От догодина пълният достъп до търговския регистър ще струва пари или нерви

От догодина пълният достъп до търговския регистър ще струва пари или нерви

© ДневникОт 1 януари 2012 г. достъпът до пълната информация в търговския регистър ще става чрез електронен подпис и платен цифров сертификат и по всяка вероятност ще е платен.


Това изненадващо беше записано в Закона за търговския регистър след странно гласуване късно снощи в правната комисия в парламента. Текстове бяха одобрени на второ четене, от окончателно приемане ги дели едно гласуване в пленарната зала.


Само преди две седмици комисията обеща на всички заинтересовани от бъдещето на регистъра да създаде работна група, която да обмисли всички правни и технически проблеми за достъпа до регистъра и вариантите за преодоляването им при гаранции за защита и на личните данни. Беше ясно, че това ще изисква повече време и сериозно обмисляне.
Присъстващи 6, гласуващи 17


На снощното си заседание обаче комисията разгледа като последна точка промените в Закона за търговския регистър. Дискусията започна след 20 ч. при доста оредял състав на правната комисия. От 26 нейни членове само 6-има - всичките от ГЕРБ, бяха в залата.


Председателят на комисията Искра Фидосова съобщи, че депутатите от БСП и Синята коалиция са заявили, че ще гласуват "против" и брои 7 техни гласа. След това обяви, че 10 души от ГЕРБ са "за".


Фидосова обаче подчерта, че тя гласува "въздържал се" за регистрирания достъп до търговския регистър. "Всеки от колегите ще реши сам как да гласува в пленарната зала", повтори тя на няколко пъти.

Ако не искате да плащате, за да получите достъп до пълната информация за дадена фирма, ще се редите на опашки с молба и лична карта

© Георги Кожухаров

Ако не искате да плащате, за да получите достъп до пълната информация за дадена фирма, ще се редите на опашки с молба и лична карта


На опашка пред чиновника или плащане


Правната комисия гласува достъпа до данните за фирмите така както беше предложен от Министерството на правосъдието. Ето какво гласят текстовете: "Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща търговския регистър". След това обаче се добавя: "Агенцията по висванията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца".


Това означава, че данните за фирмите се разделят на две. Първата част формира нещо като удостоверение за актуално състояние с основната информация. Само тя ще е достъпна за всички и безплатно. Ще се вижда как се казва фирмата, кой я управлява, къде е седалището й, какъв е капиталът, както и действащият устав и финансовите отчети. Не е ясно обаче дали ще са достъпни заявленията за промени в обстоятелствата.


Всичко останало е делото на търговеца и достъпът до него ще става "в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност". Това според всички ще предизвика поредните опашки пред гишетата на регистъра. Но въпреки това правната комисия го одобри. Тя гласува и всеки, който иска електронен достъп до пълната информация за дадена фирма, да го прави с "цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията или с електронен подпис".


Цената на електронния подпис е известна – около 60 лв. за физически лица и около 100 лв. за фирмите. Колко ще струва цифровият сертификат обаче още е неизвестно.


"Държите ли на тези промени?" - с този въпрос Фидосова на няколко пъти се обърна по време на заседанието към зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова и директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова. В отговор Петрова се впусна в обяснения какво неразбиране цари за това какво е търговският регистър. "Поемате си цялата отговорност по изпълнението. Сега вие сте на ход. Опитахме се да обясним, че с тези текстове има проблем, но вие настоявате и отговорността си е ваша", заяви Фидосова.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Толкова е Публичен като в заключен сейф

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "... ще струва пари или нерви" ... или И ДВЕТЕ.

 3. 3 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 551 Гневно

  Едно свястно нещо съществуваше на тази територия- ГЕРБ решиха и на него да му видят сметката...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 4. 4 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 593 Гневно

  Колко пъти ще го плащаме този Търговски регистър?!? Създаден и се поддържа с парите на данъкоплатците, заплати за служители и началници - пак от данъкоплатците, и ПАК ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ трябва да си плащат, като им трябва информация! Няма ли край тая простотия и тая повсеместна наглост на управляващите?
  * въпросът е риторичен

 5. 5 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 442 Неутрално
 6. 6 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Гневно

  ако се вижда уставът/дружественият договор на дружеството, ефектът ще е същият... там са ЕГН-та, номера на лични карти, подписите и т.н.
  Кьорфишеци

 7. 7 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 709 Разстроено

  Дали не е станало модерно, три-буквените групировки да са се прекръстили на четири-буквени. Такава глупост даже и прост човек няма да сътвори, трябва много да си тъп

 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  И без това цялата работа в България е: Куче влачи - диря няма, сега и с тая боза батака ще стане чудесен. Хората по света гледат как да свеждат времето за достъп до публична информация от възможният минимум, нашите гледат да свършат обратното. И какво става - искаш инфо - плащаш, но с условия, ако не можеш да плащаш дремеш, а докато дремеш Света се завъртял още три пъти!!!

  Тоест ГЕРБ искат да ни кажат, че трябва да се СКРИЕ тази публична информация?!?!?

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Весело

  Значи публикуването на отчети ще е безплатно. Регистрацията и измененията във фирмените дела на 50% от цената и т.н. Защото и сега събираха пари повече от необходимото, като си измислят нов доход, таксите да се намалят. Това е идеята на таксите.

 10. 10 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Весело

  с горното имам предвид, че е безсмислена всяка идея да се ограничава достъпът, защото тези, които искат, по един или друг начин ще се сдобият с търсената информация. Най-гротескният пример е например да се даде 20-тачка на някоя лелка от АВ и тя да си ти даде анонимно всичко, което ти трябва. Друго място на теч на инфо биха били всички онези служби и субекти, които ще имат достъп до въпросните масиви и т.н.
  Най-добрият вариант е да си остане публичен и безплатен, без регистрация.

 11. 11 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 597 Неутрално

  ehaaaaa kak se izklecaha gerbrrite ne istina

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  TTS
 12. 12 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 660 Любопитно

  неприятно е това, но не е краят на света - в англия примерно се плаща малка сума за всяка справка с по-детайлна информация през държавния търговски регистър... с приходите поддържат структурата и услугата на високо ниво...

 13. 13 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Кой и кога отмени Публичния регистър? Публичният регистър е организиран през 1885 година и е бил в услуга на държавата век и нещо, без абсолютно никакви фалове и претенции.

  Властта на БСП, в лицето на Станишев и депутатите от БСП в същия мандат, по типичен маниер на незаконност, фалшифициране на история и лога преотстъпиха нерегламентирана от никого възможност на корпоративни посредници И тази базово стратегически важна част от управлението на държавата.

  И до сега, търговският регистър налага глоба от 500 до 2500 лева глоба (издевателство) на хора, които н са отнесли там на място декларацията си от отчетната си година, която подават в НАП.

  тази глоба, с апостил на министърът на финансите от ГЕРБ Дянков е възложена като мярка административно наказание на отговорността на НАП.

  Т.е., безумието е отново в пълно действие. НАП, които получават годишния ми отчет в пълен административен порядък, вместо да м предадат копие в който и да е регистър, не го предават в регистъра, ами ми налагат глоба, че аз не съм им изискал един копи екземпляр от собствената ми годишна отчетност, за да го занеса в друг сграда и да го регистрирам срещу таксата от 50 лева.

  Зако ми искат непременно тези 50 лева и ако не искам да ги платя, ми налагат дянковата глоба от 500 до 2500 лева? Много е просто! Искат аз, като изтормозен от безумието на някакви измислени фактори човек, да си кажа че не ми се занимава и че много предпочитам да им връча едни нищо и никакви 50 лева, а те срещу това да ми издадат разписка.

  какво става с тази размяна н пари и разписка? И тона е много просто! става безправово, незаконно, по стечение на обстоятелствата, неосъзнато легитимиране на една абсолютно ясно нелегитимна институция.

  затова ми ги правят тия въртели, за да им вляза в мафиотската структура и овчедушно да стана корумпиран и да съм зависим не от закона в държавата, от корупционните й схеми.

  Това е целият, уж недоловим, но ужасно простоват и прост смисъл на цялата тази вече 3-гоишна натрапчивост.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 14. 14 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 390 Неутрално

  ...и да е регистър, не го предават в регистъра, ами ми налагат глоба, че аз не съм им изискал един копи екземпляр от собствената ми годишна отчетност, за да го занеса в друг сграда и да го регистрирам срещу таксата от 50 лева.

  Зако ми искат непременно тези 50 лева и ако не искам да ги платя, ми налагат дянковата глоба от 500 до 2500 лева? Много е просто! Искат аз, като изтормозен от безумието на някакви измислени фактори човек, да си кажа че не ми се занимава и че много предпочитам да им връча едни нищо и никакви 50 лева, а те срещу това да ми издадат разписка.

  Какво става с тази размяна н пари и разписка? И тона е много просто! става безправово, незаконно, по стечение на обстоятелствата, неосъзнато легитимиране на една абсолютно ясно нелегитимна институция.

  затова ми ги правят тия въртели, за да им вляза в мафиотската структура и овчедушно да стана корумпиран и да съм зависим не от закона в държавата, от корупционните й схеми.

  Това е целият, уж недоловим, но ужасно простоват и прост смисъл на цялата тази вече 3-годишна натрапчивост.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 15. 15 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 390 Неутрално

  ...Това е целият, уж недоловим, но ужасно простоват и прост смисъл на цялата тази вече 3-гоишна натрапчивост.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 16. 16 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 442 Гневно

  Заигравката на ГЕРБ с достъпа до търг. регистър е АНТИ-БЪЛГАРСКО деяние.
  И ако 1 герберски депутат е в услуга на мафията, то какво прави ръководството на партията, за да го спре?!?!
  Май прави едно голямо нищо, щото сега на дневен ред са комисионните от Русия за БЕЛЕНЕ?!?!

  Народни предатели!

 17. 17 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До народните некадърници: хора, чиито компютърна грамотност стига до фейсбук фермата, нямат морално право да си включват компютъра в контакта. А не да ми решавате за бази, регистри и достъп, некадърни дилетанти такива!!!

  Като бяхте толкова "в час" защо няма чип в личните карти, бе неграмотници?! И са с черно бяла снимка - от зората на фотографията.

  Нескопосани дилетанти....

 18. 18 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 334 Любопитно

  Контрол на това "кой от кого се е интерсува"!

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  За първи път чувам Фидосова да каже нещо смислено.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на jabberwocky
  jabberwocky
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Вместо да работим в посока електронно правителство и всички документи да са достъпни по интернет, ние правим уверени стъпки към пещерната епоха.
  Обикновено всички такива безумни стъпки са с цел някой да се облажи, не се съмнявам че някой се готви да лови риба в мътна вода. А разбира се за бизнеса и нормалните хора на никой не му пука...

 21. 21 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 442 Гневно

  Техническия проблем с показването на твърде много лични данни се решава за 15 дни, с/у 1500 лева (надник на 1 програмист + малка комисионна отгоре)!!!

  Защо хора без 1 ден работен стаж взимат решения за неща, които не разбират ТОТАЛНО?!?!?!?!

  Народни ПРЕДАТЕЛИ!!!

  Ще ми правят държавни сайтове за 1 000 000 000 лева!!! Нещо с 10 000 лева реална цена!!! Това преди, а сега глупостите с регистъра!!! МАЛОУМНИЦИ и НАРОДОИЗМЕННИЦИ!!!

 22. 22 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 390 Неутрално

  ПУБЛИЧНИЯТ РЕГИСТЪР - http://www.bulnao.government.bg/index.php?p=1 - НЕ Е отменен. Той продължава да съществува към сметната палата на България, която има отношение към бюджета на държавата, точно по прякото направление.

  ПОДменен е. С ТЪРГОВСКИ регистър - http://www.brra.bg/ - не към сметната палата на България, която има отношение към бюджета на държавата, точно по прякото направление, а към АГЕНЦИЯ по Вписванията (безумна формулировка), която е към Министерство на Правосъдието - т.е. има отношение не към бюджета, а към наказателния кодекс.

  прозрачна препратка.
  Корпоративна корупционна схема за обезправяване на населението и подтикване към безпризорност.
  И Министър Дянков е подписал и подпечатал заповед за административно наказание за всеки, който не иска да участва в тази незаконна и корупционна схема. Без думи!

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 23. 23 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 390 Неутрално

  И Министър Дянков е подписал и подпечатал заповед за административно наказание за всеки, който не иска да участва в тази незаконна и корупционна схема. Без думи!

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 24. 24 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От догодина пълният достъп до търговския регистър ще струва пари или нерви, а най-сигурно и двете, ако няма и трето...

 25. 25 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Все още има време да се свалят всички фирмени дела на всички фирми с участие на депутатите, министрите и кметовете на ГЕРБ и да се качат на независим сървър. Ето ви пример: документите уличаващи Румяна Желева като управител на фирма на ДС и документите доказващи връзката Борисов - ТИМ във фирма собственик на фабрика за нелегално производство на цигари. http://www.bivol.bg/index.php?option=com_flexicontent&view=items&id=755

  Красьо, обади им се!
 26. 26 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боги":

  Само дето тук таксите са 3-4 пъти над разходите за издръжка, а за ИТ няколко години не могат да дадат пари за нова техника, плащат със закъснения за подръжката и т.н.
  По закон е записано нещо важно за ТР- приходите му са за покриване на стойността на даваните услуги. Ако има надвишаване на нужната сума, пак по същия закон трябва да се намали цената на услугите. При повече разходи е записано, че в този случай дофинансирането се поема от съда.
  Та... Защо тук да има нови такси, ако старите са далеч над нужните за издръжка или за 1-2 години да се изплати и изцяло нова система за регистъра, ако се наложи поръчка на такава?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Образцова комисия - 17 гласували при 6 присъствали - половината "въздържал се". Нагледен пример как се взимат пари за участие в тези комисии, а се поема минимална отговорност - колкото да мине удобното решение.

 29. 29 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  компютрите пречат на бюрокрацията!
  друго е да има гишета, формуляри, подписи, печати, заверки, таксички...

  It's not impossible, it just costs more!
 30. 30 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#27] от "cinik":

  И аз на квадрат . Стези квадратни ГЕРБ глави на това дереже . КаКЪВ регистър и за какъв чеп като няма да се ползва . Само ще плащат фирмите за вписвания а някой ще получават заплати от то3ва . ДА СЕ ЗАТВОРИ щом данните са секретни .

 31. 31 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "Цената на електронния подпис е известна – около 60 лв. за физически лица и около 100 лв. за фирмите. Колко ще струва цифровият сертификат обаче още е неизвестно."

  Това не е съвсем вярно. 40 лева струва хардуера - 20 за четец и 20 за карта. Самите сертификати са съответно 20 и 60 лева.

 32. 32 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз ли съм единственият, който не иска всичките му финансови и лични данни да са достъпни за всеки?

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Нека си припомним, че зам министърката на правосъдието Жанета Петрова в интервю пред Капитал, се чудеше защо предишните управляващи са направили регистъра от хартиен електроенен, според нея "води регистър" означавало води на хартия.

 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До #31
  Въпросът не е в парите и затова по- горе се пошегувах за таксите. Някой тъпак е решил, че така ще има база, кой от коя фирма се интересува. Поредния изкуфял мозък, защото спокойно можеш да заведеш един циганин и да му вземеш подписа, ама като си ченге си мислиш като ченге. Пак ще се натоварят коректните за сметка на търгашите.

 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Гневно

  на ви прозрачност по милиционерски!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ми нали и тая Агенция има нужда от средства?

 37. 37 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1245 Гневно

  Тъпи гербаджии! Едно нещо работещо да има в тая държава и тъпите милиционери да го скапят!

  Явно страхът да им лъснат връзките с други мутри е основна движеща сила за напъните им да направят ТР НЕпубличен. В резултат ще създадат липса на прозрачност, както и поредния хаос и блокаж на ТР.

  Преди ГЕРБ регистрация за един ден, като дойде ГЕРБ на власт - за един месец! Сега е две седмици - ще вземат да се хвалят как намалили времето наполовина! Това е ГЕРБ - див популизъм, хаос, неграмотност, защитаване на мутрите и олигарсите...

 38. 38 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 393 Неутрално

  оф, няма ли това правителство да си ходи най-после?

 39. 39
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:55 на 08/04/2011 от неговия автор.

 40. 40 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 660 Гневно

  Е то след толкова скандали, "предизвикани" от публичността на Търговския регистър се очакваше такава измекярска постъпка, в типичен герберски стил, гласуване след 20 часа, на което 6 присъстващи постигат феноменален резултат от 17 подадени гласа. Конституционен съд ли? Няма проблем, да не сме станали случайно правова държава!
  Искра Фидосова обяснява, че отговорността била на АВ и МП, все едно те са законодател. А в дъното на всичко стои друг тюлен - http://www.capital.bg/blogove/pravo/2011/03/29/1067148_koi_vsushtnost_ste_vie_g-n_radev/ .
  Но на фона на цирковете около "Белене" тези хубавци дори няма да намерят място в учебниците в списъка с разсипниците на България, защото скапването на ТР е дреболия на фона на цялостното представяне на ГЕРБ.

 41. 41 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Не "пари или нерви" - ПАРИ И НЕРВИ!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 42. 42 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре че нямам фирма, то голяма мъка било, едни хартии насам-натам, чиновника ти е шеф, ел. подписа е 100 лв, 40 повече от физ. лица ... е как искат да се въртят парите ...

 43. 43 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":и аз


 44. 44 Профил на tervel1
  tervel1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  целия парламент и правителството са СПАМЕРИ
  само се ръсят глупости. някой казал нещо и хайде ще го правим, на следващия ден- няма да го правим. уволнение - няма уволнение.
  "твърдо заявяваме, че няма ..." и после го правят
  смам - спам, дрън - дрън
  давай предсрочните избори и да идват на власт следващата банда педе&#сти

 45. 45 Профил на veselinmarinov
  veselinmarinov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поредната свинщина на ГЕРБ / Ганьовци за Ефектно Разграбване на България/

 46. 46 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 931 Разстроено

  Няма по-малоумни хора от герберите и от техните гласоподаватели ! Дори и най-неграмотните роми са с по-големи интелектуални способности от недоразуменията, свързани с ГЕРБ !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 47. 47 Профил на Stanislaw Radew
  Stanislaw Radew
  Рейтинг: 8 Неутрално

  има и за по малко пари цифров подпис

 48. 48 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 623 Весело

  Много моля, без заклинания и псувни.

  Когато преди 2 години 07 и приятели разобличаваха Тиквата енд Со, Вие тичахте към урните.

  Каквото сте надробили, това ще сърбате.
  Но какво съм аз виновен, че да сърбам надробената от Вас попара.

  Станалото, станало.
  Идват нови избори и умната.

  Защото ако изборите променяха нещо, те веднага щяха да бъдат забранени.
  От 10 години не гласувам и няма да гласувам.
  Защото Конституцията ми дава това право.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 49. 49 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 605 Весело

  Още един пример за високопарно нищоправене. От стенограмата на МС, кратък преразказ:
  Премиерът: Младенов, утре хора с увреждания щели да протестират пред министерството..
  Младенов: Платихме им вчера - плащаме редовно, ама от мин. на финансите бавят..
  Горанов: Ние плащаме, но има злоупотреби - процеса трябва да се контролира от мин. на здравеопазването.
  Константинов: Твърдо сме против - ще задълбочим корупционните практики.
  Премиерът: И к`во правиме?!
  Другите трима в хор: Ние такива случаи на злоупотреба ги даваме на прокуратурата, но там затъват.
  Премиерът: Обадете се на гл. прокурор..

  И изобщо пада едно прехвърляне на горещи картофи, а който отсъства от заседанието го отнася.

 50. 50 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Весело

  Те по тъпата си милиционерска логика си мислят, че така ще разберат кой от коя фирма се интересува ли?

  ха-ха-ха!!! НИЩО НЯМА ДА РАЗБЕРАТ!

  Още на следващия ден след приемането на закона, си слагам табела на офиса

  "СПРАВКИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР- 2 ЛЕВА"

  И касов бон ши им късам на клиентите. И КАК ЩЕ РАЗБЕРАТ КОЙ Е ПРОВЕРЯВАЛ? Уж съм аз, ама като е отчетен приход от услуга, значи е мой клиент. И кой е той? Мииииииииииииии ...

  ГЛУПЕНДЕРИИИИ! ПИТАЙТЕ НЯКОЙ, КОЙТО РАЗБИРА, ВЕЕЕЕЕЕЕ!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 51. 51 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Очаквам някаква реакция от адв. Кашъмов, че явно без атакуване на текстовете няма да се мине.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 52. 52 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Абре, точно тоя говнермент немаали а напраи поне едно смислено нещо за цел мандат <insert мега нецензурни дисквалификации hеre>

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 53. 53 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Управлението на ГЕРБ- всеки ден по нещо за всекиму!
  Най- вече издънки, изцепки на отрепки, една напред две назад и накрая у лево!
  С всеки изминал ден, в който тия са на власт ще стават все по- зле нещата!

 54. 54 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 497 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK