От юни общините ще получават държавни пари за евронарушения

Най-късно до края на май трябва да заработи компенсаторният фонд за покриване на наложените финансови корекции на общините по оперативните програми, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Във фонда ще има между 30 млн. и 70 млн. лв., средствата са от държавния бюджет.


Фондът ще плаща само санкции на общините, но няма да възстановява пълната сума, която местните власти са загубили заради нарушения. Т.нар. корекции се налагат на получателите на европари и са нещо като глоби за злоупотреби. 


Няма страна в Европейския съюз, в която да няма финансови корекции, каза Дончев. Според него "трябва да стане ясно, че налагайки финансови корекции, България не губи евросредства, а точно обратното - спасяваме тези пари да не бъдат загубени".
Държавите в ЕС решават по различен начин проблема. Има страни, в които, когато грешката е изцяло по вина на общината, тя се покрива от нея. Този модел не може да работи в България, защото нашите общини са в пъти по-бедни от тези в Европа, коментира Дончев пред "Дневник". По думите му около половината от случаите, по които има санкции, не са по вина на общините.


Процедурите са минали през предварителен контрол от управляващия орган, който има за цел да хване голяма част от грешките, но понеже не е съвършен, изпуска някои неща, а в крайна сметка финансовата отговорност е винаги на този, който възлага, каза Дончев. Според него има два сценария, между които трябва да се избере.


Първият е да се проверява всичко под лупа, заради което програмният период да приключи с малко плащания, но и в бюджета на ЕС да се върнат малко пари заради нарушения. Вторият е да се работи "със замах", да се усвоят всички средства, но да се наложи да се връщат повече пари. "В крайна сметка ползата идва от това колко пари си успял да използваш и какво си направил с тях", каза Дончев. Според него вариантът да се проверява всичко щателно не е толкова добър.


Над 25 млн. лв. са наложените финансови корекции досега. Най-много са нарушенията по оперативна програма "Околна среда". Всяка седмица управляващите органи на програмите налагат корекции, като някои от тях падат в съда. Голяма част от санкциите са свързани с нарушения на Закона за обществените поръчки, но има и заради некачествено изпълнение или недовършени дейности. Няма наложени корекции на министерства, но има една на областна управа - Плевен, за 118 хил. лв.Финансови корекции по оперативни програми


програма - брой договори - сума в хил. лв.


Околна среда - 70 - 18 358
Човешки ресурси - 23 - 2794
Регионално развитие - 32 - 2660
Административен капацитет - 30 - 972
Транспорт - 6 - 291
Конкурентоспособност - 10 - 252
Техническа помощ - 5 - 111
Общо - 176 - 25 441


Източник: Министерски съвет
Забележка: Данните са към 1 април 2011 г.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK