Борисов, Дянков и Трайков: "Белене" има бъдеще, ако токът е изгоден

Днес премиерът Бойко Борисов откри първия кръг от Световния шампионат по мотокрос в класове МХ1 и МХ2 на пистата "Горна Росица" край Севлиево. На церемонията присъстваха още бившият вътрешен министър Румен Петков (крайният вляво), финансовият министър Симеон Дянков (в средата), икономическият министър Трайчо Трайков (вдясно от Дянков) и министърът на здравеопазването Стефан Константинов (крайният вдясно)<br />

© БТА

Днес премиерът Бойко Борисов откри първия кръг от Световния шампионат по мотокрос в класове МХ1 и МХ2 на пистата "Горна Росица" край Севлиево. На церемонията присъстваха още бившият вътрешен министър Румен Петков (крайният вляво), финансовият министър Симеон Дянков (в средата), икономическият министър Трайчо Трайков (вдясно от Дянков) и министърът на здравеопазването Стефан Константинов (крайният вдясно)АЕЦ "Белене" има бъдеще, ако цената на тока, по която ще се продава навън, е изгодна за държавата. Около такава позиция са се обединили премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщи DarikNews. Днес те са присъствали на официалното откриване на Световния шампионат по мотокрос в Севлиево.


Срещата на тримата, която се състоя след близо седмица чакане, трябваше да изясни ощетена ли е България от подписаните от шефа на НЕК документи с руската "Атомстройекспорт".


Консултантската група HSBC банк, с която в понеделник държавата ще подпише договор, трябва да анализира дали проектът "Белене" е икономически ефективен. "С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта ние ще вземем политическо решение", каза Трайков.
Преди десетина дни обаче икономическият министър призна, че цената на тока от "Белене" ще е значително по-висока от тази при сегашните конвенционални централи. "Цената от АЕЦ "Белене", при каквато и да е цена за строителство, ще бъде доста над 100 лева за мегаватчас. И не може да се сравнява с цената на електроенергията, която се добива от "Козлодуй". В "Козлодуй" е 45 лева на мегаватчас, в "Марица-изток 2" - 55-60 лева. В "Белене" ще бъде поне два пъти повече, отколкото в "Марица-изток 2" и три пъти повече, най-малко казвам, отколкото в АЕЦ "Козлодуй", каза Трайков пред БНТ.


Днес премиерът е обяснил, че нишката в комуникацията между Дянков и Трайков се е била скъсала. "Когато се възложи на вицепремиер или министър задачата, той не е едноличен играч, има екип и за да не се допускат повече грешки, направихме комисия от експерти на финансовото министерство и министерството на енергетиката", каза Борисов. По думите му министър Трайков пряко отговаря за проекта.


Решението дали изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов да бъде уволнен ще бъде взето, след като се събере бордът на Българския енергиен холдинг, съобщи премиерът. Оставката на Първанов ще бъде поискана, защото след скандала между него и Трайков е очевидно, че двамата не могат да работят заедно, но "ще му я взема, без да той има вина", каза Борисов в петък пред БНТ.


По повод появилата се информация за намерението на Турция да строи атомна централа близо до българската граница Трайков припомни категоричната позиция на енергийните министри от Евросъюза, че не трябва да има компромиси със сигурността на атомните централи и това е отговорност на всяка държава.


На последния Европейски съвет премиерите и президентите на Малта, на Кипър изразиха много голяма тревога от това, че в една разломна област, както я наричат, на близо 80 км. от тях е всъщност централата на Турция където се строят, допълни го Борисов.Ма кой се интересува от Станишев какво мисли. Така Борисов отговори на критиките на лидера на БСП Сергей Станишев, че случващото се през последните седмици поставя въпроса "Има ли пилот в самолета?" Те в неговата партия не се интересуват от него. Нали видяхте, онзи ден в "Панорама" ви извадих договора - 2006 подписват договор и си дават 12 месеца да го доподпишат, сега сме 2011 средата и ние се занимаваме с този договорТа този човек ще пита за пилоти в самолета. Нали той ръководеше държавата, когато ни бяха спрели всички еврофондове, забравяте ли?, каза още премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK