НЗОК ще договаря отстъпки за лекарствата, за да бъдат набавени и по-новите медикаменти

НЗОК ще договаря отстъпки за лекарствата, за да бъдат набавени и по-новите медикаменти

© Георги КожухаровНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може в бъдеще да договаря отстъпки с производителите на лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това ще стане с промени в наредбата, по която здравната каса плаща за медикаментите. Измененията ще са в сила до края на май, обещават от МЗ. 


НЗОК плаща в момента лекарствата на болните от редки болести, от хепатит и диабет, а в бъдеще ще поеме и лечението на онкологични заболявания и всички останали медикаменти, които се осигуряват в момента от МЗ.


Целта е да се повиши достъпът на болните до иновативни и скъпи терапии, които нашата държава няма възможност да си позволи, обясниха от министерството. Ползата за фармацевтичните компании е фактът, че ако не предложат отстъпката, техните медикаменти няма да присъстват въобще на българския пазар, смятат оттам.
Подобен подход отдавна се използва в САЩ и страните от Европейския съюз и не е ясно защо досега не е бил въведен като практика и у нас. В другите държави се използват три различни форми на договаряне между обществените фондове и фармацевтичните компании.


Първата е т.нар. споделяне на риска, при което обществените фондове плащат за иновативни терапии само за пациентите, при които се наблюдава подобрение в състоянието. Другият вариант е касите да поемат определен брой от нуждаещите се пациенти, за който имат средства, а разходите за останалата част се поемат от производителите. Най-използван е моделът, при който финансирането е 50:50. Обикновено се подписва споразумение между фондовете и фармацевтичните компании, които са с продължителност от 1 до 5 години.


Здравното министерство ще предложи и трите варианта за договаряне чрез промените в наредбата. Здравната каса ще трябва да избере по кой от тях ще работи и на нейната активност ще се разчита да бъде приложена адекватно дадената възможност.


Освен промяната в Наредба 10 ние очакваме и една друга промяна в закона за лекарствата в хуманната медицина, която да даде възможност касата да има по-голяма квота в комисията по позитивния лекарствен списък, обяви пред БНР управителят на НЗОК Нели Нешева. По думите й само така ще има резултат от евентуално договаряне с компаниите. "Иначе не би било възможно да има някакъв резултат и да се проведе това договаряне, така че да бъде в полза на пациента, цените да бъдат в полза на пациента", обясни Нешева.


Комисията за позитивния лекарствен списък е към Министерския съвет и определя за кои медикаменти ще се плаща с обществени средства, но те не се поемат само от НЗОК, а и от здравното министерство и болниците. Касата и сега има представители в тази структура.


На какви цени ще се купуват медикаментите пък определя друга комисия и цената се определя, като се вземе най-ниската от стойностите, на които те се покриват с обществени средства в осем европейски държави - Румъния, Франция, Естония, Гърция, Словакия, Литва, Португалия и Испания. Ако продуктът го няма в оригинал в осемте референтни държави, ще се търси най-ниската му цена в пет резервни страни - Белгия, Чехия, Полша, Латвия и Унгария.


Вариантът с предоставяне на отстъпки е разумен, но докато цените се определят на база най-ниската стойност от референтните държави, ще има много ограничено приложение, коментира Деян Денев, директор на асоциацията на производителите и вносителите на оригинални лекарства. При положение че продаваш на най-ниската цена, няма как да правиш и отстъпка, обясни той. От асоциацията отдавна настояват цените, на които се плащат медикаментите с публични средства, да се определят като средна стойност от трите най-ниски в референтните държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  НЗОК има механизми за това. Наричат се "максимални цени" и на практика представляват тавана, до който НЗОК покрива съответното лекарство (обикновено това е цената на най-евтиния производител). Максималните цени се преопределят поне веднъж годишно, според това как производителите променят цените, а те се опитват да се равняват по най-евтиния, защото иначе никой няма да им купува стоката.
  В Чехия това се прави от 90-те години на миналия век. Не е идеално, но е доста успешно и повечето лекарства тук са с 40-50% по-евтини от България. при това са пълно или предимно покривани от касите.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK