Христо Ковачки получи три години условно за укриване на данъци

Христо Ковачки

© Георги Кожухаров

Христо КовачкиСофийският градски съд призна за виновен и осъди на три години условно с петгодишен изпитателен срок Христо Ковачки за укрити данъци за над 16 млн. лева.


Присъдата е за това, че Ковачки е подавал справки - декларации с невярно съдържание с цел да
избегне плащане на ДДС в особено големи размери. Съдът му наложи и глоба в размер на 20 000 лева и една десета конфискация на имуществото му.


Бизнесменът с интереси в енергетиката е източил 16 млн. лв. ДДС чрез фиктивни сделки. Според събраното от прокуратурата чрез фирмите си ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс", "Данесто" и "МАХ-2003" са декларирани несъществуващи доставки (за машини, хранителни пордукти и прочее) и е получил данъчен кредит, без да има право на такъв. От февруари 2005 г. до юли 2008 г. фирмите на Ковачки са подали 88 декларации, в които са заявили пред приходната администрация, че са платили ДДС по фиктивните сделки.

Над час и половина съдия Александра Йорданова чете присъдата на бизнесмена, като посочваше всяка фактура от 2005 до 2008 година.
На 11 април прокуратурата поиска около 5 години затвор за бизнесмена Христо Ковачки. Обвинителят Маргарита Немска не посочи точен размер, а само, че е справедливо наказанието да е около средното, предвидено в закона за укриване на данъци в особено големи размери. След произнасянето на съда днес прокурорът Немска посочи, че обвинението е доволно от осъдителната присъда, макар и условна. Тя обясни, че прокуратурата ще прецени в 15-дневния срок дали да обжалва.


В средата на февруари по искане на комисията за конфискация на престъпно имущество бяха запорирани акции за близо 13 млн. лв. на фирмата "Ел Ем Импекс", собственост на Ковачки. Преди това през септември 2010 г. съдът запорира имоти, акции и дялове в дружества на Ковачки за 143 млн. лв. Така блокираното имущество на осъдения е на обща стойност над 156 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK