Школа за демокрация с ентусиазъм и лични средства

Отляво надясно: Асен Величков, Вулф Броке, Жаклин Толева и Дани Чакалова, чийто ентусиазъм е помогнал на хер Броке да осъществи идеята си

© Алеко Христов

Отляво надясно: Асен Величков, Вулф Броке, Жаклин Толева и Дани Чакалова, чийто ентусиазъм е помогнал на хер Броке да осъществи идеята сиДва дни в Червената къща млади хора правиха равносметка за състоянието на демокрацията в България 20 години след промените, свободата на медиите тук и в Ютоизточна Европа въобще, развитието на гражданското общество като предпоставка за демокрация, бума на политическия интернет. Форумът впечатли най-напред с това, че и през двата дни не намаля нито броят, нито интересът на участниците към темите.


Обяснението се оказа просто. Това беше третият семинар на Школата за демокрация, основана от бившия ръководител на софийското бюро на фондация "Конрад Аденуаер" (2002 – 2004) и дългогодишен функционер на Християн-демократическия съюз в Германия Вулф Броке, който реализира инициативата с лични средства. А участниците в семинарите, които се провеждат два пъти в годината, се събират на базата на лични контакти и според интереса към темите. Повечето участници са завършили политология, история и други хуманитарни науки, някои са още студенти.


Вулф Броке осъществява идеята си с помощта на Жаклин Толева, която от 2010 г. е председател на Българския демократичен форум (една от партиите основателки на СДС) и Дани Чакалова, преводач и автор на документални и мемоарни книги (от които "Шопски летопис" претърпя четири издания), неуморим антусиаст за работа с младите въпреки своите 86 години.
Семинарите на школата за демокрация по никакъв начин не конкурират дейността на фондация "Конрад Аденауер" в момента, изрично подчертава Вулф Броке.


"Имате школи за политика, за управление, но за демокрация няма, а демокрацията не е само политическа технология, тя има своята духовна форма на съществуване." Така Вулф Броке обяснява идеята си. А я реализира с лични средства, защото се чувства благодарен, че е израснал в демократична среда като германец и след като е бил облагодетелстван в този смисъл, би било хубаво - по думите му – да направи нещо добро другаде. "Не е задължително човек да е много богат, за да вземе такова решение", казва хер Броке, добавяйки главната причина: "Просто обикнах България".


Темите се обсъждат с любопитство и без клишета. На предишния семинар например участниците интерпретираха въпросите за политическата коректност и пиара като "неприятели на демокрацията" с аргумента, че това са механизми за "да се спестява част от истината".


Особено силно се тревожат младите от растящата лавина на жълтите издания и намаляването на сериозните вестници. Вулф Броке информира, че и в Германия има "по-леки" издания, но там все още са относително високи тиражите на сериозните издания.


Презентацията за политическия интернет –


сайтове, блогове, туитъри - като елемент на гражданското общество


и заместител на печатните медии, подготвена от културолога Асен Величков, предизвика най-силен интерес. Само 1 секунда след труса в Япония на 11 март са преброени 6 939 кратки съобщения (туитъри), а впоследствие броят им е 77 милиона, информира Величков.


Лекторът обаче не разглежда еднозначно мощните възможности на интернета за свободата на словото. Сам той поддържа два блога и активност във фейсбук, но не споделя възторга на онези, които виждат единствено въодушевяващите възможности на глобалната мрежа за демократизация на света.


Като положителни примери бяха посочени блогосферата на вестник Дневник (blogosfera.dnevnik.bg) през 2007 година, която според участниците в дискусията е дала силен начален тласък за развитието на блоговете в България, блогът на в-к Капитал – Parliament watch, който следи парламентарния живот в България, както и рубриката "Мегафон"- селекция от блогове на политическа и икономическа тематика.


Асен Величков посочва и примери за ползване на мрежата от недемократични режими. В Китай например се обучават блогъри за проследяване в реално време на дискусии и за цензура на търсачката в Гугъл, в други страни се организират контрадискусии с привидно обществен произход, а всъщност поръчани от правителства или корпорации и изпълнени от ПР-агенции.


Достъпността и изобилието на информация в Интернет са безспорно обществено достижение, но не водят задължително до прогрес. Демокрацията се нуждае от свобода и информираност, но и от добре функциониращи, стабилни и професионално поддържани механизми за дебат и достигане на консенсус. Такива прекалено сериозни за възрастта им неща говорят младите политолози. И в същото време Асен Величков признава, че вече не купува вестници, тъй като "получава" всеки ден в личния си телефон българските и световните издания.


Той обаче обобщава: Класическите, базисни за функционирането на демокрацията партии и преса с всеки изминал ден си отиват, без на тяхно място да се е появил достоен заместител.


Питам г-н Броке, като наблюдава развитието на демокрацията в България, какви предизвикателства съзира. "Хората обикновено виждат демокрацията като многообразие от спорове и скандали в медиите, или създаване на политически звезди, но това е само външният й облик. Ядката на демокрацията е в демократичната просвета и търпимостта на гражданите", казва той.


И прибавя още предизвикателства: Липсата на утвърдена практика и недостатъчни гаранции от страна на самата държава за демократично развитие; корупцията, която води до неравномерно разпределяне на националния продукт; липса на приемственост на демократичните партии - възникват и залязват формации, зависещи от едно единствено лице, което ги е създало, а белег за демократичност на една партия е, че тя създава съдържанието на политиката, която иска да реализира, и за тази цел се състезава с другите партии.
Ако нещо застрашава новите демокрации, то е преди всичко в липсата на достатъчно демократично съзнание, обобщава г-н Броке.
Следващият семинар на Школата за демокрация ще се проведе през октомври.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Школа за демокрация!!!???Да ти имам демокрацията

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 2. 2 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "Владимир Български":

  Школа за медийна манипулация по-скоро. Поне доколкото е видно от разискваните проблеми, как да използваме социалните мрежи и форумите за още по-успешна манипулация. За всеки средностатистически ползвател на настоящите форуми е ясно, че голяма част от пишещите там са с политически назначения. А пък БСП дори и не крие широкоспектърната употреба на тези информационни канали.
  Истината се укрива много добре както при пълна липса на информация, така и при свръхинформация. Даже второто е за предпочитане, защото никой няма такъв капацитет да се ориентира в гигантските количества полуистини, откровени лъжи и ненужни факти.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 3. 3 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  тея или са неграмотни или са етатисти, за да възхваляват демокрацията.

 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Аз се радвам, че поне ги има Дневник и Капитал, защото лайнарката с простаци ще издави всяко цвете на свободата без тях.

 5. 5 Профил на bonsneyder
  bonsneyder
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, Петя! Радвам се да видя първия пробив в "заговора" на мълчанието на другите медии за тази смислена проява на Дани и на хер Броке. Къде другаде може да се чуе например лекция на Христо Троански? И пр. и пр.

  М

 6. 6 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От Конрад Аденауер имат явно амбицията да постигнат същото силно обществено влияние като Отворено Общество! И затова подхождат широкомащабно, както си трябва за подобно сериозно начинание! Подготвят си политолози, икономисти, набелязват платформа, търсят поддръжници... За сега тихомълком. Времето ще покаже дали са истинска алтернатива или просто поредните кандидат-лапачи.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 7. 7 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Весело

  Истории на деня

  12345Школа за демокрация с ентусиазъм и лични средства
  ============

  Тази тема е по-скоро за рубриката Виц на деня.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Шкода за демокрация.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на mary47
  mary47
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До Starsky

  "... Вулф Броке, който реализира инициативата с лични средства..."
  За какви поредни кандидат-лапачи пишете? Освен това тук не става дума за фондация "Конрад Аденауер", а лично за Вулф Броке.
  Личности като г-н Броке, Дани Чакалова и другите от екипа заслужават поздравления, както и журналистката Петя Владимирова!

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Демокрацията се учи. Никому не е вродена. На нашия нрод му липсва познанието и навиците за живот в демократична среда. Затова и е България демокрацията е само механизъм на властта, но не и същност на политическата среда.
  Дали въпросната школа ще изпълни намеренията и целите си - ще се види в бъдещето - процесът е бавен и трудно ще обхване по-широката публика. Но не е невъзможен.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Поздравления за организаторите! Имаме нужда от подобни инициативи, иначе ще затънем в апатия. Пожелавам успех и стискам палци, защото очевидно условията за популяризирането на идеите на свободата на личността и словото в момента не са за пример.

 12. 12 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Към авторите на статията: имате правописна грешка. Може да си я поправите, ако искате. Ето тук: (пълният член е излишен)

  Презентацията за политическият интернет

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 13. 13 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "mary47":
  А, имам си отговор Като отговаряте някому е добре да натискате бутончето "отговор" към самия пост, иначе може и да не види човек, а е добре да си приказваме.

  Та на темата, просто изказвам съмнение или по-точно чудене. Вие познавате ли тези хора? Споделете наблюдения и подробности?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 14. 14 Профил на orehovka
  orehovka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Демокрацията се нуждае от свобода и информираност, но и от добре функциониращи, стабилни и професионално поддържани механизми за дебат и достигане на консенсус. Такива прекалено сериозни за възрастта им неща говорят младите политолози."
  "Дневник", защо си позволявате да омаловажавате и ценностите, и участниците? Това са принципи, които трябва да залегнат още в училищното образование. И не, нито студентите, нито учениците в гимназията са твърде млади за подобни дискусии, защото на първо място всеки дебат предполага умение да мислиш аналитично, да формираш аргументирано мнение, да изслушваш опонента си и да спориш с него с логични доводи. Такъв тип ситуации не са нещо, което се стоварва върху човек когато навърши абстрактен брой години (според вас сигурно поне 35). Ако някой иска действително да поддържа стабилна демокрация, тогава няма как да твърди, че културата на обсъждане на гледни точки и аргументираното им отстяване е занимание "за големи хора" (а малките хора трябва пасивно да изчакват какво ще се реши). Демокрацията в Бълтгария би изглеждала по съвсем различен начин ако повече хора я възприемаха не единствено като избори на всеки четири години, а като начин за всекидневно решаване на всякакви проблеми, които се споделя и практикува от всички граждани.

 15. 15 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До № 14.
  В никакъв случай не омаловажавам нито ценностите, нито възрастта на участниците в Школа за демокрация, напротив: аз съм техен горещ симпатизант. Така е прозвучал изразът ми, за което съжалявам.
  С вас съм абсолютно съгласна, че това са принципи, които трябва да залегнат и в училищното образование.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Интересно какво произтича от подобни школи към политическата реалност. Защото дискусиите са едно, решенията на проблемите, прилагани на практика - друго.

  Фактът, че се говори за нея означава две неща - че гражданите имат нужда да осмислят значението й и съществува опасност тя да изчезне (по примера, който е даден с фундаменталните преса и партии).

 17. 17 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "orehovka":

  ореховка, значи според теб е добре да се учи човек да се аргументира на място на което е против волята си. т.е. дори и да е искал да се аргументира дали да е там, че да се аргументира впоследствие за каквото и да е друго, дебатът му е бил отказан и е бил насилен да е там??? хахахах
  трябвало такива ценности да се обучават. ами то аргументацията не е ценност, а манифестация на отличителния признак на човека от звяра, а именно разума. самото изказване на изречението - "не ми се аргументира с теб" - е аргументация,
  като това е самопротиворечащо си твърдение, но тъй като ти не го знаеш тва, като го чуеш ще искаш да насилиш автора му да ходи на даскало, за да го научиш как да се аргументира.


  демокрацията била стабилна???? прочети нещо за public choice theory, както и въобще за това какво е то демокрация...

 18. 18 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  За тези, които не знаят, т.нар. "Червена къща" е нещо като говорилня на всички антибългарски неправителствени организации и място, където с лекота се промиват мозъците на младите хора и чрез всички познати ни от миналото средства за манипулация на масите, им се веняват леви политически убеждения и им се трови съзнанието с неолиберализъм и нихилизъм.
  Само погледнете част от спонсорите и партньорите на "Червената къща" и ще ви станат ясни много неща:

  -Български хелзинкски комитет;
  -Институт "Отворено общество и мрежа от фондации Сорос";
  -Институт "Отворено общество" - София;
  -Асоциация ТЕОРЕМ;
  -БГО Джемини;
  -Билитис;
  -Група „Фройдистко поле в България”;
  -Сдружение "Позор";
  -Център за либерални стратегии ;

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 19. 19 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mohammed":
  А, тези подробности не ги знаех, благодаря, че ми обърнахте внимание!
  Но така или иначе се забелязва, че Червената къща се заформя като някакъв алтернативен и надпартиен социологически и политически мозъчен тръст, само за избран елит. Там много деен е Иван Кръстев, който, ако не сте разбрали досега, е главният идеолог зад ПР явлението Бойко Борисов.
  Та сега тези същите хора ни готвят нова алтернатива, пак дясна, със сигурност пак излизаща от народа и за народа. Даже нова партия има регистрирана, но засега всички си траят... И затова са ме налегнали едни съмнения!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK