Смаляваща се България - за 10 години с 600 000 души

По-малко от двама души средно се ширят в едно жилищеС 582 хил. души е намаляло населението на България през последните десет години. Малките селища се обезлюдяват за сметка на пренаселването на големите градове. Хората над 65-годишна възраст се увеличават трайно, младите намаляват.


Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) от преброяването на населението на България, което към 1 февруари 2011 г. е било 7 351 633 души.


В това число не влизат студентите в чужбина и емигрантите. Колко българи живеят в страни от Европейския съюз ще стане ясно през 2012 г., когато ще има данни от преброяванията в тези държави. Все още не е обработена информацията, която ще покаже етническия състав, религията, образованието и професиите на живеещите тук.
Намаляването на населението се дължи основно на това, че


родените са по-малко от починалите


а не толкова на големия брой емигранти, обясниха от НСИ. Тази тенденция започва от 1985 г., когато българите са били най-много - почти 9 млн. През периода 2001 г. - 2011 г. близо 193 хил. души са избрали да живеят в чужбина, но това са само хора, които официално са си сменили адреса.
Освен че се стопява, населението на България застарява все повече.


През последните десет години най-много е нараснал делът на хората над 65 години, т.е. на пенсионерите. През 2001 г. те са били 16.8% от населението, а сега вече са 18.9 на сто. В същото време броят на децата е намалял. Това означава, че в следващите години


хората в трудоспособна възраст ще намаляват


все повече, но въпреки това ще трябва с осигуровките си да издържат все повече пенсионери. Демографската картина е най-тежка във Видин, Габрово, Монтана, Ловеч и Кюстендил. В тези области всеки четвърти е навършил 65 години. Най-младежкият регион е Сливен, където всеки пети е под 18 години. София, Смолян, Благоевград и Варна са районите, в които хората в трудоспособна възраст са най-многобройни.


Преброяването показва, че обезлюдяването на малките села и градове се задълбочава. В 186 села преброителите на НСИ не са открили нито един човек. Над една трета от тях са в Габровския Балкан. Тревожни са и данните за обезлюдяването на Северозападна България. Неотдавна регионът доби печална известност като най-бедния в целия Европейския съюз. През последните 10 години жителите на областите Видин, Враца и Монтана са намалели с 20 на сто. Основна причина за


изселването на младите


е високата безработица. В началото на март председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че правителството подготвя програма за икономическо съживяване на региона чрез привличане на европейски средства за селско стопанство.


От 28-те области на България единствено в София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново заселилите се през последните 10 години са повече от напусналите. Това се дължи на преместването на хора от по-малки селища, които търсят работа, и на студентите. Най-значително е намаляло населението на областите Пловдив и Стара Загора - с по над 43 хил. души. София-град и Варна са единствените, в които жителите са се увеличили. Това не се дължи на високата раждаемост, а на дошлите от други места.


Изследването показва, че близо една пета от българите живеят в столицата или в близките до нея села. Официално жителите на София са малко над 1.27 млн. души. Данните се разминават драстично с неофициалната информация, че населяващите столицата са над 2 млн. Причината е, че НСИ брои за софиянци само тези с настоящ постоянен адрес.


В Столичната община са и трите най-големи села - Лозен, Бистрица и Казичене, които са наричани "спалните" на София. В тях живеят над два пъти повече хора, отколкото в десетте най-малки града, сред които първото място продължава да държи Мелник с 208 жители.


Преброяването показва, че едно домакинство се състои средно от 2.6 души. Преброените жилища са 3.9 млн., а във всяко от тях се ширят средно по-малко от двама души.


От НСИ обясниха, че заради големия брой на преброилите се по интернет ще бъдат спестени 3-4 млн. лв. от предвидените за изследването средства. Икономисаните пари ще се върнат в държавния бюджет. Само 50 души в цялата страна са отказали да бъдат преброени и ще отнесат глоби.Моментна картина


7 351 633 души е населението на България
193 хил. са емигрирали официално през последните 10 години
1.3 млн. официално живеят в София
15 са областите, в които всеки пети е пенсионер
186 села са напълно обезлюдени
2.6 души средно живеят в едно домакинствоНай-големите градове


София - 1.270 млн.
Пловдив - 331 хил.
Варна - 330 хил.
Бургас - 197 хил.
Русе - 146 хил.
Стара Загора - 136 хил.
Плевен - 106 хил.
Сливен - 89 хил.
Добрич - 89 хил.
Шумен - 82 хил.


Най-големите села


Лозен - 6276
Айдемир - 5977
Бистрица - 4911
Казичене - 4891
Драгиново - 4769
Мало Конаре - 4278
Цалапица - 4175
Калипретрово - 4175
Розино - 4086
Владая - 4040

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само да припомня - времето на управлението на тройната коалиция и на царя. Май ще плачете за Костов.

 2. 2 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това което не успяха да направят византийци,турци и руснаци успешно се осъществява от българските управляващи-бавно,но сигурно изчезване на българския род.Но всеки народ си заслужава управляващите и съдбата.

 3. 3 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 560 Любопитно

  А колко са турците и колко са циганите?

 4. 4 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Всичко това в резултат на "мъдрите" ни управляващи...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 5. 5 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "scorpi_4404":

  Всичко това в резултат на бягството на емигрантите и оставянето на страната на произвола. Все пак не сме японци да си оправяме държавата. Защото кой си оправя чисти стаята в хотела където е временно? Само хора, които смятат да живеят в тази страна се опитват да я оправят. Останалите чакат на другите да го направят и буквално гледат отстрани или направо НАстрани, накъдето мислят да бягат.

 6. 6 Профил на dusty
  dusty
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дневник, Oбласт Враца е намаляла ОБЩО с 23,9%, но не отчитате факта, че след преброяването през 2001-ва община Кнежа беше присъединена към област Плевен. Това е административен спад от над 17 000 души.
  Реалния спад на област Враца за тези 10 години е с точно 41 030 души или 18,1%.
  Това е сходен спад, с този на половината от областните градове в страната.
  Моля, отчитайте фактите, преди да правите изводите.

 7. 7 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#5] от "bobix":

  Съгласен съм.Все пак,ако управлението е стабилно,мъдро и далновидно - то ще намери начин да накара,да подтикне хората да се трудят - за себе си и за държавата...УВИ

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 8. 8 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Така е , продължавайте да наливате милиони от ЕС за интеграция на цигани , турци , туркменци и тем подобни докато не само българите ами и другите се топим като сладолед на слънце .

 9. 9 Профил на Зай Бай
  Зай Бай
  Рейтинг: 437 Весело

  Абе това статистиката е "ала-бала". Ти ядеш свинско, аз ям зеле - двамата средностатистически ядем свинско със зеле

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#3] от "planovik":

  Това ще стане ясно през юли.

 11. 11 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тоест дори в момента шанса българите в българия да са под 7 Млн. е около 99%

 12. 12 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Младото поколение мечтае за Запад. И ще отиде, защото там ги чакат като работна ръка, а тука няма държава и все повече се превръщаме в гето.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За съжаление този проблем не е от вчера.

  Най-голямата трагедия - Георги Марков, Задочни репортажи за България

  Един от работниците във фабриката, Драго, симпатичен млад човек и много добър монтьор, чука стеснително на вратата ми. Поканвам го да влезе и да седне. Отношенията ни винаги са били приятелски. Той е от малцината, които моят помощник, вечно мнителният Георги, нарича „чисти и честни българи“. Драго остава прав и като че се колебае как да започне. Разбирам, че става дума за нещо важно.
  — Може ли… — казва той някак несигурно — да си отида утре по-рано… още на обяд…
  Той не ме оставя да го питам за причината и добавя:
  — Трябва да прибера Тинка от болницата.
  — Че кога е постъпила в болница? — недоумявам аз и си спомням, че бях видял жена му само преди два дни.
  — Тя не е в болница, но ще постъпи утре сутринта… — той се забърква. — Ще й правят там нещо… и трябва да отида да я прибера…
  — Добре — казвам. — Иди…!
  Той кимва, но не си отива. Явно за него нашият разговор не е свършил, а може би не е и започнал. Колебанието е изписано на лицето му. Струва ми се, че се пита дали изобщо си заслужава да се говори за това, което явно го измъчва. Объркан, той свива устни, за да спре напиращо горчиво чувство.
  — Какво има, Драго? — питам го. — Сериозно ли е?
  — За някои може да е играчка работа, но за мене е много сериозно… — отвръща той и неочаквано се отпуска на стола.
  — Виждаш ли… — започва, Драго. — Тинка е в третия месец… и решихме да го махнем…
  — Не искате ли да имате деца? — спомням си, че те са женени от около три години.
  — Искаме! — отвръща веднага Драго. — Но не сега! Има време…
  — Вярно — казвам. — Ти си на двайсет и осем, тя е на двайсет и три… време имате, но защо не сега?
  — Слушай — той се вълнува. — Не ме разбирай погрешно… искам да имам дете… и Тинка иска, но нямаме възможност…!
  — Как да нямате възможност! — възразявам. — Двамата печелите, тя ще ползува всички права по майчинство…
  — А после? — пресича ме той. — Нали някой трябва да го гледа това дете! Ние нямаме старци у дома! Нямаме никого! А Тинка не може да остави работата, защото с една заплата закъде сме?… Или роди го, пък го хвърли в детския дом!…
  — Ами всички правят така — лекомислено забелязвам аз.
  — Аз не искам да правя като всички! — малко ядосано казва Драго. — Първо на първо, никак не е лесно да намериш място в детски дом. Питал ли си, интересувал ли си се, за да видиш как се намира място в детски дом? Знаеш ли какво казват хората — по-лесно е да станеш софийски жител, отколкото да намериш място в детски дом!
  Едва сега си спомням, че една моя близка, дъщеря на виден човек, трябваше да иска съдействие чак от член на Политбюро, за да настани дъщеря си в някакъв детски дом.
  — А какво го чака после? — Драго задава този въпрос по-скоро на себе си, може би за да се убеди още веднъж, че решението му е правилно. — Улицата! Аз на работа, Тинка на работа, по цял ден никой няма у дома… Как ще се по грижиш за него, как ще го възпиташ… какъв човек ще стане от това дете? Ти виждал ли си Стояновите деца? По-големи разбойници от тях няма! Целият квартал е писнал! Защо? Защото никой никога не се е погрижил за тях. Сега милицията се грижи! Видя ли какво излезе от дъщерята на Данчо шофьора? Ами Стефановите? Аз не искам моето дете да свърши в поправителното в Казичене!
  — Слушай — отвръщам му аз. — Когато майка ти те е раждала, да не би да сте живели с гувернантки и слугини? Не те ли е мъкнала с цедилката на гърба на нивата?
  — Нивата не е варилнята! — отвръща моментално той. — И второ, друго беше на село… род голям, хора много… ако мама ме остави, някоя от стринките ще ме пригледа… А тука нямаш никого!
  — И после — продължава Драго, — къде ще го сложиш това бебе, като имаме една стаичка и три семейства делим кухня! То ще бъде една, каквато не си виждал!
  — Добре — казвам. — Мислиш ли, че утре, след година или две ще си по-добре?
  — Ами надявам се — отвръща той. — Знаеш, пестим до стотинка, чакаме заемът да излезе… Когато поне жилището ти е свястно, друго е…!
  — Но тогава може да решиш, че трябва да си купиш кола… както хората правят, после да се мебелираш… после нещо друго… И човек винаги си има оправдание да няма деца! — казвам му всичко това, защото имам приятели, които постъпиха точно така.
  Думите ми го ядосват.
  — Ами ти защо нямаш деца? — извиква Драго. — Какво ти е на тебе? Жена ти е студентка, ще го пробута между лекциите!
  Как да му обясня, че жена ми не иска да има деца, защото твърди, че щели да й съсипят кариерата. Че вече на два пъти е сторила това, което Драговата жена възнамерява да стори утре. Че никога не съм приемал това обяснение и че ако неговото обречено бебе ме вълнува, то е, защото вече съм изпитал измамните оправдания на собствен гръб.
  Мълчим. Драго разбира, че ме е засегнал на болното място, и не знае какво да каже. Виждам го, че хем иска да си отиде, хем да остане с мен.
  — Слушай — казва той. — Ние с жената си говорихме и друго… Това, дето го живееме, живот ли е? Погледни нас, погледни себе си, погледни мене! Ти щастлив ли си? Аз щастлив ли съм? Кажи ми, кой в тази фабрика е щастлив? Погледни младите! Погледни децата! Като си помисля, че ги чака нашето тегло, косата ми настръхва! Аз не искам моето дете да премине през моята мизерия!… И се питам: имам ли право да създавам още един нещастник на този свят?… Ако се роди гений или разбойник, можеш да си спокоен, ще си пробие път. Ами ако не е? Ами ако е просто една обикновена човешка душица, малко по-чувствителна от другите, тогава? Борбата за детския дом е най-малкото. Знаеш ли пред какво е изправено едно обикновено дете на обикновени хора?… Пред Китайската стена! Борба да му намериш свястно училище, борба да надвиеш привилегированите, особено когато нямаш никакви връзки, борба да влезе в университета, защото извън него го чака лопатата, борба да намери работа, защото без нея ще пукне от глад… Ами ако е момиче и не успее да влезе в университета, или пък е грозничко, та не може да се пробута по втория начин, тогава закъде е?… Недей да смяташ, че не сме мислили! За всичко сме мислили! За всичко!
  Той натъртва последната дума „за всичко“ и добавя:
  — Знаеш ли как ми е жал, като гледам децата из махалата! Че това детство ли е? На село ние бяхме бедни, пасяхме овцете и вършехме кърската работа, но ние бяхме щастливи деца… може би защото не знаехме какво ни чака…!
  Драго млъква, сепнат, че е казал повече, отколкото е трябвало, после измънква:
  — Значи, утре следобед не съм на работа! — и излиза.

  Заставам при прозореца и гледам минаващите през двора работници. Повечето от тях са женени. Познавам семейното положение на всички и се опитвам да си припомня кой колко деца има… Бай Иван няма деца, Атанас — едно, другият Атанас — няма деца, Надка — едно, Любка — едно, Борис — няма, Стефан — едно…
  И ми се струва по-убедително от преди, че истините, които Драго ми бе наговорил, всъщност бяха общи истини, че вероятно всички тия обикновени български работници бяха минали през тях, бяха се съобразили… и не искаха да имат много деца. Всеки бе съобразил нещата при своите собствени условия, без да конспирира или заговорничи с другите… И в резултат, след като много от тези български двойки отминеха във времето, на тяхно място щеше да дойде само един българин… или нито един.
  Но ако работниците тихомълком бяха решили, че не могат или не желаят да имат деца, какво мислеше интелигенцията, особено онази част от нея, която едва ли можеше да се оправдава с материални причини.
  Няколко години след тази среща с Драго аз седях в Клуба на журналистите, заобиколен от пишещи събратя и техните съпруги, когато внезапно ми хрумна да преброя децата им. Не беше трудно — списъкът на семействата без деца беше много дълъг. Списъкът на семействата с по едно дете — още по-дълъг. Събрани, двата списъка оставяха нищожен процент на семействата с две и повече деца.
  Почти същата картина на отсъствуващи български деца владееше и в днешното българско село. Често никакви деца, или пък едно, колкото да се каже, че хората не са бездетни, рядко — две деца.

  С приятеля ми д-р Д. се разхождаме през градинката на майките в Парка на свободата. Приятен летен следобед. Прави ни впечатление, че на пейките край розовите храсти има едва няколко майки с деца. Тогава д-р Д. ми казва:
  — Знаеш ли, че и ние решихме да нямаме деца!
  — Защо? — попитах аз. — На тебе поне всичко ти е наред. Двамата с жена ти вадите доста пара, жилището ти жилище, колата ти кола, курортът ти курорт, защо да нямате?
  Той не ми отговаря веднага.
  — Не обичате ли деца? — упорствувам аз.
  — Тъкмо защото ги обичаме! — малко сърдито отвръща той, — Това е преди всичко въпрос на човешка отговорност! Колкото и да ти се иска да имаш дете, ако наистина го обичаш това неродено дете, ако наистина имаш елементарно чувство за отговорност, не му позволявай да се роди! Първата ти заблуда е, че то ще бъде твое дете! Уви, ти ще го родиш само за да го дадеш на непознати типове, които са си присвоили правото да решават съдбата му! Фактически то не ще бъде твое дете, а тяхно дете! Твоя ще бъде само мъката! Каквото и да искаш да направиш от него, колкото и усилия да полагаш, то ще се развие съобразно техните обстоятелства, а не съобразно своите собствени наклонности или родителско възпитание. Знаеш ли какво е да гледаш как детето ти се отчуждава от тебе, от себе си, защото други командуват живота му… Гледам децата на брат ми. Те нямат и не ще имат свой живот. Те са точно това, което хората наричат работна ръка или пушечно месо… Ако имам деца, искам те да са щастливи, свободни същества, искам да живеят свой живот, а не да гълтат мизерията, която други са им надробили… И понеже нямам надежда, че нещата ще се оправят, не искам децата ми да изпитват същото!
  — Това мислиш ти — казвам аз, — а на какво мнение е жена ти? Доколкото си спомням, преди няколко години тя разсъждаваше, че искала да има половин дузина деца!
  — Тя пак иска да има деца. И аз искам. Не разбираш ли, че желанието, инстинктът си стоят, действуват, не признават никакви доводи! Но ако аз не искам да имам деца поради това, че се чувствувам отговорен за тяхното бъдеще, жена ми ще ти каже, че не иска да има деца от страх. Страх не за себе си, за тях! Знаеш ли при нея в клиниката какво е? Струва ми се, че нещастията на родителите я изплашиха. Идат върволици майки, пищят за медицински, за да освободят децата си от бригади и трудови, от военно обучение и казарма… Оня ден, гледам ги, повели малките да стрелят с карабини и автомати… На един от моите колеги дъщеря му станала отличен стрелец сто от сто… Аз не искам моите деца да пипат оръжие, не искам да знаят какво е куршум, не искам да убиват никого… Помисли си — продължи той, — когато избухна Корейската война, нашите за малко не изпратиха там армия, когато започна Виетнам, поне десет пъти нашите шефове се заканваха, че ще пратят наши дивизии, когато стана израело-арабският конфликт, пак раздрънкаха оръжието… Колко пъти вече говорят за нахлуване в Македония… Не изпратихме ли войска в Чехословакия?… Няма конфликт по земята, в който ние да не сме се опитали да се бъркаме… И кой ще иде да мре? Децата на българите. Защо? Заради политическите интереси на някого си! Дори не българските интереси… Кой знае в каква каша ще ни вкарат един ден…!
  Д-р Д. развълнувано млъква. А аз си мисля, че на мястото на тези двама чудесни български лекари, на мястото на тези двама интелигентни и чувствителни граждани не ще дойде никой. Жизнените сокове на големи родове ще секнат тук. От чувство за отговорност, от страх и от безнадеждност.

  „Искам да се преселя на някакъв остров — ми писа моя позната, — където всичко да е спокойно и тихо, и да имам много деца от някакъв Робинзон Крузо, да заселя целия остров с деца, които да започнат да живеят с радостите и неволите на първите хора, да нямат никаква представа през какво сме минали ние, и да гледат на света с нова и голяма надежда.“

  Тя също нямаше деца.

  * * *

  При моята среща с Боян Българанов, за която вече разказах, той темпераментно извика: „Давате ли си сметка, че след двайсет години ние ще бъдем турско-циганска държава!“
  За него това беше най-сериозният проблем, пред който съвременна България бе изправена. Горе-долу по същото време, средата на 60-те години, отрицателният прираст на българското население в страната започна все по-силно да тревожи партийните и държавните ръководители и за известно време се превърна в една от главните теми. Но още преди да предизвика вълнения в официалните среди, още преди да се осъзнае трагичният размер на българското национално безплодие, в печата и по радиото полугласно се промъкнаха сигнали, че раждаемостта на българите е на едно от последните места в света и че българската част на населението застрашително започва да намалява. За първи път в цялата своя история, в години на мир, а според партийната пропаганда — и години на небивало материално благоденствие и щастие, българският народ спря да се множи. Какво означаваше всичко това? Статистически увеличението на общия брой на населението над осем милиона се дължеше ма два фактора — значително намаляване на смъртността, т.е. увеличаване на възрастовата граница, и голям прираст на циганското и турското население. Фактите, че огромен брой млади семейства предпочитаха въобще да нямат деца, а още по-огромен брой семейства се задоволяваха с по едно дете, което означаваше, че до 30–40 години българското население щеше да се стопи наполовина — раздвижи и партия, и държава, и общество. По низовите партийни организации се надигнаха гласове, че нещо трябва да се направи, за да се промени тази опасна тенденция. По кафенетата и клубовете раждаемостта също се обсъждаше под най-различен ъгъл. Имаше хора, които агитираха за връщането на омъжените жени към домакинството и съответно отглеждането на деца, имаше други, които не виждаха нищо лошо в примесването на българска с циганска кръв.
  Спомням си покойния Цветан Стоянов, който казваше: „Всъщност това, от което най-много имаме нужда, е горещата циганска кръв и циганската жажда за живот!“
  Първата видима реакция на властите беше не да се опитат да си обяснят най-задълбочено застрашителния характер на тази обезпокоителна тенденция, но да се опитат да я прикрият. И този път, както и в много други случаи, властта стана жертва на еснафската си скрупульозност — да се скрие болестта на момата, та ако ще последната и да умре. Никога точни статистически данни не бяха публикувани, но когато Боян Българанов говореше, той явно ги знаеше много добре. Въпросът набързо бе претупан по държавна линия и действията на властта в края на краищата се сведоха до няколко мероприятия, като покачване на ергенския данък от 5 на 10 на сто, увеличаване на отпуските по майчинство и бременност, увеличаване на детските добавки и (най-странното) задължително преименуване на цигани с български имена. Асан стана Асен и Айше стана Ангелина.
  Лично аз много се съмнявам дали всички тия мероприятия докоснаха същността на проблема. Кръстосвайки страната, мнозина журналисти и писатели се сблъскваха с тази национална трагедия. Хората не искаха да имат деца. Домовете, в които влизахме и по селата, и по градовете, ни стъписваха със странната си тишина, с призрачното отсъствие на детски викове, смях или плач. Въпросите заставаха пред нас неумолими: Какво стана с нашия народ? Кое възпря силата на земната му кръв, запазила го така дълго през вековете? Къде отидоха многолюдните селски семейства, огромните родове и цялата бликаща жизненост на една възродена нация? Нали всеки знае, че децата са бъдещето? Не е ли отказът от деца отказ от бъдеще?
  Печатът, който изразява официалното становище, се опита многократно да обвини младите семейства, че жертвували децата си за сметка на материално по-удобен, по-комфортен живот. Така български социолози обясниха, че първото дете в едно семейство бива забавяно или отхвърляно в името на апартамента, второто дете — в името на автомобила, третото — в името на вилата или обзавеждането и т.н. Друго обяснение, дадено пак с характерната еснафска полуискреност, беше, че нежеланието да се раждат деца било свързано с (цитирам) „порасналата свобода на жената“, която предпочитала да бъде инженер, лекар или нещо друго, но не и да отглежда деца. Имаше само редки намеци, че донякъде материалните несгоди възпрепятствували раждаемостта.
  Пак в печата, добре редактирани, се появиха и обяснения на другата страна — семействата. Под формата на строго ограничени анкети и осакатени разговори журналисти се опитаха, доколкото това им беше разрешено, да вникнат по-дълбоко в нежеланието да се раждат деца. Мнозинството от младите двойки се оправдаваха със същите доводи, които преди време ми бе казал моят работник Драго. Отново бе повторено, че поради работната заетост на жената в производството семействата са изправени пред избора или да се лишат от втората заплата (тази на жената), или да се лишат от детето. Изнесе се, че детските домове били със силно ограничен капацитет и че семейства, при които не живеят възрастни родители, фактически нямат никакъв избор, освен да пожертвуват детето. Говори се твърде много и за възпитанието. Внезапно се появи още едно застрашително откритие — че бъдещите граждани на България щяха да бъдат главно деца единаци. А било известно, че самотно израсналото дете, без братчета и сестричета, често се превръщало в егоистично същество със студен и отчужден характер. Така че българите не само щяха да намалеят, но и добродетелността на националния характер щеше да бъде засегната.
  Направи ми силно впечатление отговорът, който някои специалисти дадоха на обяснението с материалните трудности. Те заявяваха, че не могат да приемат това обяснение, защото при значително по-суров живот и недоимък българите в миналото винаги са имали много деца. И струва ми се, че тези специалисти имаха известно право. Все повече се убеждавах, че материалните фактори, колкото и важни да бяха, не представляваха главната причина за намаляването на раждаемостта. Това беше толкова очевидно. Достатъчно беше да се посочат младите семейства с много добро материално положение, които също не желаеха да имат деца. Или пък обратното — турското и циганското население, чийто жизнен уровен по никакъв начин не беше по-висок от този на българското население и които въпреки това имаха много деца. Така че истинското обяснение беше по-близо до онова, което моят приятел д-р Д. ми беше казал, отколкото до преките материални проблеми.
  Българският печат има един великолепно развит инстинкт, а именно — той знае къде да спре в своите разследвания. Всеки пък, когато журналистът подуши дебелия край на отговорите, които търси, той инстинктивно завива назад и се отказва дори от най-очевидни заключения. Повече от явно беше, че отказът на българите да имат деца точно при режима на комунизма или строителството на социализма беше факт, дълбоко свързан с характера на самата епоха. Това се подчертава още повече от констатацията, че напълно подобни тенденции се наблюдаваха в други подобни страни като Унгария и донякъде Чехословакия. Явно беше също, че не ставаше въпрос за краткотрайна тенденция, а за постоянствуващо явление.
  По време на множество командировки, пътувания, срещи с читатели и разни беседи аз почти неизбежно поставях въпроса за децата. Смятам, че и други мои колеги правеха същото, защото явлението бе характерно и предполагаше интересни и правдиви литературни заключения. Но с изключение на няколко подмятания българските писатели не развиха тази тема, защото, както казах, всеки знаеше, че колкото и внимателно да се пишеше, в края на краищата темата се превръщаше в обвинителен акт срещу епохата. В моята новела „ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО“ поставих точно този проблем, но в последвалите рецензии и критики същността му бе пренебрегната, като че всеки (с изключение на Ефрем Карамфилов) се направи, че не вижда увеличаващото се празно пространство между българите.
  Безспорно въпросът не беше за една или две определени причини, които биха могли да бъдат отстранени с правителствени решения, а за единен комплекс от болестни явления, някои от които вече силно засегнали жизнеспособността на българския народ. Вероятно някой би ми възразил, че изводите ми са по-мрачни, отколкото трябва, че отрицателният български прираст е преходно явление, че в периода на ликвидирането на класическото семейство и създаването на нова, комунистическа форма на свързване на хората е нормално да се изживеят подобни кризи с раждаемостта. Но аз мисля, че БКП прекалено удължи преходния период, като същевременно го претовари с ролята на свой постоянен адвокат. За всеки, който следи фактите, е ясно, че не става въпрос за преходни явления, а за сериозно заболяване на националния дух, чиито тъжни последствия (ако не стане някакво чудо) тепърва ще наблюдаваме.
  Когато социолозите говорят за материалната смяна на дете за автомобил, те не се питат за онова, което е породило тази смяна. Те не се питат защо преди сто години например българските семейства не са се отказвали от дете заради каруца или съответната за времето материална придобивка.
  Първото, което аз поне съм откривал навред из България като постоянна сянка върху почти всеки български гражданин, като неизказана огромна потиснатост, е общото чувство за безсмислица. Колко много хора под една или друга форма са давали да се разбере, че не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към оставянето на трайни следи във времето. Животът на работниците във фабриката, на работниците в стъкларната, на големия брой селски семейства, с които съдбата ме е срещала, на мнозина пишещи събратя, на служители, на военни, на учители протичаше под странния знак на „ден за ден“. Това не беше блудкаво сантиментално чувство на шепа кафеджийски интелектуалци, въздишащи подир безвъзвратното, а душна, мъчителна атмосфера, проникнала и в последното село. Когато си припомняме или четем за по-старите българи, нашите дядовци и баби, те моментално ни внушават вътрешна непоколебимост и фантастично чувство за сигурност спрямо бъдещето. Като че старият българин виждаше в децата и внуците си естественото продължение на своя собствен живот. И децата до голяма степен представляваха смисъла на неговия живот. Днес живеенето чрез децата и за децата почти се е изпарило. Естествено децата продължават да бъдат източник на радост и обич както преди, но сега те са източник и на едно друго паралелно чувство — страх. Едно от най-честите оправдания, което човек може да чуе от гражданин, съгласил се да преклони глава пред неправдата, или унизително да падне на колене, или да прави някакви принудителни компромиси, или пък просто да си кротува и да се прави, че не забелязва нищо, е:
  „Страх ме е за децата!“, или „Виж, ако нямах дете, те щяха да видят другия край!“
  Когато твърдя, че има всеобщо чувство на безсмислица, аз се позовавам на няколко много ярки истини:
  Ако България не заема първото място в света по брой на разводите, то сигурно тя е на първо място по брой на разбити семейства; има значително нарастване на самоубийствата, впрочем характерно за повечето страни от Източна Европа; голям брой стопански престъпления и кражби; липса на инициативност и личен интерес в производството и всякаква обществена работа; чести констатации на партията и комсомола, че младежта няма никакви идеали; разни форми на проституция.
  абележете! Нито едно от тези явления не съществуваше преди 30 години, така както не съществуваше и проблемът с раждаемостта. Повече от явна е връзката между тях.
  Първият аспект на безсмислицата е безперспективността. По силата на изкуствено създаденото и настойчиво поддържано класово и социално безправие в страната всяко българско дете, което би желало да следва своя характер и своите наклонности, има определен от режима „таван“. За голяма част от децата на българите таванът е много нисък. Всеизвестно е, че колкото и способно да е детето на един обикновен българин (който няма героично минало, нито полезно настояще), то не може да се състезава с детето на един партиен ръководител, което при цялата си тъпота ще влезе в английската гимназия и ще заеме утре мястото на татко си в ръководството на държавата. Не е ли твърде показателен за характера на режима фактът, че едва ли има дете на партиен ръководител, което да е завършило техникум, да упражнява професия на металург, стругар, миньор, тъкачка. От друга страна, ако погледнем състава на българските легации в чужбина, ние ще открием, че те са подслонили децата на голяма част от съвременната българска аристокрация. Вчера роденият Иванчо от Горубляне, който може да има заложбите на велик астроном, инженер, артист, едва ли ще отиде по-далече от местното ТКЗС, докато някой Володя (за определени кръгове това също е българско име), седнал в чайката на баща си, ще иде където си иска. И ако Иванчо иска на всяка цена да си пробие път, той първо трябва да стане човек на режима, а това значи да употреби титанични усилия, за да бъде приет в кръга на избраните. Стената е толкова висока, че човек естествено се пита: „Струва ли си да прекарам цял живот в опити да я прескоча?“
  Вторият аспект на безсмислицата е липсата на морални устои. Разрушението на всички класически нравствени норми и понятия доведе до това, че ВСИЧКО МОЖЕ. Колко пъти текущата политика на режима преобърна вековни разбирания за добро и зло, за честност и безчестие, за лъжа и истина? Нали именно партията поиска и насърчи деца да донасят за родителите си, жена да предава мъжа си, брат да закопава брата и приятел да издава приятеля си! Нали видяхме, че едни и същи хора (Тодор Живков, Цола Драгойчева и други) обявяват един и същ човек (Трайчо Костов) първо за национален герой (железният Трайчо), после за национален предател и го обесват, след това отново го обявяват за национален герой и му издигат паметник, след това го забравят, и след това започват тържествено да го чествуват.
  Третият аспект на безсмислицата е безпринципността. Не е нужно да давам примери. Всеки може сам да си ги намери в каквато и посока да се обърне — правораздаване, служебна кариера, снабдяване, права и задължения.
  Наред с чувството за безсмислица съществува още по-съсипващото чувство за несигурност, за постоянен страх. Аз лично не познавам нито един български гражданин, който да изпитва нормалното човешко чувство на сигурност. Несигурност в работата, несигурност в дома, несигурност през всеки ден, несигурност по отношение на властта, несигурност по отношение на какъвто и да е критерий (защото непрестанно се менят), несигурност в бъдещето… Прибавете към това призрачната атмосфера на войната, която се подхранва от цялата пропагандна машина. Както д-р Д. каза, при всеки международен конфликт в последните двайсетина години българският режим дрънкаше оръжието: Корея, Суец, Куба, Виетнам, Югославия, Китай, Чехословакия, Израел… Всеки български гражданин знае, че при евентуална война на СССР дори срещу планетата Марс България ще се намеси. Военно обучение, непрекъснато свикване на запасни, бойни подготовки на деца и възрастни, непрекъснати аларми… Тогава за какви деца може да става дума?
  Ето че смяната на едно дете за автомобил не се оказва консуматорска прищявка на младото семейство, както набедените социолози я окачествяват, а логичен израз на дълбока трагедия.

  Най-голямата трагедия!

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  От 1900г. до 1946г. българите нарастват от 3 744 283 до 7 029 349 или със 88%. Така, след ужасните Балкански войни, след ПСВ и ВСВ българите почти се удвояват. След идването на власт на комунистическото правителство - марионетка на Москва, започва разпадът на ценностната система на хората, на семейството, налага се примитивен атеизъм. Резултатът е толкова ужасяващ, че след рухването на привнесената и изкуствена идеология в България започва разпад, изкуствено задържан със сетни сили под повърхността до 1989 г. Сега резултатът е очеваден - най-бедната, най-нещастната, най-болната, най-бързо намаляващата и най-бързо състаряваща се нация в Европа. Тази нация или ще трябва да премине през ада, за да оцелее, или ще изчезне като такава.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "В държава която набира сила, отвсякъде ще се стичат способни мъже, а държава, която върви към гибел , способните мъже ще я напускат"
  "Преди планината да се сгромоляса, започва да се свлича почвата.Преди да рухне държавата, хората ги налягат страдания"

  "Су Шу" - Книга на основите, около III в. пр.Хр.

  ZeroOne
 16. 16 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobix":

  А защо е така?Как мислиш?

  А за това с колко сме се стопили,всъщност истината е още по-лоша.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 17. 17 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Сливен е градът с най-младо население ' А каква е структурата на младото население там - в смисъл българи/цигани/турци ...?

 18. 18 Профил на boom_lay
  boom_lay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Интересно ми е колко от тези 7 351 633 са се декларирали като българи и колко като роми, турци, помаци, арменци, власи итн.
  Интересно ми е колко от тези всъщност са имигрирали, но още се водят в България?

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Мисля, че най-бързо като възможност е радикална реформа на властта, изгонване от нея на комунистите и техните наследници и съответно съд.
  Но това е утопия. Няма кой да го проведе. Би било гражданска война.

  Реалната перспектива е бавна (2-3 поколения, по стандартното броене това е 70 - 105 години !) трансформация и възпитание на нови елити, които да преобразят държавата и да спасят, каквото е останало от нея тогава. За момента са изминали около 20 години от началото на трансформацията...

  Сравнете - българите около 1700 година окончателно загубват останките от средновековния си елит. Новият елит започва да се формира във втората половина на XVIII век от т. нар. еснаф - занаятчийско-търговските среди. През 1834 и 1839 минават основните реформаторски закони - Хатихумаюнът и Гюлханският хатишериф, изравняващи правно народите и религиите в Империята, което вече дава истинския тласък на формиране на националния елит. И той наистина поема ролята си на такъв чак след Първата Световна война - имам предвид наистина модерно образованите и възпитани хора на изкуството, появяващата се наука и политическа мисъл и наистина богата модерна буржоазия, а не просто чорбаджии. Само за да бъде унищожен в голямата си част след 1945. Т.е. така или иначе 3-4 поколения търпеливо формиране са били нужни.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До #3 - Плановик- Срам ги е да кажат !!! В моят град при предишното преброяване бяха почти 1/3-та. Сигурен съм , че сега са повече от половината . Не ми се мисли , какво ни чака след още 10 години с тези "велики" политици и некадърни "честни" крадливи "бизнесмени" дето ги имаме . Добре , че синковецът избяга , за да ми спаси гена , а дано след 10 години аз да съм умрял , за да не гледам как циганите оглозгват и последният кокал от този красив изконно български град !!!

 21. 21 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "planovik":
  Г-не, вие прочетохте ли статията, където се казва, че тези данни още не са излезли?!

 22. 22 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "kimba3":

  Сливенчанино, никой не го е срам. Ще излезе, но третото тримесечие.

 23. 23 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Браво.Но да си припомним кой чете Георги Марков и кой го уби!!!

 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Някой може ли сега да обясни,как от 7 351 633 души, са се получили 7 130 000 избиратели през 2009г.?( по данни от ЦИК)

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 25. 25 Профил на thunder
  thunder
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  От много време си задавам разни взпроси отностно някои неясноти от времето на комунизма и сега като прочетох това от Марков и много неща си дойдоха на мястото.
  Благодаря, че сподели!

 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До #24-Майндърбайндър- Като ги пуснат турците и помаците да гласуват с по 20 пъти , може и 15 милиона да ни изкарат !!!

 27. 27 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  за години всички нещастници, които управляваха българия, участваха в затриването на нацията. жалко, че 89-та се изтърва момента да бъде изтрита от лицето на земята гадната ченгеджийница

  Времето е наркотик, много от него убива.
 28. 28 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  благодаря.

  You live and learn. At any rate, you live.
 29. 29 Профил на wampeters
  wampeters
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#17] от "ямболия":

  Доколкото знам много млади семейства от Бургас раждат в Сливен, заради много по-евтината и по-добра "услуга" в болницата там. Бургаската окръжна болница е некъв ад, който всеки гледа да заобиколи. Предполагам, че оттам се получава и тази статистика. Неслучайно Бургас и Сливен са градовете с най-много новородени.

 30. 30 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  това на всички езици се нарича демографска катастрофа. отрицателно демографско развитие има почти навсякъде в европа, но западна европа донякъде компенсира чрез имиграция. намаляване и застаряване на населението в такива размери има само в някои страни от източна европа. начело в тази тъжна класация е русия. там е по-зле, така че, не бойте се деца, за утрешния ден, както е казал поетът. даже в сащ относителния брой на белите американци (онези от латиноамерикански произход се броят отделно като малцинство) намалява и след две-три десетилетия при продължаващо развитие те ще са малцинство.

  heruvim
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Освен че се стопява, населението на България застарява все повече." Или казано с думи прости, в бъдеще населениети ще продължи да намалява.
  "ще отнесат глоби" Гн. Гутсузян, как ги носите тези глоби? Журналист си в края на краищата, научи се да пишеш културно и литературно правилно. Не само че населението намалява, но и изпростява.

 32. 32 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някой (авторът на статията) ще ми обясни ли следния феномен:

  "единствено в София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново заселилите се през последните 10 години са повече от напусналите" = "Най-значително е намаляло населението на областите Пловдив и Стара Загора " ???

  Пловдив е уникален град, ама чак пък толкоз :Д

 33. 33 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  за избирателните списъци нещата са много прости. те се правят от ГРАО по данни от регистъра на населението по постоянен адрес.
  абсолютно всички български граждани имат постоянен адрес в България вкл емигриралите в чужбина. а те не живеят в страната и респ. не са преброени.
  да не се бърка постоянен адрес с настоящ адрес, още по-малко с резултатите от преброяването , което отчита само реалното пребиваващите в страната (вкл и чужди граждани).

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "193 хил. са емигрирали официално през последните 10 години." Изобщо не ми е ясно как се е стигнало до тази цифра. Не е възможно да е известна защото преброяването е в България а не в чужбина. Не ми е ясно как емигрира човек "официално". И отгоре на това много от емигриралите поддържат адресна регистрация и в България въпреки че никога няма да се върнат.

 35. 35 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  да допълня за избирателните списъци.
  теоретично, има законово изискване те да се прочистват от хората заминали в чужбина за повече от определен срок (не си спомням в момента точно какъв беше срокът, а и той беше променян през годините, както и с новия изборен кодекс).
  това трябва да се върши от ГРАО по данни от МВР (гранична полиция). става дума за тежка работа по сравняване на масиви данни - дати влизане излизане / ЕГН и т.н. която на практика никога не е правена. МВР-то и без това си има бол грижи.
  още повече, че след влизането в ЕС , а и предстоящото влиза не в Шенген, граничният контрол се промени. няма (поне не би трябвало да има) системно вкарване в компютрите на ЕГН и т.н.

 36. 36 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Това е истинската новина. Че в Европа има само две страни, чиито населения намаляват: България и Унгария. Но, за Унгария може да се спори - там спадът е в рамките на грешката на метода, там спадът е незначителен. У нас той е абсолютен.

  В Бангладеш хората са бедни. Ама наистина бедни, не като нашите - у нас си е направо глезотия, в сравнение с Бангладеш. У нас бедните не ядата печени плъхове, живетят в къщи, пък било и най-мизерни. А в Бангладеш често нямат дори дрехи на гърбовете си. И периодично избухват епидемии: от чума и холера, до заболявания, все още неизвестни на медицината. Милиони загиват само от тези епидемии. А здравите пък се давят, със стотици хиляди, при ежегодните наводнения, обхващащи често до 30% от площа на страната. След наводненията обикновено идва глад, той също взема своето.

  А жителите на Бангладеш се увеличават всяка година!

  И не е само Бангладеш. Вземете си която си поискате развиваща се страна. Нарочно не взмемам развитите за пример, защото България няма как, и при най-добро желание, да се нарече развита страна. Развиващи сме си. Навсякъде има ръст.

  Нали разбирате. По света, при глад, пек, мраз, земетресения, цунами, епидемии и невъобразима беднотия има ръст. В България няма нито едно от изброените неща. И ръст няма.

  Непоклатим, железен и необорим извод: НАРАСТВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С РАВНИЩЕТО И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ. Изводът е категоричен, а и всеки сам може да дава допълнителни примери в тази посока.

  Според мен, проблемът е психологически. Проблемът е в мисленето. Хората не желаят да раждат и да отглеждат деца. Това е факт. И въпросът е - а защо?

  Както показах, не е от беднотия, не е от несигурност. Да, никой не си знае бъдещето, така е. А в Сомалия някой знае ли си го?

  Поне за мен, нежеланието е породено от мързел и нежелание да се поема отговорност.

  Да се отглежда дете е огромно предизвикателство. И хич, ама хич не е лесна работа. А два пъти по-трудно е носенето на отговорност за това дете: да го отгледаш, да го опазиш, да го изучиш, да го предпазиш от един куп злини...

  Да, това е трудно.

  И какво решават огромен брой от българите?

  Ами, решават да им е лесно. Да им е безотговорно. Най-лесното решение е да нямаш деца. Това мигом те освобождава от един куп отговорности, а животът става лек. Да живее егоизмът! Няма дете - сам си си господар на запълването с глупости на празното ти и лишено от смисъл съществуване. Ама ти е барем безгрижно.

  Това е убийтвена, в пълния смисъл философия. Убийствена е, тя убива нацията. Мисленето "Какъв смисъл има да си мия ръцете, като после пак ще си ги изцапам."

  Нацията е пъла с огромен брой остарели деца, хора, които на 30-45 години не желаят да се грижат за никого, а се озъртат и чакат някой да се грижи за тях. И е логично, че такива хора няма как да се възпроизвеждат нацията.

 37. 37 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer"

  Никога до сега не бях чела каквото и да е от Г. Марков. Благодаря за споделеното! Потресаващо е слаба дума за актуалността, с която звучат думите на Марков. Колко е жалко, че пасват едно към едно с действителността 50 години след написването им..... Ужас!

 38. 38 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 440 Неутрално

  сметката как са изчислени емигрантите са елементарни.
  http://www.nsi.bg/EPDOCS/Census2011pr.pdf

  НСИ разполага с данните от преброяването през 2001 и с абсолютно точни данни за починали/родени в страната в периода 2001-2011 - тези данни са на ГРАО и се получават от общините. те са базирани на смъртните актве и актовете за раждане, поради което са с близка до абсолютната точност.

  като извадиш от населението през 2001 починалите през последните 10 години, добавиш родените, получаваш колко би трябвало да е населението през 2011 (впрочем, именно така НСИ дава всяка година ститистически данни. например към 31/12/2009 т.е. 1 година преди преброяването НСИ посочва 7 563 710 души). да ама преброяването показа, че вместо това теоретично население , през 2011 населението се оказва с 200 хиляди по-малко. ето ти емиграцията.

 39. 39 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "stephan":

  Остави ги тези избирателни списъци. На нищо не може да се разчита.
  Емигрантите били 193хл. Пълни глупости. Според бългаското посолство в САЩ за 2010 там има 250хл българи: "according to the general assessments of Bulgarian diplomatic representations in the US for 2010 there are 250,000 Bulgarians, residing in the country and more 30,000 students"

 40. 40 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#38] от "stephan":

  Стефане, вземаш нещата много насериозно като да работиш в НСИ и затова отвержено го защитаваш.
  След като ги знаеш тези неща обясни ми как се доказва правилността на преброяването по интернет. Ти би могъл да подадеш каквито си искаш данни. Да преброиш и брат и сестра които живеят в чужбина.

 41. 41 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Прекрасен коментар!
  Поздравления.

 42. 42 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#29] от "Wampeters":

  Не само от Бургас ами и от Ямбол доста мои познати отиват до Сливен , за раждане и така се надува бройката на новородените ама халал да им са )) щом са само на хартия ! Да живей българската статистика

 43. 43 Профил на trancedrift
  trancedrift
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "193 хил. са емигрирали официално през последните 10 години"

  Първо.. "официално" ?? Второ.. това малко ли е бе, за държава като България това е МНОГО. Това е един цял Бургас който официално се е изнесъл.

 44. 44 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Има тенденция. Но тенденциите понякога се обръщат, друг път не. Има нации, загубили до 40% от активното си младо репродуктивно население, следствие на емиграция, но са се възстановили. Пример - в началото на века, в САЩ емигрират около 30-40% от населението на Ирландия, Норвегия, Швейцария, Италия, Австро-Унгария, Полша. Били са от бедните тогава държави.
  Ако не се обърне тенденцията, ще изчезнем. Няма да е загуба велика за света, далеч по-културни и напреднали нации, отдавна ги няма, а други са последна дупка на кавала, като Монголия и Португалия, владяли половината свят.
  И римляните, с цялата си култура, и Византия ги няма. Не ги бъркайте с макароните и гърчулята, нямат почти нищо общо.
  ----------------------
  Познавам сума ти хора, със завидно материално положение, имоти, да ти се завия свят, живущи в центъра на Варна, които нито правят деца, даже не се женят. Одобрявам това. Да правиш деца в тая чалгарщина, си е, като да плащаш кръвен данък.
  Има ли основателна причина, да създадеш човек, принуден да гледа всеки божи ден по ТВ, изчадия, с мнение по всичко, като Андрей Слабаков, Тити Папазов, Вучков, Бареков, Ани Цолова, Нешка Робева, Пелтек Райчев, Иван и Андрей, пожарникари, слагачи, евгениминчевци и вся астальная сволоч?
  То е наказание за детето.

 45. 45 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Човек не се ражда с морал. Той се придобива, възпитава. Ако има кой да свърши тая работа.
  У нас се работи в обратната посока. Към развращаване. Вижте ни ТВ-сериалите - само мутри, кавги, омраза. Те се насаждат. Въпреки цялата си наивност и неестественост, американските филми-бози, насаждат уважение към закона и победа на доброто над злото. Набиване в канчето, че едиквоси е лошо.
  Турските сапунки насаждат етика, патриархалност, добри маниери, съчувствие, добри помисли. Затова комунетата-националисти ги мразят.
  В нашето общество няма кой да възпитава свестни хора. Навсякъде хвърлени боклуци. Помня една пиеса на Христо Бойчев. Оказа се в рая, а той пълен с хвърлени найлонови торбички.
  Мерси за такъв рай, никой не заслужава такова наказание, да живее в него.
  Не правете деца. Нека изчезнем. Така е най-добре.

 46. 46 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Гневно

  Дано 'ербаджиите съвсем изчезнат от картата.
  Ще праиме центряла, няма...
  ше имаме икономика, няма да имаме...

 47. 47 Профил на zdravd
  zdravd
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Благодаря за задочния репортаж.

 48. 48 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не може Пловдивска област да е обозначена като 1,35% от населението на страната, а да е оцветена като над 500 хил души!

 49. 49 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Гледайки по графиката до '85 нещата се развиват предсказуемо и населението се увеличава. Някаква катастрофа се случва след 1985та
  Интересно ако се направи същата графика по националности, дали за българите случилото се около 85-та няма да е още по-голяма катастрофа... Сливен казвате най-младото население.. да са ни живи, здрави и мургави.

 50. 50 Профил на borvil
  borvil
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "ямболия":


  До коментар [#29] от "Wampeters":

  Драги,

  По закон в регистъра на ГРАО децата се записват на постоянния адрес на родителите (чл.90, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация). Тоест ако родителите не са от Сливен и детето няма да е от Сливен..... така, че търсете причините другаде..........

 51. 51 Профил на h_petrov
  h_petrov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Защо вече не искам да бъда българин?

  На 1 март 2011г в консулството ни в Чикаго подадох молба за отказване от Българското си гражданство поради това, че срещу мен се прилага Член 75 (4) от закона за ЗБДС (закона за българските документи за самоличност) който гласи:

  Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: (4)лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и НЕ СА Я ОСИГУРИЛИ ЗА СРОКА НА ПРЕБИВАВАНЕТО СИ В ЧУЖБИНА.


  Аз редовно изплащам издръжка за дете и въпреки това имам забрана да напускам стрaната. От 13г живея в САЩ и тук е моят дом. Имам двойно гражданство. По силата на тази забрана аз мога да посетя България, НО НЕ МОГА ДА СЕ ВЪРНА ОБРАТНО В САЩ.

  АЗ НЕ ДЪЛЖА НИЩО НА НИКОГО.

  Моята вина според този закон е, че имам задължението да изплащам издръжка на дете, което правя редовно. И само затова имам забрана да напускам България.

  За да стане по-ясно за какво става дума - братът на бившата ми съпруга е ЧСИ Виктор Георгиев. Той e резервен член на съвета на камарата на ЧСИ. (вижте: http://www.bcpea.org/viewpage.php?page_id=12 )


  Когато имаш влиятелни роднини в България всичко може да стане. За такива като мен правосъдие в България няма и затова реших да се откажа от Българкото си гражданство. Разбира се и това автоматично не става. Трябва да ми разрешат...дано !

  Да не говориме, че моята бивша съпруга не може да бъде накарана да ми изпрати дори една снимка на сина ми. Аз не знам как изглежда той.

  Можете да прочетете за този абсурд, и всички молби които съм подвал къде ли не на:

  www.hristopetrov.com

 52. 52 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#32] от "disastrous":Прави разлика между град и област!!


  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 53. 53 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До # 36 -newraven- Българите си раждат децата , но в чужбина, защото всеки отговорен родител иска децата му да израснат далеч от беззаконие , смрад и мръсотия . И можеш да си сигурен , че не са отишли да ги родят и отгледат в Бангладеш. В България раждат децата си бангладешците и за това след 100 години името 'и ще бъде БАНГЛАДЕШ !!! Елементарно Уотсън от всяка една ПСИХОЛОГИЧЕСКА гледна точка . Ама за да направиш този елементарен извод се иска и поне малко елементарен акъл!!!

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Според мен основната причина за демографската катастрофа е само една-еманципацията на жените .Просто българките не искат да раждат,камо ли пък да отглеждат деца. Моята прабаба е останала вдовица на 26 години и сама е отгледала 5 деца. И всичките ги е възпитала и са станали почтени хора,а не престъпници.Да не би преди близо 100 години условията за отглеждане на деца да са били по-добри от сега.Като тогава детската смъртност е била ужасяваща,особено в България.Докато сегашните жени просто не искат да се нагърбят с тази отговорност.Това е единствената причина за ниската раждаемост.

 55. 55 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 480 Весело

  Време е да поканим Япония да ни анексира доброволно и ниее да станем западна Презконтинентална префектура !!Имаме достатъ4но място и обезлüдени села,пустее6та земя и кисело мляко.........................
  1300 години родилни мъки(800 от които под робство) и пак ни6то ,раждаме само не6тастници и идиоти ...................

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 56. 56 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#51] от "h_petrov":

  Разгледах сайта ти ,но нещо като че ли не пасва-дано това не те обиди.Детето ти е американски гра-данин и не си направил нищо за да получи6 съдействие от държавата USA,която де факто управлява света.
  Аз имам подобен пробем като твоя в Западна Европа и знам случаи,в които америкнаци или амекриканки надделяват даже в случаи със Западноевропейци.

 57. 57 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Резултатите от статистиката говорят по-скоро за социален отколкото демографски проблем. Демонстрира че хората са се отчаяли и загубили надежда за бъдещето. Това съществуваше в много соц страни преди промените, като Унгария имаше най-висок процент самоубийства.
  Хората в България са се отчаяли и които могат напускат страната. Дори 200хл емигранти за 10г да е вярно, а те са повече, то е доста висок брой. Това е един автобус с 55 човека да напуска България и да се връща празен всеки ден. Като се отчете че е пълен предимно с млади хора, проблема е още по-голям. Те ще се възпроизвеждат но в чужбина.
  Изхода е политическата ситуация в България да се промени. Ако да не е същата то поне да доближи тази на Полша и Чехия и хората да виждат някакво бъдеще за себе си и децата си. Полша и Чехия имат почти нулев прираст, т.е. нямат българският отрицателен.

 58. 58 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#36] от "newraven":

  Има и друга прилика между тия две държави. Имената им малко си приличат...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 59. 59 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Политиците сигурно имат някаква вина. Но това си е общоевропейски проблем и дори може би по-глобален. Хората живеят по-дълго, а младите трябва да работят повече и не създават толкова много деца. Оттам - застарявене на населението и проблеми със социалните програми. Малкото държави, дето имат голям прираст на населението сега политически кипят поради безработицата на младите хора. Труден проблем е. Хубаво го е описал Daniel Quinn

 60. 60 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 488 Весело

  До много от кометнарите - мисля че всички развити демокрации подпомагат всеки един свой член, независимо от етноса му. И Европейските страни, и САЩ, Канада, Австралия, Мексико и т.н. Явно много от българите искат да сме като Китай, който очевидно се опитва да премахне Тибетското самосъзнание. Ако българите намаляваме, вината не е в малцинствата ни - те си правят техните бебета, никой не ни спира да си правим ние наште

 61. 61 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До # 60 - Ако наистина си българин , значи си много прост българин !!! Докато майка ти те е обирала с лъжицата от рогозката , явно е изпуснала генетичният матрял конструиращ пълноценно мозъка в един ембрион !!!

 62. 62 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#61] от "kimba3":

  "Докато майка ти те е обирала с лъжицата от рогозката ,"

  Сега научих,че българите майките им ги обират с лажицата от рогозката-явно за това и нацията се топи,че вече и рогозки няма ,а от паркета трудно се обира а лесно се избърсва а парцала.

 63. 63 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До # 62 - има ги и такива създадени българоподобия за съжаление и поради това държавата ни след 100 години няма да я има .

 64. 64 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#63] от "kimba3":

  "поради това държавата ни след 100 години няма да я има ."

  Ти си голям оптимист

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До # 64 - прав си за съжаление !

 66. 66 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 488 Весело

  Хe, хе! Държавата ни ще я има. Ще се промени етноса и. Както се е променял неведнъж. Животът е амалгама, приятели. В Будизма се казва, че страданието ни идва от невъзможността да се променяме с него. И желанията нещата да са такива, каквито ни се иска. Ненужно обидния ви език не променя фактите - преди 7 век на Балканите е имало няколко етноса. После Аспарух донася друг. И след него са идвали и са се мешили много. Преди 5 века в Америките е имало само местните племена, които днес са почти изчезнали. Холандия не е имала 7-те % мюсюслмани, които има сега дори и преди 100 години.
  Ако държите на концепцията "българин" (както и да я дефинирате - едва ли сами сте нясано) - правета чистокръвни български бебета. Щом ви идва на акъла - и с обиране от рогозките. Едни с мустачки и той мислеше така преди 80 години...И стига само хленчихте и обиждахте. Ваш, прост Е.

 67. 67 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 488 Весело

  Една друга причина да я няма България, каквото ни се иска е до къде е съсипано образованието (последно в ЕС според OECD). Очевидно и тук от разбирането на #61 за генетиката Твоите деца ако ще им събираш отделните гени с лъжица - вярно няма да го бъде етническия Българин. Виж мойто без лъжица говори 3 езика, учи 4-ти и до тук прескочи един клас. Ще да е от рогозката дето майка ми...
  Една от Балканските ни черти е желанието да приказваме бързо и необосновано. И да живеем с много тесен светоглед.
  Криворазбрания национализъм идва от страх, не от любов.
  И в САЩ десните ги е страх от малцинствата. Щото до 30 години ще са малцинство тук. Така че не е само България, amigo.

 68. 68 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#65] от "kimba3":

  Не съм прав седя си на дивана

 69. 69 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#67] от "eвЗЕНи":

  Само не разбирам защо си хабиш времето и енергиятя-какво ли ще промениш в съзнанието им,опомрачено от мизерния живот,който живеят мислейки се за велики .

 70. 70 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 488 Весело

  До [#69] от "neandartalec":
  Защото ми е тъжно как очевидното не се вижда... Но си прав. Често се удрям виртуално през пръстите. Особено в момента - на работа съм и ми кипи главата от проблеми. Това подхлъзване в паралелната виртуална реалност е още една причина за губене на ценностите и изтърване на важните неща. Благодаря ти за хубавите думи и напомнянето! Весело СЕГА!

 71. 71 Профил на neandartalec
  neandartalec
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#70] от "eвЗЕНи":

  "Защото ми е тъжно как очевидното не се вижда."

  Вижда се и то как-но тия тука по-вечето са щатни писачи на запалщане-не им се връзвай.Някой се опитва с мизерни левчета да създаде уж обществено мнение.Нищо ново под небето от Татово време-за това и и обществото и даржавата са в това състояние.

 72. 72 Профил на h_petrov
  h_petrov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#56] от "neandartalec":

  И ако прочетете по-внимателно сайта ми ( www.hristopetrov.com) , ще видите че Държавния Департамент на САЩ е завел дело от мое име в София за достъп до сина ми (който раждан в САЩ).

  Ето какви са исканията ми по делото за достъп в София:
  http://hristopetrov.com/access_proposal.aspx

  Ето линковете, където може да се прочете кой какво е казал по време на заседанията на съда:

  http://hristopetrov.com/CourtHearing.aspx
  http://hristopetrov.com/hearing2.aspx
  http://hristopetrov.com/reshenie.aspx


  Ако прочетете решението на съда от последния линк ще видите, че НИТО ЕДНО от исканията ми не е удовлетворено.

  А съдът е определил че е "НЕКОМПЕТЕНТЕН" да отмени забраната. (вижте последния линк - подчертал съм го с червено)

  Решението на съда е обжалвано и повече от 4 месеца няма официално решение ...

  Христо Петров, САШ
  www.hristopetrov.com

 73. 73 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абсурдно е за 10 години да са емигрирали 193хил. българи. Просто се излагате с тази ДЕЗинформация, която предоставяте на хората. По-добре да се преброят на https://iniesme.bg/ за да се разбере истинския брой!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK