Джеймс Уорлик: Не исках да обидя магистратите, а да провокирам дискусия

Джеймс Уорлик

© Анелия Николова

Джеймс УорликАмериканският посланик Джеймс Уорлик заяви, че не е искал да обиди магистратите в България, а да провокира дискусия, когато обяви, че в страната има две правосъдни системи - едната е за богатите хора с власт, а другата - за обикновените българи. Това обяви дипломатът в интервю за БНТ.


Изказването му беше определено като обида от главния прокурор Борис Велчев и шефа на върховния съд Лазар Груев, а председателят на парламента Цецка Цачева го нарече непремерено.


Представителят на САЩ в София не се извини за думите си и повтори, че има "някои хора в България, които смятат, че стоят над закона - богати, с политическо влияние, и много от тях свободно се разхождат по улиците". Той обаче направи уговорката, че целта на изказването му е била не да критикува, а да провокира дискусия.
България има огромни постижения в областта на върховенството на закона, но все още трябва още много да се свърши, коментира още посланикът. Магистратите в съдебната система са много квалифицирани и отговорни, но след моите думи ме спираха хора по улиците да ми благодарят за тях, заяви още дипломатът, попитан дали не смята, че трябва да се извини.


"Аз не целя да обидя някого, но фактът, че се съм провокирал дискусия, е добър. Не е работа на американския посланик да назовава имена, но при мен идват хора и ми казват, че им е омръзнало", обясни Уорлик.


Според него проблемът с корупцията се отнася до всички хора и всички трябва да му се противопоставят. Уорлик даде за пример подкупите, които се дават на пътните полицаи. "Тук като че ли се приема естествено да се поиска подкуп и да се даде. Това се приема за правилно в България, докато в моята страна то не може да се случи. Всички трябва да кажат "стига толкова"... а давайки пари, вие също се включвате в това.


След аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена, каза още американският посланик. България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в Козлодуй, заяви Уорлик. Според него сега вече не стои само въпросът за цената на централата, а и за безопасността.


"Важно е всеки член на правителството да има свое мнение и да има дебати, ако не е така, би било неефективно", каза Уорлик по повод неразбирателството в правителството при подписването меморандума с Русия за "Белене". Цената е изключително висока и ще трябва да плащат за него и вашите деца, смята още посланикът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK