ГЕРБ отказа възмездие на жертвите на комунизма


Обръщам се към колегите от ГЕРБ, вие сте членове на Европейската народна партия, която осъжда престъпленията на комунизма
Четин Казак, депутат от ДПС

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът отказа да отмени давността за убийства, изтезания и насилие, извършени по политически, етнически или религиозни причини, от 9 септември 1944 до 31 декември 1989 г. Идеята тези престъпления да могат да бъдат наказвани без значение колко години са минали от извършването им беше на Четин Казак от ДПС.


"България е изостанала по отношение на престъпленията срещу мира и човечеството – у нас за такива се възприемат само геноцидът и апартейдът", заяви Казак. Той обясни, че целта на текста е да даде възмездие на жертвите на тоталитарния режим. Казак каза, че престъпления като насилствено депортиране, вкарването в лагер и преследването на етнически и религиозни групи са останали ненаказани 20 години след падането на комунистическия режим.
Според него всички съдебни дела срещу участници в т.нар. възродителен процес са прекратени по давност заради многократното им връщане на прокуратурата с безсмислени и неизпълними указания и им е сложен край заради "престъпното бездействие на магистратите". "Преследването на тези престъпления трябва да продължи и хората да получат възмездие", заяви политикът от ДПС.


Само 15 депутати подкрепиха предложението му. Девет от тях са от ДПС, трима от ГЕРБ и трима от "Коалиция за България", показва разпечатката от гласуването. Общо 54 народни представители гласуваха "против" отмяната на давността за престъпления на комунистическия режим. От тях 47 са от ГЕРБ и 7 от "Атака". Седем души от левицата и шестима от ГЕРБ се въздържаха. В залата нямаше нито един представител на "Синята коалиция".


Четин Казак настоя за прегласуване. "Обръщам се към колегите от ГЕРБ, вие сте членове на Европейската народна партия, която осъжда престъпленията на комунизма." Депутатите от ГЕРБ обаче отново не го подкрепиха - 46 от тях гласуваха "против", а 14 "въздържал се". Само 14 народни представители бяха "за" - 11 от ДПС, двама от левицата и един от сините.


Поради изтичане на давността през 2002 г. беше прекратено т.нар. дело за лагерите и българското разследване за смъртта на писателя Георги Марков. Освен правен ефект отпадането на срока за наказване на виновните може да се приема и като политически знак. Два парламента са гласували декларации и решения, с които осъждат репресиите на комунизма.


Предишното Народно събрание прие Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Преди три месеца правителството на ГЕРБ обяви 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK