Граждански комитет: Проектът за АЕЦ "Белене" вади България от Европа

Граждански комитет: Проектът за АЕЦ "Белене" вади България от Европа

© Анелия НиколоваГраждански комитет от експерти и общественици, обединени около каузата против АЕЦ "Белене", се обръща към всички български граждани, към политическите партии и  към неправителствените организации  с призива да спре строителството на централата - "проект, изгоден единствено на  малцина руско-български олигархични фигури и техните компании".


Членове на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.


В апел те хората да обединят усилията си и да покажат, че българското общество има зрялост и сила да спре проекта, който е "последната стъпка преди пълната енергийна зависимост от Русия след като политическата зависимост вече е очевидна".
Политически проектът "обслужва лобитата, които искат да работят за интересите на Русия в Европейска България, а рисковете и разходите остават за сметка на сегашното и бъдните поколения на България," се казва в призива на гражданския комитет. Членовете му предупреждават, че изграждането на централата е фактическо изваждане на България от Европа. "Европейските народи и институции казват едно, а тук се говори, но и се прави съвсем друго – обществото е поставено пред свършения факт на споразумение с Росатом, в разрез със здравия смисъл и законите", посочват членовете на комитета.


Обществениците изразяват убеденост, че централата е крайно неизгодна икономически и изобщо не е нужна за осигуряване на вътрешното потребление на електроенергия. Според тях  правителството вече е изоставило разумното обсъждане на проекта и го налага зад гърба и срещу интересите на гражданите.


Според тях "последното действие в преговорите с "Росатом" представлява грубо потъпкване на националните интереси, застрашава националната сигурност и икономическата стабилност."


"Ние искаме не мораториум от три месеца под сянката на трагедията във Фукушима, а окончателно спиране на проекта за изграждане на АЕЦ" Белене". завършва апелът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK