За по-евтино хората да купуват цяло агне и после да си го делят, предложи агроминистърът

За по-евтино хората да купуват цяло агне и после да си го делят, предложи агроминистърът

© Иван ГригоровМинистърът на земеделието Мирослав Найденов препоръча на потребителите да се "кооперират" и да си
купят цяло агне, което след това да си разделят, съобщи БТА. Така традиционният за великденските празници вид месо ще им излезе по-евтино, защото цената на разфасованото агнешко е по-висока.


На въпрос отново ли българите ще ядат вносно агнешко месо по Великден той отговори така: "Знаете ли кога ще ядем вносно - тогава, когато то е на по-ниски цени от българското. Тук е вече анонсът към българските производители - да не са принципа "ден година храни" и цените да бъдат реални". Найденов увери, че износът за Гърция не е над обичайното, а освен това заради икономическата криза търсенето е свито и там.


Специална комисия приоритетно ще следи цените на агнешкото месо, яйцата и козунаците преди празниците. Хубавото, според министъра, е, че производителите и търговците вече ще знаят, че някой ги наблюдава.
Найденов прогнозира, че цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу както заради това, че започва сезонът на пресните зеленчуци и новата реколта, така и заради конкуренцията на европейския пазар. "Когато има движение на цените на храните нагоре, е важно да не се допуска спекула. Когато цените падат на международните пазари обаче, е важно това да се случва бързо и у нас, подчерта
Найденов. От последната статистика на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, разпространена вчера, се вижда, че цените на едро на повечето хранителни стоки са били рекордни през март.


Миналия месец премиерът Бойко Борисов в коментар за цените на храните предложи  хората да отглеждат картофи, каквато винаги е била традицията в неговото семейство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK