Джеймс Уорлик: В България има две правосъдни системи - за богатите с власт и за обикновените хора

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ

© Анелия Николова

Джеймс Уорлик, посланик на САЩПосланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик отправи днес поредна порция критики към съдебната система. В България има две правосъдни системи - едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата - за обикновените българи, заяви дипломатът на кръгла маса на тема "Националната сигурност - стратегически обхват на престъпността", организирана от асоциация "Джордж Маршал - България".


Посланик Уорлик посочи, че предизвикателството пред правителството е да установи върховенство на закона, за да гарантира, че няма да има "двоен аршин в правораздаването". Според него са нужни ефективно МВР, което не сама да извършва необходимите арести, но и да спазва правата на гражданите и да събира годни доказателства, ефективна прокуратура и способна и честна съдебна система.


Дипломатът посъветва да се обърне внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Посочи, че Германия и Швейцария имат "силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците". В САЩ пък не е необходимо да има влязла в сила присъда за запориране на престъпно имущество, а ако не се докаже престъпление, авоарите се размразяват, обясни Уорлик.

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK