Прокуратурата поиска около 5 години затвор за Христо Ковачки

Обвинението обаче не поиска максимален размер за наказанието за бизнесмена заради добрата му характеристика и чистото съдебно минало.

© Георги Кожухаров

Обвинението обаче не поиска максимален размер за наказанието за бизнесмена заради добрата му характеристика и чистото съдебно минало.Прокуратурата поиска около 5 години затвор за бизнесмена Христо Ковачки. Обвинителят Маргарита Немска не посочи точен размер, а само, че е справедливо наказанието да е около средното, предвидено в закона за укриване на данъци в особено големи размери. Санкцията между, която ще избира съдът, ако реши, че Ковачки е виновен е между 3 и 8 години затвор.


Днес в Софийския градски съд се състоя последното заседание по делото срещу бизнесмена с интереси в енергетиката по обвинение за укриване на 16 млн. лв. данъци.


Прокуратурата твърди, че Ковачки е укрил данъците чрез фиктивни сделки за машини. Обвинението обаче не поиска максимален размер за наказанието за бизнесмена заради добрата му характеристика и чистото съдебно минало.
Защитата на Ковачки твърди, че обвинението не успява да отговори на въпроса откъде всъщност са машините, с които, както прокуратурата твърди, са извършвани фиктивните сделки.  В свое описание комисията "Кушлев" дори е оценила стойността им. Всички машини са налични и, ако не са били налични, впоследствие са били продадени, пледира защитата.


Съдът обяви, че ще произнесе присъдата си в четвъртък. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK