Сивата икономика и безработицата ощетяват и новите пенсионери

Осигурителният доход намалява и увеличава дефицита в НОИ

Сивата икономика и безработицата ощетяват и новите пенсионери

© ДневникОсигурителният доход продължава да намалява. През февруари работещите са били осигурявани за пенсия, безработица, майчинство и заболяване върху средно 574.60 лв., показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ).


Сумата е с 5 лв. по-ниска спрямо януари и вече изостава с около 35 лв. от планирания среден годишен доход в бюджета на общественото осигуряване за тази година.


Основните причини са ръстът на безработицата, "замразяването" на заплатите, намаляването на работното време. Ниското ниво на осигурителния доход се дължи и на нарастването на сивата икономика. Увеличават се фирмите, които официално заявяват, че плащат на служителите си малки заплати, а им дават останалата част на ръка.
Данните на НОИ за миналата година показват, че 53% от наетите са били осигурявани върху доход до 420 лв. Статистиката показва, че традиционно осигурителният доход е най-нисък през зимата. След това започва да се увеличава и има най-голям ръст в края на годината заради допълнителните бонуси към заплатите.


Всичко това се отразява негативно на приходите в НОИ, от които се изплащат пенсии, помощи и обезщетения, и се увеличава дефицитът в осигурителната система. От по-ниския осигурителен доход губят и хората, които ще се пенсионират в следващите месеци. Пенсията им ще се изчисли от стойността му за последните 12 месеца, умножено по техния индивидуален коефициент.


Това означава, че при по-нисък доход те ще получават по-малко пари. Сумата за периода 1 март 2010 г. - 28 февруари 2011 г. е 573.30 лв. (виж графиката). От нея НОИ ще изчисли пенсиите, които отпуска от март тази година. Така безработицата и сивата икономика ще се отразят дори и на хора, които не са били засегнати от тях.


В дългосрочен план от по-ниския доход биха спечелили работещите, чиито официални заплати са по-големи от средната сумата, върху която правят вноски всички заети. Това ще увеличи индивидуалния им коефициент в пенсионната формула. За да има ефект от това обаче, в годината преди пенсионирането им средният доход трябва да е висок.


Според разчетите на НОИ, за да вземе минимална пенсия, която в момента е 136.08 лв., човек трябва да се е осигурявал върху средно 370 лв. през целия си стаж. Пенсиите на хората, които са под тази граница, се доплащат от държавата до размера на минималната, а парите се взимат от постъпленията от данъци.


Очакванията на НОИ бяха през тази година средният доход да се увеличи заради договорения ръст на минималните осигурителни прагове за всички браншове със средно 5.6%, както и от по-големите вноски на самонаетите. Статистиката за януари обаче показа, че самоосигуряващите се намаляват, а близо 90% от тях правят вноски върху минималния праг. Само съживяването на икономиката и откриването на нови работни места биха повишили осигурителния доход. Съкращенията в търговията и строителството продължават


През януари и февруари броят на регистрираните в бюрата по труда безработни се е увеличил с 20 хил. спрямо края на миналата година. Анализът на Агенцията по заетостта показва, че основните причини за това са традиционното освобождаване на работници през декември и приключването на програмите за субсидирана заетост. Статистиката показва, че през първите два месеца от годината най-голям е броят на съкратените от търговията, преработващата промишленост и строителството. Преди дни министърът на труда Тотю Младенов обяви, че безработицата през март е намаляла до 9.52% от икономически активното население.


От Агенцията по заетостта все още не са анализирали дали това се дължи на новооткрити работни места или на по-малко съкратени. Младенов прогнозира, че поне до есента безработицата ще спада заради търсенето на сезонни работници. Според проучване на институт "Отворено общество" в строителството, добивната промишленост, търговията, ремонта на автомобили и финансовото посредничество работните места ще продължат да намаляват. Раздвижване се очаква в информационните технологии, селското стопанство и туризма.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Гневно

  Докато не се въведат лични партиди ,ще е така.Броя на балъците
  дето пълнят каца без дъно намалява ,това значи ,че все повече хора поумняват.Да дойде Тотю и да ми гарантира ,че ако внасям коректно ,ще получа мин 60% от средноосигурителния си доход.
  Ми ако когато се пенсионирам доходите са като в бананова република /накъдето сме тръгнали/ кво ме топли ,че коефицента ми бил 2 или 3 .И какво ми гарантира ,че пак няма да изтряскат
  таван на пенсията?Твърде вероятни сценарии като се има в предвид накъде отиват нещата в Кенефикстан.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ами ще ги ощшетяват, я!
  Кои са тия нови пенсионери?
  МВР и армия дето по цял ден си драпат макарите и се пенсионират на 44-50 с 20 заплатки отгоре.
  Специално за катаджиите - цял живот лежали на рушвета, взели 20 заплатки, пенсионирали се по-рано от всички, пък накрая и ощетени били.
  Не ощетени, ами изобщо без пенсии трябва да са!
  Че то имаме ли изобщо пенсионна институция?
  Не, имам осигурителен институт. Това което те получават не е пенсия, а социална осигуровка.
  Пенсията е собствен влог по собствена и онаследяема партида с характер на данъчно признат разход преди облагане с подоходен данък.
  А тука - облагат хората с един данък от по 30% отгоре и викат - ама не, това е за пенсията ти. Товата ама нанайцик. Ти плащаш чужда пенсия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Преди дни министърът на труда Тотю Младенов обяви, че безработицата през март е намаляла до 9.52% от икономически активното население."

  Министърът да си провери пак цифрите, да не излезе после нещо друго! От таблицата по-долу се вижда, че (дори официалната) безработица е във възходящ тренд от поне година насам. През Февруари 2011, тя е 11.6%. И да не забравяме, че това е официалната стакмистика. А какво остава за действителността?

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=teilm020

  От графиката се вижда още че сме на трето място (от зад на пред) след Ирландия, Испания и Унгария.

 4. 4 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 547 Любопитно

  136 лева пенсия ?!? Тия нормални ли са.
  А преработените военни и МВР са все с тавана!

  Тези не усещат ли, че самоосигуряващите се скоро ще свършат и системата ще гризне дръвцето.

  Няма да плащам пенсията на никой.
  Изкарвам си парите с честен труд и тия търтеи въобще не ме вълнуват.

  Или правите генерална реформа - или почвайте да копаете пари ...

  Тия прости комунисти продължават да бутат до последно - да видят какво ще стане. Е, проблемите тепърва предстоят.

 5. 5 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "pagan":

  Официалната безработица е намаляла, защото има много нерегистрирани безработни.

 6. 6 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Моя роднина се пенсионира със 150лв. пенсия след 40г. трудов стаж. Става въпрос за жена, която над 20г. от осигурителния стаж е била осигурявана над средния доход. На база на такава формула аз нямам никакъв интерес от пенсионната система. Още по-малко имам интерес да плащам заплати на хрантутници полицаи и военни, които си играят на война и получават за това по 20 заплати на куп, пенсия в размер на средна заплата в провинцията, продължават да работят като не,кви държавни служители или тъпи охранители. Тотьо трябва ето с тези дисбаланси да се заеме и реформира, а не да се изживява като най-големия синдикалист между министрите.

 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не се учудвам, че осигурителния доход намалява - като виждат хората какво им се предлага като здравни услуги (плащаш навсякъде, нищо, че си осигурен) и като пенсия (я получиш - я си умрял дотогава, щото пенсионната възраст става все по-висока), естествено е всеки да предпочете пари на ръка за да изкара в момента и ако толкова иска, да си задели нещо за старини. Социална политика, кво да правиш....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Според разчетите на НОИ, за да вземе минимална пенсия, която в момента е 136.08 лв., човек трябва да се е осигурявал върху средно 370 лв. през целия си стаж. Пенсиите на хората, които са под тази граница, се доплащат от държавата до размера на минималната, а парите се взимат от постъпленията от данъци."

  Абсолютно неправилно разсъждение - на колкото и да си се осигурявал, държавата все ще ти даде поне минималната пенсия.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  правя си собствена пенсионна осигуровка , нито давам , нито искам нещо от тая милиционерска държава

 10. 10 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Сивата икономика е истинската икономика - тази, благодарение, на която оцелява държавата. Ако се платят всички данъци и такси, бизнес не може да съществува. Т.е. може да съществува само глад. Сиви са законите, които създават този абсурд, а не здравият разум, който ги заобикаля, в името на създаването на блага...

  www.dobribozhilov.com
 11. 11 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Питат Тотю Младенов кога ще свърши кризата в социалната сфера.
  - Когато безработните нахранят гладните - отговаря той.
  - Не, Младенов. Когато гладните изядат безработните.
  Глас зад кадър: "Младенов много добре знаеше това, но как, по дяволите, се бяха сетили и в Световната банка?"

  (по Любослава Русева)

 12. 12 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "От Агенцията по заетостта все още не са анализирали дали това се дължи на новооткрити работни места или на по-малко съкратени"
  Ако ги питаш от Агенцията те са претрупани с работа. Сигурно затова не могат да си оправят сайта, за да работи нормално, впрочем просто да работи. Вчера ходих в бюрото по труда за да видя дали има обявени свободни работни места. Ако им работеше сайта щях да ги проверя от вкъщи. В залата, където са настанени експертите и трудовите посредници, няколко служителки буквално се чудеха, какво да правят. Да не ви описвам сега, как точно се чудиха, за да не се ядосвате. Попитах ги за едно обявено място. Казаха ми: отиди да ги питаш във фирмата, как точно стоят нещата. Добре, че поне ми казаха името на фирмата. И продължиха да се хилят на това, на което се хилиха преди да влеза в залата. Предполагам, че след като излязох са започнали да ме обсъждат (защото, както се казва, градът ни е малък и всички се познаваме). И така им минава деня, но за нализи разбира се време няма.

 13. 13 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "kalin_m", до коментар [#7] от "epoc" и всички предишни и следващи коментари:
  Дали Тотю живее в собствен измислен свят и не е наясно с нещата, или само се преструва на такъв? Ако чете всеки ден, какво коментират хората по форумите, може би ще му светне и най-сетне ще разбере, че все по-малко остават глупаците, които доброволно искат да пълнят бездънната каца на НОИ.


 14. 14 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#10] от "Добри Божилов":
  Много си прав .Въпроса е докога дребния и среден бизнес
  ще носи риска и ще опира пешкира за да не затрие съвсем икономиката.По мои наблюдения все повече хора си закриват бизнесчетата изхвърлят работниците на борсата и си бият камшика навън или слагат капитала си на депозит и живеят от лихвите.

 15. 15 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Аз пък чух, че износът се бил увеличил главоломно!!! Т.е. големи обороти прави БГ икономиката...мирише ми на източване на ДДС и то много префинено!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#9] от "liolio":

  А когато паричките ти свършат в партидата ти, ще ти плаща държавата , нали? От данъците на работещите и плащащите!!
  Хубавичко помисли! Кризата, дето отминава, отнесе доходността на почти всички пендионни фондове. Да не говорим за онези, които фалираха и оставиха вложителите си без никакви средства за пенсии. И последно - освен военни и полицаи, пенсионират се и бюджетни служители, на които им ВЗЕМАТ парите за осигуровка преди да им платят заплатите!!! И то върху реалните доходи, а не върху минимални осигурителни прагове.

 17. 17 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вели":

  1. Кой по-точно фонд е фалирал?

  2. За бюджетните служители - нищо не им се взима, защото осигуровките им се поемат ИЗЦЯЛО от държавата.

 18. 18 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вели, я недей да пиеш толкова рано, че не ти се разбира. Как може да се ВЗЕМЕ нещо от бюджетен служител, като нищо не дал на БВП?! Колкото от костенурка вълна и от муха лой. Цялата му заплата, барабар с осигуровките, предварително са снесени в бюджета, от нещастниците в частния сектор.

  Данните идват да покажат на хората в белия сектор, че се минават жестоко. Много от тях го знаят, но няма как да скрият заплатите и осигуровките. Каквато и мазна осигуровка да прави човек, пенсията му през 2020-2030, ще бъде съвсем символична, на фона на тогавашните заплати. Ако няма как да го докара от рентиерство, по-добре да си прави доброволни вноски в частен фонд.
  Всяка платена сега осигурителна вноска, е парче кърваво месо, разменено срещу захарен памук на клечка в илюзорно бъдеще, което половината няма да доживеем.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#19] от "be_google":

  Това управлени се различава от предишните просто по схемите, които плетат и предат!!! 1 млрд. или 5 все тая. Бг овчедушният данъкоплатец плаща накрая сметка!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 21. 21 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 233 Весело

  Ма той ощИтявЪт и нЪс ромите. СИга нИма мангиЗли и ний ша краднем полЪгащето ни се от вас бУдЪ ъъъъ бУлгаритИ и ша видит тогЪз.......

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе кви пенсии кви пет лева бе смотаняци. Аз да си плащам като поп за всяка елементарна медицинска услуга щот се нямало направление и пари за моя милост а лампазите , фуражките и всякаква сволоч докопала се до власта с всички екстриии във Военната Болница еее , що .Те с пенсии по- илядо лева на 45 и двадесет заплати бруто напред за старини аз на 70 с двеста , що така бе другари .Щот си мислете че съм бунак и ще ме клатите цял живот така ли бее , другари .Тотю , Мотю да дойде ,моите пари вече по -сметка където си требе а другарите , другарите да го духаат , и аз деца имам .

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#15] от "CIA Germany":Какво му е префиненото на краденето на ДДС.Ако си малка фирмичка - излезеш ли на възстановяване и може да ти дойдат на гости ,а при искане за възстановяване - със сигурност.Така ,че при дребния и среден бизнес това нещо - точене на ДДС е почти изключено. Както е изключено и без участието на данъчен/данъчни. А при мен работи пенсионерка с пенсия 136 лева,а за всичките осигуровки и данъци около нея плащам 168 лв.Тя ще плоучи правото след една година да си подаде документите да и увеличат пенсията с 2/два/лева месечно.За 36 години 136 лева,Сега за година - 2 лева.И ще влизаме в Шенген и ще строим АЕЦ за 12 -15 милиарда лева.Я някой да каже колко ни е държавния бюджет и има ли така страна в света дето за строеж на АЕЦ да дава такъв процент от бюджета.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#23] от "pezar":А кога с тиганите пред НС? тука е лесно.
  До коментар [#22] от "be_google":Докато борим боко,моко ,мадридския крадец,сергея ,църничкия ванчо и другите с пердах по клаватурата ,ще е така.

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#23] от "pezar":А,да.Искам да ти кажа,че докато не вземем да си гледаме канчето и да изхвърлим от главите си всякакви идеологеми- комунистите това,седерастите онова ,ДС пък трето няма ни заедно всички пенсионери да са пред НС-то с тиганите ,нито работещите на протест срещу престъпниците във властта.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Пенсионната система трябва да се смени с нов кодекс за социално осигуряване:
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/10/27/social_security_code/
  а докато това не стане ето как да се взима максимална пенсия според сегашните абсурдни условия и защо някой работят много - получават минимална пенсия, а други работят малко - получават максимална пенсия:
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/04/01/pensions-calc/

 29. 29 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нарасналата продължителност на живота в Европа доведе до увеличение на времето, в което хората са пенсионери. Българските пенсионери са със средна продължителност на пенсионния период от 14 години.
  За съжаление в България бъдещото увеличение на пенсионния период не е прогнозирано правилно в бъдещото нарастване на пенсиите. Това ще доведе в следващите години до драматични социално-икономически последици, както за държавния бюджет, така и за пенсионните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове.

 30. 30 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 970 Разстроено

  До коментар [#24] от "cobanmaala":

  Напълно съм съгласен с твърденията ти, използвах префинено като ирония. За всеки е ясно, очебийно е за какви мега схеми става дума. Просто съм учуден толкова ли ослепя българският народ, че един смешник го води за носа!!!?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 31. 31 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Така е, осигуровките са вид данък, защото парите не остават за бъдеща осигуровка на внасящия а се разходват както се разходва един ДОД.
  Докато осигуряването не стане личен избор, с лични вноски в лично избран фонд пенсионното осигуряване си е чисто ограбване.

  Отделете време навреме.
 32. 32 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#30] от "CIA Germany":

  И за да подкрепя твърдението за смешника, че да не ме модерират пак, че съм обиждал и злословил ето нагледно доказателство : http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/13/1074195_borisov_za_sebe_si_kato_magyosnik_-_kudeto_brukne_po/

  Магьосникът от Банкя!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 33. 33 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#17] от "jamm":

  Държавата е фикция - заплатите, осигуровките и подкупите на президента, министър-предстедателя, всички министри, всички депутати, всички чиновници в министерствата, всички чиновници във всички държавни ведомства до последната чистачка ги плащат работещите в реалната икономика. Всички пенсии от най-високата, до най-ниската отново се плащат пак от работещите в реалната икономика. Държавата е само средството парите от джоба на работещите да се разпределят в джоба на заемащите държавна служба.

  Отделете време навреме.
 34. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#27] от "be_google":Дали ще се юрнем да ги сваляме или няма ,както вървят нещата в страната борда е заминал.Или борда няма да замине ,ама съотношението лев -/евро ще се промени. резерва е на границата ,държавата увеличава дълговете си,скоро време ще вземе и външни кредити и сме на позиция- наведени и със свалени гащи.Само дето сега върви сагата как да ни вкарат няколко милиарда дълг - като заем за платежния баланс или като заем за АЕЦ или поради нашия избор на по-малкото зло - да не се юркаме ,ще ни го нахендрят на няколко като - заем за платежния баланс + заем за АЕЦ + още нещо. Или и ти смяташ ,че ни е сигурно влизането в еврозоната при сегашното съотношение лев/евро ?

 35. 35 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#33] от "dreamer":

  За съжаление приятелю, историята не е измислила досега вариант една държава да няма държавна администрация. То затова и е вярна поговорката, обичам страната си, мразя държавата. Администрацията е измислена още от ония времена на древните цивилизации. Хората като са създавали държави по онова време се е налагало да създадат и инструмент за нейното управление, което в днешното време се нарича държавна администрация. Колкото и да я мразим без нея ще стане една анархия и държавата просто ще спре да функционира. А дали работи ефективно или не работи е друг въпрос, но при всички положения има още какво да се желае.

 36. 36 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "jamm":

  В грешка си - само държавните служители (тези по министерствата) и полицаите са освободени от данък, останалите бюджетни служители се осигуряват на пълната си мижава заплата.

 37. 37 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "gargantua100":

  Там е работата, че и частните пенсионни фондове не са гранция - до 2020- 2030 година ще фалират няколко пъти или ще измислят друга врътка да окрадат парите, да не говорим за инфлация и неочаквани 'външни' фактори. В БГ сме все пак, да не забравяме този простичък факт.

 38. 38 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Мда... на чиновниците едно им се иска, но реалността е съвсем друга! То, ако ставаше така - и аз искам заплата от поне 5000. В евро.
  И друго се вижда - цялата ни пенсионна система е "дайте да дадете". Ами мен лично ме притеснява факта, че по графиките и разчетите, които Бойко и Тотю размятаха така гордо, точно когато дойде време да се пенсионирам и хоп!, НОИ отново излиза на червено! Значи - да пълня още 20-25 години дупките, пък после - "Сори пич, няма!"

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK