Временната работа в България ще бъде регламентирана до края на годината

Временната работа в България ще бъде регламентирана до края на годината

© Юлия ЛазароваРаботата на агенциите по временна заетост в България ще бъде регламентирана най-късно до края на годината. Това гарантира министърът на труда Тотю Младенов на кръгла маса за прилагането на директива на Европейския съюз в тази област, което България трябва да направи до 5 декември. Във форума участваха експерти от министерството на труда, синдикати, работодатели, представители на компании за временна заетост и научната общност.


Това ще облекчи фирмите в търсенето на подходящи кадри, работата на посредниците в бюрата по труда, които не достигат. Ще има полза и за хората, които търсят допълнителна работа, ще даде шанс на тези, които не могат да работят на пълен работен ден или си търсят първа работа. Това ще направи пазарът на труда по-гъвкав, ще създаде нови работни места и ще намали безработицата, каза Младенов.


С тези аргументи работодателските организации от няколко години настояват да работата на агенциите за временна заетост да се регулира. Досегашните опити за приемане на подобни законодателни промени срещнаха съпротивата на синдикатите и не бяха приети.
Младенов добави, че дава срок до края на април работодателите и профсъюзите да се споразумеят за това какви трябва да са промените. Това едва ли ще се случи. Затова министерството подготвя свой законопроект, каза шефът на правната дирекция в социалното ведомство Емил Мирославов.


В него се предвижда агенциите да сключват трудови договори с кандидатите за работа и щом намерят подходящ работодател да му ги дават под наем за определен период от време. Според проекта предприятието, което ще наема временно служители, е длъжно да им осигури същите права и условия на труд като на постоянно работещите - да получат длъжностна характеристика за мястото, което заемат, както и инструкции за безопасен труд. Заплатите и осигуровките се превеждат на агенциите за временна заетост, които са осигурили тези служители, и те им ги изплащат. Агенциите нямат право да изискват от кандидатите за работа такса, за да им съдействат. От своя страна кандидатите имат право да откажат работа, ако тя не съответства на професионалната им квалификация и здравословното им състояние.


Заплащането и условията на труд за временните и постоянните работници трябва бъдат еднакви, подчерта Младенов. Той добави, че агенциите за временна заетост ще бъдат контролирани от инспекцията по труда дали спазват трудовото и осигурителното законодателство.


Опасенията на синдикатите са, че предприятията, които реално ще ползват временните работници, няма да имат към тях същите отговорности, каквито биха имали към служителите, с които имат трудов договор. "Не сме против агенциите за временна заетост, но тяхната дейност трябва да се регулира, защото много от тях правят дъмпинг на пазара на труда", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той даде пример с предприятия, които умишлено съкращават кадрите си, за да могат после да ги наемат през компаниите за подбор на кадри. "Така те спестяват средства от социални придобивки, договорени в колективните трудови договори. Няма да позволим временната работа да подмени постоянната", закани се той.


Представителите на агенциите за временна заетост също одобриха регламентирането на дейността си. "В момента у нас има не повече от 3-4 компании, които спазват правилата", каза Надя Василева, председател на Асоциацията на агенциите за временна заетост и шеф на българския офис на международната компания за подбор на кадри "Менпауър". "Трябва да се съобразим с това, че на пазара на труда навлизат нови генерации с различни нагласи. Младежите често искат да работят една година, след което да отидат на гости на леля си в Канада", даде пример Василева.


Един от най-спорните въпроси е какво ще стане със служителите, след като фирмите, които ги наемат вече нямат нужда от тях. Според КНСБ европейската директива налага агенцията за временна работа да им плаща минимална заплата. Надя Василева обаче каза, че при такива случаи търсещите работа се връщат в бюрата по труда.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1160 Весело

  Заплащане на час?Ами то и сега го има-при проститутките!Да ползват тяхния опит!

 2. 2 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  синдикати, работодатели, представители на компании за временна заетост и научната общност.Ще чешат тиквите докато го измислят ..хубаво ама ,преди това трябва да се открият работни места ..а това в българия, някак в последно време не се получава ..

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Като некой Врачански Мефистофел е на тая снимка
  Тотюууууу , ОСТАВКА !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на lonelyandhurt
  lonelyandhurt
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  То всичко е временно, зависи само за колко време е временно.

 5. 5 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Временната работа знаете ли какво е? Да те затътрят сутринта за първа смяна на 100 км. на работа за да ти кажат, че нямат за теб работа. Вечерта пак да отидеш за нощна смяна и пак да те върнат. Хем си на работа, хем не съвсем. Ако не се появиш, глобяват, макар, че нямат нужда от теб. В Японските компании изпълняващите временна работа са най-добрите специалисти в компанията. Те могат да работят на всички работни места, тъй като са обиколили половината свят и са работили в най-добрите компании. Обикновенно поради дискриминацията от местните тази работа се върши от чужденците, наричат ги още БУФЕРИ. Постоянната работа е за местните, за хората с договори по междуправителствени спогодби. Добрата работа е за любовниците, роднините. Приятели те нямат, лицемери смотани. Както ти се смеят, ти забиват ножа в гърба. Тъй, че временна работа не е добро решение. Оня мързел с постоянния договор като се напие до козирката по една седмица не идва на работа ама го държат защото е рода с шефа. По един месец не се появяват, болен бил, ходи кръстосва курортите, ти си буфер поемаш негативите. Ела сутринта, ела вечерта! Не могат да те назначат на постоянно място щото си чужденец и ОТНЕМАТЕ НИ ХЛЯБА - казват... Има и някой българи, които взеха тяхно гражданство и техни булки, като си мислеха, че ще се промени отношението към тях. Но не, дори по- тежко им стана, защото за мен знаят, че днес съм при тях утре, като ми стегне шапката самолета и в някоя друга държава.

 6. 6 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега прочетох за Агенции някакви?! Много лоша идея, става дума за посредници. Работника опъва работи, Агенцията краде парите... В много държави със закон забраниха подобна дейност. Персонал под наем се нарича. Ако имате проблем с Агенции и искате да ги разрушите аз съм насреща. Мафиоти смотани. Украински фантоми съдиха миналата година в Чехия за робство на хора.

 7. 7 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Емил Димитров от КНСБ питайте за Агенциите, той се занимава с тях.
  Има доста лоши спомени за работата с тях.

 8. 8 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А тук видях термин "подходящ кадър". Кандидатствам сам по обяви за работа и понеже някой сайтове предлагат и отчет ето какво казва моята история на кандидатстването от последния един месец: изпратени кандидатури 678 доставени 678, прочетени 2, чакащи 246, изтрити без да са прочетени 430. нови съобщения 0.
  Имам съобщения само от някакви Тарикати, трафиканти и измамници. На кого, колко евра да платя за някакви преводи на документи за младежки бригади макар, че отдавна не съм младеж и Пакети на услуги и ала бала глупости. Абе да Ви питам тези студенти и младежи от къде ги вземат толкова кинти за някакви балони. Значи три - четири хиляди лева за балони за нищо ги нямат. Някой в България въобще знае ли как се изкарват тия пари в чужбина? Всеки си мисли че навън парите валят от горе и просто трябва да ги събираш.

 9. 9 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Весело

  Предлагам Временна работа да се изпробва в парламента. Столовете в залата ще са винаги заети, когато някой от титулярите се успи влизат Професионалистите. А зад кулисите HR да държи всички наети под психологически стрес...

 10. 10 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дори е добре няколко Агенции предлагащи персонал под наем да влязат в Парламента. Всички работни места на депутати във временна нетрудоспособност да се проиграват ежедневно и по равно между Агенциите, като при недостатък на кадри в някоя от страните на играчите да влиза с сила "продажба на глави" между представителите на Мутрите в търга. Например Агенция Х има вакантен стол за деня - продава стола на Агенция У за сумата: 13лв./ч х 8=104 лв. Което е например 2200лв примерна РЗ на депутат/ 168 часа= 13,09лв/ч Спестяват се наеми, депутатски кебапчета, служебни возила и шофьори, компютри, премии, 13, 14-ти заплати, банкети, купони и други готини неща. Значи стигнах до "продажбата на глави". След като местото е спазарено единия представител дава 100 лева на другия на ръка, който чинно още същата вечер отива с любовницата си на ресторант и изпиват 100-те лева тъй да се каже за здравето на наетия приятел. Това напиване е обикновено 2 вечери в месеца на Глава. Идва ред за получаване на заплата и какво виждаш Буфера се прибира в къщи без заплата. Половината му работни дни липсват, бонусите също. Ето ти и термина робство. Работил си 100 часа а ти плащат за 50. Измислят си хиляди разходи и вместо онези 13 лв. на час ти дават 220лв/ 168=1,30лв. на час толкова колкото е и МРЗ в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK