Костов: Премиерът и президентът се надбягват за благоволението на Москва

Иван Костов

© Анелия Николова

Иван КостовПремиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва, а изборите ще се печелят през покровителството на руските служби и на руското правителство в България - така съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов коментира ситуацията около преговорите с руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене".


На кого ще дадат покровителството зависи от това кой по-ревностно ще изпълни техните интереси и съответно ще пожертва интересите на ЕС и на ядрената безопасност на собствения си народ, смята Костов.


Според него това е най-сериозният скандал, пред който е изправено правителството и този път той не е забъркан от бивши специални служби - руски или български, а по същество е "абсолютно брутално пренебрегване на правилата на енергийна сигурност на Европа и интересите на страната. "Купува се котка в чувал", каза Костов.
По думите му премиерът Борисов си е послужил с два бушона - Симеон Дянков в ролята на наредил и шефа на НЕК в ролята на изпълнил, за да направи решителна крачка към изграждането на АЕЦ "Белене".


Костов отбеляза, че енергийната сигурност на страната е отговорност на премиера и никой министър-председател не може да избяга от нея и да се скрие с никакви бушони.


Лидерът на ДСБ посочи, че премиерът трябва да отговори на много въпроси, сред които и за това как правителството ще се съобрази с новите изисквания за ядрена безопасност, които още не са известни и които Европейският съюз ще приеме до края на годината. По думите му Еврокомисията ще ги изготви и ще бъдат задължителни за всяка страна от ЕС и който не се съобрази с тях, брутално ще наруши правилата на енергийна сигурност в Европа.


Костов прогнозира, че е възможно в такъв случай могат да бъдат предявени тежки финансови санкции от страна на ЕС.


"Той (премиерът Бойко Борисов - бел.ред.) ще бъде най-презреният политик в Европа, ако направи
тези неща. Няма да има по-презрян човек от него. Трябва да си дава ясна сметка. Дано някой му докладва това, което съм казал, защото го казвам с цялата отговорност на думите си", заяви лидерът на ДСБ.


Според него трябва да бъде установена пълната цена за изграждане и експлоатация на АЕЦ
"Белене". Това не е известно в момента - дали е 4, дали е 6, дали е 8, дали е 11 и половина млрд. евро, остава дълбоко законспирирано. "Инвеститорът, каза преди време премиерът, не иска да купи котка в чувал. Сега се оказва, че неговото правителство обаче купува котка в чувал", смята Костов.


Той напомни, че правителството все още чака анализа на консултанта HSBC. Премиерът тогава заяви, че на базата на оценката на консултанта ще вземе решение, добави лидерът на ДСБ. По думите му обаче сега излиза, че става това, което каже Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK