Енергийният холдинг ще решава дали Красимир Първанов остава шеф на НЕК

Енергийният холдинг ще решава дали Красимир Първанов остава шеф на НЕК

© Юлия ЛазароваСъветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще обсъжда днес дали шефът на НЕК Красимир Първанов ще остане на поста си, съобщи вчера изпълнителният директор на холдинга Мая Христова.


Оставката на Първанов беше поискана от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, след като той подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт". Трайков обвини Първанов, че въпреки изричната му забрана е подписал Допълнение 12 към договора, с което според министъра се предрешава строителството на атомната централа.


Впоследствие стана ясно, че Първанов е съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото той не задължава българската страната да построи централата. Заради случилото се Трайков получи "последно предупреждение" от премиера Бойко Борисов, но заяви, че стои зад всяка своя дума по отношение на Първанов. Преди два дни той обясни, че забележките му към изпълнителния директор не се изчерпват само с конфликта им около проекта за АЕЦ "Белене", а са свързани с някои процедури за обществени поръчки за разширението на мрежата на НЕК.
За такива нарушения наскоро спомена и депутатът от БСП Румен Овчаров, който коментира по повод обявеното уволнение на Първанов, че шефът на НЕК е трябвало да бъде свален не заради "Белене", а заради съмнения за корупция при замяната на електропроводи в Източна България. Първанов пък се защити със становища на Върховния административен съд и на Комисията за защита на конкуренцията, които не открили нарушения.


По-късно стана ясно, че синът на Първанов е съсобственик в слънчева централа, но от НЕК увериха, че няма конфликт на интереси, тъй като въпросното съоръжение е присъединено към мрежата на ЧЕЗ, а не на държавната НЕК.


Миналата седмица и премиерът Борисов заяви в предаването "Панорама", че ще поиска оставката на шефа на НЕК Красимир Първанов, защото очевидно двамата с министъра след скандала помежду им не могат да работят заедно, но "ще му я вземе, без да той има вина".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK