Томислав Дончев: Трябва целенасочена политика за Северозападна България

Промишлената зона на Видин

© Георги Кожухаров

Промишлената зона на ВидинДържавата трябва да провежда целенасочена политика, за да се развие регионът на Северозападна България. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред кметове от определения наскоро от Евростат за най-беден регион в целия съюз.


Дискусия за проблемите му се проведе в рамките на организирана от Българския икономически форум (БИФ) конференция "Предизвикателствата пред инвестиционния климат в Северозападна България". БИФ изпълнява проект InvestNorthWest, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


Според Дончев проблемите в този район на страната са такива, че не е важно да се определи колко пари по отделните европейските оперативни програми има, а да се обединят средствата от няколко източника и да се насочат натам. "Само с построяването на път не може да се подобри ситуацията. Не бива да се работи на парче", подчерта Дончев, който е и бивш кмет. По думите му хората по места не трябва да разчитат на промени в закони или издаване на заповеди от най-високо място във властта, а да поемат инициативата и да "начертаят положителни сценарии" за регионите си.
Дончев подчерта, че колкото и беден да е този район, има сериозни предимства като това, че през него минават няколко европейски транспортни коридора.


Кметовете още веднъж посочиха, че трябва да се тръгне от състоянието на инфраструктурата, която в големи участъци не отговаря на европейските изисквания и за нея ангажимент трябва да поеме държавата.


"По една или друга причина, като се говори за магистрали, това се отнася предимно за Южна България", коментира кметът на Монтана Златко Живков. Той обаче посочи, че извън магистралите републиканската пътна мрежа е в отчайващо състояние. "Каквото и да коментираме, необходимо е доста мащабно влизане на държавата", обясни Живков.


Американецът Дейвид Химсън, член на Американската търговска камара в България, посъветва местните власти като мантра да си повтарят "устойчиво развитие, устойчиво развитие". Това по думите му е ключов момент в изваждането на региона от ситуацията, в която се намира. Според него кметовете трябва да наблегнат и на публично-частните партньорства, за които не се налага да се чакат решения, които отнемат време, както е с усвояването на евросредства например.


"Има много малко места в Европа, които да са с толкова красива природа, както е Северозападният район, и които да са толкова неразработени за туризъм. Това не означава да бъдат застроени", посочи Химсън, който от години живее в България и има тук къща.


Инициативата за правене на бизнес и разкриване на нови работни места трябва да е в голяма степен сведена на местно ниво, посочи и Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той обаче даде пример със свой личен опит да се свърже с 10 общини, търсейки терен за инвеститор. "Въпреки че имах мобилните номера на всички, успях да се свържа с 2 общини. Невинаги писмената заявка и чакането на отговор 1 месец е най-доброто решение", посочи Стефанов.


Напоследък много форуми за спасяването на Североизточна България бяха проведени в отсъствието на кметовете от региона, което едва ли е най-доброто, посочи кметът на Видин Румен Видов. Той подчерта, че последните няколко правителства са завършили мандата си, без дори да забележат, че има огромни проблеми в този район. Сега по думите му с управляващите в момента трябва да се разработи краткосрочен и дългосрочен план за развитието на региона, като се започне от инфраструктурата.


В средата на февруари стана ясно, че предстои да бъде разработена стратегия за развитието на Северозападна България. До момента няма яснота докъде е стигнало написването й.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1045 Весело

  Или да ни опраът, или горътъ да ловът!

 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  No shit, Sherlock. А нещо за целенасочена политика за останалата част от България чува ли се, или там да продължава на самотек

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Разстроено

  То "стратегия" за БЪЛГАРИЯ няма, та за част от нея!?!
  Съединението прави силата не е само на(за) фасадата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Моля оправете си статията - говорим за Северозападна България, а не Североизточна! Докато управляващите начертаят стратегия, напишат програма и т.н. в тази част на страната вече няма да останат сънародници. Един от най-големите проблеми там е не някой друг, а ромското население. Нали имаше едно рекламирано десетилитие на ромското включване. Какво стана с него освен, че се надписаха няколко хиляди тениски, шапки и химикалки и се проведоха някоя и друга конференции и работни срещи? До кога ще имитираме дейност?!?

 5. 5 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Дневник",а защо да не е ясно до къде е стигнало написването на стратегията за развитието на Северозападна България?Аз си спомням,че по повод определянето му от Евростат като най-беден в Европа,на едно от заседанията на МС в сряда,Борисов разпореди в срок от три дена,т.е.,до петък/става на въпрос до един от петъците през м.февруари/ да се изготви стратегията.Още тогава през следващата седмица в редица градове на Северозапада се изсипаха министри,депутати от ГЕРБ,местни кметове от ГЕРБ,които организираха "кръгли маси",за да разяснят основните положения на стратегията на ГЕРБ за близките години.Тогава още тези дейци на ГЕРБ бодро уведомиха отчаяния електорат,че ще се строи свръскоростната железница от Видин до София.Тогава още врачанските гербаджии в лицето на кмета отправиха протест до правителството и заинтересованите министерства,че тази железница ще създава много шум ,което ще се отрази на здравето на населението там.Готвеха се и някакви подписки,протести,зер строежа всеки момент ще започне.Докладвани бяха на целокупния електорат и други мащабни начинания на ГЕРБ-пробив на тунел под Петрохан,магистрала/тук ББ е силен/ ,свързваща Видин и Северозапада с магистрала Хемус до Ботевград,скорошно завършване на моста при Видин и отпочване строителството на още един мост при Оряхово.Мащабни проекти,които буквално ще изхвърлят Северозапада на космически висини и на Европа ще й падне шапката като гледа колко на високо сме излетели.

 6. 6 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Дела, дела... и само думи! Мъчно ми е за този регион, с останалите в него само безработни и пенсионери.

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Гневно

  Този район, колкото и да е неприятно, е едно огледало в бъдещето на България!!! Пенсионери и цигани, в битка за оцеляване!!!

 8. 8 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#5] от "molesan2":

  "Стотици хиляди хора, материално осигурени хора, ще тръгнат за Видин. Оттука и нуждата от аеропорт "Голям Видин" — редовно излитане на пътнически самолети и дирижабли за всички краища на света, включително Лос Анджелис и Мелбърн. Град Видин ще бъде преименуван в Ню Москва и ще стане най-елегантният център на Европа, а много скоро и в целия свят."

  За съжаление действията на политическия ни "елит" твърде често ми напомнят за Остап Бендер...

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 9. 9 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 701 Любопитно

  То мерките по съживяването на Северозапада май вече започнаха: чета из Интернет, че са освободили Данчо Пръча...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Общо взето Северозападна България е комунистически регион!
  Защо комунистите не продадоха завода за автомобилни гуми във Видин на Пирели, Дънлоп, Мишлен, Континентал или друг от бранша и да запазят производството и работните места?
  Защо не продадоха модерния за времето си завод за карбамид във Враца, строен по френски проект и обурудван с френски и шведски машини и апарати? Карбамидът като изкуствен тор е по-скъп и много по-ценен от амониевата селитра и има широк пазар по света. Защо го бастисаха? Какво стана с Дунав мост 2, що се мотат още и не оправят пътищата до него?

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Whisper":+++++.В този дух на истински подем аз преди време предложих след свръскоростната железница и летището във Видин да се започне проектирането и строежа и на малък космодрум край гр.Враца,от който да се изстрелват комерсиални космически спътници на различни световни компании.Леле,какви пари ще паднат тогава!

 12. 12 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ДАЙ ДА МУ ДРУСНЕМ И ТАМ ЕДНА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА, КОЛКО МУ Е...

 13. 13 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дедо Либен":

  АМИ ДА СИ ВИДЯЛ НЕщО СВЯСТНО В ЕДНА ОГРОМНА СТРАНА НА ИМЕ КОЕТО НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ, ТА КАКВО ОСТАВА ЗА ВИДИНСКИЯ КРАЙ И СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ? ДА СИ СПОМНИМ 1923 ГОДИНА И ЛИДЕРИТЕ ДИМИТРОВ И КОЛАРОВ...напълно обяснимо е всичко.

 14. 14 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Трябва целенасочена политка към всички региони на България . Бедноста не е само в Северозападна България или в Североизточна , една държава не трябва да дели гражданите си на такива на които ще им се помага приоритетно пред други , при ,все че е най-бедната в ЕС ! Това , което казва Дончев е нон-сенс !

 15. 15 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дедо Либен":В огромна грешка сте относно Химкомбината в гр.Враца.Той беше "баптисан" от правителството на Ив.Костов.Първа стъпка:Беше уволнен по политически причини/бил кандидат член на ЦК на БКП /инж.Кирилв Петков,изключителен мениджър дори и при сегашните критерии,на който американските фирми-основни купувачи на врачанския карбамид ,му превеждаха предварително парите за предстоящите експедиции на карбамид само с едно обаждане по телефона.За Ваше сведение 80% от произвеждания карбамид се пласираше на американския пазар.След уволнението му в завода беще изпратен един ликвидатор-33 годишен софийски адвокат,чиято цел беше да съсипе производството и тази цел той не я криеше.Американските бизнесмени,свикнали с Кирил Петков,тутакси прекратиха всякакви бизнес.контакти с този човек.За година и нещо той изпълни поставената му задача и завода беше продаден на някаква фирма с неизвестни капитали,в която скоро започнаха вътрешни раздори,.Започнаха някакви дела в съд в САЩ и завода спусна кепениците.Адвоката си замина за София и всичко безславно приключи.Какви ти тук 5 лв.,какви ти тук комунисти?

 16. 16 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 141 Гневно

  Стига с тая Северозападна България бе, аман от това софийско и северозападно лоби в правителството!
  Какво искат тия, имат равнини - да си ги обработват. Има далеч по-перспективни региони, като Югозападна България например, в които държавата малко требва да се намеси за да се превърнат в най-развитите на Балканите.

  В Благоевградска област например е концентриран 40% от дебита на минерални извори в България, като прибавиш съседните Кюстендилска и Пазарджишка област с разните им там Сапарева баня, Велинград и др. се получава една много сериозна цифра, имайки предвид че нашата страна е втора в Европа по минерални извори след Исландия, и почти всичките са концентрирани в Югозападна България. Обаче требва целенасочена държавна политика по тоя въпрос, реклама, инфраструктура и т.н.
  Да не говорим за другите видове туризъм (не само зимен) които могат да се развиват в ЮЗ България, невероятна природа - Рила, Пирин, Родопи + млади хора, университети, регион граничещ с 3 държави, 100 км до Бело море и пристанище Солун и т.н. и т.н. а те дебилите ще разиват Северозападна България?!? Дай да развием първо регионите които могат да се превърнат в двигател на българската икономика, па после безнадеждните такива. Ама не - всеки си дърпа чергата към родното село, вместо да помислим за бъдещето на България...

 17. 17 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "donvitocorleone": и кво предлагаш, като има минерална вода на юг да заебат северозапада на мангалите, за да ходят да си топлят дупетата ли? Баси размишленията паткови...от такива мислители българия потъва и демографски и стопански...

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Каква политика? Да мрат в кофите там музовирите.
  По тоталитарно време бяхя върла опозиция, атентат му правеха, днес са върли комунисти.
  Тия не знаят какво искат от живота, в смисъл какво друго освен - еденье, пиенье и те тия три неща.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А другите Българии нямат ли нужда от някакви статегии и действия? Щото Родопите примерно също не са много цъфнали и вързали

  ще се оправим...сами
 20. 20 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 141 Неутрално

  До коментар [#17] от "reagan":

  Ами да развиват земеделие в СЗ България, като има полета а нема млади квалифицирани кадри или природни дадености за туризъм, услуги и др. сектори на икономиката... Защо им са магистрали?
  Държавата требва да обърне внимание на всички региони, но с приоритет да са тия, които имат по-голем потенциал за развитие за да дърпат целата страна напред.

 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Изборите изкарват на дневен ред отново празнодумци и сладки миражи с обещания за мерки за развитие. Тая приказак 20 години си е преповтарят преди избори, а резултатите са в тоталното обезлюдяване откъм интелигентни хора на видинска област. Ама то може и целите да са такива. После ще разселваме там други раси. Абе баш като резерват, дето един животински вид изчезва и после вкарват от други държави или континенти, за да възстановят популацията.

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на vlah
  vlah
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар 16
  Ако ние имахме лоби в правителството нямаше да се стигне до тази ситуация, която си е чиста проба геноцид. Явно кракът ти не е стъпвал във Видинско щом твърдиш,че няма природни дадености за туризъм. Преди 09.09.1944 Пиринска Македония бе един от най-мизерните региони в страната, но червената власт инвестира доста и село Горна Джумая стана университетски град. Защо във Видин няма университет, а пътищата са в окаяно състояние? Ако България не ни иска има съседни държави, които биха могли да ни помогнат.

 23. 23 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "Whisper":

  ДЕЕЕЕЕЕ-ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 24. 24 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 141 Неутрално

  До коментар [#22] от "vlah":

  Затова ли се регистрира, да проповядваш сепаратизъм? Ами ходи си в Румъния като ревеш за чужди държави. Какви дадености има там бе? Река Дунав ли си мислиш че е природна даденост?
  Пиринско винаги е бил беден край, и сега е такъв заради нехайството на държавата, а с малко помощ може да се превърне в един от най-развитите на Балканите.
  Какъв Видин, какви 5 лв. бе виж че и от сръбската и румънската част на границата е мизерия там, а има такава плодородна земя, обаче мързеливо племе, не му се работи, магистрали искали те...

 25. 25 Профил на waffenss
  waffenss
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#24] от "donvitocorleone":
  Къв сепаратизъм бе путьо непоръбен.
  Аз пък съм от Варна и ти казвам, че държавата е заебала не само Северозападна но и цяла Северна България.
  Като всичко влагате в Южна България и Големото село, и ни не ебавате, ми дайте ни на Румъния бе. Ако не друго, Румънците пътищата поне ще оправят. Деба скапаните шопи деба.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK