Гражданското общество - активно безучастие

Гражданското общество - активно безучастие

© ДневникМария е на 21 години, студентка, работи почасово. Досега не е гласувала, защото според нея всички са еднакви. Тя не вярва, че има гражданско общество в България, няма никакво доверие на неправителствените организации, не би излязла да протестира на улицата, но подкрепя няколко виртуални каузи.


Мария е измислена, но нейните характеристики съвпадат с тези на 30% от българите, според които гражданско общество у нас няма. Това са данни от изследване на институт "Отворено общество". То е озаглавено "Гражданското общество в България - активност без участие".


Според него активността на хората в организации и доброволни дейности е много слаба. Обикновено българите се дистанцират от ангажиране с обществени проблеми и не вярват, че неправителствените организации могат да им съдействат.
Те предпочитат да се "капсулират" в семейния кръг и затова създаването на общност в името на някаква цел е трудно. Гражданите имат ниско доверие в институциите - държавни или неправителствени. Социалните връзки между хората са слаби и неустойчиви, което поражда апатичност, са изводите от доклада.


Традиционната представа за неправителствена организация се измества от групи, различими чрез различни каузи, протести и инициативи, зад които най-често застават студенти и природозащитници. Изследването показва, че ако са засегнати от някоя институция, гражданите предпочитат да подадат жалба, да се оплачат на нейния началник, но се въздържат от по-големи действия.


Само половината заявили готовност да протестират наистина ще излязат на улицата, установи изследването. Причината е скептицизмът, че нещо може да се промени.


Малка част от хората, които са били засегнати лично от институция, са проявили активност, изразяваща се в подаването на жалби и в участието им в подписка, но тя се е оказала безрезултатна (виж графиката).


Липсата на реални резултати, дори при слабо проявената инициативност от страна на гражданите, ги демотивира допълнително да предприемат действия в бъдеще, е изводът на "Отворено общество".Най-известните НПО


БЧК
"Зелени Балкани"
Ромска младежка организация
"Отворено общество"
Съюз на инвалидите
CARITAS
Български хелзински комитет
Здравето на ромите
"Искам бебе"
Федерация на потребителите
Съюз на слепите


Източник: Анкета сред 1217 души

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Любопитно

  "...не вярва, че има гражданско общество в България..." - ами как да има след като все се намира някой, който да "оглави" която и да е инициатива в своя полза или на някой "незаменим" обръгнал тарикат?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Разстроено

  Горчивия опит от последните 20г показва ,че е необходимо
  гражданско неподчинение /по народному як кютек/ ,че да се стреснат така наречените управляващи иначе ситуацията вярно си остава кучето си лае кервана си върви.

 3. 3 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 689 Разстроено

  Извинявам се за баналността, но Гражданското общество ще се появи чак когато сами си го създадем. За да отсъства все още най-голяма вина носи интелигенцията, прочула се от комунистическо време като продажна и помиарска.

 4. 4 Профил на winnie
  winnie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според тези данни, 50% от хората, които подават жалба или стигат до съд, са удовлетворени.

 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Би трябвало да подкрепяме каузи, а не организации. Ясно е, че всяка организация може да се изврати. Но когато знаеш кое е правилно и кое е сбъркано, по-добре да станеш и да го кажеш, вместо да се дърпаш, понеже някой ще иска да яхне протеста или понеже имаш зъб на инициатора му заради нещо в миналото.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Както вика Фукуяма - демокрацията се гради от демократи...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 7. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Т.нар. неправителствени организации са представени от същите ченгета, които са по партиите, банките, държавните институции. Вярват им само от ЕС, където на никой не му пука какво се случва в маргиналната бананова България, стига да не им изпраща повече мангали, отколкото е квотата и да не се произвеждат повече амфета, отколкото е квотата.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yossarian":

  Абсолютно си прав. Само, че лошото е в това, че и те не им вярват. На запад много добре знаят, кой е Б.Б. и кой е Сергей Дмитриевич Станишев. Б.Б. -личният пазач на Живков. С. С. -- син на един от най-доверените хора на Тодор Живков. ---Дмитрии Станишев-член на политбюро( политическото бюро ) на БКП. Все наши хора--членове или агенти на БКП. Само ,че на запад го знаят и си правят оглушки. За да ни спират парите и да ни обвиняват в каквото си поискат.-------Лично аз не знам , как ще се оттървем от тази паплач и сган.

 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Гражданското общество се образува от граждани, а не от поданици. Гражданите първо се възпитават - отнема поколения да направиш от поданика гражданин. И то само ако има централизирани усилия. Нещо не ги виждам в България.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на sml45703379
  sml45703379
  Рейтинг: Неутрално

  Демокрацията не е безплатна! За пореден път българите седят и чакат някой наготово да им я поднесе.

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Гражданско общество се прави от средна класа , която има какво да губи. 90% от българите са на ръба на оцеляването - за какво гражданско общество говорим ??? 10% карат Мерцедеси , или БЕНТЛИТА. Останалите коли втора употреба с празни резервоари. Даже стачка не смеят да вдигнат , за да не умрат децата им от глад !!! Как може роби да създадат гражданско общество ??? Те могат да създадат въстанническо общество и да направят революция, но се бавят защото още не са обединении организирани, и поради тази причина мигът още не е назрял , но в ерата на комуникациите скоро ще дойде...

 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До # 10 , А на Западна Германия и Южна Корея , кой им я донесе???? Чети мързел!

 13. 13 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Гражданско общество има там където има диктатура на закона!
  Какво гражданско общество искате от овчедуши страхливци, адрешковци, организирана некадърност създадена от назначени капиталисти и от назначилите ги правоимащи!?
  Спомнете си вица за българския казан в ада, защо ли няма дявол край него!?
  Колко хора са запознати с Лисабонския Договор!?
  Май препвояването на населението трябваше да се проведе през есента!? Каква ли е дневната статистика от началото на април за терминал 1, терминал 2 и Калотина!?

 14. 14 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  А може би самата представа за протест е вече доста поизносена? Трябва да протестираш заради нещо конкретно, а не така изобщо, като 90% от протестиращите дори не са наясно с последствията, защото просто не разбират/ или не искат да разберат/ причините. За да изразиш гражданска позиция е нужно да се образоваш/ което не значи непременно висше образование/, да имаш възгледи, идеи, а не просто да си недоволен. И точно тук е проблема на всяко гражданско общество, то се гради постепенно от индивидуалностти, осъзнати, но не анонимни. И това трябва да е преоритет на т.н. граждански организации, а поводи за протест - под път и над път.

 15. 15 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 572 Гневно

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  Без кръв не става смяна на режим,20 години ни лъжат с някакви нежни революции ! Обаче усещам някакъв зародиш на хора,искащи да се обединят без користни цели ! Може би ни трябва някоя голяма гавра и смърделите ще усетят дебелия !

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  -Съгласен съм. Съжалявам, че се повтарям, ама ние нямаме оръжие, а няма и откъде да се въоражим.Всичкото оръжие е в ръцете на бившите военни и милиционери. Все кадри на БКП. Как ще ги преборим. Трябва някой от "чужбина" да ни помага. И то не " коя" да е чужбина ами някоя "велика" сила ,те пък "великите" сега работят заедно.
  До коментар [#15] от "Пламен Василев":

 17. 17 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 822 Весело

  Никой няма изгода да се възпитават граждани в БГ - най-добре неграмотно и послушно стадо, което кротко пасе и дава вълна и мляко. И най-важното от него нищо да не зависи ))

  По развитие гр. общество сме на едно дередже с Латинска Америка, затова толкова блеем по техните ТВ продукции, които не показват нищо друго освен насърчаване на класовото разделение и запазване на статуквото.

 18. 18 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Профанизирана и чалгизирана нация, няма нищо общо с "гражданско общество". Ценностите на такова общество, се формират от семейната и обществена среда в най-ранна възраст.
  Такова общество, не се занимава с политика, а изисква, отстоява и защитава пред политиците, гарантираните му от законовата и нормативната уредба на страната, права, привилегии и начин на живот в една съвременна "здравословна и благоприятна околна среда"!
  Партиите и политиците са тези, които чрез различните си "политики", трябва да изпълняват тези изисквания, защото обществото е техният "работодател" и ги издържа!

 19. 19 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да, по-лесно е да седнеш пред компютъра и да протестираш с измислен ник, отколкото да излезеш на улицата с лицето си или да тръгнеш да се бориш с инстанции. Все пак това може да се окаже някакво прохождане на гражданското общество у нас. За да имаш гражданска позиция трябва да имаш мнение, за да имаш мнение трябва да се информираш редовно какво става. Не се ли информираш попадаш клопката на затъпяващите принципи - "Те всички са еднакви", "Никой нищо не върши", "И да се оплакваш и да не се оплакваш - все тая". При наличието вече на десетки ТВ-канали, замунди, футболни първенства и семейство в днешно време е далеч по-трудно да следиш събитията отколкото преди 15 години. Трябва да има сериозен стимул човек да положи това усилие - да се информира редовно. Тези виртуални каузи може да изиграят ролята на този стимул.

 20. 20 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Гражданско общество от граждани!Такива които живеят със селското в душата си не могат да направят общество,което може да покаже и реши проблем на гражданите.Сами виждате какво става в телевизиите,сякаш някаква невидима сила задължава водещите да канят ерзаците на културата,спорта,икономиката,.....край няма.Която и статистика да погледне човек, вижда че БълХария е на последно място,което отчайва хората и ги кара да бъдат пасивни.Дори и тази статия която добра е показател за гражданското общество-само20коментара.

 21. 21 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Аз се считам за част от това гражданско общество, като участник и инициатор на различни инициативи като подписки, петиции, публикации, блогове, жалби, писма и сигнали до различни институции и ведомства. И наистина резултата има - ако се действа има и положителни резултати, макар и не на 100%, а ако не се действа - просто резултат няма!

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com
 22. 22 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Да тва е поредния юфимизъм за гражданска апатия и безхаберие.

 23. 23 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Разстроено

  До къде изпаднахме. От 10-те най-известни НПО в България 3 са цигански (Ромска младежка организация, "Български" хелзински комитет и Здравето на ромите) и една е еврейска ("Отворено общество".

  И в морето ми е до колене .....................
 24. 24 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#21] от "Оги Ковачев":

  Гражданско общество не става от "Граждани -в село раждани!"
  Но Сте прав,трябва отнякъде да се почне.Западна Европа е започнала през 11 век с първите профсъюзи на задругите и за 1000 години са добили друг манталитет-да действат задружно.А ние на Балканите сме трупали1000 години индивидуализъм,за съжаление!

 25. 25 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#3] от "4i4oti":
  А би ли обяснил как интелигенцията да организира и да поведе някакво гражданско общество , след като основен проблем на гражданското общество в България е огромната бюрократична машина , ненужните 65 000 милиционерски бройки или абсолютно ненужните 45 000 зелени чорапки !
  Че нали такива като тебе доведоха на власт милиционерско-фатмашката шайка ? И това е така защото тъпата и необразована пасмина живееща от двете страни на Стара планина , която забрави да уважава образованите си хора и поиска да го управлява някой по свой образ и подобие.

  ГЕРБ са затънали в лайната до очите ...
  Тази истина не могат да асимилират само тъпунгери с мозъчен потенциал на амеби ...
  Ама матриала памет няма.Той само слуша и гледа ТВ-то ,което показва някого постоянно и след това,омагьосан от дългото гледане на ТВ-то и гласува и ето ти резултата.

  ЩЕ ТРЪГНЕШ ЛИ СРЕЩУ ТОВА ПРОГНИЛО АНТИНАРОДНО УПРАВЛЕНИЕ ?
  Защото е ясно , че 450 000 чиновници , 65 000 милиционери и 45 000 военни НЯМА ДА ТРЪГНАТ !
  На тях и така им е добре - лапкат си усърдно от " нашата кръв" като пиявици , дебелеят и не им пука !...
  С тях гражданско общество НЯМА да се прави !
  ВЪПРОСЪТ Е с КОГО ДА СЕ НАПРАВИ ТОВА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ?
  А и АКО си въобразяваш, че гражданско общество може да се прави от полицаи и даскали или от военни , то си на нивото на онези, които си мислят, че интелигенцията в България са кмета, даскала и попа !

  Гражданското общество (ГО) е доброволно обединение от хора за постигане на общественозначими и полезни цели или решаване цялостно проблемите на обществото, с висока степен на всеобхватност и обща полезност. Претенциите им за запазване на привелегиите , за повишение на заплатите , за качеството на кубинките или на панталоните им е толкова "общополезно " , колкото аз съм император на Япония ! ...

  Общественозначимо и ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНО е ликвидирането на излишни министерства, агенции , комитети и други бюрократични структури , нефункциониращи или неадекватно функциониращи звена на държавна издръжка , сред които и болници и училища, колкото и да е непопулярно това !
  И тук ще те попитам за какво е необходимо да съществува изобщо Агенция за информационни технологии и съобщения с 836 щатни бройки , “Държавна мрежа за сигурност и отбрана” с 950 щатни бройки или Агенция “Борба с градушките” с 723 щатни бройки ? Гражданско общество ще имаме тогава, когато се правят митинги за закриването на тези напълно излишни "структури " ! ... Или когато се иска вместо 63 000 полицаи да останат 48 000 , но екипирани , оборудвани и НАЙ-ВАЖНОТО -ФУНКЦИОНИРАЩИ , а не мързелуващи и вегитиращи ! ... КАТО СЕГАШНИТЕ милиционери … И би ли приел, че гражданското общество са протестиращите джипита , които дневно слагат в джоба си САМО от протребителските такси поне по 50-60 лева , за което и НЕ ИЗДАВАТ ДОКУМЕНТИ и НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ !!! И това , ако не е престъпление, нека Борис Велчев да излезне и да ме опровергае ! Или ти ще го сториш ?!


  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 26. 26 Профил на h_petrov
  h_petrov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо вече не искам да бъда българин?

  На 1 март 2011г в консулството ни в Чикаго подадох молба за отказване от Българското си гражданство поради това, че срещу мен се прилага Член 75 (4) от закона за ЗБДС (закона за българските документи за самоличност) който гласи:

  Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: (4)лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и НЕ СА Я ОСИГУРИЛИ ЗА СРОКА НА ПРЕБИВАВАНЕТО СИ В ЧУЖБИНА.


  Аз редовно изплащам издръжка за дете и въпреки това имам забрана да напускам стрaната. От 13г живея в САЩ и тук е моят дом. Имам двойно гражданство. По силата на тази забрана аз мога да посетя България, НО НЕ МОГА ДА СЕ ВЪРНА ОБРАТНО В САЩ.

  АЗ НЕ ДЪЛЖА НИЩО НА НИКОГО.

  Моята вина според този закон е, че имам задължението да изплащам издръжка на дете, което правя редовно. И само затова имам забрана да напускам България.

  За да стане по-ясно за какво става дума - братът на бившата ми съпруга е ЧСИ Виктор Георгиев. Той e резервен член на съвета на камарата на ЧСИ. (вижте: http://www.bcpea.org/viewpage.php?page_id=12 )


  Когато имаш влиятелни роднини в България всичко може да стане. За такива като мен правосъдие в България няма и затова реших да се откажа от Българкото си гражданство. Разбира се и това автоматично не става. Трябва да ми разрешат...дано !

  Да не говориме, че моята бивша съпруга не може да бъде накарана да ми изпрати дори една снимка на сина ми. Аз не знам как изглежда той.

  Можете да прочетете за този абсурд, и всички молби които съм подвал къде ли не на:

  www.hristopetrov.com

 27. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  аслъ... дори и да стане невъзможното... и да се организира публиката... в името на некоя кауза... веднага от милицията ше пратат милицюйнер... дая разтури... с гнъсни милицюйнерски номера... изотвътре...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK