НЕК: "Атомстройекспорт" ни заплаши с арбитраж и близо 1 млрд. евро неустойки

Площадката на АЕЦ "Белене"<br />
<br />

© Георги Кожухаров

Площадката на АЕЦ "Белене"Ако Националната електрическа компания (НЕК) не беше подписала вчерашния меморандум за разбирателство и поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" по проекта за АЕЦ "Белене", руската компания е щяла да съди България в арбитражния съд в Париж. Това стана ясно от обясненията на ръководството на НЕК, което опита да защити договорените документи въпреки острата реакция на министъра на икономиката Трайчо Трайков.


"Защо г-н Трайков не отговори какво ще се случи с НЕК и с държавата, ако във момента нямаше подписано допълнително споразумение", попита реторично шефът на компанията Красимир Първанов, показвайки писмо от "Атомстройекспорт", в което руската държавна компания заплашва НЕК с международен арбитраж и 680 млн. евро неустойки. "Ако не бяхме подписали ново споразумение, отиваме на арбитраж." От руската фирма били недоволни, че българите бавят решението си по проекта.


Юристите на НЕК обясниха, че са получили още едно писмо от руската страна, в което се казва, че може да се наложи НЕК да възстанови други 300 млн. евро разходи, които вече са направени от подизпълнителите на "Атомстройекспорт" – "Арева", "Сименс" и "Атоменергопроект". С вчерашната договорка с руснаците се спират "всякакви дейности по ново строителство и незапочнатото производство на ново оборудване".
Първанов е подготвил папка с писмени обяснения до Трайков за "цялото движение на процеса" от началото до приключването на преговорите. "Държа да подчертая, че по имейл за промяна във всяка една дума в споразумението съм известявал също министър Трайков и съвета на директорите на БЕХ (Български енергиен холдинг, собственик на НЕК - бел. авт.)", допълни Първанов. "Самоволни действия от страна на мениджъмнта на НЕК не е имало и няма да има в такива преговори. Беше ми казано, че не ми е даден мандат. Аз питам къде е писменият мандат от министъра с ясната цел какво залага да извършим в тези преговори".


Първанов уточни, че действията му са били съгласувани с другите шефове в НЕК и с част от ръководството на енергийния холдинг - Мая Христова, Йордан Георгиев и Евгени Ангелов, който е и зам.-министър на икономиката. Остава неясно как финалният вариант на Допълнение 12 към споразумението с руската страна е бил съгласуван и одобрен от Ангелов, но не и от шефа му Трайков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Вече може да ни плашат с 5 000 000 000....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Голямо мазало!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 3. 3 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Те наистина ни смятат за глупави!!!!!!!

  Че това е естествено нещо при преговори. Нарича се блъф.

  Арбитраж в Париж не означава, че руската страна ще спечели.
  Арбитраж в Париж означава руснаците да изтърват положението от контрол. Трудно е да се подкупят френски международни съдии.

  Смешки, смешки, смешки.....

 4. 4 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Атомстройекспорт" ни заплаши с арбитраж и близо 1 млрд. евро неустойки
  ==========================
  съд и плащане на 1 млрд. са различни неща,можеше и да не платим нищо при едно дело ,но вече май е късно и ни загробиха ...

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Гневно

  Страхливци!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 6. 6 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Да не говорим, че е срамно до мозъка на костите да признаеш, че си сложил подписа си под нещо не защото е изгодно и защитаващо интереса на страната ти, а защото си бил подложен на натиск.

  Само доказваш какъв дупедавец си, как си си изпуснал нервите или как това съвсем не е истината.

  Въпросите следват един през друг.

 7. 7 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Държавата, това е НЕК и НЕК, това е държавата! Съвсем се оплетохте, ей! Дайде договорите и веднага ще ви обясним каква е ситуацията и кой какво би дължал. То НЕК и за 100 милиарда евро може да се задължи и какво от това? Едно е да дължиш, друго е да ги имаш, трето е да ги платиш. То не е същото като да ги дължи България. Ама не, много са тайни споразуменията. То от толкова тайни и толкова лъжи вече на нищо не може да се вярва по това "Белене"...

 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това са само празни изявления. Да се публикуват всички споразумения, да ги видим и тогава да преценяваме какво-що.

  Или равшките имат единствения екземпляр?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 745 Разстроено

  ОСТАВКА!!! Амебата ББ вън от управлвнието заедно със сбирщината наречена ГЕРБ!!!

  Колкото повече, толкова повече!
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "spas27":

  Това откъде го научи?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Абсолютни глупости.

  Принципал, демек баш шеф на НЕК е Трайчо Трайков.

  Щом той е казал "Аз нося отговорност не подписвайте" откъде накъде тези дебелогъзци от НЕК ще минават през главата на шефа си и ще взимат самоволно решение?

  Това го няма в нито една голяма компания. Изпълнителния директор казва "Не" следователно той носи отговорност и "Не"/то се спазва.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на bborisov
  bborisov
  Рейтинг: 426 Весело

  Трябва да си мега тъп за да се плашиш от арбитраж. Та това е най-нормалната практика при спор.

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Ако Националната електрическа компания (НЕК) не беше подписала вчерашния меморандум за разбирателство и поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" по проекта за АЕЦ "Белене", руската компания е щяла да съди България в арбитражния съд в Париж."
  Извинете - на какво правно основание? Къде Ви е договора, споразумението и т.н., в което изрично е описано, че при възникнали проблеми между страните, споровете се решават от Международен еди какъв си арбитраж????????????? Инай- важното- защо не е оповестено съдържанието на този договор/споразумение/ допълнение във българското публично пространство, след като касае ангажименти на Р.България и бг. данъкоплатци? Ратифициран ли е този вид документ от Р. България, обнародван ли е? Да, зная, че това са неудобни за правителството въпроси, но е нормално да бъдат зададени от хора, на които правителството е отредило ролята на "бели данъчни роби"!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И след време Гоце ще напише "Работата по проекта Белене премина в дружеска атмосфера и в дух на разбирателство и компромис"....

 15. 15 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 524 Весело

  И тези си играят на "развален телефон". Министъра уволнил "шефа", ама той не бил уволнен, защото само борда можел да направи това, пък и подписал след договорка с министъра (ама другия - на финансите).
  Хайде сега позанйте, на кого ще набият канчето?

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  те утре и с Торбалан ще ви плашат...
  какво подписваме тогава?

  ебаси и първосигналните копелдаци са се накачили по клоновете в държавната администрация и компании. тотална некомпетентност!

  П.П. ами добре! отиваме на арбитраж. а ние ще ги заплашим с контра-арбитраж и блиц-неустойки за 6.3 милиарда.
  нека видим тогава чий имидж ще пострада повече от цялата война?!?

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 322 Любопитно

  "Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър-председателят уточни, че отправя последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
  Борисов посочи, че е възложил на вицепремиера Симеон Дянков пряко да отговаря за две неща – първо подписването на контракта с консултанта – най-големия в тази област и съответно довеждането докрай. Докрай, според премиера означава или отиване на съд или започване на строителство на АЕЦ „Белене”."

  Трайков е "сготвен"!? Златев и руснаците го елиминираха много хитро!

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Сега : Че са игри - игри са ! Че някой (наште или рашките) иска да прецака другия - вярно е (най вероятно прецаканите ,ще е БГ)! Ама и как ни го навряха ( АЕЦ-а ) комунягите начело с Пър...пардон агент Гоце спор няма !!!
  Така ,че колкото и да ги плюем ( Гербаджийте) без да сме наясно с подписаните (преди да дойдат на власт) документи от прежде управляващите боклуци остава едно - да им стискаме палци БГ да понесе по малко поражения!

 19. 19 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хриси":

  С класически "страхливци" щяхме да сме ОК - "страх лозе пази" Пък то - продажници...

  Друг въпрос е, че лостовете на влияние на руснаците у нас далеч не се измерват с едничък милиард евро - за съжаление на онези, които ще плащаме!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 20. 20 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1056 Весело


  До коментар [#9] от "Meчо Пух":
  Мечо,като казваш-долу ГЕРБ,кой предлагаш да управлява?Не съм за герберите,но се сетих за Мечо Пух: докато си блъскалглавата надолу по стълбите,се сетил-"Абе ,дали няма друг начин да сляза по тия стълби?".


 21. 21 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#12] от "bborisov":

  "Трябва да си мега тъп за да се плашиш от арбитраж. Та това е най-нормалната практика при спор. "

  Това не е уплаха от арбитража. Уплахата е, че тръгне ли се към арбитраж, оставаме без АЕЦ. Проекта ще свърши, край, руснаците ще си оберат чукалата от площадката и толкова. Това е цялата философия и уплаха. И след 10 години ще си светим със свещи.

 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#10] от "Руслан 21":

  Вече сме инвестирали около 1 млдр., а крайната цена с която ни лъжат е около 6, т.е. остават още 5. Иначе това е поредната партенка, с която се плашат нищо не разбиращи хора, но явно това е политиката.... Лошото в случая е, че след примирието с главата на октопода (Агент Гоце) това правителство съвсем заприлича на предишното...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Оправданието е като задника има си го всеки.

  Orda
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Герберски фльорци. Мъжествения небръснат тип се показа като страхлива ученичка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  И аз заплашвам НЕК, че ако допуснат да се построи белята БелеНЕ, ще ги съдя за 10 млрд! На базата на какъв договор ще ни заплашват и съдят руснаците, КЪДЕ Е ДОГОВОРА, НЕК?!!?!?!?

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#21] от "Отнесен":

  Да, то понеже имаме нужда от тоя АЕЦ. Ей, митовене не свършиха ли вече

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони!":

  Искаш ли да плащаш твоята и моята сметка за ток, за да ми докажеш колко би било полезно, ако го нямаше АЕЦ Козлодуй? Цената щеше да е двойна поне, така че моля - кажи ако си съгласен.

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  1. Павианът твърдеше, че ще се подписва мораториум, тъй като след бедствието в Япония се налага преразглеждане на проектите. Мораториум означава (според мен) действително отлагане на решенията, без да се налагат санкции за пропуснати срокове. Има и форсмажорни обстоявателства, водещи до тотално преразглеждане на политиките към ядрените технологии в целия свят - едва ли някой съд ще омаловажи този факт.

  Излиза, че изобщо не е и ставало дума за мораториум, думата вече не е част от речника на павиана, оказа се че има меморандум за не_се_знае_какво.

  2. Как така за този анекс 12 е достатъчно мнението на избрани членове от ръководството на БЕХ??? Окончателният текст не трябваше ли да бъде одобрен на пълноценно заседание на холдинга? В качеството на какви точно тези членове на ръководството са "консултирали" Кр. Първанов?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#27] от "Отнесен":

  И каква е връзката между АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, след като по данни на правителството цената от Белене ще е около три пъти по-висока от тази на Козлудай? Тогава ти ли ще плащаш моята сметка, след като г оискаш, нали това ти е логиката?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#21] от "Отнесен":

  Неее, уплахът е, че ще стане световно известен този договор. И ще има документирано доказателство за ролята ни на троянско муле!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#27] от "Отнесен":

  Стига с този Козлодуй, с него не може да се прави сравнени, защото той е строен с откраднати от народа пари и никой не знае каква е била инвестицията....

  В Гърция, Турция и Сърбия като няма АЕЦ Козлодуй колко струва тока?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 32. 32 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Разстроено

  До коментар [#21] от "Отнесен":

  Уплахата е за руснаците. Те се натискат яко за тъпата централа. Никой друг.

  PHILIP
 33. 33 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  аз ви заплашвам с 2 м-рда неустойки и два арбитража, може ли и на мен някои лев да дадете.

  пък ако не ще ви заплаша с повече пък накрая каквото стане.

 34. 34 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Анексът към споразумението за АЕЦ “Белене” се появи в интернет
  http://pari.bg/article/2011/04/06/Anekst_km_sporazumenieto_za_AEC_Belene_se_pojavi_v_internet

  Кирил Кирилов
 35. 35 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Големият шлем. Сагата продължава.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тони!":

  Значи, АЕЦ Козлодуй го отпиши - след 6-7 години затваря и цената на тока скача двойно-тройно, и то ако имаме Белене. Ако нямаме белене, цената ще скочи още двойно-тройно. Сега разбра ли в какво се състои спора?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Отнесен":

  Я вземи се гръмни бе, и без Козлодуй даже няма да има режим на тока.

  икономист - неграмотник с диплома
 39. 39 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#31] от "spas27":

  "В Гърция, Турция и Сърбия като няма АЕЦ Козлодуй колко струва тока? "

  Там е работата, че Козлодуй изнася и за тях. Ако спрем износа, тяхната цена ще скочи доста. Турьите затова ще строят 5-6 централи сега, защото нашия Козлодуй затваря след 6-7 години и те ако не построят, няма откъде да купуват и тока им ще поскъпне много.

 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#38] от "tel_112":

  "Я вземи се гръмни бе, и без Козлодуй даже няма да има режим на тока. "
  Кой ти каза, че няма да има режим на тока? Звездите ли ти го говорят?

 41. 41 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#36] от "Отнесен":

  . Ако нямаме белене, цената ще скочи още двойно-тройно.
  ===============================
  напротив със белене ще се качи 2/3 или още по лошо ще ги вземат от бюджета от данъците и лумпените ще имат евтин ток но на каква цена ...

 42. 42 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#17] от "Thunder From the Blue":

  Ако тази новина е вярна, ако бях на мястото на Трайков си подавам оставката веднага с открито писмо до медиите, в които да обясня как не мога да работя с хора, които ме предават отдолу (Първанов) и отгоре (Борисов). Чудя се този човек какво прави с тази пасмина все още? Както и Младенов. Свестните хора простро трябва да изоставят това правителство, за да се види кой управлява и взема решенията наистина, а не само да си измиват ръцете с тях. Безобразие!

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  ""Защо г-н Трайков не отговори какво ще се случи с НЕК и с държавата, ако във момента нямаше подписано допълнително споразумение", попита реторично Първанов, показвайки писмо от "Атомстройекспорт", в което руската държавна компания заплашва НЕК с международен арбитраж и 680 млн. евро неустойки.""
  ТОЛКОВА ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ ЗА НЕУСТОЙКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ОНИЯ ДЕТО ПОДПИСВАХА ТАЙНО ОТ НАРОДА ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ....П.Димитров, Гоце-Първанов и Р.Овч. Същите дето се радваха на "големия шлем".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#40] от "Отнесен":

  Кой ти каза, че няма да има режим на тока? Звездите ли ти го говорят?
  ==============================
  фактите и статистиката ,от 11 хиляди мегавата мощност имаме върхови 6 хиляди ,а белене е само 2 000 ...

 45. 45 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#32] от "Philip":

  "Уплахата е за руснаците. Те се натискат яко за тъпата централа. Никой друг. "

  Е, вярно, че руснаците имат интерес от тази централа, ама чак да са се уплашили. Това е някакво микронче за тяхната икономика. Ще повишат с 0.5% износните мита за петрола и ЕС ще им изплати централата за една година. Не виждам защо пък чак трябва да се плашат.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един Градинар":
  Мръсните коп*лета вчера! са сложили някакво съдържание на някакъв меморандум/ пиша така, защото изобщо не е ясно дали това е пълния текст на меморандума.
  "П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е
  Днес, 5 април 2011 г
  МЕЖДУ НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД
  И ЗАО АТОМСТРОЙЕКСПОРТ АД БЯХА ПОДПИСАНИ:
  МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРОЕКТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ № 12 КЪМ СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ 29 НОЕМВРИ 2006 ГОДИНА
  Подписаните днес Меморандум за разбирателство и Допълнение 12 предвиждат до 30 юни 2011 г. двете компании да положат всички усилия за извършване на подробен анализ на въпросите, свързани с ядрената и радиационната безопасност. НЕК и Атомстройекспорт (АСЕ) ще направят преглед на външните въздействия върху стабилността и експлоатационната безопасност на блоковете в АЕЦ Белене. В случай, че международни, европейски или български органи по атомна енергетика представят нови изисквания, свързани с безопасността, двете страни ще положат всички усилия, за да може Проектът да отговаря на подобни изисквания.
  Чрез подписаните документи страните удължават действието на Споразумението между НЕК и АСЕ до 30 юни 2011 г. Двата документа влизат в сила от 31.03.2011 г.
  Спират се всякакви дейности по ново строителство и незапочнатото производство на ново оборудване.
  По време на преговорите започна и обсъждането на представените за разглеждане Анализ и обосновка на безопасността на блоковете по сеизмика и природни бедствия в 600 страници, изготвен от водещи европейски ядрени специалисти.
  05.04.2011 г. ПРЕСЦЕНТЪР

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "dqdomart":
  Ето и сайта:
  http://www.nek.bg/cgi

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#45] от "Отнесен":

  Е, вярно, че руснаците имат интерес от тази централа, ама чак да са се уплашили.
  =================================
  естествено ,че се уплашиха ,защото това ще се отрази на бизнесът и реномето им в световен мащаб ,щом една малка българия им се опъне ...

 49. 49 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#44] от "capitalist":

  Сега сме на дъното на кризата - потреблението е най-минимално, следователно и производството. Жалко, че желаеш на България такава лоша съдба - все да е на дъното на кризата.

 50. 50 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "Кирил Кирилов":

  Ужас, къв е тоя селски договор бе, че то за покупко-продажбата на кола има по-големи анекси.

  икономист - неграмотник с диплома
 51. 51 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#48] от "capitalist":

  "естествено ,че се уплашиха ,защото това ще се отрази на бизнесът и реномето им в световен мащаб ,щом една малка българия им се опъне "

  Боже, човече, ти през последните години вестник ли не си поглеждал? Какви опъвания е имало срещу Русия и какви ще има - чак на нашия случай никой няма да обърне внимание. Просто не знаеш какво става из Естония, която е още по-малка. Да не говорим за отношенията с по-големите държави. Съжалявам, дето си мислиш, че България е центъра на Вселената и репутацията на държавите зависи само от отношенията с нас.

 52. 52 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Как точно кредит от около 10 000 000 000 Евро, който няма как са се върне от печалбите на Белене в екслоатационния му период, ще помогне на българската икономика ???

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 53. 53 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Жалко, че желаеш на България такава лоша съдба - все да е на дъното на кризата.
  ==============================
  това са глупости ,които е безмислено да коментирам,защото явно не си запознат...

 54. 54 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А нямаше ли режим на тока в България преди няколко десетилетия? И то за повече от половината ден и то не за няколко дни или седмици? Май защото токът се е изнасял по това време доста усилено и пак за да не се плащали неустойки раята да се блъска в тъмното, колко му е, нали никой не протестира?. Да, тогава е бил евтин токът, сигурно; съседите са плащали повече, пазарна икономика, леко несоциална, а по–скоро индивидуална, но все пак. А тогава са работели май всички реактори в Козлодуй. Режим, не режим, то от друго си зависи.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#34] от "Кирил Кирилов":

  Много странни тези джепеци нещо. Имитация, че са снимани с телефон май.
  Как мислиш?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Да, най-вероятно е микронче, което не ми се вярва, но тук се касае за имидж и референции...Та затова страхът е голям. А и най-добрата защита е атаката.

  PHILIP
 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "Гуано":

  Бачкаха си всички реактори, но по 8 часа на ден си нямахме ток.
  Това продължи и през 1991-ва, ако не се лъжа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#52] от "spas27":

  лошото е ,че лихвите на подобен кредит ще започнат да текат още преди да излезе първият ток,а това допълнителноо ще надуе цената ...

 59. 59 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Гневно

  Ама нека мужиците си запла6ват....
  Говното от НЕК вместо за задава "риторични въпроси" да каже за колко рубли се продаде!
  Колкото повече маже, толкова повече затъва предателя в говната!

  "Самоволни действия от страна на мениджъмнта на НЕК не е имало и няма да има в такива преговори. Беше ми казано, че не ми е даден мандат. Аз питам къде е писменият мандат от министъра с ясната цел какво залага да извършим в тези преговори"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "spas27":

  ............Иначе това е поредната партенка, с която се плашат нищо не разбиращи хора, но явно това е политиката..............

  Ами така го кажи. И аз мисля, че е партенка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Сега е началото за кризата в България, при емигрирало активно население и 2.5 млн пенсионера кой ще ти потребява тока бе отнесен? Забравяш, че всички електроуреди станаха доста по-икономични, хората изхвърлиха ламповите телевизори Електрон с трансформатор като електрожен и акумулиращите печки отдавна. Тия 2.5 млн пенсионера до 5 години повечето няма да ги има, а от мангалите пари за ток няма да видиш.

  икономист - неграмотник с диплома
 62. 62 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Така е ,Трайков се опъна на Лукойл и руснаците го смачкаха.Показаха кой управлява във важен момент.Американския посланик се скри и "ни вопъл ни стон",иначе навсякъде с Борисов ...ся кво'стана бе Уорик,как ще ни спасиш от Рашките??

 63. 63 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  можеш да се оплачеш и на арменския поп ако щеш

 64. 64 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#61] от "tel_112":

  "Сега е началото за кризата в България, при емигрирало активно население и 2.5 млн пенсионера кой ще ти потребява тока бе отнесен?"

  Ами така като гледам - ти си отписал България от картата - не виждам за какво се бориш тогава.

 65. 65 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#60] от "Руслан 21":

  Партенка за нас, ама може пак някой в НЕК да се изплаши и да ги дадем тези пари

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Ти не успя ли да разбереш, че връзка между енергопотребление и икономика няма?
  Колкото до Белене да ти дам пример - в момента изнасяме за Сърбия ток, под себестойност с около 3лв. Дотираме ги с една дума. Правим го, защото имаме излишни мощности. ИЗЛИШНИ! Строежа на Белене ще ни докара още излишни мощности, които ще продаваме на същата цена на сърбите, но нашата производствена цена ще е тройна. С една дума, родната икономика едвам ще крета, за да дотира сръбската и да изплаща вечната си зависимост към Русия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Вижте, че при сключването на договора никъде не се говори за икономика - колко ще струва електроенергията. Очевидно това е било на заден план.
  Цитиран е и коефициента на полезно действие на централата - 35%. Можело е да се намерят съоръжения с по-висок КПД, с поне 10%, но това са подробности, скрити под масата.

  Можете да видите и снимки при подписването на договора.
  http://www.nek.bg/cgi
  Изтеглете файла: Проект АЕЦ Белене (PDF)

 68. 68 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тони!":

  "които ще продаваме на същата цена на сърбите"

  Айде на бас, че ей това точно си стоял, стоял, па си го измислил и си го написал!

  Стига с тази вечна зависимост от Русия. Сега зависими ли сме от Русия като се захранваме с Белене? А руснаците знаеш ли, че дружат със Сърбия и имат интерес на тях да им се доставя ток също? И ние също имаме интерес сърбите да са добре откъм всичко, включително тока.

 69. 69 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1024 Разстроено

  До коментар [#62] от "politika":

  Не американския посланик трябва да ни спасява от рашките, НИЕ САМИ трябва да се спасим от тях!!! Както нашети деди и прадеди са се справили!!!! До 09.09.1944 години когато Чър;чил и Рузвелт( двама евреи) са ни продали на Сталин за поредния ЮДОКОМУНИСТИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ!!!! СЕГА- яко ни дупе!!!! ДОБРИЯТ КОМУНИСТ Е САМО МЪРТВИЯ КОМУНИСТ!

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#68] от "Отнесен":

  Не ти схванах идеята на баса, нещо ти се губи. Продаваме ли на загуба - продаваме. Правим ли го щото имаме излишни мощности - да. Като имаш излишък, строиш ли нов излишък? Да, ако си руски помияр.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тони!":

  Рубладжиите явно бутилка водка им е задължителна на ден. На тоя вече му се гелпи и мисъл и ръка.

  икономист - неграмотник с диплома
 72. 72 Профил на iliu1777
  iliu1777
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Национални предатели, дупедавци, Русия ще ни зароби за 3 поколения напред, анекс към договор?( няма нито подписи, нито печати, че то такъв анекс мога да сглобя за 10 минути на Оупън Офиса ). Към микса добавяме липса на достоверна информация от която и да е било българска медия, само статии тип "Жълт Шок", оставящи място за фантазиране колкото ти сърце иска в зависимост от личните политически пристрастия и убеждения.. Хора осъзнайте се , стига сте драматизирали, изчакайте да се появи достоверна информация, пък тогава ще коментираме. 6,5 млрд. $ наистина е крупна сума, но се знае, че американците печатят пари като луди последните 3 години - може би истинската стоиност на долара в момента е сериозно надценена? Кой знае?

 73. 73 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тони!":

  Пропускаш една много важна подробност. Ти смяташ, че електроцентралата трябва да е самостоятелен икономически елемент, който не е свързан с нищо друго. А икономиката на държавата трябва да се разглежда в цялост. Да вземем пример с някое предприятие. Нещо се произвежда и се продава, в същото време предприятието е свързано с електрическата мрежа и купува ток. Ако разглеждаш самостоятелно електрическата част на предприятието, би могъл да стигнеш до извода, че това е неизгодно. Електрическия отдел само купува ток и го дава ей-така на останалата част на предприятието. Ако разглеждаш така нещата, може да се окаже, че е по-изгодно предприятието да се изключи от електрическата мрежа, за да си спести неразумно големите харчове за ток. В този смисъл - икономиката е неразривно свързана с енергийната инфраструктура на държавата и не може да бъде печеливша, ако тока е прекалено скъп или недостатъчен (примерно ако има режим на тока). Ако икономиката е работеща, това означава и че ще се плащат данъци, ще има значителен оборот и това ще е много много повече, отколкото само директните парични печалби, които само централата ще събира.

 74. 74 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Къде е Боко Рапона??? Къде се крие от страх???? Ето како пише в едно интервю треньора му Валерий Найденов:

  "Треньорът на Б. Борисов и Слави Бинев -Валерий Найденов: Изгоних Бойко Борисов от таекуондото - той е страхливец!
  Бащата на бойните изкуства у нас - Валерий Найденов е първият треньор по бойни изкуства
  на Бойко Борисов.

  Бойко Борисов го знам от 1982 г. До 1985 г. беше мой възпитаник в таекуондо. След това премина към каратето в МВР. Между другото, аз го изгоних от нашия клуб. За клюкарство, лъжи и интриги, но не искам да издребнявам и да го бистря сега. През тези години, за които ви говоря, че е тренирал при мен, той беше един млад пожарникар. Дойде в 27-мо училище в "Люлин", където започна да се занимава с таекуондо. Борисов беше един трудолюбив ученик. Но нямаше талант, за разлика от Бинев имаше таланта, който много бързо разгърна и стана шампион на Европа и на Балканите. За жалост като трениращ Бойко показваше страхливост. В таекуондото той успя да защити син пояс, а това е едно посредствено ученическо ниво.
  Той започна първите си стъпки при мене и говоря за тези три и половина години, когато е бил при мен. Черният му пояс и седмият дан, с който той се хвали, че е най-висок в България, му го е дал неговият дългогодишен авер Румен Николов-Пашата.
  Човек, с който през 90-те години си построиха къща близнак. Пашата беше председател на федерацията по карате.

  Бойко Борисов е страхливец. - Ще ви дам прост пример. Годината е 1984-та. Ние сме поканени от основателя на стила киокушин във Варна на състезание по правилата на киокушин. Предизвика ни на състезание Коце Божилов, който е доайенът на карате-киокушин в България, един много уважаван от мен боец. Той беше поканил всички от бойните изкуства, но отидохме само ние. Някъде около 10-15 състезатели, между които и Бойко Борисов. При една от първите срещи на мой състезател - Денислав Скорчев, един от състезателите на Божилов го удря лошо и му чупи челюстта. След две срещи трябваше да играе Бойко Борисов. И тогава Бойко идва при мен и почва да кърши ръце - тука аз мога ли да не играя... Вдруги ден съм на дежурство в пожарната, ако нещо се случи..." И аз го питам: "Абе, пич, страх ли те е, какво?" "Ми аз предпочитам, такова..." "Страх ли те е, бе? Щом те е страх, тая вечер взимай влака и заминавай за София." И го върнах. Всички останали, даже имаше жени, се биха, играха. А той нямаше доблестта дори да излезе на татамито, да играе и на втората секунда да падне, уж се подхлъзнал. Него дори го беше страх да излезе на спаринг.
  При нас той имаше два прякора, които го характеризират отлично. Единият му беше измислен от Пламен и Данчо от Търново, които тъй като си биеха Бойко редовно, го бяха нарекли Праните гащи.
  Вторият прякор, който аз съм чул за него, е Борсука, понеже все странеше от хората. Той е един такъв, все се цупеше. Невероятен нарцис и комплексар. Човек, който обича гласа си и се радва на тялото си, на звуците си, обича да се обгражда с хора-огледала."

 75. 75 Профил на jako
  jako
  Рейтинг: 426 Неутрално
 76. 76 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 527 Гневно

  Искам най учтиво да попитам уважаемите администратори на ДНЕВНИК. КОЛКО(НА ПАРЧЕ) ви плащат за да манипулирате общественото мнение като ФАЛШИФИЦИРАТЕ одобренията и не одобренията на форумците????. ТОВА Е СРАМНО ГОСПОДА!!!!

 77. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#21] от "Отнесен":

  Ако това, което казваш стане, ще е най-доброто решение! Похарчили вече 1 млрд, ама поне да не харчим още много милиарди! И стига с тези свещи - като не произвеждаме коли да не пътуваме с волски каруци!

 78. 78 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#57] от "Руслан 21":

  2часа с ток,2 часа без ток беше.сиреч ток нямаше 12 часа.
  Пълнеха червените куфари с пари,щото си мислеха че ще си заминават.Ама случиха на народ и за лош късмет на България останаха тука.
  Даже се кефеха тогава,"Ние пак сме тук"

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 79. 79 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на България
  Все си мислех че има поне малко нещо вярно в това; оказаха се поредните руски мекерета.

 80. 80 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#77] от "vassilun":

  "И стига с тези свещи - като не произвеждаме коли да не пътуваме с волски каруци! "

  Ако помислиш още малко, ще видиш, че производството е нещо много важно, включително това на ток. Айде тогава нищо да не произвеждаме, щото видиш ли, отвсякъде можем да си внесем всичко. Не става така. Ей ги на държавите от Африка - нищо не произвеждат, затова хората нямат ток и не карат кокли. Могат да си внасят, но като не работят и нямат пари, не могат да потребяват. По тази логика, ако тока скочи 3 пъти, в края на месеца ще ми дойде сметка, която няма да мога да платя и ще дойдат да ми отвъртят бушона. Тогава трябва да вадя свещите и да ги паля. Ей това имам предвид.

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#73] от "Отнесен":

  И ти пропускаш една основна част от днешната икономика - много фирми разбраха, че им е по-евтино да държат различни услуги вън от бизнеса си. Така много от тях си "аутсорснаха" складове, счетоводства, производства, търговски отдели, кол центрове, сервизи и какво ли още не. На тоя етап, на България ще й е значително по-евтино да си купува ток, отколкото да изгради Белене. А да си купува ток и без това е твърде малко вероятно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#58] от "capitalist":

  Имаме нужда от енергия - ако ти нямаш си отивай на село да вършееш с коня

  Вашта мама седерастка
 83. 83 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тези обвързващи клаузи за неустойките са дело на проруските партии БСП, ДПС и НДСВ от 2006 г. Отговорни за евентуалните неустойки са избирателите на тройната коалиция.

 84. 84 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "el_chuncho":

  Позабравил съм, но още си пазя устройството, дето ми направи приятел тогава с акумулатор 12 волта да ми свети една луминисцентна лампа от 40 вата за доста часове.
  Така като имахме гости свещ имаше само в тоалетната, в хола си светеше и също имаше едно черно-бяло телевизорче "сони" /малко/ и то си работеше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 85 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 221 Неутрално
 86. 86 Профил на iivailo1
  iivailo1
  Рейтинг: 112 Неутрално

  те руснаците какво са виновни че Боцо и компания са тъпи и се връзват и не знаят какво става??? само не почвайте пак с вашия Гоце(президента Георги Първанов) защото тук единствените издънки са герберовци които са като група кокошки които постоянно бягат и се блъскат една в друга защото си мислят че небето пада!

 87. 87 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  И за какво ще ни съди руската "изправна" страна ? За стария реактор дето ни пробутват и не произведени комплектовки към него ли? Ще им направим една тотална ревизия до последното болтче и ще цъфне измамата руска ! 1 млрд. евро ще плати Русия на България за измамата пропуснати ползи и накърнено самочувствие на България.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 88. 88 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да обобщим ситуацията:
  - Яснота и информация, както и публикуване на всички подписани споразумения за истински засегнатите, а именно данъкоплатците няма.
  - Всеки от министритие и шефът на НЕК си имат своя версия, различаваща се от другите, въпреки че се водят екип.
  - Заплахата с арбитраж, според този малоумник, явно е с тежестта на наложена присъда и то в максимален размер!?
  - Заплашват ни и с режим на тока и какво ли още не, но без конкретни цифри, факти, анализи.
  Изобщо държанието е сякаш България няма нищо общо с този проект и сякаш той е напълно безопасен и безплатен.

 89. 89 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хайде пригответе си по няколко хилядарки за Белене и отривайте спестовни влогове на децата си, да си плащат руския ток от Белене.
  Че нали знаете, руското може да не е качествено, но затова пък е скъпо!
  РУСКА ГАЗ, РУСКИ БЕНЗИН И РУСКИ ТОК
  ще избавят от неволя нашия народ.

 90. 90 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално
 91. 91 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#80] от "Отнесен":

  Никога не съм казвал да не произвеждаме нищо, но не съм съгласен да поризвеждаме каквото и да било на неизвестна цена! Да направят изчисления колко ще струва тока от БеляНЕ и ако е изгодна - да се строи (безопастност и т.н. се подразбират). Този проект бе заченат с измама от Р. Овч. и приятели и май пак ще ин сърбаме попарата! А ти работи повече и ще имаш пари да плащаш ток и всичко!

 92. 92 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  ако някой ме заплаши аз втвърдявам позицията си........дори да е руснак...................... особено ако е руснак

 93. 93 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тони!":

  "На тоя етап, на България ще й е значително по-евтино да си купува ток, отколкото да изгради Белене."

  Значи, ако мислим още 30-40 години да оставаме на този етап - тогава да, ти си прав.

  "много фирми разбраха, че им е по-евтино да държат различни услуги вън от бизнеса си."

  Това е съвсем правилно. Но бизнеса и геополитиката имат прилики, но имат и разлики. Първо - сложи на кантара да премериш каква ще е енергийната независимост ако произвеждаме и ако внасяме. На пръв поглед -10:1 производство:внос. А ако Сърбия няма откъде да купи ток? Знам, че никак не те интересуват Сърбите, да мрат там ако искат, но пък за да си направят ток, могат ли да започнат да си правят някакви каскади с Дунав и да изменят коритото на реката? Да правят някакви огромни язовири примерно, които при земетресение могат да се скъсат и да предизвикат опустошителни наводнения покрай реката нататък. Или да започнат да си строят АЕЦ с руска помощ на 100 метра от българската граница, за да се вредят и те да продават ток на България, без при това да ти е гарантирана ядрената безопасност. Там в Сърбия руснаците имат значително повече влияние, отколкото тук в България. Подписването и изграждането ще стане доста по-бързо, отколкото при нас.

 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  а и друго, апропо, с какъв аргумент алкохолицете щяха да излязат пред арбитражния съд.........имаме споразумение, е никой не знае на каква цена ще строим и колко ще излезе, но...........той арбитражния съд трева пасе

 95. 95 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#85] от "damned":Та какво има в тоя документ освен нов срок за окончателно разбирателство?

 96. 96 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#91] от "vassilun":

  "Никога не съм казвал да не произвеждаме нищо, но не съм съгласен да поризвеждаме каквото и да било на неизвестна цена!"

  По същата логика, наистина най-добре да не произвеждаме нищо, защото не се знае какви ще са цените след 10 години. Колко ще струват картофите през 2020? А велосипедите? А обувките? А чаршафите? Към какво да се насочим? Я по-добре нищо да не правим май за всеки случай.

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Невероятно тъпа сценка. Ами те ако искат и със 500 милиарда неустойка могт да заплашат. Следва ли от това, че трябва да правим каквото ни кажат?

 98. 98 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#93] от "Отнесен":Ей ,аланкоолу,я кажи тогава що сърбите не правят АЕЦ.Нали са по -гъсти с руснаците.Ако смятаха това нещо за изгодно ,те вече да са я построили.Освен това те въпреки войната са по-добре от нас. Защо? Щото не са Тутки заспали и чакат някой да ги оправи . Не си избират селския бъхтич да им пази касата ,а селския търчи -лъжи да им прави сметките.Ако помниш малко повече от три секунди ,преди няколко дена кагато голямата уста ни плашеше с ремонт на Лукойл 3-4 месеца ,какво му отговориха някои - като не доставя Лукойл,ще доставят другите. Стига държавата да не им пречи.И не се знае дали няма да влязат повече данъци в държавата.Токът не е газ- да идва в България през една тръба!!! Има пазар на еленергия и той не е Димитровградския.

 99. 99 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#27] от "Отнесен":

  Цената щеше да е двойна поне

  ____________________________

  Не моеш да сметаш ве, д-р инж. Борисов каза 18 (осемнадесет) пъти! Аре си научи домашното, че ша са наказваме!

 100. 100 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#96] от "Отнесен":

  Колко ще струват картофите през 2020?

  ___________________________________

  Нищо ве, зеро, 0.0 лв./$/€, щот нали ги покълваме на тъмно, после тряс-прас с мотиката и готово.
  Верно си бая отнесен, да сравняваш ел. енергия с картофи, ама на вас с Картофа толко ви е капацитета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK