Турският консул в Бургас: Няма решение на правителството за АЕЦ до границата

Град Инеада, който се намира на около 15 км. от Резово

Град Инеада, който се намира на около 15 км. от РезовоЕвентуална АЕЦ край Резово е на трето място след проектите за строителство на атомни централи в Аккую и Синоп. Това е заявил генералният консул на Турция в Бургас Сибел Аркан на среща с кмета на града Димитър Николов, съобщават от общината, цитирани от агенция "Фокус".


Преди дни в. Хюриет" съобщи, че Турция планира да строи три нови атомни електроцентрала, като едната е възможно да е на няколко километра от българската граница край г. Инеада, намиращ се на около 15 км. от Резово.


Темите за строителството на нови АЕЦ в Турция се коментират от години заради необходимостта от енергия, която да покрие нуждите на увеличаващото се население на южната ни съседка, обяснила Аркан. По думите й град Инеада не е най-спряганото място за изграждане на АЕЦ и няма решение на турското правителство. Тя допълнила, че се проучват всички възможности за добив на енергия от възобновяеми източници, както и последните технологии за гарантиране на сигурност на електроцентралите.
Аркан посочила, че през април е трябвало да започнат проучвания за това къде да строят нови централи с японски специалисти, но заради трагичните събития в Япония, са отложени.


На срещата Николов е обяснил, че жителите на Южното Черноморие са притеснени от плановете за строителство близо до границата, защото "световната практика показва, че на 100 км. от АЕЦ не се извършва туризъм".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK