman":

  Прав си! Има много туркоезични българи които са останали както и доста цигани.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Значи инспектората са проверявали за паспорти ли за какво ли?
  То паспорта е 5 лв при всеки ветеринар.
  Виж таксата куче е по-интересна - сега проверяват защото до 31.03 е срока за заплащането на 24 лв за годината.
  Аман от пунтажи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на shift
  shift
  Рейтинг: 413 Весело
 47. 47 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най-вероятно службата е облъчена от влиянието на ЕС.
  Пише в некоя еуропейска алинея, че кучетата трябва да се проверяват.
  Но на никой в ЕС не му е хрумнало, че в градовете може да има глутници от помияри. Съответно ние прилагаме 1:1 без капка мисъл в тиквите.

 48. 48 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Весело

  леле за цял ден само 9 ,изпълнили са нормата за седмица.Смях да се чудиш какви новини ни поднасят .

 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  предлагам тия от синята зона докато седят без работа да им разрешат чат пат да проверяват и собствениците с кучета за документи

 50. 50 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 660 Неутрално

  От четвъртък се водят разговори между НЕК, БЕХ и Росато. Не разбрах приключиха ли или не?
  Все пак това е по-интересна тема!

 51. 51 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Весело

  искам да разбера нещо повече за проверените кучета: как живеят, с какви хора, дали са щастливи.. мисля, че малко внимание е обърнато на тези важни подрбоности. някак си материалчето е сухо.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 52. 52 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  9 за един ден, е това е, почти по куче на час!!

  Тези чиновници очевидно идват от друга планета.

  .
 53. 53 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Аз съм един от тези, които не са си регистрирали добитъка и не плащат такса за него. Признавам си, че даже не знам колко е, само знам, че не е много. В началото все не намирах време, а после - смисъл. (Посипвам си кратуната с пепел.)

  Обаче. Поради нрава на животинката, която тежи към 70 кг, не ходим в парка, за да не закуси с някое непознато куче. (Иначе е голяма душичка.) ВИНАГИ събирам съкровищата, които оставя на улицата и отиват в първия контейнер. (Е, добре, с пишкането няма как да стане.) Даже хората ми се чудят и нерядко ме поздравяват, че почиствам. Ходим само на повод и то доста къс. Поне веднъж на три месеца нося мат'риал за изследване за паразити. Редовно й слагаме препарат за трепане на евентуални гадове по козината.

  В нашия парк знам поне петима "колеги", които са регистрирали кучетата, но събирането на еди какво си им е непозната тема. Та така.

 54. 54 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Весело

  Всичката Мара втасала.Това да и е косура на Кметицата. Що не се върне в Немската /Нямската/ Гимназия и не спре да се занимава с щуротии.
  Пълво защо парите на Екоравновесие ще се осигуряват от вързаните домашни Любимци.
  Второ девет кучета.
  Трето докога ще търпим тези идиоти да се правят на началници.
  Четвърто кога ще решат проблема с бездомните кучета.
  Тази дама не знае ли, че 50 хиляди кучкари имат още 250 хиляди приятели , които в свободното си време са Електорат. Когато си тъп и се чудиш как да счупиш една стомна не е много трудно да го направиш.
  Да си плащаме таксите, да чистим след кучетата, добре.
  Но кметицата час по скоро да реши проблема с бездомните животни. Те ги кастрират и ги оставят на свобода. Аз я питам тази дама на тях кой чисти и кой им плаща таксата?

 55. 55 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#52] от "Perfanov":

  Ами то не е лесна работа. Това се тези, дето не са казали на кучетата си "Дръж ". Аз лично , ако разхождах някоя 50 килограмова немска овчарка , така щях да постъпя. Макар, че и териерите , и дори пинчерите могат да ти сръфат глезена.
  Веорятно са изибирали за проверка само колита и френски булонки.

 56. 56 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#55] от "цаки":

  Ами ако няма да си вършат работата, направо да закриваме звеното

  .
 57. 57 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "vlakexpres":

  Няма кучета.....
  дажи и "домни"-както ги наричаш.
  коооога ги язядохте всички бе ?

 58. 58 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  предлагам да сключим договор за износ на кучета за китай

 59. 59 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А колко ли души без кучета са проверили?

  Ето, спират ме мене и ме питат:

  – Къде ви са документите на кучето?
  – Ама аз нямам куче!
  – А така, и кучето го няма, а? И без куче, и без документи. Дайте си документите, ще пишем акт сега.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK