Смаляваща се България - за 10 години с 600 000 души

По-малко от двама души средно се ширят в едно жилищеС 582 хил. души е намаляло населението на България през последните десет години. Малките селища се обезлюдяват за сметка на пренаселването на големите градове. Хората над 65-годишна възраст се увеличават трайно, младите намаляват.


Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) от преброяването на населението на България, което към 1 февруари 2011 г. е било 7 351 633 души.


В това число не влизат студентите в чужбина и емигрантите. Колко българи живеят в страни от Европейския съюз ще стане ясно през 2012 г., когато ще има данни от преброяванията в тези държави. Все още не е обработена информацията, която ще покаже етническия състав, религията, образованието и професиите на живеещите тук.
Намаляването на населението се дължи основно на това, че


родените са по-малко от починалите


а не толкова на големия брой емигранти, обясниха от НСИ. Тази тенденция започва от 1985 г., когато българите са били най-много - почти 9 млн. През периода 2001 г. - 2011 г. близо 193 хил. души са избрали да живеят в чужбина, но това са само хора, които официално са си сменили адреса.
Освен че се стопява, населението на България застарява все повече.


През последните десет години най-много е нараснал делът на хората над 65 години, т.е. на пенсионерите. През 2001 г. те са били 16.8% от населението, а сега вече са 18.9 на сто. В същото време броят на децата е намалял. Това означава, че в следващите години


хората в трудоспособна възраст ще намаляват


все повече, но въпреки това ще трябва с осигуровките си да издържат все повече пенсионери. Демографската картина е най-тежка във Видин, Габрово, Монтана, Ловеч и Кюстендил. В тези области всеки четвърти е навършил 65 години. Най-младежкият регион е Сливен, където всеки пети е под 18 години. София, Смолян, Благоевград и Варна са районите, в които хората в трудоспособна възраст са най-многобройни.


Преброяването показва, че обезлюдяването на малките села и градове се задълбочава. В 186 села преброителите на НСИ не са открили нито един човек. Над една трета от тях са в Габровския Балкан. Тревожни са и данните за обезлюдяването на Северозападна България. Неотдавна регионът доби печална известност като най-бедния в целия Европейския съюз. През последните 10 години жителите на областите Видин, Враца и Монтана са намалели с 20 на сто. Основна причина за


изселването на младите


е високата безработица. В началото на март председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че правителството подготвя програма за икономическо съживяване на региона чрез привличане на европейски средства за селско стопанство.


От 28-те области на България единствено в София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново заселилите се през последните 10 години са повече от напусналите. Това се дължи на преместването на хора от по-малки селища, които търсят работа, и на студентите. Най-значително е намаляло населението на областите Пловдив и Стара Загора - с по над 43 хил. души. София-град и Варна са единствените, в които жителите са се увеличили. Това не се дължи на високата раждаемост, а на дошлите от други места.


Изследването показва, че близо една пета от българите живеят в столицата или в близките до нея села. Официално жителите на София са малко над 1.27 млн. души. Данните се разминават драстично с неофициалната информация, че населяващите столицата са над 2 млн. Причината е, че НСИ брои за софиянци само тези с настоящ постоянен адрес.


В Столичната община са и трите най-големи села - Лозен, Бистрица и Казичене, които са наричани "спалните" на София. В тях живеят над два пъти повече хора, отколкото в десетте най-малки града, сред които първото място продължава да държи Мелник с 208 жители.


Преброяването показва, че едно домакинство се състои средно от 2.6 души. Преброените жилища са 3.9 млн., а във всяко от тях се ширят средно по-малко от двама души.


От НСИ обясниха, че заради големия брой на преброилите се по интернет ще бъдат спестени 3-4 млн. лв. от предвидените за изследването средства. Икономисаните пари ще се върнат в държавния бюджет. Само 50 души в цялата страна са отказали да бъдат преброени и ще отнесат глоби.Моментна картина


7 351 633 души е населението на България
193 хил. са емигрирали официално през последните 10 години
1.3 млн. официално живеят в София
15 са областите, в които всеки пети е пенсионер
186 села са напълно обезлюдени
2.6 души средно живеят в едно домакинствоНай-големите градове


София - 1.270 млн.
Пловдив - 331 хил.
Варна - 330 хил.
Бургас - 197 хил.
Русе - 146 хил.
Стара Загора - 136 хил.
Плевен - 106 хил.
Сливен - 89 хил.
Добрич - 89 хил.
Шумен - 82 хил.


Най-големите села


Лозен - 6276
Айдемир - 5977
Бистрица - 4911
Казичене - 4891
Драгиново - 4769
Мало Конаре - 4278
Цалапица - 4175
Калипретрово - 4175
Розино - 4086
Владая - 4040

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK