ГЕРБ и "Атака" премахнаха свободния достъп до пълните данни за фирмите

ГЕРБ и "Атака" премахнаха свободния достъп до пълните данни за фирмите

© Георги КожухаровОт 1 януари 2012 г. пълните данни за фирмите няма да са достъпни свободно и безплатно. Това е окончателното решение на парламента, който с гласовете на ГЕРБ и "Атака" одобри ограничаването на информацията за компаниите, която всеки може да види през сайта на Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието.


Според вече окончателно приетите промени малка част от данните за фирмите ще е общодостъпна. Освен това тя няма да съдържа лични данни и на практика ще е безполезна, тъй като няма да позволява дори да се идентифицират собственици и управители. Пълната информация с актове на дружеството и заявления за промени ще е достъпна само с електронен подпис или цифров сертификат. Справки ще могат да се правят и на гише в Агенцията по вписванията с молба и лична карта.


"Аз лично бих затворила фирмените досиета!"
Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдието

Последната дума в дебата за публичността на търговския регистър беше на зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова, която заяви: "Аз лично бих затворила фирмените досиета!". В изказването си от парламентарната трибуна Петрова обяви, че тя не харесва начина, по който е създаден електронният търговския регистър. "Никой не закрива търговския регистър, нашият подход с регистрирания достъп сега търси баланса и е само временна мярка", каза зам.-министърът.
"С тези промени ще се обезсмисли търговският регистър, ще се отнеме неговата публичност и прозрачност", постави началото на дебата Мая Манолова от БСП. Тя заяви, че ГЕРБ заличава една от успешните реформи и никой няма обяснение защо се прави това. "Дали причината е характерната зловредност, или някои има интерес да бъдат скрити определени зависимости", попита тя.


Манолова посочи, че ако отпадне безплатният достъп до всички данни за фирмите, няма свободно да могат да се виждат приватизационни договори, протоколи от общи събрания на държавни дружества и това ще улесни злоупотребите. Според нея, ако се приеме достъпът до пълната информация за компаниите да става само с електронен подпис или цифров сертификат, това ще е поредният израз на полицейщината на управляващите. "Те искат да се знае кой от кого се е интересувал, явно се притесняват от разследващата журналистика", заяви Манолова.


Тя посочи, че не случайно председателят на правната комисия Искра Фидосова обяви, че ще гласува "въздържал се". Това прави чест на Фидосова, защото отговорността за  ограничаването на достъпа е на всеки, който гласува "за", каза Манолова.


Представителката на левицата предложи приемането на текстовете за търговския регистър да се отложи и те да се преосмислят. Само 22 депутати я подкрепиха – 15 от "Коалиция за България", един от ГЕРБ, четирима от Синята коалиция и двама от "Атака".


Срещу въвеждането на ограничения за достъпа до информацията за фирмите се изказаха и Екатерина Михайлова и Мартин Димитров от Синята коалиция. "Това е лошо, не го правете", заяви Михайлова.


"Дори БСП не ограничи прозрачността, с толкова усложнен достъп ще се нарушат европейски директиви. Единственото, което ще постигнете, е увеличаване на измамите и несигурността и ограничаването на достъпа до търговския регистър ще стане причина за следващия голям скандал в България. Само ще загубите, ще има обществено недоволство и въпроси от Европейската комисия", обърна се Димитров към депутатите от ГЕРБ.


В защита на предложението за контролиран достъп до фирмените досиета се изказа Юлиана Колева от ГЕРБ. 'Бъдете спокойни, когато гласувате", обърна се тя към депутатите, "ние не затваряме търговския регистър, а само търсим баланс между публичността и зашитата на личните данни". Подкрепия и колегата й от партията Емил Радев.

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  НЕЩАСТНИЦИ!!! хайде стадото наесен пак да хукне да гласува за тях! и малкото относително свестни неща, които има разсипват!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Простотията на ГЕРБ "фучи " с пълна пара ... по нанадолнището !
  Едва ли вече някой очаква нещо смислено от лъжци , мошеници трафиканти, кариеристи и чалгаджии.
  http://www.glasove.com/article-12235.php

 3. 3 Профил на las7
  las7
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Скрит ли ще е телефона ми това не мога да разбера от това преструктуриране ? Поне тази информация да липсва, че ми писна от хора които ме търсят на телефон който използвам само за бизнес с някакви принтери; акции; фондове; списания; и тнт. Ако е скрит, аз съм ЗА!

 4. 4 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 328 Разстроено

  Утре ще ограничат и интернета, но тогава ще засегне всеки пряко...., а сега не може да осъзнаете последиците, от това орязване на правата ви!

 5. 5 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Пълната информация с актове на дружеството и заявления за промени ще е достъпна само с електронен подпис или цифров сертификат.
  "
  Какво лошо има в това. Трябва да има някаква следа за хората които ровят из фирмените досиета. Защо не питате бившият собственик на някоя открадната фирма какво мисли по този въпрос?

 6. 6 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Гузна съвест, щом ГЕРБ така усърдно крият фирменият регистър значи има какво да крият там.

  Кирил Кирилов
 7. 7 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Много, Много ЛОШО!!!

  Не очаквах че това ще се случи.

 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "rado_niko":

  Ти що си мислиш, че на един циганин, дето рови по кофите, няма да му купят електронен подпис и пак да ръчкат анонимно по досиетата на фирмите тези, които се интересуват?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#7] от "Технолог":

  Бихте ли обяснили малко?

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Същата Жанета Петрова в интервю пред Капитал се чудеше защо предишните управляващи са били премахнали хартиения регистър и го били направили елктронен. С войнстващата простотия на Атака и ГЕРБ не е чудно, че само за две години ситуацията в България се влоши толкова драматично.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Весело

  "От 1 януари 2012 г. пълните данни за фирмите няма да са достъпни свободно и безплатно."
  .......................
  Защо бе , какво имате да криете?
  да, знам.
  Ами, ръпончета, не смятата ли, че получите по един голям, дървен налъм по двата-пръста чело, а?
  то това не е като да си биете маваши -герита с пашата и алекс.има си европейски рамкови спогодби, включително и по въпросите за прозрачността на
  политическият алъж-верижинг.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Лозунгите на ГЕРБ преди изборите:
  -Ще управляваме прозрачно и в услуга на гражданите.
  -Ще направим улеснения за малкият и среден бизнес.
  По едно време в надпреварата в лъжите с БСП, обещаха и заплати от хиляда лева.Не си ли спомняте дебатите по телевизии и радиа?
  Когато грабнаха 'кокала':
  -Всички решения 'на тъмно'. За да не лъснат такива големи 'бизнесмени' като синът на шефа на НЕК, като новоизлюпеният милионер-купувач на 'Кремиковски', олигарсите и свързаните с тях лобисти в ГЕРБ.Нужни ли са примери или напротив?
  -Убиха малкият и среден бизнес с лицензии,такси и всевъзможни други налози. Поставиха се в услуга на монополите, поради сходни интереси и т.н.
  -А заплатите - както пенсиите: все 'по хиляда лева', но на куково лято.

 13. 13 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 434 Гневно

  В това правителство само Плевнелиев и 1-2 други вършат нещо полезно, всички други само чакат някой лобист да им плати за да напакостят на хората.

  Борисов щял да прави държавен данък да пълни джобовете на 4 футболни боса, тия тука затрудниха достъпа до Търг. Рег. на максимум...

  Поздрави, абсурдистанци!

 14. 14 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 637 Любопитно

  В този му вид търговския регистър е направен само да дере кожите на фирмите и да има повече бюрокрация. Само хората дето имат малки фирми знаят какво е да ти пречат отвсякъде. Накрая се чудиш дали си прекарал повече време в бумащина или да изкараш някой лев...

  ☭= ☠
 15. 15 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Досега беше странно от една страна личните данни да са тайна, от друга в ТР да ги има всичките тия ЕГНта и даже документи с подписи - ей така без надзор.

  Промените са добри, даже трябваше законът да се задейства още от средата на годината.

 16. 16 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Това решение плаче да бъде отменено от Конституционния съд!Президента ли Омбудсмана следва да бъдат сезирани.

 17. 17 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Един куп текстове от Конституцията са нарушени!!!

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:09 на 14/04/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нарушават се евродирективи - трябва да се оспорва решението. На ход са юридическите активисти и правозащитниците.

 20. 20 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Противно на повечето мнения във форума, до известна степен подкрепям ограничението за ТР. В сегашния си вид е просто една витрина и безплатен магазин за лични данни, адреси и собственици на фирми. Когато някой се интересува от дадена фирма или му предстои договор някакъв да подпише, може да изиска каквото го интересува от отсрещната страна и тя да му го даде или на гише. Просто такава прозрачност, както е сега е прекалена. Пък и УЕП не е милиони все пак. За ел. достъп до кадастъра си плащам, явно ще се плаща и ТР.
  Но като цяло съм против въобще от това цялото упражнение с подаването на едни и същи документи на хиляда места, вместо едната държавна структура да ги вземе от другата такава. Пък и таксите на регистъра са безбожни и нямат нищо общо с разходите по услугата. И отделно не се спазват никакви срокове. Имам неща със статус "обработва се" от лятото на миналата година. Това ако не е произвол и гавра не знам ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 21. 21 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Милиционерите само това знаят - да забраняват. И да вземат рушвети.

 22. 22 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 701 Гневно

  Милиционеро-ксенофобска сган гнусна!!!

  Те това сте всички герберчета и атакистчета....

  Нали "европейско развитие" бе селинджъри?

  В Европа се цени прозрачността, откритостта, честността и т.н.

  В СССР се засекретява, покрива и каквото каже вожда - това е!!!

  Едиственото хубаво в "новината" е че ще се въвежда от 01.01.12, а до тогава силно се надявам народа да ви изхвърли, както от местната власт, така и от парламента....

  НЕЩАСТНИЦИ!!!!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 23. 23 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ще има изменение надействащите директиви , чиято цел е стандантизира на изискванията към националните регистри, и свързването им в единна европейска мрежа с достъп на европейско равнище

  Предложението за
  ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  за изменение на директиви 89/666/ЕИО, 2005/56/ЕО и 2009/101/ЕО по отношение на
  взаимното свързване на централните, търговските и дружествените регистри
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0079:FIN:bg:PDF

  VelMar
 24. 24 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доколкото ми е известно, по закон съществува възможност държавната администрация да си прави справките направо в Търговския регистър, а не да изисква хартиени копия от фирмите (не че това се спазва, разбира се). Сега на държавните служители електронни подписи ли ще им вадят за достъп и кой ще плаща за тях?

 25. 25 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Разстроено

  До коментар [#20] от "The.Teacher":

  Мнението Ви в първата си част е меко казано странно. ТР следва да е публичен и аз искам да знам за контрагентите си това, което считам за необходимо. И не е нужно да въртя по 20 телефона за една елементарна справка.
  А за недобронамерените и престъпните субекти затварянето на ТР изобщо няма да е проблем. Просто те ще си платят за необходимата информация и ще я имат. Така че магазинът ще съществува, но ще стане бутиков
  А мутрите едва ли разчитат само на данните от Агенцията по вписванията, за тях не е проблем да получат информация и от митници, от полиция и от кого ли не относно своите конкуренти и евентуални жертви.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 26. 26 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Каквото сте се запенили - спрете се малко бе! Нищо не е забранено. Който иска - отива и проверява. Ако после бъде злоупотребено с тези данни, знае се кой ще бъде търсен. Какво му е лошото?

 27. 27 Профил на В.Т.
  В.Т.
  Рейтинг: 434 Гневно

  само две думи: прости милицонери!!!

 28. 28 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещастници... то това е й най-доброто, което мутрата е научил от тодор живков...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 29. 29 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Не вярвам да искате да знаете номерата на личните карти, домашните адреси и ЕГН-тата. Между другото може би ще е по-добре достъпът да си е отворен, но всички лични данни да бъдат надлежно заличени. В момента всичко е качвано, така, както е подавано и е пълно с номера на лични карти, спесимени, оригинални печати и пр. Не че ако се направи платено ще се промени. Абе батак пълен

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 30. 30 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Нищо няма да се скрие, не драматизирайте, другари! Много първосигнално реагирате. Като чуете, че някаква информация се ограничава като достъп - веднага съзирате конспирацията.

  То пък досега като бяха общодостъпни тези данни що далавери излязоха на показ, що машинации лъснаха, що измами се разкриха.

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#20] от "The.Teacher":

  Един абонамент за АПИС - 200 лева и ще ги имаш отново, даже като интерактивна база с опция за всякакви справки и разрези.

  Освен това, който е решил да прави бизнес, трябва да се примири, че тези данни ще му се виждат. Защитният вал трябва да бъде подреден при кражбите с фалшива самоличност, подправени документи и т.н. За целта трябва да има известяване при промени по партидите...

 32. 32 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#25] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Ако ти си юридическо лице, няма да имаш проблем да получиш данните за контрагента. Е, може да не е толкова лесно, колкото сега, но няма да има нужда да въртиш 20 тел. номера. За много фирми даже няма нищо да се промени, защото и сега много фирми имат електронен подпис. Аз не бих искал сульо и пульо да ми гледат личните данни.

 33. 33 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Аз лично приветствам точно това решение.
  Може би е единственото смислено, което ГЕРБ са взели досега.
  Досега не ми беше никак приятно пълните ми лични данни, номера на лични карти, дати на раждане, постоянен адрес, спесимен на подписа и всичко останало, което се сетите, да виси без контрол в интернет.
  Нарочно си смених личната карта, за да може тая, която е обявена там да е невалидна и да не може да осъмня някоя сутрин със заем от 100.000, които не съм и сънувал.
  А съм най-обикновено просто ЕТ с единствен работник - аз.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 34. 34 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#14] от "earthquake":

  До коментар [#20] от "The.Teacher":

  Господа , нито таксите ще отпаднат , нито бумащината!
  Явно не четете внимателно , това което ще отпадне е прозрачността и почтеността! Щом си управител или собственик на компания , ти си и публична фигура - предполага се, че правиш законен бизнес и очакваш потенциални партньорида се свържат с теб.
  Ако всичко е чисто не виждам какво има да криеш (за ЕГН съм съгласен)
  Отговорете си на въпроса кой има мотив да се крие?

  Не е удобно, когато всеки гласоподавател може да види как определени "бизнесмени" и фирми са навързани, като кремвирши...!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Герберската шайка се опитва пак да скрие бизнеса в сивата зона.
  И в стила на Барселонски да попитам - трябваше ли да изберем генерал, за да ни върне 20 години назад?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на mdimitrov777
  mdimitrov777
  Рейтинг: 8 Гневно

  За Офшорката АТАКА няма регистър!!!

 37. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  айде сега Бойко да се появи по шорти и с тениска с номер Едно и да каже, че отменят тая простотия...

  РЕФОРМИ !
 38. 38 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Връщат комунизма в най-първичния му вид.

 39. 39 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1223 Гневно

  До коментар [#31] от "cinik":

  Абсолютно. И решението е елементарно - платен СМС до собствека или упълномощено лице. Същото го има при банките - при плащане или теглене, системата ти праща уведомителен смс. Така веднага може да разбереш, ако някой ти злоупотребява със средстата. А за ТР ще получаваш смс при получено заявление, което и без това не вписва веднага и ще може да реагираш, ако заявлението е подадено от измамник.

  Вместо да изпишат очи, гербаджиите и атакистите са изболи очите. ТР бе едно от малкото неща, които работеха перфектно.

 40. 40 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Конституционен съд- там са оборудвани с комунета - те ще свършат работа.Може би за първи път.
  Иначе - такъв е матриала, какво искате повече)))

 41. 41 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Достатъчно беше да се заличат конфиденциалните данни. Наистина няма смисъл да стоят ЕГН, адрес и тел. достъпни за всеки.

  Всичко останало, обаче, е милиционерско престараване и опит силовите слуби да оправдаят неефективността си.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 42. 42 Профил на karter
  karter
  Рейтинг: 434 Весело

  Павлина Желева е любимата ми авторка в Дневник. Винаги представя новините обективно, изчерпателно и прецизно.

  Иначе тази мярка я коментирам по следния начин - изгъзица.

 43. 43 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#34] от "Манолов":

  Въпроса не е какво има да криеш, а какво имат да показват толкова хиляди малки фирмички на които оборота им годишно не надвишава 3-4хил. лв. Затова писах, че ТР в този му вид не е нищо повече от законов грабеж. Какъв потенциален партньор може да има един обущар или часовникар???

  ☭= ☠
 44. 44 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#29] от "The.Teacher":

  Адресите и номерата на личните карти наистина не ме интересуват, но ЕГН - да ! И то не за да знам на колко години са хората, а защото в противен случай няма да може да се идентифицира лицето, особено ако се казва Иван Иванов Иванов
  Не знам защо никой не казва, че злоупотребите с тези данни са възможни само и единствено при активното участие и съдействие на нотариуси, различни служители по вписвания и т.н. И никой не може ей така просто "да си открие фирма" "да открадне предприятие" и прочие и прочие без да получи помощ от съответните органи !

  До коментар [#32] от "redguy":

  Да, аз искам тази информация като представител на юридическо лице. Имаме УЕП разбира се. Не ми стана ясно каква лична информация е ЕГН ? Все едно е да се крие ЕИК на фирмите

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Въртят, сучат комунистите и реставрират комунистическите подходи. Получава се пародията капитализъм с комунистически норми и правила.

 46. 46 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#31] от "cinik":

  Освен "Апис", същото се предлага и от "Сиела", "Дакси" и някои други. Срещу няколкостотин лева годишно цялата "секретна" информация ще е на разположение на нуждаещите се.
  За ЕГН - ако знаете рождената дата и годината на раждане на човека, няма да е проблем да разберете и неговия ЕГН. Има различни програмки за това, свободни са и могат да се изтеглят по всяко време от Нета. Като се има предвид, че една от цифрите в ЕГН показва в коя област е роден човекът, а другата определя пола му, няма да е проблем да научите ЕГН на повечето публични личности. Освен ако засекретят рождените си дни

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 47. 47 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#43] от "earthquake":

  Интересно мнение - като няма какво да покажат обущарите нека го премахнем изцяло...
  По същата логика , ако не ти харесва филм от конкретен режисьор прожектиран в местното кино ,е най-добре да го затворим...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 48. 48 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#26] от "Отнесен":

  И като бутна съответните "пълномощни" на лелята на гишето накрая ще се окаже, че лично ТИ си искал достъп и след това си разпространил личните данни на 120 собственици на фирми... и какво ще направиш тогава, умнико?! В регистъра ще стои твоето име, записано е, че ти си получил достъп до тях, ти си ги изнесъл, няма мърдане. Ще плащаш глоби и ще се влачиш по съдилища. Щото си умен и хитър - да се ограничели злоупотребите... правилно било. Колкото беше правилно да се регистрират предплатените сим карти на мобилките - пак със същите доводи - да се ограничели злоупотребите... и какво стана, какъв беше резултата? Някакъв си чичо, без изобщо да знае, станал собственик на 1200 сим карти. И сега ефекта ще е същия. Но милицонерите друго не знаят, те не знаят да мислят, те не знаят да работят - те знаят да забраняват. И си мислят, че така са полезни. Идиоти.

 49. 49 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Разстроено

  На баш мутрафона на държавата явно му писна всеки който извади справка за него да вижда съдружията му в различни фирми с всички най-големи мутраци за последните 20 години!

 50. 50 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тия от ГЕРБ вече съвсем изплискаха и ще прецакат едно от малкото добре измислени и работещи неща за последните пет години!

  НЯМА ТАКАВА ПРОСТОТИЯ

 51. 51 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абсолютен срам. Най-глупавото е, че това на практика ще увеличи злоупотребите.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 52. 52 Профил на Hristo Gospodinov
  Hristo Gospodinov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  http://www.investor.bg/news/article/115427/332.html
  Аз ли не чета внимателно или в двете статии има разминавания?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#36] от "mdimitrov777":

  Ааа, моля, моля - Закритое акционерное общество (ЗАО) "Атака" е надлежно вписано в търговските регистри на Любянка.

 55. 55 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Правилно ли разбрах, че всеки който е притежател на електронен подпис (УЕП) ще може пак да има достъп до тези данни както досега, след регистрация на УЕПа на сайта им.

  Ако е така, какъв е проблема?

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 56. 56 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво! Трябва да се знае кой гледа пълните данни.

 57. 57 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Димитър Иванов: Кръгът около Борисов доведе до залязването на кръга „Монтерей”
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=699842

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 58. 58 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  веднъж поисках такава справка в Германия. Дадоха ми инфото след писмена молба по готов формуляр на гише в съответната служба.
  Е тук в БГ дори с електронен подпис е по-лесно.
  Какво ревете толкова?

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 59. 59 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Въпросът обаче е какво иска държавата, дали иска да поддържа един регистър, който да е само в електронен вид. Сега се замислям защо да не е на хартиен носител." Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдието пред Капитал през 2010 година.

  Аз пък предлгам да го гравираме на камък тоя регистър, а стелите да разположи вместо мантинели по магистралите. Така хем ще е публичен, хем за да провериш фирмата Х трябва да отидеш до Каспичан на 389,123 км.

  gorskia
 60. 60 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Поредната срамота на двете милиционерски партии.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 61. 61 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кажи ГЕРБ и "Атака" и не ги обиждай повече!

 62. 62 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#58] от "android":

  Кога си я искал тая справка в Германия - преди 20 години ли?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 63. 63 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#26] от "Отнесен":

  Абе няма ли един път да прочета нещо смислено от тебе, бе... Бахти и лумпена.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 64. 64 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Весело

  Другари гербери,
  да оставим въпроса с Търговския регистър, това е дребнотемие.
  Нека да разгледаме фундаменталния въпрос - петелът има ли гръбнак ? Какво мисли Вашият лидер по въпроса ?
  Защото според мене въпреки лошото наследство от Тройната коалиция и неправилната приватизационна политика на Иван Костов, петелът все пак е гръбначно

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 65. 65 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Надали Герберите искат да прикрият много техни фирми. По скоро става въпрос само за скриване на само една фирма, която ще прави голям удар и затова я замаскирват между всички останали. Притесниха се когато хората взеха да се питат за фирмата на един месец на 26 годишния купувач на Кремиковци. А предстои продажбата на Булгартабак където атака ще направи Цеца Винетката и трябва да я прикрием в регистъра.
  Ебаси това правителство надмина по лобизъм всички останали взети заедно. Най ме е яд ,че интелигентните хора се усетиха какъв измамник е Боко Рапона и шайката му крадци, но простите хора които са болшинство го подкрепят като зомбита. Мъжете казват :"Той е мъжкар и преди е работил като нас на гадна работа като охранител,затова го уважавам. "
  А простите жени, които са свикнали да слугуват и да ги бият всяка вечер просто са очаровани от псевдо мъжкарското му поведение и от външния му вид. Те са си първосигнални пачи.

 66. 66 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "Flash":

  Flash, само ще ти кажа едно: некомпетентността не е добродетел

  В Германия УЕП не е официално признато средство за идентификация.
  Преди 3. години взех справката.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 67. 67 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#48] от "yradunchev":

  "В регистъра ще стои твоето име, записано е, че ти си получил достъп до тях, ти си ги изнесъл, няма мърдане."

  Да, но там ще пише и на коя дата съм ги "получил" и в колко часа, което много ще замисли лелката дали иска да си слага главата в торбата и евентуално ще допринесе за разследването. И дори да има начин все пак да стане (с фалшива лична карта примерно) то пак ще има полза, защото така или иначе достъпа ще е затруднен, а не улеснен както сега.

  "Но милицонерите друго не знаят, те не знаят да мислят, те не знаят да работят - те знаят да забраняват. И си мислят, че така са полезни. Идиоти. "

  Ти какво си ревнал за тези данни? С какво тази забрана ограничава твоите права? И като не си идиот, кажи как трябва да стават нещата, нали можеш да мислиш уж?

 68. 68 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Браво на мутрите.

  "Справки ще могат да се правят и на гише в Агенцията по вписванията с молба и лична карта." - електронно правителство по мутренски.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 69. 69 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Според мен проблемът не е, че достъпът до ТР ще бъде чрез електронен подпис. Проблемът е, че у нас електронният подпис е безбожно скъп. А иначе е изключително полезно нещо -- стига да има и действително работещо електронно правителство. Но дори в момента у нас доста неща могат да се свършат много бързо с него: от години си подавам данъчните декларации по електронен път, а наскоро установих, че и с митниците се работи много по-лесно така. Но, отново се връщаме на цената.

  Бих предложил държавата да задължи издателите на УЕП да издават "базисен" електронен подпис за символична сума (колкото струва лична карта, например, т.е. около 2-3 лева на година), чрез който да могат да се достъпват всички електронни услуги на държавните и общински институции.

  Това съвсем не е "анти-пазарна" мярка. Вече има доставчици на електронни подписи, които издават такива "базисни" подписи напълно безплатно. И то говорим за подписи, които се разпознават от широко използваните браузъри и пощенски програми. Вижте например StartSSL.com. Естествено, за да си поддържат бизнеса, те предлагат и "разширени" електронни подписи, с допълнителни услуги, гаранции и прочие екстри към тях. Като човек познаващ този бизнес, смея да твърдя, че реалните разходи по поддръжка на такива подписи действително са символични (изключвам цена на устройства, като четци и смарт карти, но те са еднократна инвестиция).

  Освен това, ако правилно помня, в страни като Финландия, издаването на универсален електронен подпис също е не просто безплатно, ами дори ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всеки гражданин. Ама ние пак май слагаме каруцата пред коня. Дай първо да отрежем правата на гражданите, пък после ще мислим как да им ги възстановим -- ако въобще.

  "The Internet is an insecure place."
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#67] от "Отнесен":

  Елементарно. Сегашния вид на търговския регистър е идеален. Не виждам никакъв смисъл от промяната му.
  Всяка промяна по закриването на данни от него е вкарване на бизнеса в сивата част.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "epoc":

  Защото това действие се различава коренно от моето виждане за успешно развитие на обществото.

  Живеем във време, когато скриването на информация става все по-невъзможно. Вижте Уикилиикс, Фейсбук, ... Информацията не бива да се крие. Парите, дадени за скриване на информацията са двойна загуба - веднъж като пари и втори път като загуба на възможност за по-демократично управление.

  Аз очаквам всички да разберем, че ако сложим картите на масата (т.е. информацията за всеки да е достъпна от всеки), ежедневните ни усилия ще се насочат в друга посока. В момента бизнеса и обществото губи огромен ресурс за да изгражда доверие. Ако всичко е открито - доверието между хората и фирмите би било по-голямо.

  Убеден съм, че успешната посока на развитие е обратна на тази, която избра парламента.

 72. 72 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Мда... Още нещо, което трябва да оправяме, като се махне Боко.

 73. 73 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#71] от "Технолог":
  Казахте го по-добре от мен, господине

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#67] от "Отнесен":
  Ама БСП-то и по тази тема ли са заедно с Атака и ГЕРБ?

 75. 75 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#69] от "Kerberos":
  Kerberos написа:
  "...Проблемът е, че у нас електронният подпис е безбожно скъп...."

  20 лв на година чак пък безбожно скъп........Хайде стига

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 76. 76 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "Дамян":

  доколкото чувам БСП-то са и по тази тема на едно мнение със СДС и ДПС

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#75] от "android":
  Вече може да е 20, но преди 2-3 г. стигаше 200 и то ежегодно.

 78. 78 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дамян":

  не си разбрал, никога не е било 200 лв. Плаща се еднократно за USB устройството около 50-60 лв, а сертификатът струва 20 на година.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 79. 79 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Недейте да се чудите когато след време прочетете че инвестициите в България са спаднали. Само идиот би инвестирал в тази кочина управлявана от свине.
  "Справки ще могат да се правят и на гише в Агенцията по вписванията с молба и лична карта" Представете си чужденец застанал смирено на опашка със заявление в една ръка и паспорт в друга за да научи нещо за фирма с която би имал бизнес отношение.
  По интернет мога да науча всичко за която и да е австралийска фирма но не и за българска. По принцип всичко което се поддържа от държавата е достъпно за всеки. Пишете на Обама и го попитайте каква заплата получава той и тези около него. Ще получите пълен отговор.
  Тези от ГЕРБ са пълни идиоти. Интересното е как добре си паснаха с АТАКА.

 80. 80 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#76] от "android":
  Toва от къде го научи? СК като цяло са против усложняване на достъпа до ТР.
  "Срещу въвеждането на ограничения за достъпа до информацията за фирмите се изказаха и Екатерина Михайлова и Мартин Димитров от Синята коалиция. "Това е лошо, не го правете", заяви Михайлова."

 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#78] от "android":
  Ти от кога имаш електронен подпис, щото аз имам от 2007-ма.
  Вярно, че адвокат ми движеше нещата и вярно, че повече не съм плащал. А ако днес е само 20 лв. ще се радвам

 82. 82 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  20 лева без ДДС, но това е цена за персонално удостоверение за УЕП. За професионално цените са 50-60 лева. Както и да е, не са някакви безбожни на фона на някои други неща /например новите касови апарати или ъпгрейдването на старите - във връзка с дистанционната връзка с НАП/, макар че сега цените може и да се увеличат - ако се засили интереса към електронните подписи. Въпросът е, че системата работеше добре и не трябваше да я разбутват.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 83. 83 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дамян":

  именно де, нали това казвам, на същата позиция е и бсп..

  До коментар [#81] от "Дамян":

  от 2008 някъде имам...досега цената не е мърдала.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 84. 84 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Мафията спря достъпа на гражданите до информация. Сега ще се родят стотици фирми за 2 лева, които на първия си месец от своето съществуване ще си купуват собственост от държавата необезпокоявани.

  Отделете време навреме.
 85. 85 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не знам какви са представите на някои от форума за търговския регистър, но там няма данни нито за вили, нито за "Бентлита", нито за брой любовници, нито за размерите на заеми от тъщи, сваковци и шуренайки
  Има данни за търговски дружества. И след като ООД може да се регистрира с капитал 2 лева, съвсем нормално е неговите контрагенти да искат да видят кой е собственика на тази баснословна сума, какви активи има това дружество, какъв е оборотът му от предходната година.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 86. 86 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ГЕРБ - партията на отритото управление ???

 87. 87 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Ооох, колко глупости пишат някои хора!!!

  ФИРМИ СЕ КРАДАТ С ПОМОЩТА НА КОРУМПИРАНИ НОТАРИУСИ И ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ПОДПИСИ, НЕ СЪС COPY & PASTE НА ПОДПИСИ ОТ ДОКУМЕНТИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР!!!

  Един Бай Мангал и хоп - ще си имат всички сканирани документи отново...Или ако не е Бай Мангал, ще е някоя корумпирана лелка от НАП, Нотариус или полицай от РПУ...

  Татко на двама
 88. 88 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#87] от "Васил Величков":

  "Един Бай Мангал" Кой е този Бай Мангал? А ти Бай Свиня ли си?

 89. 89 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#67] от "Отнесен":

  Говориш глупости наизуст за да защитиш най-грубото погазване на правото на информация на гражданите извършено от герберската мафия!

  Колко "лелки" ще се "замислят" както ти казваш като им бутнеш стотачка да постоят на едно гише един час?
  Как мислиш че се прехвърлят фирми с милиони задължение на някой бедняк за 500 лева?
  Ти естествено много добре знаеш как, въпросът е, че понеже те устройва искаш това да продължи, даже да стане още по-лесно защото вероятно ще се облагодетелстваш.

  Отделете време навреме.
 90. 90 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#88] от "dissident":

  Може и да съм "Бай Свиня", а "Бай Мангали", които са "лице" за ДДС-арски фирми, измами и пр. - дал Господ!

  Вместо да се решават проблемите с разследването, разкриването, осъждането и наказването на измамниците, просто се създават предпоставки за огромна корупция и много по-големи измами!

  Татко на двама
 91. 91 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вместо просто да скрият последните четири цифри те решават отново да усложняват процедурата. Не че повечето фирми нямат електронни подписи, но отново излишни пречки, вместо по-лесен и прост начин да решат проблема.
  Тъкмо човек да ги похвали, заради действията на Плевнелиев и те пак показват истинското си лице.

 92. 92 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#90] от "Васил Величков":

  Нещата са ясни и точни. Достъпа до регистъра трябва да е безплатен както е във всяка развита страна.
  Наскоро имаше скандал за подслушване и следене на разговори. Сега се легализира следене при даване на информация. Тези дето предлагат и гласуват законите нямат никаква представа как трябва да бъде и мислят само за изгода за тях и за мафията.
  В Западна Европа има бази данни за кредит (доверие към лице или фирма). Те се поддържат от частни фирми и услугата е платена. За всяко нещо всяка една фирма се обръща към тях. Дори когато искаш да наемеш кватрира. Фирмата уреждаща договора пита тази фирма какъв е кредита ти (доверието към теб). Ако отговорят че имаш нисък кредит няма да можеш да наемеш квартирата.
  Основна информацията за всяка регистрирана фирма е безплатна и достъпна за всеки. Информация за фирми които са на борсата е пълна и отново достъпна за всеки. Никой не купува фирма ако не знае абсолютно всичко за тази фирма.
  Ограничаване на достъпа до информация е комунистически приом. "Мога да те лъжа колкото си искам а ти ако си идиот ми вярвай". Или както беше казал един "Вервайте ми, ще ви оправя за 800 дни". Е той не можа да ви "оправи", но Бойко ще успее.

 93. 93 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Гневно

  Васил Величков и dreamer са абсолютно прави. Нещо подобно написах и аз преди известно време. Ако няма продажни нотариуси, съдии по вписвания, служители на НАП, Митница и прочие, няма да ги има и повечето измами у нас.

  Но за ГЕРБ най-лесно е да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Понеже ставали злоупотреби, дай да скрием регистъра. Понеже не се маркирали обороти на касовите апарати, дай да ги свържем с НАП /и сигурно който не чука касови бележки, ще започне да го прави/. Понеже имало фирми, които уж осъществяват само превоз за собствена сметка, а всъщност извършвали обществен превоз, дайте да накараме всички фирми с превоз за собствена сметка също да си изкарат лиценз за обществен превоз ! Ами това е губене на пари, нерви и време ! И после стимулирали бизнеса ?!?! Как - като промениха най-идиотски начина за изчисляване на такса битови отпадъци и тя се увеличи няколко пъти ? Това са само някои от недомислията, които са в сила тази година ! А ако се върна от началото на мандата, няма да ми стигне мястото да описвам !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 94. 94 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  "Регистрите и делата (на търговци, кооперации и пр. - б.м.) са общодостъпни и всеки може да иска справки или издаване на документ за вписано в регистрите обстоятелство" (чл. 492 ГПК, редакция ДВ, бр. 31 от 1989 г.) .

  "Регистрите и фирмените дела са общодостъпни... Всеки може да получи справка или документ за вписани в регистъра обстоятелства." (чл. 28 от Наредба № 9 от 10.05.1989 г. за водене и съхраняване на регистрите за вписванията, издадена от министъра на правосъдието, обн., ДВ, бр. 42 от 2.06.1989 г...)

  На по-внимателните ще направи впечатление, че тези правила са влезли в сила по времето на Тодор Живков.

  Жанета Петрова може да се срамува от качеството си на юрист. За демокрация да не говорим.

 95. 95 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Прозрачността и прочие нямат нищо общо!
  Всичко е заради лобито на "Сиела", Апис, Дакси и т.н., на които доста им падна бизнеса откакто информацията е публична!

 96. 96 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Според мен проблема не е толкова в електрония подпис или дори плащането за справки. Най-големия проблем според мен е:

  "Освен това тя няма да съдържа лични данни и на практика ще е безполезна, тъй като няма да позволява дори да се идентифицират собственици и управители."

 97. 97 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#85] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Дали си чувал за свързани лица? За конфликти на интереси? Само един пример давам и стига - Румяна Желева. Ако търговския регистър не беше отворен и достъпен, никога нямаше да се разбере, че госпожата продължава да има участие в търговски дружества, нарушавайки закона. Ето тука е заровено кучето, байно. Ето какво крият. А фирмичката, която купи Кремиковци вчера? Някакъв 26 годишен регистрира фирмата преди месец и веднага намира 300 милиона финансиране. А? Дали ако се поразрови регистъра, няма да лъсне името му в регистрациите и на други такива "оправни" фирми, участвали в "интересни" сделки? Или на жена му? Или на баща му? Ето това искат да скрият.

 98. 98 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  всичко е във връзките. успеят ли да скрият как са навързани като свински черва - далаверката им е гарантирана и в безопасност. и го направиха - скриха връзките.

 99. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#83] от "android": Е да, видях Манолова.
  Не съм бил праз за БСП-то начи.
  Ама това трябва да го кажем на Отнесен.

 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#92] от "dissident":
  Такива фирми има и у нас, клонове на западни компании. Нарпиер Кредитрефор, Кофас... Западен търговец отива в офиса им във Виена, примерно, а от там изпращат искането за справка тук. Тия фирми си вадят хляба с ТР. Но те, предполагам, ще си платят за пълен достъп.
  ТР и сега продава и мисля че ще продължи да продава цялата си база в xml формат за ... беше 30000 лв, сега не знам...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK