България: Атом за народа

България: Атом за народа

© Анелия НиколоваБългарите, най-бедният народ в ЕС, свързват атомната енергия не с аварии, а с евтиния ток, от който нямат никакво желание да се откажат - пише Михаел Мартенс в статия за в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран на сайта на "Дойче веле".


Повечето българи одобряват атомната енергия. Нещо повече: мирният атом е така популярен в България, че президентът Първанов, който също е сред привържениците, излезе с идеята българите да гласуват по въпроса за изграждането на втора АЕЦ. Първанов, който обикновено има много добър нюх за популярното, предложи предстоящите наесен президентски избори, в които той няма повече право да се кандидатира, да бъдат обвързани с референдум за АЕЦ "Белене".


Проект под лоша звезда
Въпреки катастрофата в Япония е сравнително сигурно, че привържениците на проекта ще се наложат. Онова, което в хода на преговорите за еврочленството настрои иначе необичайно въодушевените от ЕС българи най-много против Брюксел, бе поетото от София задължение да спре два от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" заради съображения за сигурност. Защото българите, най-бедният народ в ЕС, свързват атомната енергия не с аварии, а с евтиния ток, от който нямат никакво желание да се откажат.


Само че още от самото начало проектът "Белене" стоеше под лоша звезда. Още от 90-те години българските политици обещаваха изграждането на втора АЕЦ при Белене на р. Дунав. Но едва премиерът социалист Станишев, който бе на власт от 2005 до 2009, се зае сериозно с това начинание. Подписан бе договор с германския енергиен гигант РВЕ, въпреки протестите на българските природозащитници, че Белене се намира в земетръсна зона.


Малко по-късно обаче РВЕ се оттегли от проекта и на преден план отново излезе руският полудържавен концерн "Атомстройекспорт". Подписани бяха декларации и договори, но двете страни не можаха да се споразумеят по всичко - например по това колко ще струва изграждането на централата. Според българските медии руснаците искали 6,3 милиарда евро, докато правителството на Борисов давало най-много 5 млрд.


Но разликата от 1,3 милиарда евро не е единствената пречка. След станалото във Фукушима премиерът Борисов, за когото се говори, че ценял извънредно много прагматизма на германския канцлер Меркел, се обяви - подобно на нея - за тримесечен мораториум върху проекта Белене. И наистина тази седмица бе подписана декларация, според която двете страни ще посветят следващите три месеца изключително на обмислянето на допълнителни мерки за сигурност на реакторите. Паралелно обаче бе съгласувано, че независимо от резултата от предстоящите проверки България се задължава да сключи обвързващ договор с руската страна.


Кой да ползва целия този ток?


И все пак не е сигурно как ще се развият нещата. Българските противници на проекта "Белене" - има и такива - се надяват, че цялата работа ще се разпадне. Те изтъкват, че в България и без това има все по-малко потребители за ток от Белене. Защото българската икономика може да се похвали наистина със стабилен растеж, но броят на жителите намалява както в никоя друга страна на Европа. А за износ на ток в съседна Турция, където икономиката и населението растат, не може и дума да става: Анкара планира изграждането на собствени АЕЦ.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Германците вместо да дават акъл да си затворят те АЕЦ и да дадта пример, но това няма да се случи!

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Българите, най-бедният народ в ЕС, свързват атомната енергия не с аварии, а с евтиния ток.... токът от Белене ще е скъп, такаче ще станем още по-бедни, ако сме глупави да строим.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Първанов, който обикновено има много добър нюх за популярното,
  ...........................................

  Ето как елегантно може да се изрази и най-долния популизъм!

 4. 4 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 492 Весело

  Атом отгоре -нали си спомняте тази команда ако не ще си я припомните !

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  К,ъв Първанов к,ви 5 лева ? Следващото управление на Р.България е служебно Президент и Правителство от принципала ЕС !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  ......премиерът Борисов, за когото се говори, че ценял извънредно много прагматизма на германския канцлер Меркел...

  Ако не беше много срамно, щеше да е още по весело

 7. 7 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тоя първо да затвори 17-те реактора на Германия, а после да се грижи за България. Естествено червените пудели от българската секция на Дойче веле веднага са му дали думата. Другарите Андреев, Папакочев и др. видни червени кадри, които сега се демокрясали веднага услужливо дават думата на тоя сульо.

 8. 8 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 775 Неутрално

  По тяхната логика като сме най-бедния народ трябва да се интересуваме само от скъп ток ли, какво? FAZ уж са качествена медия, а се излагат с такива повърхностни коментари. Да се бяха поинтересували от общественото мнение, от това, че хората имат хиляди въпроси и съмнения относно сигурността на АЕЦ Белене, още толкова въпроси около цената и и тази на предполагаемо "евтиния" ток. Популизъм е и това на Първанов, и тяхната статия.

  Stupidity should be painful
 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Най-бедният народ в ЕС - кой ни докара до тук!! Псевдо-демократи от ДС - кога ЕС най-после ще ни даде едно рамо да се лустрираме - видно е че сами няма да се справим

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Дойчовцииии - натискайте Тъпата Тиква овреме да се откаже...инак жална ни майка...пак под ДС и КГБ ще робуваме

 11. 11 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 775 Неутрално

  И още нещо- Първанов ако имаше нюх за популярното досега да е разбрал колко непопулярни и неадекватни са изказвания му по всички теми и чрез всички възможни комуникационни канали.

  Stupidity should be painful
 12. 12 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Като си траем -- това ще пишат за нас.

  Нали разбирате смисъла на статията: българите, твърди тя, _искат_ Белене. Как очаквате да се намеси Брюксел при това положение?... Хем с руснаците да се скара, хем и в очите на българите да излезе лошият -- защото така се получава от статията.

  Затова трябва да излезем и да протестираме -- да покажем, че българите въобще не сме съгласни да ни правят на маймуни. Нима не виждате как още звучи статията -- българите, най-бедният... и най-простият народ в ЕС. Първо ни унижиха руснаците, а сега ставаме обект и на съжаление от Европа -- не на подигравка, а на искрено съжаление, както съжаляваме лудите по улиците. За мен това е още по-унизително. И не ЕС е виновен в случая.

  Какво още е необходимо, че да събуди националния ни дух, сънародници? Отново ще попитам -- горди българи ли сме, или наистина сме мърши, както пишеше дядо Славейков?

  "The Internet is an insecure place."
 13. 13 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  Само че още от самото начало проектът "Белене" стоеше под лоша звезда. Още от 90-те години българските политици обещаваха изграждането на втора АЕЦ при Белене на р. Дунав. Но едва премиерът социалист Станишев, който бе на власт от 2005 до 2009, се зае сериозно с това начинание. Подписан бе договор с германския енергиен гигант РВЕ, въпреки протестите на българските природозащитници, че Белене се намира в земетръсна зона.
  ===========================
  това не е вярно ...проекта е от 80те и никой не обещавал да го размрази ,а царят и хората му направиха тази глупост под предтекст ,че до 2008 ще има режим на токът и внос на скъп ,но 2011 все още има ток и бспарите я продължиха с охота ...

 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#11] от "reality":

  Припомни си, че това е страната, в която половината хора не гласуват, а другата половината гласува за него. Дори и сега постоянно чувам коментари колко добре изглеждащ президент имаме, колко достойно се държи и т.н. Пропагандата на масовите медии и традиционната простота дават резултати.

 15. 15 Профил на boom_lay
  boom_lay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#1] от "partakesh":

  Ами те ги затвориха бе умнико. Осведоми се малко преди да пишеш глупости!

 16. 16 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 680 Весело

  Кой да ползва целия този ток?

  >>>>>>>>>>>>

  Ний ползваме само полвината, шот сме на полупроводници и не щем акъл от головодници

 17. 17 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 9, Пешката,
  Какво рамо искаш? Нали точно преди изборите всички премиер-министри от Европа от ЕНП дойдоха в България на среща, и за да подкрепят ОДС. Е и?
  Лайняните медии дори не го отбелязаха като факт, а мъдрият български народ гласува за 800 дни - за мадридския далавераджия.
  Какво да направят и сега, след като репортерките се подмокрят като се доближат до Тиквата.

 18. 18 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 488 Неутрално

  http://citizenspeak.eu/node/20
  Това е адресът на Петицията срещу АЕЦ Белене. Идеята е да се изпрати до ЕК, придружена от писмо и с искане ЕК да преразгледа съгласието си за този строеж.

 19. 19 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#3] от "globus":

  Първанов, който обикновено има много добър нюх за популярното,
  ...........................................

  Ама Цвък и БоБо имат още по-добър нюх, в съдружие с доц. д-р Трактора, освен дето опукват 100 млн. лв. от опоскания бюджет, понякога изкарват СРС-та в които играят главна отрицателна роля И ще получат Оскар, Аскеер и Икар и АстарМукар на всички следващи избори

 20. 20 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yard":

  Честно казано, аз отказвам да повярвам, че може да сме толкова безкритични и податливи на евтини лозунги. I have a dream в български вариант...

  Stupidity should be painful
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#20] от "reality":

  Те и останалите имат dream, ама в смисъл че спят.

 22. 22 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Първанов, който обикновено има много добър нюх за популярното, предложи предстоящите наесен президентски избори, в които той няма повече право да се кандидатира, да бъдат обвързани с референдум за АЕЦ "Белене".
  =================================
  нека да има референдум ,но не с бюлетини ,а с пари ,който е ЗА белене купува акции на "компанията беляни" събират се пари към 5/6 млрд евро и се строи ,а от печалбите подржниците на мирният атом печелят и си живеят...

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:47 на 07/04/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#7] от "chiko":

  Никой не говорене за затваряне, а за строене на нови.

  Германия си замрази атомните проекти, а България ги форсира.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#20] от "reality":

  ...защото не си наясно с мегаломаниакалните политически и бизнес интереси на КГБПУТИН, затова...

 26. 26 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#19] от "heineken":

  ++++!
  От твоите уста -в бойковите уши!Прибавям и "Малинките"!

 27. 27 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#19] от "heineken":

  ГЕРБ ще се коалира сбившата БКП префасонирана в БСП, а ДПС ще ги подкрепи - стара театрална постановка в новия политически сезон...И така старата песен на нов глас...

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  БЪЛГАРИТЕ вече ще се наричат БЕЛЯНИ, а след 15-20 години чрез обелжането им ще са останали само обелки, от които руснаците ще си приготвят супа...картофени обелки за руски борш, това сме ние българите 133 години вече.

 29. 29 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 919 Любопитно

  До коментар [#27] от "renegat":

  Напълно възможен сценарий затова не се занимавайте с глупости ми трупайте активи в кеш

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 30. 30 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 919 Любопитно

  До коментар [#12] от "Kerberos":

  Отговорът на риторичния ти въпрос е ясен и той клони към втория вариант!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 31. 31 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#29] от "CIA Germany":

  Кеша е подпален от 3 страни, дори златото не е спасение ...А недвижимоста и наемите са а загуба.

 32. 32 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Само инвестиция в ХАЙ-ТЕК спасява, но такава няма на хоризонта в страната, всичко ще бъде погълнато от този мегаломански проект за деситилетия...Вечното оправдание: НЯМА ПАРИ, ще е много популярно около половин век напред.

 33. 33 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...българите ще работят само за да покриват енергийните си нужди и храната, за нищо друго...

 34. 34 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бойко Борисов е парцал в краката на валентин Златев,така,че единствено от Брюксел могат да ни оттърват от този заробващ ни за много дълго време договор.Националния предател борисов просто испълнява стриктно,каквото му нареди москва.

 35. 35 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Интересно колко ще се окажат всъщност привържениците на АЕЦ БЕЛЕНЕ ако най-накрая започне да се обсъжда въпроса къде България ще си построи "сметището" за ядрени отпадъци.
  За разлика от "Суходол" това сметище няма да можем да го закрием просто ей така, а ще трябва да си си го поддържаме следващите около 10 000 години.
  http://www.economynews.bg/ядрените-отпдъци-на-българия-news8910.html

 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Някой пак си е тренирал писателските качества с тази статия.. България има нужда от АЕЦ именно защото е бедна държава и не може да си позволи никакъв друг начин! България ще има нужда от ток, защото нефта е на приключване-според официални доклади запаси за 20-30 години при сегашното потребление-проверете СБ и цената му постоянно ще расте. ВЕИ не са алтернатива, защото са скъпи и ненадеждни...разчитат на вятър, слънце..бла-бла..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#35] от "katiya":

  Хранилището ще е в село Хърлец

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#8] от "reality":

  Ти може би не осъзнаваш, че "евтиният ток" всъщност е ненужно скъп:
  ‎"От Таблица 1 може да се извлече неприятна истина: Елек­три­чество се изнася не за­щото външното търсене е голямо, а защото нашата електро­енергетика търси начин да пласира своето свръхпро­из­водство! На всяка цена! В про­тивен случай елек...­тропроизводството ще се съкрати, как­то и властта и доходите на електро­производи­тел­ната гилдия. Износът е евтин, но загу­би­те се избиват от вътрешния потребител."
  http://money.bg/columnist/id_1897122451

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#12] от "Kerberos":

  Мърши , мърши !!

  Проблемът ти обаче е , че си забравил старата максима „ НЯМА вечни приятелства , има вечни интереси ! „ И за разлика от дупедавците и блюдолизците и на НАТО и на ЕС , аз добре разбирам, че българинът е там НЕ заради неговия интерес и за достигане на някакъв просперитет, а за да бъде ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ, ПУШЕЧНО МЕСО и КЛОАКАТА на „ великите „ нации !... Защото ТОЛКОВА СИ МОЖЕМ !...

  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ водим братоубийствената война-всеки срещу всеки.
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ българинът демонстрира лицемерното разделяне на комунисти и антикомунисти , ВМЕСТО на апаши и нормални .
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ апашите заявяват , че дори не е тайна как са си разпределили страната , парите , баницата и това не буди тревога , а възбуждат свинско самодоволство…
  ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ОБЩЕСТВОТО СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ЛЪЖЦИ , КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ . С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден …
  ТОВА Е ИСТИНАТА !

  И това не е ВЪПРЕКИ членството ни в НАТО и ЕС , а БЛАГОРАДЕНИЕ на него ! За да си останем обслужващият персонал и пушечното месо , КАКВАТО РОЛЯ СА НИЕ ОТРЕДИЛИ „ великите „ ни съюзници , чиите задници лижеш !...
  Но за да прозреш тази истина не се иска само ядене- иска се и акъл , който е химера за тебе и подобните ти ! …

  И как при това положение да не навири гребен, някои като тебе в ТЕЗИ ГОДИНИ на НАЦИОНАЛЕН ПОЗОР?

  Как тварта нещастна, никога не дръзнала да вземе решение сама,а С ВЕКОВЕ ЛИЗАЛА НЕЧИИ ЗАДНИЦИ , да не се радва на унижението на което сме подложени всички ние, като нация и в БЕЗУМИЕТО си продължава да скандира „ НАТО!НАТО! „ или „ЕС!ЕС!”.
  Е как С ПОДОБЕН „ МАТЕРИАЛ „ се прави държава ?

  След като така си решил - стой та се радвай!
  Твар продажна!
  На мене изобщо не ми е радостно !...

 40. 40 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  1500 прочели, 30 плюят по Белене! Вонята обаче е като за 300!

 41. 41 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#38] от "mapto":

  Ел. енергията не е круши или ябълки да я складираш, а се произвежда толкова колкото може да се ползва. и по-добре да има свръх производство и да се изнася, отколкото да има недостиг.

 42. 42 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#36] от "ostin22":

  Абе Муньо червеногъз що не си купиш къща в Хърлец и не се преместиш да живееш там?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 43. 43 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Гневно

  До коментар [#41] от "_dan_":

  Именно, глупако, не е ябълки и круши! И след нея не остават мирни и кротки плодове, които отиват в земята и я наторяват, а плутоний и други радиоактивни гадости, които глупаци като тебе има да си чукат в тъпите глави!

  И целият ни гламав народ ще трябва да плаща за складирането им! Как може да сте толкова прости! Няма и месец от аварията във Фукушима, а тук всякакви умници развиват теориите за перфектната централа в земетръсния район Белене? Полуидиоти ли живеят в тази страна, чудя се?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 44. 44 Профил на brancaleone
  brancaleone
  Рейтинг: 8 Весело

  Понеже нямам никаква руска техника в къщи или в гаража, а предполагам, че и 99% от пишещите нямат (особено "киркор", смятам, че е крайно наложително да се построи АЕЦ Белене - за да има за всички нас, а и за стотина поколения напред. Гласувайте!

 45. 45 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#39] от "mickelle":

  Май си пропуснал да си пиеш хапчетата тази вечер.

 46. 46 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#39] от "mickelle":

  Ама как им го каза а,другарю сидеров?Хич те не слуша главата празна,да знайш!

 47. 47 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#38] от "mapto":

  Точно защото осъзнавам съм сложила "евтин" кавички.

  Stupidity should be painful
 48. 48 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Руският атом, най-народния атом !

  veni vidi fugi
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1015 Весело

  Дано има референдум, да видят тия дойчовци, че ние искаме Белене!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 51. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "chiko":

  Хайде холан!
  Тези от "Дойче веле" били комунисти, а пък Бойко Борисов дето иска да строи "Белене" какво е! Само дето малко е бил член на БКП, след това малко е учил в "Симеоново", след това малко е бил пазвантин на Тодор Живков и след това малко е бил пазвантин на Сакса...
  Хайде холан!

  The best way out is always through Robert Frost
 52. 52 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много започваш да ми харесваш, честно. Ако не се фукаше толкоз, направо щях да съм влюбен в теб.

 53. 53 Профил на вземи тая греда
  вземи тая греда
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Заменете "Атом" с К*Р и ще се получи правилното заглавие...

  Quis custodiet ipsos custodes?
 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:40 на 08/04/2011 от неговия автор.

 55. 55 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#22] от "capitalist":

  Абсолютно съм навит на твоето предложение Купувам 1000 бройки по номинал веднага изобщо без да се замисля
  По-добро спекулативно решение едва ли би излязло на пазара. Хич и не чакам на дивиденти. На коя борса ще бъдат листирани? Софийската или Франкфуртската?

  Ти като капиталист ще си купиш ли?

 56. 56 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 680 Неутрално


  До коментар [#55] от "Федор Венедиктович Езерский": търси на ротердамската борса, ерофеев, там гдето ольото е по пеесе стинки за драгалевските измекяри, и вольноо дъйхает человек
 57. 57 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Една проста сметка, основана на факти от наши медии:
  Печалбата от АЕЦ Козлодуй за 2010г. е 65 млн. лв. (33.5 млн. евро).
  За загробването на 4-те малки реактора са необходими 1, 2 млрд евро.
  Аз сметнах колко години трябва да работи Козлодуй за тая цел, но за мнозинството хора, живеещи на земята на Ботев и Левски това е НЕВЪЗМОЖНО!
  36 ГОДИНИ!

 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:59 на 08/04/2011 от неговия автор.

 59. 59 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Заради липсата на инвестиции и финансиране на физиката в България трябва не само да бъде спрян Белене, но и затворен Козлодуй до 2-3 години!!!! Не може за идиотщините на Божо по преноса фалшиви кости да се дават повече пари от институт по физика в БАН. Защото ако се разчита на тези "мощи" атомните централи стават атомни бомби!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 60. 60 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#56] от "heineken":

  Е, баце, аз няма да купувам ток на едро Искам акцийки, дялове, облигацийки ако пуснат, ако им е приличен лихвения процен - примерно да е сравним с ипотечните кредити, тогава също бих вложил парички. Ама на стоковите пазари не се чувствам конфортно.

  А тук нали си говорим за демокрация и за свободна пазарна икономика, свобода на движението на капитали и други евро-атлантически ценности? Пак да декларирам. Купувам 1000 бройки от Белене, както е на зелено, по номинал, съвсем пазарно и капиталистически. Хич не ме интересува, че ортака на НЕК е комунистически, нереформиран, недемократичен и най-важното руски съдружник.

  Ама като гледам минусчетата, нещо хората са против такъв тип пазарно-ориентиран референдум

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK